Dupa ce asaltul Capitoliului din Washington a influentat pozitiv actiunile europene, acestea au inceput sa piarda din profiturile pe care le-au inregistrat, imediat ce congresmenii americani au certificat victoria presedintelui ales, Joe Biden.
Incidentele de miercuri seara, din capitala SUA, s-au lasat si cu patru decese, iar acum, Trump spune ca va exista o tranzitie ordonata, in conditiile in care aseara, instiga protestatarii la violente. Totul a culminat cu victoriile lui Jon Ossoff si ale reverendului Raphael Warnock, ambii democrati, in cursa duala pentru Georgia. Democratii controleaza acum Camera, Senatul si presedintia.
La inceputul sesiunii de tranzactionare, indicii europeni erau pe plus, astfel ca, in jurul orei 9.00, indicele pritanic FTSE 100 a castigat 0,1%, DAX-ul german a castigat 0,3%, in timp ce CAC 40 de la Paris a fost, de asemenea, mai mare cu 0,4%.
"Rezultatele Senatului inseamna ca asa-numitul scenariu "Blue Wave" a avut loc in cele din urma, desi printr-o calatorie sinuoasa, rezultand o slaba majoritate democratica in ambele camere ale Congresului. Principala implicatie este perspectiva unui pachet de stimulare SUA substantial mai mare, odata ce presedintele ales Biden va ajunge la functie si va oferi un sprijin suplimentar comertului", nota Deutsche Bank, potrivit Yahoo Finance.
Cu toate acestea, mai sunt inca obstacole de depasit. Procesul de certificare a alegerilor, care este in mod normal un eveniment ceremonial direct, continua... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 09:18
Preturile locuintelor din Romania au scazut in primul trimestru cu 4%, fata de 9,25% cu un an inainte, potrivit unui studiu realizat de portalul globalpropertyguide.com pe baza preturilor medii, ajustate cu inflatia, inregistrand a patra cea mai mare scadere din cele 45 de piete analizate.
Grecia, Spania si Rusia au inregistrat cele mai mari scaderi de preturi in primul trimestru, cu 7,08% (fata de - 11,19% in perioada similara a anului trecut), 5,41% (comparativ cu -12,48%), respectiv 5,15% (-0,32%).
Alte piete europene unde preturile locuintelor au scazut in perioada analizata sunt Kiev, Ucraina (3,54%), Zagreb, Croatia (2,88%), Vasovia, Polonia (2,53%), Franta (2,22%), Norvegia (1,97%), Slovacia (1,44%) si Finlanda (1,29%).
"Opt din cele mai slab performante piete rezidentiale din studiul nostru mondial vin din Europa. Dar, acest lucru poate sa ne dea o impresie derutanta. De fapt, tarile codase pana recent au inceput sa-si revina, in timp ce pietele cu performante puternice sunt in curs de a ajunge la un maxim. In total, noua tari europene au performat mai bine in primul trimestru al acestui an, decat anul trecut, doar 7 au avut o performanta mai redusa", se arata in raportul portalului imobiliar.
Astfel, Franta, Norvegia si Finlanda au avut o performanta sub cea de anul trecut, in timp ce tarile care incearca sa recupereze decalajele, precum Romania, Croatia, Polonia si Slovacia au avut rezultate mai bune decat in primul trimestru al anului trecut.... mai mult
Marti, 17 Iunie 2014, ora 16:57
Dupa luni intregi de incertitudine, cauzate de criza datoriilor suverane din Europa, investitorii incep sa se aventureze din nou pe pietele financiare europene.
Cele mai recente semne de viata sunt reprezentate de doua companii europene - DKSH, o companie elvetiana de marketing si comert si Ziggo, un operator de cablu olandez - care se listeaza in aceasta saptamana, iar estimarile arata ca vor strange impreuna 2 miliarde dolari, potrivit New York Times.
Cele doua listari la bursa vor fi cele mai mari din ultimul an in Europa, companiile incercand sa beneficieze deschiderea investitorilor care vor sa profite de rezultatele bune de pe pietele europene din acest an.
In ciuda apetitului crescut pentru companiile listate la bursa, analistii avertizeaza ca piata inca le poate aduce dureri de cap investitorilor.
Lipsa perspectivelor de crestere economica afecteaza veniturile companiilor, mai ales in cazul celor din zona euro. Iar investitorii, care au asteptat luni de zile pentru relansarea listarilor la bursa, spera la castiguri insemnate.
"Exista un numar mare de companii care asteapta sa se listeze, iar exigentele vor fi mari. Asadar, companiile vor trebui sa faca eforturi pentru a demonstra ca merita atentia investitorilor", a declarat Craig Coben, specialist Bank of America.
Pietele financiare, lovite de criza
Dezghetarea pietelor financiare a durat mult. Anul trecut, incertitudinile privind noul pachet de ajutor pentru Grecia si lipsa de lichiditate a... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 18:58
Euro a inregistrat marti o crestere pe piata de schimb dupa anuntul unui acord de principiu in Europa destinat salvarii Greciei de la faliment, cursul urcand in zece minute de la 1,3185 dolari la 1,3266 dolari.
Moneda unica europeana a pierdut, ulterior, o mica parte din aceasta crestere, fiind cotata cu 1,3247 dolari la ora 3.00 GMT (5.00, ora Romaniei), la Tokyo.
Luni, catre ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei), euro era cotat la 1,3237 dolari.
Euro a castigat teren in fata yenului, trecand de la 105,36 yeni la ora 21.00, ora Romaniei, la 105,94 yeni marti, catre ora 05:10, ora Romaniei.
Investitorii s-au oriEntat spre euro dupa ce s-a anuntat ca un acord de principiu a fost incheiat in noaptea de luni spre marti la Bruxelles, unde ministrii de Finante din zona euro s-au reunit luni dupa-amiaza.
"Anuntul a provocat cumparari de euro", a explicat Tsunemasa Tsukada, agent in cadrul Bancii Mitsubishi UFJ.
El a apreciat totodata ca aprecierea monedei unice europene ar putea inceta rapid. "Eu cred ca aceasta crestere ar urma sa se opreasca in jur de 1,33 (dolari). Nu vad euro crescand pana la 1,35 (dolari)", a adaugat el.
Potrivit mai multor surse europene, oficialii reuniti la Bruxelles au apreciat ca se intrunesc conditiile in vederea adoptarii unui nou plan de salvare cuprinzand un ajutor public in valoare de aproximativ 130 de miliarde de euro si o stergere partiala a datoriei grecesti detinuta de creditori privati.
Datele avansate inaintea... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 07:56
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a anuntat miercuri ca UE ar putea aplica unele corectii suplimentare la sumele pe care trebuie sa le ramburseze Romaniei, un fel de "suma de protectie" care sa acopere eventuale nereguli descoperite ulterior.
"S-au reluat platile pe Axa prioritara 2. Speram ca in scurt timp se vor relua pe toate programele. Suntem in discutii cu CE, discutii foarte serioase si foarte dure. (...) In momentul de fata, exista intentia UE de a aplica o corectie suplimentara la suma pe care o avem pregatita.
Repet, suntem chiar acum in discutie, in negocieri, exista aceasta intentie de a ne aplica unele corectii suplimentare - sa existe un fel de suma de protectie initiala, care sa acopere eventuale probleme existente si care ulterior, daca nu se constata neregularitati, sa fie si ea rambursata", a explicat ministrul Orban.
El a precizat ca suma care ar urma sa fie rambursata "se situeaza undeva intre 400 si 500 milioane de euro", insa cifra exacta va fi anuntata la finalul negocierilor, pe care spera sa le incheie saptamana aceasta. mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 19:36
Bursele europene si-au accelerat scaderea, la peste 2% luni dimineata dupa ce agentia Moody's a avertizat ca ratingul Frantei este amenintat de cresterea dobanzilor si de perspectivele economice nefavorabile.
Agentia de rating Moody's considera ca majorarea recenta a dobanzilor obligatiunilor guvernamentale franceze si deteriorarea perspectivelor de crestere economica ar putea afecta ratingul de credit al Frantei, potrivit ziarului Le Figaro, preluat de Reuters.
"Costurile de finantare care persista la niveluri ridicate, combinate cu deteriorarea perspectivei economice, ar putea agrava dificultatile cu care se confrunta guvernul, cu implicatii negative pentru credit", potrivit afirmatiilor Moody's citate de Le Figaro.
Avertizarile agentiei de rating Moody's cu privire la ratingul Frantei a avut impact pe pietele europene, indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene coborand cu 2,2% pana la ora 8:52 GMT.
Pietele europene au deschis in scadere cu 0,7%, in linie cu cele asiatice, din cauza esecului iminent al "supercomisiei" din Congresul SUA de a ajunge la un consens privind masurile de reducere a deficitului bugetar si datoriei de stat.
Informatiile privind esecul comisiei din Congresul SUA au readus in atentia investitorilor divergentele politice adanci de la Washington, care impiedica implementarea unor masuri si reforme esentiale pentru asezarea finantelor publice ale SUA pe un fagas stabil si sustenabil.
Surse apropiate situatiei... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 13:52
Bursele americane au inchis saptamana in urcare, stopand scaderea de doua saptamani a indicelui Standard & Poor's 500, in timp ce companii ca Intel sau Johnson & Johnson au raportat profituri care au depasit estimarile, iar sectorul constructiilor de locuinte a crescut, relateaza Mediafax.Indicele S&P 500 a urcat cu 1,3%, la 1.337,38 puncte in aceasta saptamana, consemnand o crestere de 0,9% in luna aprilie.
Indicele Dow Jones Industrial Average a castigat 164,16 puncte (1,3%), ajungand la 12.505,99 puncte, dupa ce, cu o saptamana in urma, suferise o scadere de 0,3%.
Pe 21 aprilie, acest indice a atins cel mai ridicat nivel din 5 iunie 2008.Actiunile Intel, Johnson & Johnson si Wynn Resorts Ltd. au crescut cu cel putin 5,8%, dupa ce profiturile lor trimestriale au depasit previziunile analistilor, cu cel putin 7,3% in aceasta saptamana.
Titlurile D.R. Horton Inc au castigat 4% in aceasta saptamana, pe fondul cresterii sectorului de constructii de locuinte, care a depasit estimarile.
Actiunile Halliburton au urcat si ele cu 7,8 % dupa ce Moody's Investors Services a anuntat ca este putin probabil ca aceasta companie sa fie amendata pentru deversarea de petrol din Golful Mexic.Bursa de pe Wall Street a fost afectata de anuntul de luni al Standard & Poor's, care a atribuit o perspectiva negativa ratingului suveran al Statelor Unite, scaderi importante fiind inregistrate, de asemenea, pe pietele europene si asiatice.Bursele asiatice au resimtit marti... mai mult
Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 17:59
Coreea de Sud ar putea fi cooptata in materializarea terminalului de gaz lichefiat de la Constanta, in constructia unui terminal de containere in portul Constanta, iar dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi facuta cu ajutorul tehnologiei coreene, spune ministrul Teodor Baconschi. "Coreea de Sud este deja un jucator global, care depinde foarte mult de comertul cu China, si partenerii nostri de la Seul ar dori sa faca investitii mari de infrastructura si sa exporte tehnologie si in alte spatii", a declarat marti ministrul de externe Teodor Baconschi intr-un interviu telefonic acordat NewsIn de la Seul, unde se afla in vizita oficiala la invitatia omologului sau sud-coreean Yu Myung-hwan.
"Intrucat acum, chiar la sfarsitul acestui an, se va oficializa un dialog politic structurat intre UE si Coreea de Sud, evident ca interesul guvernului sud-corean fata de Europa ca partener comercial major a crescut. Si in acest context Romania ramane o poarta de acces pentru oamenii de afaceri sud-coreeni catre pietele europene, dar si o destinatie atractiva ca atare", a explicat seful diplomatiei romane. "Terminalul LNG de la Constanta, care este o infrastractura esentiala atat pentru materializarea proiectului AGRI cu Azerbaidjnaul si Georgia, cat si pentru toata piata energetica din bazinul pontic, ramane un obiectiv important si dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi facuta cu ajutorul tehnologiei coreene.
Ne intereseaza si un terminal... mai mult
Marti, 06 Iulie 2010, ora 17:31
Pretul aurului si-a continuat joi cresterea dupa deschiderea pietelor europene, atingand un nou record, de peste 1050 dolari/uncie, sustinut de o noua depreciere a dolarului pe pietele de schimb, relateaza AFP, conform NewsIn.Pretul aurului a atins un nou nivel maxim istoric, de 1.058,48 dolari/uncie, dupa ce avansase in sedinta anterioara la 1.048,43 dolari/uncie.
Aurul a fost sustinut de deprecierea dolarului, care a pierdut teren in fata monedei europene pana la aproape 1,48 dolari/euro.
Deprecierea monedei americane favorizeaza, de obicei, materiile prime denominate in dolari, precum aurul, facandu-le mai accesibile pentru investitorii in alte monede. mai mult
Joi, 08 Octombrie 2009, ora 11:59