In era informatiei accesate instantaneu greselile pot fi scumpe. Companiile care vor sa reuseasca in lumea inteligentei artificiale trebuie sa aiba o abordare de optimizare a riscurilor rezultate din exploatarea unei astfel de tehnologii.
Managementul riscului inseamna construirea increderii factorilor implicati in capacitatea conducerii companiei de a adopta schimbarea dar si implicarea in utilizarea inteligentei artificiale.
Transferul unor sarcini de la angajati catre impersonala prestatie a unui software introduce riscuri in operatiunile obisnuite ale unei companii. Cu riscuri tehnice, etice si sociale asociate unui astfel de transfer, se contureaza nevoia identificarii, masurarii si oferirii unor solutii relevante.
Managementul riscului in lumea inteligentei artifciale
Managementul riscului este mai mult decat prevenirea periclitarii reputatiei, a unor implicatii legale sau de reglementare. In conditiile unui discurs orientat pe riscurile adoptarii inteligentei artificiale, managementul riscului devine un instrument important de construire a increderii. In acest sens identificam 5 puncte de sprijin a increderii:
Sustinere - Sublinierea beneficiilor inteligentei artificiale si cum vor imbunatati calitatea produselor sau serviciilor oferite.Competenta - Inteligenta artificiala si modul in care utilizarea acesteia va creste vizibilitatea brandului, va imbunatati produsul, serviciul si experienta partilor interesate ale unei organizatii.Coerenta - Alinierea... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 13:57
Cel mai bine vezi schimbarea intr-o companie atunci cand faci reconfigurarea arhitecturii organizationale. Cel mai subtil insa o vezi atunci cand faci diversificarea rolurilor pe care fiecare functiune o are. Din aceasta perspectiva, extrem de importanta prin dimensiune si impact este diversificarea rolului pe care il are directorul financiar in aceasta perioada de transformare digitala.
Vechea titulatura de contabil sef poarta un parfum vetust de economie centralizata, decizie concentrata la varf ce reduce rolul acesta la un simplu executant de calcule si la marginalitate.
Astazi remodelarea afacerilor si mediul lor de operare globala si digitala obliga nu doar la redenumirea, ceea ce s-a intamplat deja de mult timp, dar si la o modificare a fisei postului directorului financiar.
Rolurile noi ale Directorului Financiar
Potrivit unui studiu realizat de compania McKinsey privind evolutia functiei financiare in companii, functia directorului financiar trece in continuare prin schimbari accelerate. Daca in urma cu doi ani, patru erau rolurile care raportau catre directorul financiar, astazi cel putin sase roluri raporteaza directorului financiar.
Acestea difera in functie de industrie, de la persoanel in departanmentul de achizitii, IT sau operatiuni, la cei responsabili de relatia cu investitorii.
In timp ce mare parte din timp este alocata activitatilor consacrate, directorii financiari produc valoare si din roluri noi, netraditionale pentru aceasta... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2019, ora 11:08
Leadership-ul nu este un joc cu suma nula. Leadership-ul este o arta, un exercitiu de vointa si, de ce nu, un pariu cu tine insuti pentru a aduce la viata un potential favorabil, chiar si in situatiile cele mai dificile. Nu este despre "uitati-va la mine si luati aminte", ci despre construirea impreuna a viitorului dorit.
Este despre responsabilitate si curaj in asumarea rezultatelor, este despre respectul fata de oameni, fata de echipa cu care traversezi momentele dificile sau din viata unei organizatii.
Responsabilizarea angajatilor prin self-leadership
Cand vine vorba despre modelele de leadership din companii, o directie tot mai clara este responsabilizarea fiecarui angajat pe fiecare nivel ierarhic prin self-leadership. Tranzitia la o organizatie a viitorului se face prin incurajarea initiativei si mecanismelor de auto-reglare in toata compania.
Cu alte cuvinte cedarea treptata a controlului la fiecare nivel de conducere si preluarea unor responsabiltiati, in mod relevant de fiecare angajat in parte, la celelalte niveluri ierarhice. Numai ca aceste intentii sunt este usor de spus, greu de implementat.
Depasirea promovarilor bazate pe conformitate
Fiecare nou pas in cariera pune angajatul intr-un nou context. Ori de cate ori schimba angajatorul, noul angajament presupune subordonare fata de noua conducere, loialitate si uneori sacrificii in schimbul securitatii locului de munca, recunoasterii profesionale si recompenselor tangibile si intangibile.... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 10:25
Conducerea unei organizatii antreprenoriale este un lucru provocator. Departe de a beneficia sau de a avea nevoie de gradul de procedurizare al unei corporatii, firma antreprenoriala ajunsa la un colectiv de 50-80 de angajati poate testa abilitatile de lider ale oricarui executiv de top.
Atunci cand, insa, este condusa chiar de antreprenorul fondator apar niste elemente suplimentare care fac acest exercitiu si mai dificil.
Iata de ce, in cele ce urmeaza, voi puncta cele mai mari provocari pe care le poate intampina un antreprenor pe acest drum.
Valorile antreprenorului si valorile companiei
La inceput de drum, cand echipa era alcatuita din 2-3 oameni, transmiterea valorilor antreprenorului si transformarea lor in valorile companiei era usoara. Dorinta de succes, activitatea derulata in stransa legatura zi de zi, fluiditatea rolurilor si concentrarea pe rezultate se realizau in mod natural si firesc. Nu neaparat fara puncte de vedere diferite sau fara momente mai tensionate, dar toate se rezolvau prin comunicarea cu si prin implicarea tuturor.
Odata compania ajunsa la o echipa de 20-30 de oameni, mecanismele de comunicare devin mai complexe, dar oamenii cheie, cei care au fost alaturi de antreprenor de la inceput, sunt cei care asigura coerenta si consecventa dintre cele doua seturi de valori.
Lucrurile se schimba radical atunci cand echipa trece de 50-80 de oameni. Mecanismele de comunicare in proximitate nu mai asigura alinierea valorilor, iar... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 12:22