Bursele internationale sunt din nou in tensiune dupa ce la orizont par sa apara noi posibile lockdown-uri, in conditiile in care noua tulpina a COVID-19, din Marea Britanie, se raspandeste cu repeziciune si in SUA. Mai mult, piata bursiera americana sta, astazi, si sub semnul alegerilor pentru Senat din statul Georgia. Pe de alta parte, si bursele europene au deschis cu semnale diversificate, principalii indici incepand pe rosu sesiunile de tranzactionare.
Cursa stransa in alegerile pentru Senat din Georgia a ridicat ingrijorari cu privire la perspectiva unui Congres controlat de democrati, care ar introduce probabil impozite mai mari intr-un moment in care noua tulpina a Covid-19 continua sa se raspandeasca. De asemenea, zvonurile ca ar exista o noua tulpina mai agresiva decat cea din Marea Britanie, aparuta in Africa de Sud, nu face decat sa alimenteze temerile deja existente.
Senatorii republicani David Perdue si Kelly Loeffler se confrunta cu o concurenta dura in alegerile din Georgia, din partea democratilor Jon Ossoff si Raphael Warnock, potrivit Investing.com.
"Investitorii incep sa cantareasca perspectiva unor impozite mai mari si a cheltuielilor masive ale guvernului impotriva notiunii de ajutor suplimentar de scutire fiscala, deoarece pandemia - si masurile politice ulterioare - continua sa faca ravagii asupra economiei", notau reprezentantii companiei de brokeraj Stifel.
Peste toate acestea, incertitudinea politica apare pe masura ce noua varianta a... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 16:33
Hormonii secretati de brokeri reprezinta o reala amenintare la adresa pietelor financiare, fenomen care ar putea fi evitat daca in acest domeniu ar lucra mai multe femei, sustine un studiu realizat de oameni de stiinta din Spania si Marea Britanie, publicat in revista "Nature".
In situatii de stres si de concurenta, creste foarte puternic secretia de hidrocortizon si, respectiv, de testosteron, iar cocktailul rezultat "contribuie la destabilizarea pietelor financiare", sustine economistul Carlos Cueva, de la Universitatea din orasul spaniol Alicante, autor al studiului impreuna cu cercetatori de la University College London si de la Universitatea din Cambridge, ambele din Marea Britanie, scrie luni ziarul spaniol "El Pais".
Brokerii de pe Wall Street, nemultumiti de salarii - isi deschid propriile firme
Specialistii au recreat in laborator o piata financiara. Intr-o prima faza, s-a masurat nivelul de hormoni al celor 142 de voluntari transformati in agenti bursieri, ...citeste mai departe despre "Hormonii brokerilor, amenintare pentru pietele financiare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 20:53
Averea globala a crescut anul trecut cu 14%, la nivelul record de 152.000 miliarde de dolari, datorita in principal majorarii castigurilor obtinute de pe pietele bursiere, se arata intr-un raport publicat marti de compania de consultanta Boston Consulting Group (BCG), transmite BBC.
Avutia a crescut in America de Nord cu 15,6%, la 50.300 miliarde de dolari, in Europa Occidentala cu 5,2%, la 37.900 miliarde de dolari, in Europa de Est (inclusiv Rusia) cu 17,2%, la 2.700 miliarde de dolari.
Cel mai semnificativ avans, de 37%, s-a inregistrat in regiunea Asia-Pacific, excluzand Japonia, avutia ajungand la 37.000 miliarde de dolari. Cele mai bune performante au fost in China (averea privata a urcat cu peste 49% in 2013) si India. De asemenea, BCG estimeaza ca in Asia avutia va creste pana la aproape 61.000 miliarde de dolari la sfarsitul lui 2018.
Conform datelor publicate de Boston Consulting Group, si numarul milionarilor a crescut spectaculos anul trecut. Raportul ia in calcul numerarul, depozitele, actiunile si alte active detinute de persoanele fizice. Dar afacerile, proprietatile imobiliare si bunurile de lux sunt excluse.
Numarul milionarilor in dolari din China a crescut la 2,4 milioane in 2013, de la 1,5 milioane in 2012. Pe plan global, numarul milionarilor a urcat la 16,3 milioane, de la 13,7 milioane in 2012.
"In aproape toate statele, cresterea averii private a fost condusa de redresarea solida a pietelor bursiere, care a inceput in a doua jumatate... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 11:04
Banca Central Europeana a hotarat miercuri sa imprumute pentru trei ani o suma record ce va merge catre 800 de banci din Europa, insa aceasta masura nu va avea mare efect pentru bancile din Romania, in timp ce reactia piatei bursiere va fi temporara.
BCE a acordat miercuri 529,5 miliarde euro imprumut pe trei ani, intr-o a doua transa de bani destinati institutiilor financiare din Europa. In ciuda estimarilor analistilor, 800 de banci au apelat la fondurile BCE, cu aproape 300 mai multe decat in luna decembrie a 2011, cand a avut loc prima astfel de transa.
In 21 decembrie, Banca Centrala Europeana a decis sa ofere un imprumut de 450 miliarde euro, bani care au mers catre 523 de banci. Suma acordata atunci nu a ajuns in piete, cum se presupunea ci s-a intors fie catre BCE sub forma de depozite, fie catre titlurile de stat ale tarilor cu probleme, precum Italia, Spania, Irlanda si Grecia.
"A fost un succes, sa spunem asa, mai mare decat s-a sperat. Bancile au apelat masiv la aceasta facilitate si asta a avut doua efecte pe piata. Unul ca a usurat presiunea asupra bancilor si a doua ca a usurat presiunea asupra obligatiunilor suverane, asupra titlurilor de stat, dand posibilitatea unor tari precum Italia sa se imprumuta la niste dobanzi foarte foarte convenabile", Aurelian Dochia, analist financiar.
Reactia imediata a deciziei BCE - relaxarea pietelor
Masura luata de BCE in decembrie a adus o relaxare a pietelor si o relansare a vanzarii de obligatiuni... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:55
Goldman Sachs conduce lumea, iar zona euro este pe punctul sa se prabuseasca, sunt declaratiile soc ale trader-ului independent Alessio Rastani."Nu este momentul acum sa mai credem ca guvernele europene vor pune lucrurile in ordine.
Nu guvernele conduc lumea, ci Goldman Sachs face acest lucru, iar aceste companii nu se gandesc la planurile de salvare europene si nici la fondurile internationale", a declarat Rastani intr-un interviu pentru BBC.
Potrivit acestuia, lumea ar trebui sa se pregateasca pentru inevitabil – economii ale milioanelor de oameni vor disparea in mai putin de un an.
Trader-ul spune ca oricine poate castiga din bursa in aceasta perioada, fara sa fie neaparat trader, insa trebuie sa invete cele mai importante tehnici de a profita de o piata in cadere.
De aceea, Rastani sfatuieste oamenii sa-si asigure bunurile si sa actioneze.
In opinia sa, cel mai mare risc pe care si-l pot asuma oamenii in acest moment ar fi sa nu actioneze
"Aceasta criza economica este ca un cancer. Daca stam si asteptam ca <<boala>> sa treaca, la fel ca si cancerul, se va agrava pana cand va fi mult prea tarziu pentru salvare", a subliniat Rastani.
Frica instalata din cauza fragilitatii economiei europene s-a pronuntat in ultimele doua saptamani.
Temerea ca regiunea ar putea reintra in recesiune si ar putea afecta economia globala, au dus la fluctuatii pe pietele bursiere.
Cu toate acestea, in ciuda sentimentelor pesimiste ale investitorilor si... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 16:33
Bursele europene au deschis in scadere joi, pe fondul nelinistilor din Germania, noteaza CNN Money.Bursele europene au scazut brusc joi, pe fondul ingrijorarii privind datoriile suverane si rezultatele slabe ale companiei Holcim care au dezamagit invetsitorii. I
ndexul Stoxx 600 a scazut cu 1,5% la 234.41 dupa trei zile de calm pentru indicele de referinta.
Indicele DAX a scazut cu 3.77%, in timp ce CAC 40 al Frantei s-a oprit la,43%.
Indicele FTSE 100 din Londra 100 este mai mic cu 2,24%. mai mult
Joi, 18 August 2011, ora 12:43
Bursa de la Tokyo a inchis miercuri in scadere, insa bursele asiatice in ansamblu au evoluat pozitiv, in timp ce moneda euro s-a clatinat dupa deznodamantul dezamagitor al discutiilor dintre liderii Frantei si Germaniei privind criza datoriilor de stat, transmite Mediafax.Actiunile din sectorul electronicelor s-au depreciat puternic dupa ce producatorul de computere Dell si-a redus prognoza privind vanzarile din 2012, transmitand un semnal profund pesimist pentru cererea globala si pentru intreaga industrie a inaltei tehnologii. Titlurile producatorilor de electronice au cazut puternic la Tokyo, Seoul si Taipei.
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 1%, dupa ce actiunile Sony s-au depreciat cu 2,7% in urma reducerii pretului consolei de jocuri video Playstation 3, masura menita sa revigoreze vanzarile companiei.
In Coreea de Sud, LG Electronics a piedut 4,5% pe bursa desi indicele KOSPI a urcat cu 1,1%.
Indicele MSCI al pietelor din regiunea Asia-Pacific a urcat cu 0,9%, datorita evolutiei pozitive din Coreea de Sud, Australia si Thailanda.
Moneda euro a scazut la 1,4407 dolari/euro, dupa ce a atins marti un maxim de 1,4470 dolari/euro, traderii anticipand noi deprecieri odata cu deschiderea pietelor din Europa.
Dolarul a evoluat in stagnare in raport cu un cos de valute de referinta.
Aurul, un activ atractiv pentru multi investitori ca refugiu in perioade de criza, continua sa se mentina la niveluri ridicate. Pretul aurului a stagnat miercuri la... mai mult
Miercuri, 17 August 2011, ora 11:02
Bursele europene au deschis vineri in scadere, investitorii asteptand schimbari privind increderea consumatorilor si vanzarile retail din SUA, transmite NewsIn.Indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu 0,7% in primele minute de tranzactionare, urmarind declinul pietelor din Asia si al preturilor tranzactiilor futures cu actiuni de pe Wall Street.
"Traderii sunt inca nervosi. Orice stire negativa ar putea declansa o noua iesire. Desigur, orice clatinare a datelor pe retail din SUA sau a increderii ar putea fi catalizatorul unei noi runde de vanzari", comenteaza un analist al IG Markets Melbourne.
Economistii estimeaza ca vanzarile retail din SUA au crescut cu 0,5% in iulie, datele oficiale urmand sa fie anuntate la Washington in a doua parte a sedintei bursiere din Europa. Totodata, analistii anticipeaza scaderea increderii consumatorilor americani in august.
Franta, Spania, Italia si Belgia au impus, de vineri, interdictii temporare sau pe perioada nedeterminata pe vanzarea in lipsa (short-selling) a actiunilor mai multor companii financiare, incercand sa stabilizeze pietele dupa ce actiunile bancilor franceze au fost destabilizate in ultimele zile de zvonuri privind lichiditatea si expunerea la criza datoriilor de stat.
Un factor de optimism este o intalnire programata pentru marti intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, pietele asteptand noi semnale pozitive privind masuri de rezolvare a crizei datoriilor de stat din zona euro.
Eurostat... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 10:36
Intalnirea de la Cotroceni nu a fost una de criza, asigura presedintele Traian Basescu, care a mai subliniat faptul ca termenul de criza nu ar trebui sa fie folosit pentru ca deocamdata "asistam doar la o reactie a pietelor la decizii neconvingatoare ale tarilor", informeaza NewsIn.Basescu a insistat din nou asupra responsabilitatii clasei politice.
"Nu exista decat o conduita a politicienilor romani: responsabilitate si prudenta.
Fac o invitatie politicoasa la retinere si prudenta", a declarat el, la finalul unei reuniuni dedicata analizei situatiei internationale la care au participat premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, secretarii de stat din MFP Gheorghe Gherghina si Bogdan Dragoi, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, consilierul Lucian Croitoru, precum si presedintele Consiliului Fiscal Ionut Dumitru.
mai mult
Marti, 09 August 2011, ora 23:45