Vestile care vin pentru primii pensionati ce vor beneficia de banii din contributiile proprii la Pilonul II nu sunt deloc bune. Dar acest lucru nu este din vina sistemul privat de pensii, ci a statului care nu si-a respectat angajamentul fata de sistem.
Sistemul privat de pensii a fost implementat in 2008, iar pe atunci se vorbea de o contributie ceva mai mare fata de cea care este acum pentru Pilonul II de pensii.
Astfel ca, atunci planul era ca din 2008, sa se transfere 2 puncte procentuale din cele 25% care se vireaza la CAS. Ar fi trebuit sa creasca cu cate jumatate de punct procentual pe an, pana cand in 2016 aceasta s-ar fi stabilizat la 6%, restul de 19% urmand sa intre in continuare pentru pensiile de pe Pilonul I.
Acest lucru nu s-a intamplat, iar acum, contributia la Pilonul II, pare o descurajanta concesiune facuta de fiecare Guvern din 2008 incoace. In momentul de fata aceasta contributie este la 3,75%, mult sub ce promisesera guvernantii inainte de criza financiara mondiala.
Pensii "de sacrificiu" sau pensii de nimic
Potrivit lui Mihai Seitan, cel care a realizat legea cu privira la implementarea sistemului de pensii private, cei care vor iesi primii la pensie si vor beneficia de Pilonul II, nu vor avea decat o cota de 20-25% din venituri. Iar la acestea se mai adauga inca 40% ce vin dinspre pensia de stat, conform Adevarul.
Calculatoarele de pensii private obligatorii arata ca pentru un barbat care avea 45 de ani in 2008 si a cotizat la... mai mult
Miercuri, 10 Martie 2021, ora 00:00
Anul 2030 e anul in care ar trebui sa iasa din activitate romanii care contribuie la Pilonul II de pensii. Abia din acel moment, ei au dreptul la pensie privata, insa nu exista insa o reglementare care sa stabileasca modul in care sunt platiti acesti bani, arata adevarul.ro.
Specialistul Mihai Seitan spune ca proportia care va reprezenta pensia din Pilonul II va fi de circa 20-25% din venit, care se va adauga la cei 40% din sistemul public.
Inscrierile la Pilonul II de pensii, acum 13 ani
Inscrierea in pilonul II de pensii de stat administrate privat s-a facut acum 13 ani, in perioada 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008. Actiunea a presupus obligativitatea tuturor angajatilor care aveau pana in 35 de ani de a alege un fond de pensii administrate privat, autorizate in Romania, in timp ce angajatii intre 35 si 45 de ani puteau opta.
Pilonul II inseamna ca o mica parte din contributia de asigurari sociale - CAS - este directionata spre fondurile de pensii administrate privat, banii fiind acumulati in conturile individuale ale celor care contribuie si investiti cu un profit mai mare sau mai mic.
Cota transferata catre Pilonul II a crescut gradual, incepand cu 2008, de la 2% si ar fi urmat ca, in 2016, sa ajunga la 6% din veniturile salariale brute. Acest lucru nu s-a intamplat insa. In prezent, o proportie de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata de peste 7 milioane de romani la pilonul II de pensii.
Ce se plateste acum din Pilonul II de pensii
In... mai mult
Marti, 09 Martie 2021, ora 09:42
Administratorii Pilonului II incearca in aceste zile sa stabileasca daca mai este sau nu rentabil sa se ocupe de pensiile private ale romanilor, in conditiile adoptarii OUG 114.
Inca din ianuarie, Pension Europa - asociatie din care fac parte si administratorii fondurilor de pensii private din Romania - atragea atentia asupra efectelor nefaste ale OUG 114 asupra industriei.
Statul n-a tinut, insa, cont de acel avertisment si a continuat sa pregateasca aplicarea ordonantei in domeniul pensiilor private. Mai exact, Cabinetul Dancila le cere administratorilor sa isi majoreze consistent capitalul social si, simultan, sa isi scada comisioanele de administrare a contributiilor populatiei. Totodata - prin intermediul OUG 114 si a normelor formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara A (SF) in vederea aplicarii ei - statul vrea sa le permita romanilor sa isi sisteze plata contributiilor la Pilonul II.
In aceste conditii, asa cum Ziare.com v-a informat deja, economistul-sef al BNR,
Valentin Lazea a declarat ca cei 7 administratori de pensii private se gandesc sa se retraga din Romania. Iar una ca asta - a mai apreciat Lazea - ar dauna intregii economii romanesti, in conditiile in care administratorii Pilonului II, prin titlurile de stat pe care le cumpara, asigura 20% din finantarea Guvernului.
Totodata, aceiasi administratori asigura circa 15% din lichiditatea pietei autohtone de capital.
Contactat de Ziare.com, Radu Craciun, presedintele Asociatiei... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 15:29
Angajatii din contructii nu mai sunt obligati ca contribuie la Pilonul II de pensii, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 114/2018, prin care sunt introduse mai multe modificari fiscale si diverse reglementari, inclusiv taxa pe activele financiare ale bancilor.
Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede ca toti cei asigurati si care contribuie la sistemul de pensii trebuie sa adere la un fond de pensii Pilonul II.
Noul proiect de act normativ, publicat in Monitorul Oficial nr. 1116 de sambata 29 decembrie, prevede ca persoanele fizice angajate in constructii "sunt exceptate" de la aceasta prevedere, "intre 1 ianuarie 2019 si 31 decembrie 2028, inclusiv".
De asemenea, acelasi act normativ majoreaza salariul minim brut in contructii la 3.000 de lei, pentru urmatorii zece ani.
In prezent, contributia la Pilonul II de pensii este de 3,75% din salariul brut, de la inceputul acestui an, in scadere de la 5,1% cat a fost pana la finele anului trecut, desi, initial, legea stabilea sa ajunga la 6%, incepand cu ianuarie 2016. In schimb, contributia la Pilonul I de pensii este de 21,25% din salariul brut.
Vezi AICI principalele modificari aduse de Ordonanta Teodorovici ...citeste mai departe despre "Ordonanta Teodorovici: Angajatii din constructii, "scutiti" de obligatia platii contributiilor la Pilonul II de pensii, in urmatorii 10 ani" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 12:29
Premierul Viorica Dancila a declarat, joi, ca ordonanta de urgenta anuntata marti seara de Eugen Teodorovici prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii sa mearga la Pilonul I sau III, pentru ca o persoana sa nu-si retraga banii, ci sa aiba o alternativa.
"Dupa cum stiti, este in cadrul acestei ordonante si legat de Pilonul II de pensii. Sunt mai multe aspecte. Unul, dupa cum stiti, 2% poate sa si-l retraga, dar parerea noastra si ramane sa vedem ce s-a intamplat si in Consiliul Economic si Social, este ca acesti 2% sa mearga in Pilonul I sau in Pilonul III de pensii, astfel incat persoana respectiva sa nu-si retraga banii, sa ii cheltuie si sa ramana fara protectie sociala, sa poata sa aiba o alternativa", a afirmat Viorica Dancila, la finalul dezbaterii de joi a motiunii de cenzura la Parlament, potrivit Mediafax.
Dancila a declarat ca ordonanta privind masurile fiscale va intra in sedinta de guvern de joi, daca exista un acord si in Consiliul Economic si Social.
Ordonanta lui Teodorovici s-ar putea afla, totusi, azi pe masa Guvernului. CES s-a intrunit de urgenta
Schimbarile aduse Pilonului II de pensii
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat, marti seara, ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.
Una dintre cele mai importante masuri vizeaza Pilonul II de pensii, care va deveni... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 15:20
Pilonul II de pensii va fi distrus, in cateva trimestre, daca va fi aplicata noua ordonanta de urgenta privind masurile fiscal-bugetare, a apreciat, miercuri, Dragos Neacsu, directorul general al Erste Asset Management, care este membra a Fundatiei Romanian Business Leaders.
"Pilonul II, practic, daca va fi formalizat acest proiect de ordonanta, se va distruge in cateva trimestre. In 2019, nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de romani, in ultimii 11 ani. La momentul in care ne apropiem de preluarea mandatului pentru presedintia Consiliului Europei, renuntam la una dintre foarte putinele masuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei, faptul ca avem un sistem de pensii complementar, cu componenta publica, componenta obligatorie privata si componenta voluntara privata.
Sa renuntam la aceste lucruri, doar pentru a acoperi niste gauri de final de an, este un pret mult prea mare si-l vom plati cu totii, si-l vom plati foarte multi ani de acum incolo. Stop ordonanta de urgenta a guvernului!", a declarat Dragos Neacsu, directorul general al Erste Asset Management, companie de administrare de fonduri, intr-o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
Directorul din grupul Erste a sustinut ca Pilonul II, care este cel mai pozitiv lucru care s-a intamplat in ultimii zece ani in Romania, in perioada europeana a Romaniei, ar fi trebuit sa fie aparat de toate guvernele,... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 10:04
Reducerea contributiei la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, va ajunge la Curtea Constitutionala.
Asta dupa ce un salariat a adresat o cerere la Curtea de Apel Bucuresti in care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a OUG 82/2017, cea prin care Guvernul a decis reducerea contributiei, informeaza Profit.ro.
El a sustinut ca "masura de reducere a cotei de contributie reprezinta o ingerinta in relatiile contractuale dintre un participant la Pilonul II si administratorul contributiilor sale, ingerinta care nu putea fi prevazuta la momentul aderarii la Pilonul II", iar instanta i-a admis cererea.
"In dreptul romanesc principiul care guverneaza relatiile contractuale dintre parti este cel al libertatii de vointa, principiu consacrat in dreptul national dintotdeauna si cu privire la care un cetatean nu ar fi avut prefigurarea unei modificari.
Or, in conditiile in care la momentul aderarii la un fond de pensii administrat privat, contribuabilul avea reprezentarea virarii unei contributii in continua crestere (pana la 6%) catre fondul de pensii si implicit dreptul de a primi o pensie proportionala, modificarea contributiei achitate catre fondul de pensii apare ca o adevarata ingerinta in acordul contractual al partilor", se arata in document.
Totodata, salariatul a mai afirmat ca Guvernul a sustinut in mod fals in preambulul OUG 82/2017 ca, avand in vedere noile modificari din Codul Fiscal privind asezarea contributiilor sociale, reducerea la 3,75% a... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 10:29
Presedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, intentia Guvernului de a modifica Pilonul II de pensii si care ar urma sa devina optional, dupa cum a anuntat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
"Este o evolutie foarte proasta. Cu siguranta va produce multa ingrijorare in special la angajatii mai tineri, romanii care contribuie la Pilonul II, care e administrat privat. Oamenii isi pun sperantele in aceasta administrare privata ca au o alternativa la pensia de stat.
Faptul ca acum PSD recunoaste ca vrea sa transforme Pilonul II de pensii e o veste foarte proasta. Este inceputul sfarsitului pentru Pilonul II", considera seful statului.
Iohannis a avertizat ca PSD va gasi metode pentru a-i face pe romani sa nu mai contribuie la Pilonul II de pensii.
"Am vazut in vecinatatea noastra acest demers, nu e o noutate si stim cum se termina. E, politic vorbind, ciudata aceasta evolutie ca transformarea Pilonului II este una extrem de importanta si ar fi trebuit sa stie romanii inainte de alegeri ca PSD are aceasta intentie ori in mult citatul program de guvernare nu se gaseste aceasta optiune", a adaugat el.
Iohannis a precizat ca PSD trebuie sa aduca lamuriri cu privire la ce se va intampla cu Pilonul II de pensii.
"Nu este suficient ca PSD sa declare ca vor sa transforme Pilonul II, ci e nevoie de o clarificare. De ce? Exista multe speculatii in piata si nu vreau sa le reiau. E obligatia PSD sa vina cu clarificari", a punctat el.
Amintim ca, marti,... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 14:55
Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, combate in continuare existenta Pilonului II de pensii. Ea a sustinut luni ca decizia de a infiinta acest pilon (incepand cu anul 2008 - n.red.) nu a fost una buna.
Declaratiile au fost facute in cadrul unei reuniuni cu persoanele varstnice - cu usile inchise pentru presa - la sediul Institutului National de Statistica (INS), potrivit unor surse citate de Hotnews.
"In 2008 s-a dat posibilitatea celor mai tineri sa opteze pentru Pilonul I sau II. Eu va spun punctul meu de vedere: nu este foarte bine ce s-a intamplat! Eu am optat doar pentru pilonul I de pensii si cred ca e cel mai bun lucru. Intotdeauna statul va veni sa completeze pensiile pe cand in momentul in care discuti cu niste privati, situatia se pune altfel!", le-a spus ministrul Muncii persoanelor varstnice.
Amintim ca, in 2008, cand s-a infiintat Pilonul II (pensii private obligatorii) contributiile erau obligatorii pentru persoanele cu varsta pana in 35 ani si optionale pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani.
In 2008, Olguta Vasilescu avea 34 de ani (fiind nascuta in noiembrie, 1974), deci se incadra in prima categorie - a persoanelor cu varsta pana in 35 de ani - care erau obligate sa plateasca contributii la Pilonul II.
In acest an, contributia la Pilonul II este mai mica decat cea din 2017. De la 1 ianuarie 2018, doar 3,75% din contributia la pensie platita de salariat din venitul sau merge la Pilonul II de pensii private obligatorii,... mai mult
Marti, 27 Februarie 2018, ora 11:08