Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana (UE) cand vine vorba de numarul biciclistilor care au decedat in accidente rutiere raportat la totalul populatiei, cu 10 decese la un milion de locuitori in anul 2017, la polul opus situandu-se Cipru si Luxemburg cu niciun deces, arata datele publicate marti de Eurostat.
Media la nivelul UE este de 3,9 decese la un milion de locuitori.
De asemenea, datele Eurostat mai arata ca rata de decese in randul pietonilor in cazul accidentelor rutiere este cea mai mare in Romania (37 decese la un milion de locuitori), iar cea mai scazuta in Danemarca (trei decese la un milion de locuitori).
In total, numarul deceselor inregistrate in accidentele rutiere din Uniunea Europeana a fost de aproximativ 25.000 in 2017, adica 50 de accidente mortale la un milion de locuitori. Decesele inregistrate in randul pasagerilor autoturismelor au reprezentat aproape jumatate (46%) din totalul accidentelor rutiere mortale in 2017, urmate de decesele inregistrate in randul pietonilor (21%), motociclistilor (15%), biciclistilor (8%) si decesele care implica alte forme de transport rutier (10%).
In Romania, in anul 2017 au fost inregistrate 1.951 de decese inregistrate in accidente rutiere, dintre care 812 au fost decese inregistrate in randul pasagerilor autoturismelor, 733 au fost decese inregistrate in randul pietonilor si 191 au fost decese inregistrate in randul biciclistilor. mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 09:37
O scrisoare deschisa destinata pietonilor care trec pe rosu a fost lansata marti in spatiul public de reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Iasi.
"Draga pieton care traversezi pe rosu ca si cand semaforul ar fi optional, sa stii ca oamenii aceia care asteapta rabdatori sa se faca verde nu sunt nici plictisiti de viata si nici nu au mai mult timp de pierdut decat tine. Sunt pur si simplu civilizati, respecta legea, se respecta pe ei insisi, dar si pe cei din jur", isi incep scrisoarea reprezentantii IPJ Iasi.
Ei precizeaza inca de la inceputul epistolei ca "sanatatea nu poate fi rascumparata cu regrete".
"Oameni buni, stim ca tentatia e mare! Nu vezi nicio masina, nu e niciun politist in apropiere la acel moment, ai nevoie sa ajungi rapid intr-un loc... Ce mai conteaza ca e rosu? Ei bine, conteaza! Ce ar insemna sa traim, fiecare, dupa propriile reguli? Suntem cetatenii celei mai frumoase tari de pe planeta si avem drepturi! Corect. Avem insa si obligatii pe care, daca le respectam, ne pazim pe noi insine si nu le facem rau nici celor din jur. Daca nu le respectam insa, incasam amenzi si asta ar fi cea mai usoara consecinta. S-a dovedit deja ca principiul 'mie nu mi se poate intampla nimic' nu este valabil. Se poate, din pacate, si sanatatea nu poate fi rascumparata cu regrete", se mentioneaza in scrisoarea deschisa a politistilor din cadrul IPJ Iasi.
Epistola are si un Post Scriptum in care se mentioneaza ca "peste 3.400 de sanctiuni... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 20:59
Pietonii lituanieni vor trebui sa plateasca o amenda consistenta daca vor fi prinsi ca utilizeaza telefonul mobil atunci cand traverseaza strada, informeaza AFP.
Un nou act legislativ a fost adoptat miercuri in acest sens pentru a reduce numarul victimelor accidentelor de circulatie.
"Pietonii nu vor mai putea utiliza telefonul mobil in momentul in care se vor angaja in traversarea strazii", a declarat ministrul lituanian al Transporturilor, Rokas Masiulis, cu ocazia unui reuniuni a cabinetului transmisa in direct la postul de televiziune.
Incepand de luna viitoare, cei care traverseaza strada in timp ce vorbesc sau isi verifica mesajele pe telefonul mobil risca o amenda care poate ajunge pana la 40 de euro.
Orasul american Honolulu a introdus o legislatie similara anul trecut, insa aceasta prevede ca pietonii pot vorbi la telefonul mobil dar nu pot scrie mesaje text in timp ce traverseaza strazile din capitala statului Hawai.
In 2017, un numar de 68 de pietoni au decedat dupa ce au intrat in coliziune cu automobilele sau motocicletele din Lituania, o tara membra a Uniunii Europene cu o populatie de 2,8 milioane locuitori.
Potrivit celor mai recente statistici europene, Lituania se plaseaza pe locul al treilea in UE dupa mortalitatea rutiera, dupa Romania si Letonia. mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:05
Pietonii din China care traverseaza neregulamentar sunt facuti de rusine de camere video amplasate in intersectii si dotate cu recunoastere faciala, iar in curand vor primi si amenzi gratie noii tehnologii.
Chinezii care traverseaza prin locuri interzise vor fi amendati imediat prin SMS, datorita acestor camere de securitate dotate cu inteligenta artificiala si recunoastere faciala, conform New York Post.
Oamenii din orasul chinez Shenzhen care nu traverseaza pe trecerea de pietoni sunt filmati si scanati, iar fata lor este proiectata pe un ecran urias, astfel incat toti trecatorii din zona sa ii poata vedea, potrivit South China Morning Post (SCMP).
Daca asta nu era suficient de rusions, in plan se afla si un sistem de amenzi, care vor fi trimise prin SMS celor care incalca legea.
Compania care se afla in spatele acestei idei, Intellifusion, e in discutii cu mai multe retele de telefonie mobila si cateva platforme de social media pentru a implementa noul sistem.
Firma s-ar afla in discutii cu WeChat - o aplicatie chineza de mesagerie folosita de majoritatea populatiei - si cu Sina Weibo, versiunea chinezeasca a platformei Twitter.
WeChat are peste 1 miliard de utilizatori, iar comparativ, China are o populatie de 1,3 miliarde de locuitori.
"Traversarea neregulamentara a fost intotdeauna o problema in China. O combinatie intre tehnologie si psihologie poate reduce aceste cazuri si le va si preveni", a spus Wang Jun, directorul de marketing al... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 13:19
Masinile electrice si hibride pot fi periculoase pentru pietoni, caci sunt silentioase. Tocmai de aceea, autoritatile din SUA vor obliga producatorii de automobile prietenoase cu mediul inconjurator sa faca zgomot atunci cand ruleaza cu viteze mici.
Noile reguli au fost prezentate de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) si obliga automobilele prietenoase cu mediul sa faca un sunet perceptibil atunci cand merg cu o viteza mai mica de 30 km/h, relateaza The Verge.
NHTSA arata ca, odata depasit acest prag, alti factori - precum vantul si cauciucurile - produc suficiente zgomote ca sa fie auzite de pietoni.
Totusi, inca nu se stie cum anume va fi implementat acest sistem: va fi vorba de o imitare a sunetului facut de un ...citeste mai departe despre "Masura care impiedica masinile electrice sa devina un "criminal" silentios pe sosele" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 11:15
Google a patentat un strat adeziv pentru protectia pietonilor care ar putea fi loviti in accidentele in care sunt implicate masinile care se conduc singure create de companie.
Tehnologia Google, pe sosele: Masina care se conduce singura nu are volan sau frane (Video)
Acest strat adeziv, ce ar urma sa fie aplicat in partea din fata a masinii, va avea rolul de a il tine pe pietonul lovit lipit de autovehicul, pentru a nu se izbi de alte masini sau de asfalt, relateaza The Guardian.
"In mod ideal stratul adeziv ar putea fi activat in momentul contactului si este capabil sa il retina pe pieton aproape instantaneu. Aceasta actiune poate contribui la limitarea miscarii pietonului, care ar putea fi purtat pe partea din fata a masinii pana cand conducatorul vehiculului (sau vehiculul insusi in cazul celui autonom) reactioneaza si franeaza", potrivit descrierii inventiei, patentata cu doua ...citeste mai departe despre "Google a gasit solutia: Ce se va intampla daca o masina care se conduce singura loveste un om" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 13:44
China a dat publicitatii luni primul lot de fotografii realizate de Gaofen-2, cel mai avansat satelit al sau de observare a Pamantului, care poate sesiza, in culori, din spatiul cosmic, obiecte cu dimensiuni de peste un metru, informeaza agentia Xinhua.
Dungile unei treceri de pietoni din centrul Beijingului sunt vizibile in mod clar intr-una dintre cele 15 de fotografii publicate de Administratia de Stat a Stiintei, Tehnologiei si Industriei pentru Aparare Nationala, mentioneaza agentia citata, precizeaza Agerpres.
Imaginile trimise de acest satelit sunt folosite la monitorizarea modului de utilizare a terenurilor, la studierea resurselor minerale, precum si pentru prevenire si asistenta in cazul catastrofelor.
Gaofen-2 a fost lansat la 19 august 2014 si este al doilea din seria de sapte sateliti pe care China intentioneaza sa-o lanseze pana in anul 2020 pentru observatii de inalta definitie din spatiul cosmic. Gaofen-1 a fost lansat in aprilie 2013. mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 08:45
Masinile electrice si cele hibrid trebuie sa faca zgomot, potrivit noilor reglementari ale Uniunii Europene, astfel incat sa fie mai sigure pentru pietoni, in special pentru cei cu probleme de vedere, potrivit Parlamentului European.
Europarlamentarii au convenit ca, in viitor, autovehiculele trebuie sa aiba montate dispozitive cu ajutorul carora sa produca un sunet similar masinilor cu motoare cu ardere, potrivit BBC.
Activistii au salutat masurile anuntate de Parlamentul ...citeste mai departe despre "Masinile electrice sunt riscante pentru pietoni - UE cere masuri" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 12:59
Soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice sau nu acorda prioritate de trecere pietonilor angajati in traversare regulamentara vor fi sanctionati mai aspru, potrivit unui proiect de modificare a Codului Rutier lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Administratiei si Internelor.
Mai exact, acestia risca amenzile maxime prevazute de normele rutiere, dar si suspendarea permisului de conducere pentru o perioada de 120 de zile.
Codul Rutier ar putea fi modificat din nou, dupa ce noi norme privind circulatia publica au intrat in vigoare in 19 ianuarie 2013. Concret, un proiect de lege care modifica legislatia rutiera a fost lansat recent in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).
Sanctiuni mai mari pentru neacordarea de prioritate
Modificarile propuse de MAI vizeaza pedepse mai mari pentru soferii care nu respecta regulile de circulatie. Astfel, amenzile vor creste substantial pentru cei care conduc sub influenta bauturilor alcoolice, care nu acorda prioritate de trecere pietonilor angajati in traversare regulamentara, precum si pentru cei care depasesc cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.
Citeste mai multe despre Soferii care nu acorda prioritate de trecere pietonilor risca sa-si piarda permisul pe Avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 14:24