Evolutiile din pietele financiare sunt aproape imposibil de previzionat in acest moment. Comparatia cu criza financiara din 2008 poate functiona pana la un punct, daca ne raportam doar la pierderile financiare generate de coronavirus.
Singura certitudine in acest moment este legata de preventie: nicio masura in aceasta directie nu poate fi considerata excesiva, fie ca vorbim de actiuni la nivel personal sau institutional.
Totodata, mesajele de incredere si de sustinere din partea institutiilor de reglementare sunt importante in acest moment, avand in vedere ca evolutia pietelor financiare este extrem de sensibila la indicatorul "incredere".
In domeniul serviciilor financiare, preventia consta in stabilirea unui plan de continuitate a afacerii cat mai detaliat si mai aplicat pentru situatii de acest gen. Este posibil ca unele companii sa nu aiba un astfel de plan deja aprobat si testat, asadar, situatia poate fi complicata.
Din ce zone provin cele mai mari riscuri pentru pietele financiare?
Existenta acestor planuri este cu atat mai importanta cu cat au fost anuntate masuri care vor produce pierderi institutiilor financiare dincolo de cele estimate deja, provenite din dificultatile companiilor direct afectate de a-si onora la timp obligatiile financiare (transport, turism etc.).
O prima masura cu efecte puternice in piata financiara este aceea anuntata de autoritatile italiene, referitoare la suspendarea platii ratelor la creditele ipotecare pe intreg... mai mult
Vineri, 13 Martie 2020, ora 12:19
Rezultatele partiale din SUA arata ca Donald Trump se apropie de victorie, o surpriza uriasa care rastoarna sondajele de opinie. Vestile din America au bulversat pietele financiare: bursele scad puternic la nivel international, iar contractele futures de pe Wall Street s-au prabusit cu circa 5%.
Potrivit Bloomberg, sunt cele mai bruste miscari inregistrate pe piete dupa socul votului pro-Brexit din iunie.
Iata cateva date care arata agitatia de pe pietele financiare:
Indicele S&P 500 scade cu 4,5%
Indicele MSCI Asia Pacific scade cu 2,4%, cel mai mult dupa votul pro-Brexit
Indicele Dow Jones a scazut cu 792 de puncte
Indicele londonez FTSE 100 a scazut cu 3,6%
Dolarul a scazut cu 2% fata de euro
Yenul japonez creste cu 3,2%
Aurul se scumpeste cu 3,4%
Peso-ul mexican s-a prabusit cu 11%, cel mai mult dupa 1994
Cotatia titeiului american a coborat cu peste 4%
Citeste mai departe despre "Socul unei victorii pentru Donald Trump a adus haos pe pietele financiare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 07:21
Hormonii secretati de brokeri reprezinta o reala amenintare la adresa pietelor financiare, fenomen care ar putea fi evitat daca in acest domeniu ar lucra mai multe femei, sustine un studiu realizat de oameni de stiinta din Spania si Marea Britanie, publicat in revista "Nature".
In situatii de stres si de concurenta, creste foarte puternic secretia de hidrocortizon si, respectiv, de testosteron, iar cocktailul rezultat "contribuie la destabilizarea pietelor financiare", sustine economistul Carlos Cueva, de la Universitatea din orasul spaniol Alicante, autor al studiului impreuna cu cercetatori de la University College London si de la Universitatea din Cambridge, ambele din Marea Britanie, scrie luni ziarul spaniol "El Pais".
Brokerii de pe Wall Street, nemultumiti de salarii - isi deschid propriile firme
Specialistii au recreat in laborator o piata financiara. Intr-o prima faza, s-a masurat nivelul de hormoni al celor 142 de voluntari transformati in agenti bursieri, ...citeste mai departe despre "Hormonii brokerilor, amenintare pentru pietele financiare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 20:53
Reactia pietelor financiare la anuntul Erste ca banca se asteapta la pierderi nete de pana la 1,6 miliarde de euro din cauza majorarii provizioanelor in Ungaria si Romania a fost "dura" dar "de inteles", a declarat luni seara seful celui de-al treilea mare creditor din Europa emergenta, Andreas Treichl, intr-un interviu acordat CNBC.
Vineri, actiunile Erste Group Bank au scazut la bursa de la Viena cu peste 16% dupa anuntul bancii, iar la inchiderea sedintei de luni inregistrau un declin de 2,6%. Anul acesta titlurile au scazut cu peste 25%.
Dar Andreas Treichl a admis ca banca a fost fortata sa faca acest anunt ca rezultat al actiunilor Guvernului din Ungaria iar schimbarile politicii Bancii Nationale a Romaniei referitoare la creditele neperformante a fost "destul de dramatica".
Din cauza rezultatelor mai slabe la cele doua subsidiare, Erste se asteapta sa inregistreze anul acesta pierderi de 1,4-1,6 miliarde de euro (1,9-2,18 miliarde de dolari).
Europa Centrala si de Est, calcaiul lui Ahile
Analistii sustin ca anuntul Erste reaminteste riscurile cu care se confrunta creditorii care opereaza in Europa Centrala si de Est, o regiune care a generat marje de profit substantiale in anii de dupa caderea comunismului, dar acum se confrunta cu probleme economice.
Dificultatile din Europa de Est au determinat in ultimele doua saptamani Telekom Austria si EVN sa avertizeze asupra posibilei scaderi a profiturilor.
Erste Group, proprietarul BCR, a anuntat joi... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 12:40
Bursele mondiale au ajuns la nivelul minim al ultimelor 10 zile, iar pretul petrolului este din ce in ce mai ridicat, resimtind presiunea tensiunilor existente intre Rusia si Occident. Mai mult, daca situatia escaladeaza, atunci pietele globale vor fi bulversate.
Indicele bursier pentru pietele emergente a ajuns la minimul ultimei luni, iar cel pentru Rusia a scazut cu 1%.
Pietele financiare, in special cele din Asia, au primit semnale ca autoritatile din China nu pot sprijini economia cu mai multe stimulente financiare, insa principala lovitura a provenit din evolutia crizei din Ucraina, potrivit Fox Business.
Liderii Grupului celor mai puternice sapte economii din lume (G7) ar putea anunta noi sanctiuni impotriva Moscovei, care vor urma masurilor anuntate dupa anexarea Crimeei.
Deja presedintele american Barack Obama a avertizat ca Rusia va fi "pedepsita" pentru escaladarea conflictului din Ucraina, iar celelalte state membre G7 ar putea sa ia decizii similare.
SUA ...citeste mai departe despre "Cum afecteaza pietele financiare conflictul Rusia - Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 08:34
Bancile centrale ar trebui sa fie independente in stabilirea politicii monetare dar ar trebui de asemenea sa aiba competente de monitorizare a stabilitatii pietei financiare subordonate autoritatilor de supervizare, a declarat vineri economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, intr-un interviu acordat publicatiei germane "Handelsblatt", transmite Reuters.
"Independenta bancilor centrale ar trebui sa fie stratificata. Politica monetara clasica trebuie sa ramana independenta. Controlul pietelor financiare de catre banca centrala ar trebui totusi subordonata autoritatilor de supervizare", a explicat oficialul FMI.
Germania ar trebui sa aiba un rol mai important in Europa si ar trebui sa se axeze mai degraba pe investitii decat pe economii, a afirmat Olivier Blanchard.
Acesta a adaugat: "Daca exista o lectie care trebuie invatata in urma crizei, aceasta ar trebui sa fie: nu este suficient sa urmaresti cu atentie stabilitatea financiara. Trebuie de asemenea sa urmaresti cu atentie stabilitatea sistemului financiar".
De asemenea, economistul sef al FMI a cerut majorarea tintei de inflatie in zona euro la 4%, de la 2% in prezent, deoarece astfel s-ar putea reduce rata dobanzii in timpul perioadelor de criza.
BCE ar trebui sa ia in considerare metode de reduce costurile de creditare pentru intreprinderile mici si mijlocii, a declarat Blanchard. Acesta si-a exprimat ingrijorarea ca statele europene ar putea scadea ritmul adoptarii reformelor structurale din cauza... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 13:40
Un raport al Forumului Economic Mondial publicat miercuri plaseaza Romania pe locul 51, in crestere cu o pozitie fata de anul trecut, intr-un top al celor mai dezvoltate piete financiare din lume.
Studiul Financial Development Report 2012, elaborat de Forumul Economic Mondial, acopera 62 de tari cu cele mai dezvoltate sisteme financiare si piete de capital si le clasifica in functie de 120 de criterii.
Potrivit editiei din acest an, Romania ocupa locul 51 cu un punctaj de 2,9 puncte, pe o scara de la unu la sapte.
Indexul dezvoltarii pietelor financiare evalueaza cadrul institutional, mediul de afaceri, stabilitatea financiara, serviciile bancare si nebancare si piata de capital, precum si accesul populatiei la servicii financiare.
WEF subliniaza ca, desi Romania a urcat o pozitie comparativ cu anul trecut, au existat o serie de modificari semnificative la unii indicatori. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat la indicatorii cadrul institutional (care a inregistrat o cadere de sase locuri pana pe pozitia 43) respectiv mediul de afaceri (cadere de patru locuri pana pe pozitia 39). In schimb, Romania a beneficiat de pe urma imbunatatirii stabilitatii financiare (locul 45) si serviciilor financiar bancare (locul 52).
Cele mai bine clasate tari din Europa de Est sunt Cehia (locul 35) si Polonia (locul 37), insa ambele state au pierdut o pozitie comparativ cu situatia din 2011. Urmeaza Slovacia (locul 38) si Rusia (locul 39). Ungaria a castigat trei pozitii... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 10:58
Pietele financiare au evoluat intr-un ritm constant vara aceasta, fara turbulente, insa din septembrie acestea ar putea fi afectate de evenimente economice, financiare si politice dramatice.
Managerii fondurilor de investitii afirma ca linistea recenta ascunde incertitudine, pregatindu-si portofoliile pentru o posibila crestere a pietelor, dar si pentru a rezista unor socuri variind de la problemele din Europa la noi masuri de relaxare monetara din partea bancilor centrale si schimbari la conducerea celor mai mari doua economii ale lumii, SUA si China, potrivit cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).
"Cu siguranta nu ignoram posibilitatea unei evolutii negative a pietelor", a afirmat Tahnoon Pasha, director executiv la Aviva Investors pentru investitii in actiuni si instrumente financiare cu venit fix pe pietele Asia.
Discursul tinut vineri de presedintele Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke, a reprezentat, intr-un fel, startul noului sezon, scrie WSJ.
Bernanke a aparat politicile monetare ale Fed si a alimentat asteptarile pentru noi masuri de stimulare economica, sustinand actiunile companiilor americane, cotatia aurului, petrolului si preturile titlurilor pe zece ani ale Trezoreriei SUA.
Comentariile lui Bernanke reprezinta doar varful aisbergului in privinta impactului pe care bancile centrale il vor avea probabil asupra pietelor.
In Europa, investitorii asteapta ca presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) sa se ridice la... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 18:17
Leul si-a continuat deprecierea, Banca Nationala a Romaniei anuntand un curs de referinta de 4,4987 lei/euro, in crestere cu 0,11% fata de sedinta de luni.
In schimb, pe piata interbancara, moneda nationala a trecut pe apreciere la scurt timp dupa anuntul Curtii Constitutionale, iar cursul a coborat pe piata interbancara spre 4,4950 lei/euro, desi initial leul s-a depreciat usor.
Efectele deciziei CCR: Leul a trecut pe apreciere pe piata interbancara
De cealalta parte, Bursa de la Bucuresti a inchis pe verde sedinta de marti, indicii au crescut cu pana la 1,4% Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis pe verde sedinta de tranzactionare de marti, cu cresteri cuprinse intre 0,35% (BET-C) si 1,40% (BET-FI).Rulajul actiunilor listate la BVB era de 20,76 milioane lei (4,62 milioane euro) la finalul sedintei.
Reactii minime pe bursa, in urma deciziei CCR, privind referendumul
Analistii economici contactati de Business24 cred ca pietele financiare nu vor inregistra fluctuatii semnificative nici in urmatoarea perioada, intrucat pietele financiare si-au luat deja toate masurile de protectie pentru a contracara impactul pe care il au vestile de pe scena politicului.
Cabat: Nu vom asista la o apreciere puternica a leului dupa decizia CCR
Dragos Cabat este de parere ca decizia Curtii Constitutionale nu va determina o apreciere semnificativa a monedei nationale.
"O apreciere puternica a leului nu are motive sa se intample acum. O sa mai fie o scurta... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 09:20