Angajatii din contructii nu mai sunt obligati ca contribuie la Pilonul II de pensii, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 114/2018, prin care sunt introduse mai multe modificari fiscale si diverse reglementari, inclusiv taxa pe activele financiare ale bancilor.
Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede ca toti cei asigurati si care contribuie la sistemul de pensii trebuie sa adere la un fond de pensii Pilonul II.
Noul proiect de act normativ, publicat in Monitorul Oficial nr. 1116 de sambata 29 decembrie, prevede ca persoanele fizice angajate in constructii "sunt exceptate" de la aceasta prevedere, "intre 1 ianuarie 2019 si 31 decembrie 2028, inclusiv".
De asemenea, acelasi act normativ majoreaza salariul minim brut in contructii la 3.000 de lei, pentru urmatorii zece ani.
In prezent, contributia la Pilonul II de pensii este de 3,75% din salariul brut, de la inceputul acestui an, in scadere de la 5,1% cat a fost pana la finele anului trecut, desi, initial, legea stabilea sa ajunga la 6%, incepand cu ianuarie 2016. In schimb, contributia la Pilonul I de pensii este de 21,25% din salariul brut.
Vezi AICI principalele modificari aduse de Ordonanta Teodorovici ...citeste mai departe despre "Ordonanta Teodorovici: Angajatii din constructii, "scutiti" de obligatia platii contributiilor la Pilonul II de pensii, in urmatorii 10 ani" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 12:29
Crearea sistemului de pensii private a avut un rol determinant in revenirea pietei de capital din Romania post-criza si a reprezentat un punct central de atractivitate a Romaniei in randul investitorilor internationali, precizeaza administratorii de fonduri private.
Potrivit acestora, in ultimii ani, piata de capital din Romania a facut pasi importanti pentru obtinerea statutului de "piata emergenta", pentru a atrage investitori internationali mult mai mari fata de cei care in prezent investesc in Romania, aceasta fiind o "piata de frontiera".
"Fondurile de pensii private din Romania au avut un rol decisiv in succesul ofertelor publice derulate de stat si recent in cele derulate de companii private, din sectorul medical sau cel al telecomunicatiilor, si au participat la finantarea mediului privat prin intermediul obligatiunilor corporative.
In prezent, fondurile de pensii private au investitii de circa 1,9 miliarde de euro la Bursa de Valori de la Bucuresti, adica in jur de 20% din valoarea actiunilor liber tranzactionate la bursa (free float) . Conform analizelor realizate de APAPR, fondurile de pensii private genereaza in jur de 15% din valoarea tranzactiilor bursiere de la Bucuresti", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
In prezent, fondurile de pensii de Pilon II sustin economia locala si investesc 92% din activele nete pe pietele financiare din Romania, cu o expunere de doar 8% pe pietele... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 11:16
Premierul Viorica Dancila a declarat, joi, ca ordonanta de urgenta anuntata marti seara de Eugen Teodorovici prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii sa mearga la Pilonul I sau III, pentru ca o persoana sa nu-si retraga banii, ci sa aiba o alternativa.
"Dupa cum stiti, este in cadrul acestei ordonante si legat de Pilonul II de pensii. Sunt mai multe aspecte. Unul, dupa cum stiti, 2% poate sa si-l retraga, dar parerea noastra si ramane sa vedem ce s-a intamplat si in Consiliul Economic si Social, este ca acesti 2% sa mearga in Pilonul I sau in Pilonul III de pensii, astfel incat persoana respectiva sa nu-si retraga banii, sa ii cheltuie si sa ramana fara protectie sociala, sa poata sa aiba o alternativa", a afirmat Viorica Dancila, la finalul dezbaterii de joi a motiunii de cenzura la Parlament, potrivit Mediafax.
Dancila a declarat ca ordonanta privind masurile fiscale va intra in sedinta de guvern de joi, daca exista un acord si in Consiliul Economic si Social.
Ordonanta lui Teodorovici s-ar putea afla, totusi, azi pe masa Guvernului. CES s-a intrunit de urgenta
Schimbarile aduse Pilonului II de pensii
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat, marti seara, ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.
Una dintre cele mai importante masuri vizeaza Pilonul II de pensii, care va deveni... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 15:20
Reducerea contributiei la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, va ajunge la Curtea Constitutionala.
Asta dupa ce un salariat a adresat o cerere la Curtea de Apel Bucuresti in care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a OUG 82/2017, cea prin care Guvernul a decis reducerea contributiei, informeaza Profit.ro.
El a sustinut ca "masura de reducere a cotei de contributie reprezinta o ingerinta in relatiile contractuale dintre un participant la Pilonul II si administratorul contributiilor sale, ingerinta care nu putea fi prevazuta la momentul aderarii la Pilonul II", iar instanta i-a admis cererea.
"In dreptul romanesc principiul care guverneaza relatiile contractuale dintre parti este cel al libertatii de vointa, principiu consacrat in dreptul national dintotdeauna si cu privire la care un cetatean nu ar fi avut prefigurarea unei modificari.
Or, in conditiile in care la momentul aderarii la un fond de pensii administrat privat, contribuabilul avea reprezentarea virarii unei contributii in continua crestere (pana la 6%) catre fondul de pensii si implicit dreptul de a primi o pensie proportionala, modificarea contributiei achitate catre fondul de pensii apare ca o adevarata ingerinta in acordul contractual al partilor", se arata in document.
Totodata, salariatul a mai afirmat ca Guvernul a sustinut in mod fals in preambulul OUG 82/2017 ca, avand in vedere noile modificari din Codul Fiscal privind asezarea contributiilor sociale, reducerea la 3,75% a... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 10:29
Pilonul II de pensii nu va fi nationalizat, a dat din nou asigurari ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, luni, in cadrul dezbaterii motiunii simple a PNL, intitulata "Harababura fiscala PSD-ALDE te lasa fara banii tai de pensie".
"Despre Pilonul II, vreau sa fac doua precizari. In primul rand nu se pune problema nationalizarii. Eu am spus ca este firesc sa facem o analiza a acestuia si ca vom iesi in luna iunie sau iulie sa facem publice rezultatele. In al doilea rand, ca cetatean al Romaniei, ca ministru de Finante, nu voi pune niciodata in balanta deficitul bugetar cu venuiturile romanilor, fie ele pensii sau salarii", a declarat Teodorovici in plenul Camerei Deputatilor.
In textul motiunii, liberalii ii reproseaza ministrului de Finante ca atat el, cat si ceilalti colegi din Guvern vor sa faca Pilonul II de pensii optional si ulterior sa il desfiinteze.
"Va solicitam sa nu va mai prefaceti ca nu stiti, ca nu pricepeti, ca nu cunoasteti ca Guvernul urmareste sa elimine pensiile obligatorii administrate privat! Pseudo-simularile pe care le tot invocati ca se fac sau se vor face la Ministerul Finantelor nu urmaresc varianta cea mai buna pentru sustenabilitatea in viitor a pensiilor, ci modul in care reusiti sa peticiti mai repede bugetul, care arata ca un svaiter.
Stim ca nu sunteti nici ministrul muncii si nici prim-ministru, ca sa va atribuim competente in domeniul pensiilor. Cu toate acestea, stim cu totii ca banii pentru pensii, pentru ca acestea sa... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 18:10
Comisia Nationala de Prognoza, unul dintre initiatorii proiectului privind suspendarea contributiilor catre Pilonul II de pensii, da asigurari ca acest lucru nu se va intampla.
Ion Ghizdeanu, presedintele CNP, a declarat pentru Digi24 ca documentul a fost introdus din greseala in programul legislativ al Executivului pe 2018.
Afirmatia sa vine dupa ce, duminica seara, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, sustinuse ca prevederea privind suspendarea Pilonului II de pensii ar fi doar o solutie propusa de Comisia Nationala de Prognoza, insa Guvernul nu este de acord cu ea si nu o va transpune intr-o ordonanta de urgenta.
Mai mult, Vasilescu a dat asigurari ca Pilonul II de pensii private nu va fi suspendat din luna iulie a acestui an, asa cum prevede proiectul de lege privind reglementarea pensiilor administrate privat publicat duminica pe site-ul Guvernului Romaniei.
"Nu se va intampla, pentru ca trebuie sa ajunga la noi", a spus Olguta Vasilescu, dupa ce pe site-ul Guvernului a fost publicata descrierea unui proiect de lege care prevede ca Pilonul II de pensii va fi suspendat incepand cu 1 iulie, precum si mai multe modificari ale legislatiei in domeniu.
Initiatorii acestui controversat proiect de lege sunt Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si Secretariatul General al Guvernului, iar actul reprezinta o prioritate legislativa, arata documentele oficiale ale Guvernului.
Guvernul vrea sa suspende contributiile la Pilonul II
Amintim ca, potrivit... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 11:16
Victor Ponta sustine ca afirmatiile facute de premierul Mihai Tudose cu privire la Pilonul II de pensii sunt "total neadevarate" si avertizeaza ca Romania risca sa o ia pe drumul urmat de Grecia in 2000.
Criticile au fost facute pe Facebook, dupa ce premierul Mihai Tudose a sustinut ca statul ar fi un administrator mai bun al Pilonului II de pensii si, sustinut de Liviu Dragnea, a dat de inteles ca se vor face modificari importante in aceasta privinta, starnind astfel reactii negative din partea specialistilor.
"Imi pare rau pentru Mihai Tudose dar chiar ceea ce a spus azi despre pensii este TOTAL NEADEVARAT si extrem de periculos! Cand e singur vad ca e lucid si calculat - cand il are pe Liviu Dragnea langa el se molipseste de populism latino-american, de ignoranta si neseriozitate!", a comentat vineri pe Facebook Victor Ponta.
Citeste si:
Guvernul anunta, de la sedinta PSD de la Neptun, ca va face modificari la Pilonul II de pensii: Nu ca nu avem bani, ci ca este ingrijoratorTudose confirma ca se fac modificari la Pilonul II de pensii: Statul administreaza mai bine decat privatulDragnea, despre pilonul II: Le-am cerut sa avem acces la niste cifre. Dorim ca romanii sa beneficieze de o pensie mai mare
In cadrul postarii, fostul premier PSD spune, printre altele, ca statul NU este un mai bun administrator in economie decat privatul, dovada ca "economia privata a Vestului a castigat definitiv batalia cu economia de stat a URSS si a tarilor foste comuniste! ".... mai mult
Sambata, 26 August 2017, ora 15:51
Fostul ministru tehnocrat al Muncii Dragos Pislaru a explicat, vineri seara, ca nu se pot compara randamentele Pilonului I si Pilonului II de pensii, asa cum a spus prim-ministrul Mihai Tudose, fostul ministru al lui Dacian Ciolos prezentand un studiu in acest sens.
Prim-ministrul a vorbit, vineri, despre "luarea unei decizii in ceea ce priveste defalcarea acelor sume" si despre randamentele celor doi piloni de pensii.
"Ambele sunt de stat, doar ca una are un management privat. Randamentul la Pilonul I este mult mai mare decat randamentul Pilonului II. (...) E o modalitate de a creste pensia in viitor. Din acea distribuire sa creasca sumele varsate pe Pilonul I unde randamentul e mai bun", a spus Tudose.
Pislaru a citat, insa, la Realitatea TV, un studiu, Pension Savings: The Real Return 2016 Editio, referitor la randamentul fondurilor de pensii.
In ce priveste Romania, studiul arata ca aici s-a obtinut cel mai bun randament al pilonului privat de pensii - de +5,4% inainte de impozitare, pe o perioada de 8 ani. De asemenea, fondurile facultative de pensii (Pilonul III) au performat pozitiv pe durata a 9 ani, respectiv +2,7%.
Precizarile lui Pislaru sunt preluate pe contul de Facebook de Platforma Romania 100, care noteaza ca "declaratiile oficiale ingrijoratoare care privesc modificari netransparente pe care Guvernul le-ar putea aduce Pilonului 2 de pensii sunt in atentia Platformei".
Pislaru mai spune despre intentia Guvernului ca este o "disperare",... mai mult
Vineri, 25 August 2017, ora 21:45
Reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) solicita o intrevedere cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta rezultatele analizei facute de catre autoritatile statului privind Pilonul I si Pilonul II de pensii, precum si impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanti unele decizii viitoare.
"APAPR a luat act de declaratiile facute astazi cu privire la Pilonul I si Pilonul II de pensii. In dorinta de a reprezenta si a proteja interesele tuturor partilor implicate in sistemul de pensii private din Romania, solicitam public primului ministru, cat mai curand posibil, o intrevedere pentru a discuta impreuna rezultatele analizei facute de catre autoritatile statului precum si impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanti unele decizii viitoare. De asemenea, in spiritul transparentei si dialogului, rugam sa fie data publicitatii aceasta analiza", se arata intr-un comunicat al Asociatiei.
Vineri, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat ca o decizie in privinta pilonului II de pensii nu este luata si sub nicio forma nu este vorba despre desfiintarea acestuia, o decizie viitoare fiind una in interesul romanilor.
"Sub nicio forma nu exista desfiintarea pilonului II de pensii sau marginalizarea. Decizia politica si decizia Guvernului Romaniei va fi o decizie in ceea ce priveste cum este mai bine pentru cetatenii Romaniei", a spus vicepremierul, prezent la Neptun.
Potrivit acestuia,... mai mult
Vineri, 25 August 2017, ora 17:57