Mai multe institutii financiare internationale sunt hotarate sa relanseze o intiativa din perioada crizei destinata diminuarii riscului unei fugi a capitalului din tarile Europei de Est, intr-un moment in care pandemia de coronavirus a declansat ingrijorari ca bancile cu activitati transfrontaliere si investitorii ar putea sa se retraga din tarile vulnerabile, informeaza Financial Times.
Potrivit cotidianului britanic, institutii precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Fondul Monetar International si-au intensificat lucrarile in cadrul asa-numitei "Initiative de la Viena", care a jucat un rol cheie in gestionarea procesului de reducere a gradului de indatorare a bancilor in perioada crizei financiare mondiale si a crizei datoriilor din zona euro.
Accentul initial va fi pus pe tarile din Balcanii de Vest, a declarat presedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti, intr-un interviu acordat Financial Times. Insa reluarea activitatilor initiativei ar putea sa fie extinse in incercarea de a convinge bancile comerciale sa ramana angajate fata de regiunea Europei de Est.
"Problema este sa ii convingem ca au de jucat un rol cheie in aceasta criza si relansare. Aceasta necesita foarte multe argumente si eforturi din partea tuturor celor implicati in aceasta situatie. Nu putem rezolva aceasta criza si sa ajutam daca ne bazam doar pe bancile de dezvoltare multilaterale. Nu avem suficienta putere de foc pentru a face acest lucru", a spus Suma Chakrabarti.... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 16:59
Pensiile private ale romanilor sunt in siguranta si nu sunt afectate de volatilitatile conjuncturale ale pietelor financiare, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara al Sectorului Sistemului de Pensii Private, Dan Armeanu.
"Economia mondiala este influentata de pandemia COVID-19, intreprinderile si-au redus productia ca efect al cererii diminuate de produse si servicii iar unele chiar s-au inchis temporar. Aceasta perturbare a bunului mers al economiei se reflecta si asupra pietelor financiare, acestea inregistrand scaderi semnificative, pretul instrumentelor financiare nefiind imuabil. Cu toate acestea, sistemul de pensii private, in considerarea termenului lung de economisire si investire de 30-40 de ani, este cel mai putin afectat, datorita unei diversificari echilibrate si prudente a investitiilor. In 3 - 4 decenii de acumulare si investire a contributiilor au loc episoade de volatilitate ridicata pe termen scurt, asa cum s-au consemnat in ultimii ani in august 2015, ianuarie 2016, iunie
2016, iunie 2017 si in decembrie 2018", a spus Dan Armeanu, intr-un comunicat transmis AGERPRES.
El a mentionat ca printr-o politica de investitii conservatoare, cu investitii de peste 60% in titluri de stat, administratorii de fonduri de pensii private asigura respectarea cerintelor privind securitatea, calitatea si profitabilitatea activelor. Politica de investitii are in vedere totodata si diversificarea portofoliilor fondurilor de pensii... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 09:20
Germania, Franta si Olanda si-au sporit presiunile pentru crearea unei piete de capital unice la nivelul Uniunii Europene, in conditiile in care companiile din Europa sufera de pe urma lipsei oportunitatilor de finantare.
Schimbarile climatice, progresele tehnologice, precum si decizia Marii Britanii de a iesi din UE, cresc nevoia unei astfel de piete de capital unice, se arata intr-o scrisoare trimisa autoritatilor de la Bruxelles de ministrul german de Finante, Olaf Scholz, si omologii sai din Franta si Olanda, Bruno Le Maire si Wopke Hoekstra, informeaza AFP.
"Este vital pentru Uniunea Europeana sa isi consolideze capacitatea de a-si finanta cresterea economica si crearea de locuri de munca, aceasta fiind o conditie necesara pentru a asigura rezistenta economiei sale", se arata in aceasta scrisoare consultata de DPA.
Obiectivul Uniunii Pietelor de Capital este reducerea obstacolelor birocratice intre statele membre UE astfel ca firmele vor avea la dispozitie mai multe oportunitati pentru a strange fonduri. Acest lucru este in prezent dificil pentru start-upuri in Europa. De asemenea, consumatorii ar urma sa aiba la dispozitie mai multe oportunitati pentru a-si investi banii.
In Europa, in prezent creditele si finantarea este furnizata in principal de banci. Atunci cand perspectivele economice sunt nefavorabile, bancile tind sa acorde mai putine credite, ceea ce poate crea probleme in economia reala.
In ultimii ani, UE a adoptat o serie de masuri pentru... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 16:23
Ponderea sectorului privat in Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei este de aproape 80%, a declarat, luni, in conferinta de lansare a editiei a III-a a proiectului "Made in Romania", Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Ponderea sectorului privat in Produsul Intern Brut (PIB), in Romania, este de aproape 80%. Deci, acest sector privat este esential pentru crearea de bunastare, creare de locuri de munca, de valoare adaugata. De aici, se poate finanta absolut orice proiecte de interes national. Prin proiectul "Made in Romania" vrem sa dezvoltam cat se poate de mult initiativa privata si acest sector, pentru ca suntem onorati sa intalnim atat de multi lideri de business cu atat de multe povesti frumoase care, practic, creeaza bunastare si valoare adaugata in aceasta tara", a spus Anghel.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a lansat, luni, cea de-a treia editia a proiectului "Made in Romania: Liga BVB", destinat mediului de afaceri, o initiativa care a debutat in urma cu doi ani.
La evenimentul de lansare a editiei a III-a a "Made in Romania" a fost prezentat si volumul "15 companii pentru cresterea economiei romanesti si povestile lor unice", care creioneaza experientele deosebite si povestile inspirationale ale celor 15 companii finaliste ale celei de-a doua editii a proiectului. Printre acestea se afla: Bebe Tei, Musette, Aqua Carpatica, iHunt, Cramele Recas, Technical Lead Qualitance, Tremend si Allview.
Prima editie a proiectului "Made... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 12:19
Pilonul II de pensii din Romania reprezinta o piata extrem de competitiva, concurentiala, cu randamente investitionale foarte bune, cu costuri administrative si comisioane foarte reduse, iar o eventuala renuntare la acest mod de economisire reprezinta un scenariu foarte prost, atentioneaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), intr-un comunicat de presa, transmis vineri AGERPRES.
"Crearea sistemului de pensii private a avut un rol determinant in revenirea pietei de capital din Romania post-criza si a reprezentat un punct central de atractivitate a Romaniei in randul investitorilor internationali. In ultimii ani, piata de capital din Romania a facut pasi importanti pentru obtinerea statutului de "piata emergenta", pentru a atrage investitori internationali mult mai mari fata de cei care in prezent investesc in Romania, aceasta fiind o "piata de frontiera". In prezent, fondurile de pensii de Pilon II sustin economia locala si investesc 92% din activele nete pe pietele financiare din Romania, cu o expunere de doar 8% pe pietele externe. Alocarea pe clase de active este de 70% in titluri de stat si obligatiuni, 20% in actiuni listate si 10% in alte instrumente. Aceasta structura investitionala reprezinta un profil de risc conservator pentru fondurile de pensii de Pilon II. In plus, fondurile de pensii s-au implicat in numeroase proiecte de educatie financiara, avand in vedere ca Romania este pe ultimul loc in UE la acest capitol (...) Toate... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 10:33
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca Pilonul II de pensii private este esential pentru consolidarea dezvoltarii economice si sociale sanatoase a Romaniei, in conditiile in care evolutiile demografice pe termen mediu indica faptul ca, in urmatorii 15 ani, fiecare angajat din Romania va ajunge sa sustina aproximativ 2,5 pensionari.
Intr-un comunicat remis joi AGERPRES, AOAR atrage atentia asupra faptului ca in cazul in care tendintele actuale de imbatranire a populatiei si de migratie se mentin, pana in anul 2050 Romania va deveni tara din Europa cu populatia cea mai imbatranita si cu un numar de persoane active in scadere semnificativa.
"Ca atare, reforma sistemului public de pensii nu este o solutie suficienta pentru problema cu care ne confruntam. In acelasi timp, dezvoltarea sau cel putin mentinerea la nivelul actual a sistemului de pensii private lansat in perioada 2007 - 2008 este minim necesara pentru imbunatatirea capacitatii generale a intregului sistem de pensii de a face fata asteptarilor populatiei active. Pentru majoritatea angajatilor romani, Pilonul II reprezinta singura forma reala de economisire, beneficiind de garantia absoluta asupra contributiilor proprii. Pilonul II de pensii constituie, deci, o sursa sigura de venit, complementara veniturilor potentiale din pensia publica, scopul primordial al acestui instrument fiind economisirea pentru perioada varstei a treia", sustin oamenii de afaceri.
De asemenea, banii... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 12:46
Aproximativ 30 de milioane de euro au fost atrasi, in ultimele doua saptamani, de catre Erste Private Banking (EPB), castigatoarea titlului de "Best Private Bank" in Europa Centrala si de Est, in 2017.
Activele gestionate de Erste Private Banking au depasit, in prezent, pragul de 1 miliard de euro, nivel care consolideaza acest serviciu, oferit in Romania de BCR, ca unul dintre liderii segmentului de Private Banking.
"Ne bucura faptul ca suntem prima alegere a clientilor din Romania in momentul in care se gandesc la stabilitatea si responsabilitatea unui partener de private banking. Dinamica activelor din ultimii ani ne-a dovedit ca strategia dezvoltata la nivel local poate fi imbinata cu expertiza celui mai bun serviciu de Private Banking din Europa Centrala si de Est", a declarat Dana Demetrian, vicepresedinte Retail & Private Banking BCR, intr-un comunicat de presa.
Erste Private Banking este un serviciu care are ca principal scop oferirea de produse de investitii in conditii de intelegere a profilului investitional si a cunostintelor pe care clientii le detin.
In portofoliul EPB, produsele de investitii depasesc 70% din totalul activelor clientilor.
La finele lunii octombrie, Erste Group Bank AG (Erste Group) a castigat, la Londra, titlul "Best Private Bank" in Europa Centrala si de Est, in cadrul premiilor Global Private Banking 2017, organizate de catre prestigioasele publicatii internationale The Banker si PWM (Private Wealth Management).
In... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 13:26
Fostul premier britanic David Cameron s-a angajat la First Data Corporation, a anuntat vineri aceasta corporatie americana.
Este primul loc de munca in sectorul privat pentru Cameron, dupa demisia sa in urma referendumului prin care s-a decis retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, mentioneaza Reuters.
Intre timp, el a ocupat ca voluntar mai multe functii neplatite, printre care cel al organizatiei caritabile Alzheimer din tara sa. Ca si predecesorul sau Tony Blair si prin intermediul aceleiasi firme, David Cameron a tinut si discursuri platite.
Citeste si David Cameron e inca suparat pentru Brexit: Impusca fazani pe care ii boteaza Boris Johnson si Michael Gove
La sfarsitul mandatelor in fruntea guvernului, si alti politiceni britanici de rang inalt s-au orientat catre sectorul financiar, reaminteste Reuters. Blair s-a angajat la banca JP Morgan, iar Gordon Brown - si el fost prim-ministru - la firma de management al investitiilor PIMCO.
First Data gestioneaza tranzactiile cu carduri de credit si de debit pentru circa sase milioane de comercianti din intreaga lume, iar fostul prim-ministru va contrinbui la consolidarea bazei de clienti de pe pietele cheie si la promovarea expansiunii in alte regiuni ale lumii.
"Experienta si sfaturile lui David Cameron sale vor fi inestimabile", a declarat Frank Bisignano, presedinte si director general al corporatiei, care nu a dezvaluit cu cat vor fi platite aceste servicii.
Vezi si Cameron a primit aproape... mai mult
Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 22:33
Recordul atins de lansarea ofertei publice a companiei Alibaba si listarea la bursa din New York a reprezentat un soc pentru Wall Street. Cu toate acestea, companiile finantate pe capital de risc nu se ingramadesc sa urmeze exemplul dat de chinezi.
Iar numarul lor, cel putin in Statele Unite, nu este deloc redus, ba chiar se indreapta spre o alta performanta, 49 de firme fiind evaluate la sume ce depasesc in fiecare caz pragul de un miliard de dolari. O cifra sensibil mai mare decat cea inregistrata la sfarsitul lui 2013, cand doar 28 de firme depasisera acest prag. O diferenta majora si fata de perioada de boom a anilor 2000, cand doar 10 astfel de companii beneficiau exclusiv de finantari venture, observa Wall Street Journal.
Fara presiune
Dintre companiile care nu se grabesc inca sa deschida portile actionariatului public, AppDynamics din San Francisco a reusit sa treaca pragul de un miliard de dolari in cotatia de piata din iulie anul acesta, vanzand o parte din actiunile fondatorilor catre investitori privati pentru 70 de milioane de dolari.
Jyoti Bansal, fondator si director executiv al companiei, sustine ca nu simte nicio presiune din partea investitorilor care au pavat drumul spre succes al firmei sale in a-si retrage banii. "Nu exista o nevoie de lichiditati in acest moment. Cat timp veniturile sunt in crestere, toata lumea este multumita cu asteptarea momentului oportun", sustine Bansal.
In fapt, febrilitatea resimtita in randul fondurilor de... mai mult
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 08:32