Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania sustine ca Fondurile de pensii private din Pilonul II au depasit in mod constant inflatia.
Recatia Asociatiei vine dupa ce autoritatile au acuzat ca in fondurile de pensii private nu sunt investitori si au randament la jumatate fata de titlurile de stat.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania incearca sa gaseasca o cale de comunicare si dialog institutional cu toate autoritatile relevante pentru a dezbate efectele negative ale OUG 114/2018 asupra Pilonului II, se arata intr-un comunicat remis Business24.
"Speram ca dialogul institutional cu decidentii relevanti sa duca la modificarea OUG 114/2018 in sensul reconsiderarii cerintelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile si deci la dezvoltarea si pe viitor a Pilonului II de pensii private in Romania, precum si restabilirea increderii pe pietele financiare", spun reprezentantii APAPR.
Ca urmare a declaratiilor aparute in mass-media in ultimele zile pe marginea performantelor fondurilor de pensii private de Pilon II, APAPR face urmatoarele precizari:
Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) si pana la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adica un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toata perioada de functionare a Pilonului II.
Acest indicator este cu mult peste rata totala a inflatiei din perioada analizata (36,3%), respectiv rata medie anualizata a inflatiei pentru... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 14:46
Angajatii din contructii nu mai sunt obligati ca contribuie la Pilonul II de pensii, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 114/2018, prin care sunt introduse mai multe modificari fiscale si diverse reglementari, inclusiv taxa pe activele financiare ale bancilor.
Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede ca toti cei asigurati si care contribuie la sistemul de pensii trebuie sa adere la un fond de pensii Pilonul II.
Noul proiect de act normativ, publicat in Monitorul Oficial nr. 1116 de sambata 29 decembrie, prevede ca persoanele fizice angajate in constructii "sunt exceptate" de la aceasta prevedere, "intre 1 ianuarie 2019 si 31 decembrie 2028, inclusiv".
De asemenea, acelasi act normativ majoreaza salariul minim brut in contructii la 3.000 de lei, pentru urmatorii zece ani.
In prezent, contributia la Pilonul II de pensii este de 3,75% din salariul brut, de la inceputul acestui an, in scadere de la 5,1% cat a fost pana la finele anului trecut, desi, initial, legea stabilea sa ajunga la 6%, incepand cu ianuarie 2016. In schimb, contributia la Pilonul I de pensii este de 21,25% din salariul brut.
Vezi AICI principalele modificari aduse de Ordonanta Teodorovici ...citeste mai departe despre "Ordonanta Teodorovici: Angajatii din constructii, "scutiti" de obligatia platii contributiilor la Pilonul II de pensii, in urmatorii 10 ani" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 12:29
Pilonul II de pensii din Romania reprezinta o piata extrem de competitiva, concurentiala, cu randamente investitionale foarte bune, cu costuri administrative si comisioane foarte reduse, iar o eventuala renuntare la acest mod de economisire reprezinta un scenariu foarte prost, atentioneaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), intr-un comunicat de presa, transmis vineri AGERPRES.
"Crearea sistemului de pensii private a avut un rol determinant in revenirea pietei de capital din Romania post-criza si a reprezentat un punct central de atractivitate a Romaniei in randul investitorilor internationali. In ultimii ani, piata de capital din Romania a facut pasi importanti pentru obtinerea statutului de "piata emergenta", pentru a atrage investitori internationali mult mai mari fata de cei care in prezent investesc in Romania, aceasta fiind o "piata de frontiera". In prezent, fondurile de pensii de Pilon II sustin economia locala si investesc 92% din activele nete pe pietele financiare din Romania, cu o expunere de doar 8% pe pietele externe. Alocarea pe clase de active este de 70% in titluri de stat si obligatiuni, 20% in actiuni listate si 10% in alte instrumente. Aceasta structura investitionala reprezinta un profil de risc conservator pentru fondurile de pensii de Pilon II. In plus, fondurile de pensii s-au implicat in numeroase proiecte de educatie financiara, avand in vedere ca Romania este pe ultimul loc in UE la acest capitol (...) Toate... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 10:33
Pilonul II de pensii se va distruge in cateva trimestre daca se va aplica ordonanta de urgenta pentru noile masuri fiscal-bugetare, iar in 2019 nu vom mai putea vorbi despre acesta, a sustinut, miercuri, Dragos Neacsu, reprezentant al Fundatiei Romanian Business Leaders, intr-o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"Pilonul II, practic, daca va fi formalizat acest proiect de ordonanta, se va distruge in cateva trimestre. In 2019 nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de romani in ultimii 11 ani. La momentul in care ne apropiem de preluarea mandatului pentru presedintia Consiliului Europei, renuntam la una dintre foarte putinele masuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei: faptul ca avem un sistem de pensii complementar, cu componenta publica, componenta obligatorie privata si componenta voluntara privata. Sa renuntam la aceste lucruri doar pentru a acoperi niste gauri de final de an este un pret mult prea mare si-l vom plati cu totii, si-l vom plati foarte multi ani de acum incolo. Stop Ordonanta de Urgenta a Guvernului!", a mentionat Neacsu.
Totodata, el a avertizat ca proiectul de OUG va afecta in primul rand companiile locale si antreprenorii romani.
"Noi vorbim astazi de un proiect de ordonanta care ar insemna o a doua revolutie fiscala a actualei guvernari. Daca este sa se intample, daca este ca in sedinta de guvern sa fie aprobata aceasta ordonanta -... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 10:37
Reducerea contributiei la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, va ajunge la Curtea Constitutionala.
Asta dupa ce un salariat a adresat o cerere la Curtea de Apel Bucuresti in care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a OUG 82/2017, cea prin care Guvernul a decis reducerea contributiei, informeaza Profit.ro.
El a sustinut ca "masura de reducere a cotei de contributie reprezinta o ingerinta in relatiile contractuale dintre un participant la Pilonul II si administratorul contributiilor sale, ingerinta care nu putea fi prevazuta la momentul aderarii la Pilonul II", iar instanta i-a admis cererea.
"In dreptul romanesc principiul care guverneaza relatiile contractuale dintre parti este cel al libertatii de vointa, principiu consacrat in dreptul national dintotdeauna si cu privire la care un cetatean nu ar fi avut prefigurarea unei modificari.
Or, in conditiile in care la momentul aderarii la un fond de pensii administrat privat, contribuabilul avea reprezentarea virarii unei contributii in continua crestere (pana la 6%) catre fondul de pensii si implicit dreptul de a primi o pensie proportionala, modificarea contributiei achitate catre fondul de pensii apare ca o adevarata ingerinta in acordul contractual al partilor", se arata in document.
Totodata, salariatul a mai afirmat ca Guvernul a sustinut in mod fals in preambulul OUG 82/2017 ca, avand in vedere noile modificari din Codul Fiscal privind asezarea contributiilor sociale, reducerea la 3,75% a... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 10:29
Deficitul bugetar este unul foarte mare pentru primele cinci luni ale anului si este rezultatul in primul rand al cresterii de cheltuieli, iar daca nu se ia nicio masura si bugetul va fi executat asa cum am vazut in prima parte a anului ar putea ajunge la 3,5 - 3,6% la finalul anului, a declarat, vineri, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Deficitul bugetar este unul foarte mare pentru primele cinci luni ale anului si este rezultatul in primul rand al cresterii de cheltuieli. Chletuielile cresc foarte repede.
Veniturile sunt sub asteptari, dar nu foarte departe ceea ce s-a bugetat, in timp ce pe parte de cheltuieli avem o dinamica mult prea alerta.
Avem cresteri de cheltuieli de salarii si de asistenta sociala care depasesc cu mult bugetul aprobat si in contextul acesta e nevoie de realocari de resurse la rectificarile bugetare pentru a putea acoperi necesarul de cheltuieli pentru salarii si pensii, in primul rand.
Daca nu se ia nicio masura si bugetul va fi executat asa cum am vazut in prima parte a anului, probabil ca depasim cu mult 3%. As spune undeva la 3,5 - 3,6% la finalul anului", a spus Ionut Dumitru.
Acesta a afirmat ca este nevoie de masuri care sa mentina deficitul sub 3%.
Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, la prima rectificare bugetara de anul trecut s-au taiat 10 miliarde de lei de la investitii pentru a aloca cea mai mare parte a acestor bani catre salarii si pensii.
Anul acesta investitiile sunt la un minim istoric... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 12:13
Cotatiile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt in scadere. Indicele BET, referinta pietei de capital din Romania, a coborat joi sub nivelul de 8.000 de puncte si se apropie cu pasi repezi de minimul acestui an, de 7.837, atins in luna februarie.
Cauzele acestui declin sunt mai multe, insa principalul motiv il reprezinta declaratiile contradictorii din ultima perioada in legatura cu viitorul Pilonului II de pensii, a declarat pentru Ziare.com Gabriel Aldea, senior broker in cadrul Tradeville.
Potrivit acestuia, daca Guvernul decide sa suspende Pilonul II de pensii si sa mute contributiile urmatoare doar catre Pilonul I, piata de capital ar avea foarte mult de suferit.
"Declinul s-a accelerat in ultima perioada - practic a inceput de la finalul lunii aprilie, dar acum este mai vizibil. Incertitudinea privind Pilonul II de pensii este unul dintre factorii importanti care este posibil sa fi determinat aceste scaderi ale cotatiilor la BVB.
Fara discutie, Pilonul II a ridicat cele mai mari ingrijorari in legatura cu piata noastra.
Cred ca este un catalizator al acestor scaderi, pentru ca o schimbare in zona aceasta de contributii la Pilonul II, si luam acum in calcul un transfer al urmatoarelor contributii, nu si varianta transferului contributiilor existente, ar insemna ca fondurile de pensii care sunt foarte active pe piata noastra si care s-au constituit intr-un cumparator major de pe piata noastra sa dispara sau forta lor sa fie mult diminuata.
Acest... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2018, ora 00:00
Un salariat din Romania va ajunge ca, in 2050, sa sustina 1,74 de pensionari, in conditiile in care la nivelul anului 1990 raportul dintre cele doua entitati era de 0,3, potrivit rezultatelor unui studiu de specialitate, prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, de catre Tudor Grecu, partener audit&assurance in cadrul KPMG, companie de consultanta care a intocmit raportul respectiv.
"In primul trimestru al acestui an am elaborat un studiu care vorbeste pe larg despre importanta, dar si despre beneficiile pe care le aduc asigurarile de viata si pensiile private atat societatii, cat si individului in sine. Daca vorbim despre Pilonul II, din studiu rezulta ca un astfel de sistem e o necesitate.
Mai exact, elementul esential care duce la nevoia de avea un sistem de pensii, completat prin demografie.
Demografia nu este o chestiune specifica Romaniei, ci este valabila si pentru Europa.
Daca ne uitam la modul cum a evoluat populatia Romaniei din 1990 si pana azi si la prognozele pentru anii urmatori, vedem ca varsta mediana era in 1990 de 33 de ani, azi este de 41 de ani, iar in 2050 va fi de 47 de ani.
Aceste lucru aduce o povara asupra sistemului redistributiv, ceea ce numim Pilonul I. La orice moment, exista un grad de dependenta intre indivizii care trebuie sa primeasca pensie si cei care muncesc si sustin acest sistem.
Astfel, raportul in 1990 era de 0,3, adica un angajat trebuia sa sustina pensia a 0,3 pensionari, in timp ce, in 2050, raportul va fi de... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 12:06
Volumul total de active nete administrate de fondurile de pensii facultative (pilon III) a ajuns la 339,56 milioane lei (79,8 milioane euro) la sfarsitul lui ianuarie, in crestere cu 3,5% fata de decembrie 2010, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).Numarul total de participanti atrasi de cele 13 fonduri de pensii facultative era de 224.191 la sfarsitul lui ianuarie, in crestere cu 2.591 fata de luna anterioara.
ING Optim este pe primul loc dupa numarul de clienti, cu 64.068 participanti atrasi.
Dupa criteriul activului net, liderul pietei este tot ING Optim, cu active nete de 109,65 milioane lei, urmat de BCR Prudent, care a ajuns la finalul lunii ianuarie la un activ net de 60,47 milioane lei.
Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 de ani si sase luni.
Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.
Executivul a aprobat majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative pana la 400 euro/angajat din 2009, de la 200 euro.
La data raportarii, erau active 13 fonduri de pensii facultative (pilonul III): ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Fond de Pensii Facultative), OTP... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 15:33