Premierul Viorica Dancila a declarat, joi, ca ordonanta de urgenta anuntata marti seara de Eugen Teodorovici prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii sa mearga la Pilonul I sau III, pentru ca o persoana sa nu-si retraga banii, ci sa aiba o alternativa.
"Dupa cum stiti, este in cadrul acestei ordonante si legat de Pilonul II de pensii. Sunt mai multe aspecte. Unul, dupa cum stiti, 2% poate sa si-l retraga, dar parerea noastra si ramane sa vedem ce s-a intamplat si in Consiliul Economic si Social, este ca acesti 2% sa mearga in Pilonul I sau in Pilonul III de pensii, astfel incat persoana respectiva sa nu-si retraga banii, sa ii cheltuie si sa ramana fara protectie sociala, sa poata sa aiba o alternativa", a afirmat Viorica Dancila, la finalul dezbaterii de joi a motiunii de cenzura la Parlament, potrivit Mediafax.
Dancila a declarat ca ordonanta privind masurile fiscale va intra in sedinta de guvern de joi, daca exista un acord si in Consiliul Economic si Social.
Ordonanta lui Teodorovici s-ar putea afla, totusi, azi pe masa Guvernului. CES s-a intrunit de urgenta
Schimbarile aduse Pilonului II de pensii
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat, marti seara, ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.
Una dintre cele mai importante masuri vizeaza Pilonul II de pensii, care va deveni... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 15:20
Presedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, intentia Guvernului de a modifica Pilonul II de pensii si care ar urma sa devina optional, dupa cum a anuntat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
"Este o evolutie foarte proasta. Cu siguranta va produce multa ingrijorare in special la angajatii mai tineri, romanii care contribuie la Pilonul II, care e administrat privat. Oamenii isi pun sperantele in aceasta administrare privata ca au o alternativa la pensia de stat.
Faptul ca acum PSD recunoaste ca vrea sa transforme Pilonul II de pensii e o veste foarte proasta. Este inceputul sfarsitului pentru Pilonul II", considera seful statului.
Iohannis a avertizat ca PSD va gasi metode pentru a-i face pe romani sa nu mai contribuie la Pilonul II de pensii.
"Am vazut in vecinatatea noastra acest demers, nu e o noutate si stim cum se termina. E, politic vorbind, ciudata aceasta evolutie ca transformarea Pilonului II este una extrem de importanta si ar fi trebuit sa stie romanii inainte de alegeri ca PSD are aceasta intentie ori in mult citatul program de guvernare nu se gaseste aceasta optiune", a adaugat el.
Iohannis a precizat ca PSD trebuie sa aduca lamuriri cu privire la ce se va intampla cu Pilonul II de pensii.
"Nu este suficient ca PSD sa declare ca vor sa transforme Pilonul II, ci e nevoie de o clarificare. De ce? Exista multe speculatii in piata si nu vreau sa le reiau. E obligatia PSD sa vina cu clarificari", a punctat el.
Amintim ca, marti,... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 14:55
Premierul Viorica Dancila a declarat, miercuri, ca Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat si ca in continuare pe acest subiect exista o analiza, precizand ca propunerea avansata de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, potrivit careia Pilonul II ar urma sa fie optional, nu i-a fost prezentata.
"In niciun caz nu se pune problema desfiintarii Pilonului II, vreau sa fac aceasta precizare din start. In alta ordine de iei, da, sunt discutii ca Pilonul II sa fie optional, dar inca nu avem o modificare certa. Nu am vazut aceasta modificare, deci nu pot sa dau amanunte referitor la acest lucru. Ceea ce pot sa spun cu certitudine este ca Pilonul II nu se desfiinteaza, pentru a nu crea ingrijorare.
Eu inca nu am vazut acest proiect, dupa ce o sa vad acest proiect, o sa-mi spun punctul de vedere", a declarat Viorica Dancila, intrebata de jurnalisti despre propunerea avansata de ministrul Muncii.
Miercuri, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca Pilonul II de pensii nu va fi nationalizat, insa Guvernul il va face optional.
Citeste si Document oficial al Comisiei Europene: Romania vrea sa inverseze reforma pensiilor, transformand Pilonul II intr-unul facultativ ...citeste mai departe despre "Dancila spune ca nu a vazut inca propunerea lui Vasilescu ca Pilonul II sa fie optional" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 12:48
Intentia Guvernului de a face optional Pilonul II de pensii reprezinta o crestere mascata de taxe, sustine liberalul Bogdan Hutuca, vicepresedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.
"Intentia guvernantilor de a atrage catre Pilonul I de pensii banii pe care romanii ii vireaza astazi la Pilonul II reprezinta o crestere mascata de taxe, menita a ascunde cresterea iresponsabila a cheltuielilor guvernamentale", sustine Bogdan Hutuca intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
Acesta arata ca "administratia socialista este disperata sa atraga la buget cat mai mult din cei 7,3 miliarde de lei pe care romanii urmeaza a-i transfera in acest an catre Pilonul II de pensii".
Hutuca puncteaza ca este vorba despre bani privati care apartin celor care muncesc si care isi platesc contributiile catre pensii.
"Statul nu are niciun drept sa confiste acesti bani ce reprezinta pensia din viitor a milioane de romani, pentru a-i directiona catre alte cheltuieli curente", explica liderul liberal.
Bogdan Hutuca sustine ca declaratia ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, care explica cum si statul poate investi o parte din banii de la Pilonul I de pensii reprezinta o minciuna.
"Declaratia ministrului Teodorovici este halucinanta in conditiile in care sistemul de pensii este pe deficit. Cum sa investesti un deficit? Din punct de vedere matematic, logic si financiar este imposibil", adauga Hutuca.
"Romanii care muncesc astazi platesc pensiile... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 11:45
Ideea Ministerului de Finante de a-i pune pe romani sa aleaga intre Pilonul I si Pilonul II de pensii nu are niciun sens, sustine europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, fost premier la inceputul anilor '90, de profesie economist.
"Este o surpriza neplacuta, pentru ca domnul Teodorovici, ministrul Finantelor, este unul din putinii ministri din actualul Guvern, care poate rationa economic, pe baza unor principii sanatoase. Din pacate, sigur ca influenta politicului aici este mult mai mare si discut de o politica abuziva, de o gandire economica rudimentara", a declarat la RFI Romania Theodor Stolojan.
Potrivit acestuia, pentru ca Pilonul II sa devina optional, trebuie creat un stimulent pentru cei care astazi vor sa aleaga doar Pilonul I si sa renunte la sistemul privat.
"Discutam de doua sisteme de pensii complet diferite: sistemul public de pensii general, in care cei care astazi muncesc platesc contributii la fondul de pensii din care se plateste pensia celor care astazi sunt la pensie si acel sistem privat obligatoriu de pensii, in care fiecare om in momentul in care incepe activitatea lui, pentru care primeste un venit incepe si-si constituie propriul fond de pensii in timpul vietii lui active, este proprietatea lui.
A discuta acum ca sa-l faci optional inseamna, daca vrei sa stai in limitele unor principii economice, sa creezi un stimulent pentru cei care astazi vor sa aleaga numai sistemul 1 si sa renunte la sistemul privat, pentru ca altfel nu are nici un... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 11:30
Haosul privind viitorul Pilonului II de pensii continua. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat recent ca pilonul de pensii private va deveni optional, fara sa dea insa mai multe detalii pe aceasta tema.
A spus doar ca va fi un proces "total transparent" in care statul sa dea toate "informatiile, cat a acumulat" un om si "sa oferim randamente poate mai bune decat o face zona privata".
Saptamana trecuta, Teodorovici a refuzat sa dea mai multe detalii, dupa ce a fost intrebat daca se are in vedere transformarea Pilonului I de pensii in fond de investitii.
Azi, insa, ministrul a facut noi precizari pe aceasta tema, afirmand ca statul ar putea sa investeasca o parte din fondurile publice de pensii. Avand in vedere ca in acest moment, bugetul de pensii este intr-un mare deficit, este evident ca pentru a avea bani de investit trebuie sa adauge niste sume care sa acopere deficitul si sa mai si ramana. Cam cat ar lua de la pilonul II.
Senatorul PNL Florin Citu atrage, insa, atentia ca Executivul nu are cum sa faca sistemul de pensii private optional, singura varianta fiind nationalizarea Pilonului II. Mai mult, el avertizeaza ca Guvernul va da o ordonanta in acest sens.
Ordonanta de urgenta pentru nationalizarea Pilonului II?
Guvernul va da o ordonanta de urgenta prin care va nationaliza Pilonul II de pensii, avertizeaza senatorul PNL Florin Citu, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii a Senatului.
El a declarat pentru Ziare.com ca... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 16:15
De aproape un an, subiectul desfiintarii Pilonului II de pensii este intens discutat si produce nesiguranta in randul contribuabililor. Din vara lui 2017 au tot aparut zvonuri ca se va renunta la pilonul acum obligatoriu de pensii private, dar, dupa reactii in lant, guvernantii au iesit in repetate randuri sustinand ca sunt doar speculatii.
Cele mai recente declaratii pe aceasta tema au fost facute zilele trecute de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici. Desi a dat asigurari ca Pilonul II nu se desfiinteaza, ministrul spune ca vrea sa stimuleze romanii sa treaca la Pilonul I de pensii, adica cel de stat, astfel incat pilonul II de pensii, private, sa devina optional.
Cum anume vrea sa ii stimuleze? Ramane de vazut, pentru ca Eugen Teodorovici a fost zgarcit in explicatii.
Ionut Misa a dat tonul informatiilor despre desfiintarea Pilonului II
Cel care a dat tonul dezbaterilor privind desfiintarea Pilonului II de pensii a fost Ionut Misa, fostul ministru de Finante. In luna iunie a anului trecut, in cadrul audierii sale in Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament, in vederea preluarii functiei de ministru de Finante, Misa a spus ca Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar contribuabilii vor avea posibilitatea sa migreze la Pilonul I (de stat) sau III (pensiile private facultative).
"Pilonul II de pensii se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 14:46
Retorica dinspre Palatul Victoria si de la Ministerul de Finante s-a nuantat in ultima vreme. Dupa gafa de anul trecut din declaratia fostului ministru, Ionut Misa, care spunea inca din prima zi a mandatului sau ca Pilonul II ar putea fi desfiintat, acum se pune pe tapet varianta ca acesta sa devina optional, subiect reluat de ministrul Orlando Teodorovici.
Tema caracterului optional este insa una falsa. Iar atacul consecvent la adresa pensiilor generatiei tinere, dupa ce participantii la fondurile de pensii private obligatorii au simtit ca le-a scazut contributia virata de stat in contul personal de pensie, este periculos si trebuie oprit cu argumente economice sanatoase.
1. Randamentul la pilonul de stat, un non-sens
Un salariat platit cu salariul mediu brut in Romania, de aproximativ 3.300 de lei, vireaza lunar circa 700 de lei (adica 21,25%) pentru sustinerea Pilonului I.
Pentru el nu se acumuleaza nimic, toti banii sunt pentru plata pensiilor de acum, asadar orice notiune de tipul "suma acumulata" sau "randament", cum lasa sa se inteleaga inclusiv ministrul Finantelor, domnul Teodorovici, reprezinta un non-sens la pilonul de stat.
Iar 124 de de lei, respectiv 3,75% din brut, sunt directionati spre Pilonul II obligatoriu. Asadar, noi, ca salariati, deja cotizam de aproape sase ori mai mult la stat, decat la privat. Ne-am lamurit ca a scazut contributia pentru pensia noastra privata, dar acum Guvernul muta razboiul cu Pilonul II mai departe.
Caracterul... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 11:27
Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, combate in continuare existenta Pilonului II de pensii. Ea a sustinut luni ca decizia de a infiinta acest pilon (incepand cu anul 2008 - n.red.) nu a fost una buna.
Declaratiile au fost facute in cadrul unei reuniuni cu persoanele varstnice - cu usile inchise pentru presa - la sediul Institutului National de Statistica (INS), potrivit unor surse citate de Hotnews.
"In 2008 s-a dat posibilitatea celor mai tineri sa opteze pentru Pilonul I sau II. Eu va spun punctul meu de vedere: nu este foarte bine ce s-a intamplat! Eu am optat doar pentru pilonul I de pensii si cred ca e cel mai bun lucru. Intotdeauna statul va veni sa completeze pensiile pe cand in momentul in care discuti cu niste privati, situatia se pune altfel!", le-a spus ministrul Muncii persoanelor varstnice.
Amintim ca, in 2008, cand s-a infiintat Pilonul II (pensii private obligatorii) contributiile erau obligatorii pentru persoanele cu varsta pana in 35 ani si optionale pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani.
In 2008, Olguta Vasilescu avea 34 de ani (fiind nascuta in noiembrie, 1974), deci se incadra in prima categorie - a persoanelor cu varsta pana in 35 de ani - care erau obligate sa plateasca contributii la Pilonul II.
In acest an, contributia la Pilonul II este mai mica decat cea din 2017. De la 1 ianuarie 2018, doar 3,75% din contributia la pensie platita de salariat din venitul sau merge la Pilonul II de pensii private obligatorii,... mai mult
Marti, 27 Februarie 2018, ora 11:08