Hormonii secretati de brokeri reprezinta o reala amenintare la adresa pietelor financiare, fenomen care ar putea fi evitat daca in acest domeniu ar lucra mai multe femei, sustine un studiu realizat de oameni de stiinta din Spania si Marea Britanie, publicat in revista "Nature".
In situatii de stres si de concurenta, creste foarte puternic secretia de hidrocortizon si, respectiv, de testosteron, iar cocktailul rezultat "contribuie la destabilizarea pietelor financiare", sustine economistul Carlos Cueva, de la Universitatea din orasul spaniol Alicante, autor al studiului impreuna cu cercetatori de la University College London si de la Universitatea din Cambridge, ambele din Marea Britanie, scrie luni ziarul spaniol "El Pais".
Brokerii de pe Wall Street, nemultumiti de salarii - isi deschid propriile firme
Specialistii au recreat in laborator o piata financiara. Intr-o prima faza, s-a masurat nivelul de hormoni al celor 142 de voluntari transformati in agenti bursieri, ...citeste mai departe despre "Hormonii brokerilor, amenintare pentru pietele financiare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 20:53
Randamentele pentru obligatiunile guvernamentale spaniole si italiene au continuat sa scada vineri, la o zi dupa ce BCE a adoptat program nelimitat de achizitionare a bondurilor, pentru a atenua presiunile asupra statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare.
Vineri dimineata, randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au scazut sub 6%, pentru prima data din luna mai, ajungand la 5,893%, de la 6,030% joi, in urma declaratiilor lui Mario Draghi privind noul program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT - Tranzactii Monetare Directe), care va inlocui precedentul program si va permite BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani de pe pietele secundare.
Si randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au scazut la 5,198%, fata de 5,2361 joi.
In ultimele luni, BCE s-a confruntat cu presiuni crescute pentru a-si majora achizitiile de obligatiuni si a se transforma intr-un creditor de ultima instanta pentru tarile din zona euro puse intr-o situatie dificila de pietele financiare. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 14:53
In ciuda faptului ca pietele au inceput deja sa reactioneze inainte de intrunirea liderilor BCE de joi, Mario Draghi ar putea vedea un avantaj in fluctuatiile inregistrate, in special pe piata obligatiunilor de stat.
Pe masura ce investitorii asteapta ca presedintele Bancii Centrale Europene sa dezvaluie mai multe detalii cu privire la programul de achizitie de titluri de stat, cresterea costului de finantare al statelor cu probleme le-ar putea impinge pe acestea catre actiune, scrie Bloomberg.
Conform celor mai recente declaratii ale lui Draghi, Spania si Italia vor trebui sa ceara ajutor din partea fondului de salvare al Europei inainte ca BCE sa intervina prin achizitia de titluri de stat care va cobori costul de finantare al statelor. In ciuda deschiderii sefului BCE de a lua aceste masuri nepopulare printre numerosi membri ai Consiliului de Administratie, precum seful Bundesbank, liderii statelor mentionate nu s-au aratat prea incantate de propunere.
Astfel, o crestere a costului de finantare ar putea aminti guvernelor ca trebuie sa actioneze rapid.
"Jucatorii de pe piete se asteapta la multe lucruri de la BCE. Se doreste clarificarea situatiei privind programul de achizitie de titluri de stat. Eventuala dezamagire a investitorilor ar putea intensifica presiunea asupra Spaniei", a declarat un economist al Merrill Lynch, Gustavo Reis.
Planul lui Draghi nu poate fi pus in practica daca guvernele tarilor respective nu cer ajutor din partea fondurilor... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:28
Randamentul obligatiunilor Spaniei si-au reluat luni trendul de crestere, iar bursele europene si-au limitat avansul din prima parte a sedintei, dupa ce investitorii au devenit precauti in asteptarea detaliilor planului de pana la 100 de miliarde de euro pentru sustinerea sistemului bancar european.
Indicele IBEX al bursei din Spania se afla in crestere cu 1,58% la 15:08 (ora Romaniei), in timp ce indicele Stoxx Europe 600 se afla in urcare cu mai putin de 1%, potrivit MarketWatch. IBEX a deschis cu o crestere de circa 5%, iar Stoxx Europe 600 de 1,7%.
Randamentul obligatiunilor Spaniei a revenit luni pe crestere, evolutie care majoreaza costurile de imprumut ale tarii, dupa ce in prima parte a zilei a coborat la 6%. Randamentul obligatiunilor pe zece ani a avansat cu 0,2 puncte procentuale fata de vineri, la 6,45%.
Analistii afirma ca pietele financiare au devenit precaute in asteptarea detaliilor ajutorului financiar pentru Spania. Investitorii vor sa afle daca banii vor fi pusi la dispozitia Spaniei prin Mecanismul European de Stabilitate, care ar trebui sa devina operational in urmatoarea perioada si este considerat mai flexibil, sau prin fondul de urgenta temporar Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara.
Temerile inaintea alegerilor programate la sfarsitul saptamanii in Grecia au contribuit la limitarea optimismului generat de anuntarea planului pentru Spania.
Contractele futures pe principalii indici bursieri din SUA au inregistrat, de asemenea,... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 17:18
Romania poate fi coplesita de ceea ce se intampla pe pietele financiare, iar daca nu se vor lua masuri de prevenire a reinghetarii pietelor, fie ca Grecia ramane sau va iesi din zona euro, lucrurile se pot inrautati, a declarat, la RFI Romania, fostul ministru de Finante Daniel Daianu.
"Finantele publice ale Romaniei sunt intr-o stare mult mai buna decat cu ani in urma. (...) Dar Romania poate fi coplesita de ceea ce se intampla pe pietele financiare, iar daca nu va exista decizie, adica interventie decisiva pentru a preveni reinghetarea pietelor financiare, daca nu vor exista masuri care sa limiteze stricaciunile, fie ca Grecia ramane, fie ca va iesi din zona euro, ne putem astepta chiar la mai rau decat observam in momentul de fata", a spus Daianu.
Iesirea Greciei din zona euro ar insemna falimentul efectiv
In opinia acestuia "o iesire a Greciei din zona euro ar insemna de fapt declararea unui faliment efectiv. Grecia este intr-un faliment organizat al economiei, care este tinuta pe perfuzii. Declararea efectiva a falimentului ar insemna pentru grupuri bancare europene, pentru alte tari membre ale Uniunii Europene consemnarea de pierderi efective. (...) Pierderile devenite efective ar scoate la iveala o deteriorare puternica a bilanturilor".
Contagiunea, o alta amenintare ce ar putea veni din partea Greciei
Daianu atrage atentia ca mai exista un risc, daca Grecia iese din zona euro: contagiunea.
"Intervine un alt aspect, o accentuare a contagiunii, cu... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:29
Grecia primeste acordul dorit, dar entuziasmul nu va dura mult. Dupa un timp, situatia va reveni la normal, spun analistii. Bursa de Valori din Bucuresti va continua sa ramana volatila, iar pietele financiare vor incepe din nou sa isi puna intrebari in legatura cu diversele puncte slabe din zona euro.
Radu Hanga, fondatorul BT Asset Management spune ca piata bursiera din Romania va ramane volatila.
"Perspectivele sunt clar mai bune, cu o mica observatie, legata de un deficit de finantare, pentru economia romaneasca. Deficitul se "datoreaza" bancilor grecesti si ajustarilor prin care vor trece bancile vest-europene", spune managerul, pentru Business24.
Analistii financiari Aurelian Dochia si Lucian Davidescu apreciaza ca entuziasmul pietelor este trecator si ca, in curand, situatia va reveni la normal.
"Pietele in asemenea cazuri se lasa furate de entuziasm si tind sa creasca. De altfel, chiar de ieri, inainte ca acordul sa fie aprobat, pietele aratau increderea ca acesta se va finaliza", spune Aurelian Dochia, pentru Business24.
Opinia sa este impartasita de Lucian Davidescu, care mentioneaza ca pentru o saptamana sau chiar mai mult va fi primul val de entuziasm. "Atat optimistii, cat si pesimistii sunt euforici. Vom vedea "traditionalul salut" la adresa acestor masuri".
Dupa cateva saptamani insa, pietele financiare vor incepe sa isi puna intrebari in legatura cu diversele puncte slabe din zona euro.
"Grecia este una, dar stim cu totii ca mai sunt si... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 18:37
Turbulentele de pe pietele financiare ar putea intarzia planurile de privatizare ale unor guverne europene, precum Grecia, Romania si Rusia, tarile care isi pot permite sa astepte urmand sa amane vanzarea activelor, in timp ce celelalte state cauta alte variante, se arata intr-o analiza Reuters, preluata de Mediafax.Deprecierea puternica a actiunilor a taiat cu miliarde de euro valoarea companiilor de stat in luna august, ridicand semne de intrebare privind perspectiva planurilor de privatizare ale multor tari europene, precum Grecia, Portugalia, Rusia, Polonia si Romania.
"Deciziile finale nu au fost luate inca, dar va fi un impact masiv privind ce poate fi facut la valori acceptabile", comenteaza un bancher londonez.
Unele tari risca sa rateze obiective de finantare asumate in cadrul acordurilor de ajutor extern daca nu efectueaza privatizarile planificate. Pe de alta parte, bancile de investitii ar putea pierde comisioane de milioane de euro.
Printre statele aflate in criza de timp se numara Grecia, care s-a angajat sa atraga 50 miliarde euro pana in 2015 din vanzarea activelor statului in cadrul acordului de finantare externa convenit la sfarsitul lunii iulie cu partenerii din zona euro si Fondul Monetar International.
Statul elen trebuie sa stranga 1,7 miliarde euro din privatizari pana la sfarsitul lunii septembrie si un total de 5 miliarde euro pana la finele anului, insa seful agentiei responsabile de privatizari a avertizat deja ca planurile ar putea fi intarziate... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 14:41
Bancile cu operatiuni in Uniunea Europeana critica propunerea franco-germana de introducere a unei taxe pe tranzactiile financiare, afirmand ca masura nu va stabiliza pietele financiare, ba chiar ar putea contribui la perturbarea acestora, relateaza Mediafax.Asociatia Pietelor Financiare din Europa (AFME), care reuneste cele mai mari banci din UE, a apreciat miercuri ca taxa ar majora doar costurile pentru o mare parte din sectorul de profil si ar afecta cresterea.
Actiunile operatorilor bursieri au avut o evolutie negativa dupa anuntul de marti al presedintelui francez Nicolas Sarcozy si al cancelarului german Angela Merkel.
Cei doi, supusi unor presiuni puternice pentru a veni cu masuri de refacere a increderii in zona euro, nu au prezentat detalii privind modul de aplicare a taxei.
Austria, Italia si Spania au anuntat ca vor sprijini initiativa.
Ministrul irlandez de Finante, Michael Nonan, a declarat ca noua taxa ar trebui sa se aplice in toate tarile membre ale Uniunii Europene, nu doar in cele 17 din zona euro.
In acest caz, ar fi nevoie de acordul Marii Britanii, cel mai mare centru financiar din Uniunea Europeana, care se opune ca doar UE sa adopte o astfel de masura.
Asociatia Bancherilor Britanici a aratat ca Marea Britanie considera ca aceasta taxa va fi viabila doar daca este introdusa la nivel mondial, intrucat in caz contrar ar distorsiona pietele mondiale.
In Germania, asociatia bancilor cooperatiste crede ca orice astfel de taxa nu va stabiliza pietele daca... mai mult
Miercuri, 17 August 2011, ora 18:15
Riscul intrarii Dubaiului in incetare de plati sporesc ingrijorarile legate de situatia financiara a unor state, in special din Europa de Est, ingropate in datorii si slabite de recesiune, unii analisti incluzand si Romania printre tarile care risca un astfel de deznodamant, arata o analiza a AFP.Prin anuntul ca doreste amanarea scadentei la o parte din datorie, emiratul Dubai a zguduit pietele financiare, care se tem acum de scenariul in care un stat va intra in incetare de plati. Falimentul unui stat este o situatie rara, ultimul caz fiind inregistrat in 2001, cand Argentina a intrat in incapacitate de a-si rambursa datoria externa.
La acel moment, falimentul Argentinei a generat mari tulburari sociale si a marcat debutul unei crize din care tara sud-americana nu si-a revenit inca in intregime. Insa in actualul context, marcat de criza economica mondiala, spectrul unui nou faliment al unui stat revine in forta.
In ultima perioada, statele s-au imprumutat masiv de pe piete pentru a-si finanta deficitele bugetare in crestere. Potrivit agentiei de rating Moody's, datoria publica mondiala va fi anul viitor cu 45% mai mare decat in 2007.
Ca reactie, pietele s-ar putea arata mai precaute in privinta datoriilor publice, incercand sa scape de obligatiunile emise de anumite guverne, care risca sa devina nelichide. "Problemele apar cand pietele isi pierd increderea in capacitatea unui stat de a-si rambursa datoriile", a explicat Juan Carlos Rodado, economist la Natixis.... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 19:43