Greul nu a trecut pentru pietele emergente, iar investitorii vor continua sa vanda, dupa scaderea indicilor bursieri la minime ale ultimelor cinci luni si deprecierea abrupta a monedelor, anticipeaza presedintele executiv al Templeton Emerging Markets, Mark Mobius.
Sentimentul negativ este destul de puternic, asa ca va puteti astepta in continuare la iesiri semnificative. Studiem piata dar nu cumparam in acest moment. Preturile pot merge mai jos sau se pot stabiliza intr-o perioada mai lunga", a afirmat Mobius, care supravegheaza active de peste 50 miliarde de dolari pe pietele emergente la Templeton Emerging Markets, citat de Bloomberg.
Mobius face afaceri pe pietele emergente de peste 40 de ani
Mobius este un vechi promotor al investitiilor pe pietele emergente, unde face afaceri de peste 40 de ani. Templeton Emerging Markets controleaza si compania care administreaza Fondul Proprietatea.
Indicele bursier MSCI Emerging Markets s-a prabusit cu 11% de la maximul inregistrat pe 22 octombrie 2013 si inregistreaza cea mai scazuta valoare din ultimii cinci ani in raport cu indicele global MSCI World Index al burselor din tarile dezvoltate.
Pietele emergente traverseaza o perioada de retrageri masive de capital, declansate de decizia Rezervei Federale de a reduce programul de injectii de lichiditate in dolari prin preluarea de obligatiuni, care a accentuat temerile investitorilor legate de incetinirea cresterii economiei globale.
Monedele statelor cu economii... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 13:37
Pietele emergente traverseaza cea mai dificla perioada din ultimii cinci ani, investitorii manifestand ingrijorari privind efectele reducerii achizitiilor de obligatiuni ale Fed, incetinirea cresterii economice a Chinei si deprecierea abrupta din ultimele zile a unor monede emergente, inclusiv lira turceasca.
Investitorii ies de pe active emergente in cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, un prim semnal al impactului reducerii programului de achizitii de obligatiuni al Rezervei Federale a SUA, agravat de temerile tot mai mari privind instabilitatea politica si financiara din statele cu economii emergente, noteaza Bloomberg.
Cererea creste pentru active cu un grad scazut de risc, randamentul de referinta al titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani coborand la 2,75%, minimul ultimelor opt saptamani, in timp ce yenul japonez s-a apreciat, potrivit unei analize Financial Times. Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane in raport cu mai multe valute de referinta, este in urcare, iar aurul a atins peste noapte cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni si se tranzactioneaza vineri la aproape 1.260 dolari pe uncie.
Contractele futures pe indicele Standard & Poor's (S&P) 500 al bursei de la New York afiseaza o depreciere usoara, dupa ce actiunile au scazut joi cu 0,9%, in timp ce indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a coborat puternic vineri, cu aproape 2%.
Pietele europene, in scadere
Pietele europene sunt de asemenea in... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 16:10
Presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, nu crede ca incetinirea achizitiilor de obligatiuni de catre Rezerva Federala americana va da o lovitura de moarte pietelor emergente, transmite CNBC.
Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat ca banca centrala a SUA ar putea sa-si incetineasca ritmul achizitiilor de obligatiuni la finele acestui an si sa opreasca complet acest program la mijlocul anului urmator. In prezent, Fed cumpara lunar obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru a stimula cresterea economiei.
"Ingrijorarile sunt exagerate. Ceea ce oamenii nu constientizeaza este ca asa-numita reducere a achizitiilor de obligatiuni vine dupa o crestere incredibila a masei monetare in SUA", a spus Mark Mobius. "Aceste programe de relaxare cantitativa au avut un efect cumulativ. Nu suntem intr-o situatie in care totul se opreste si banii vor disparea", a adaugat Mobius.
Acesta a prognozat ca vom asista la o crestere a fondurilor care se vor indrepta spre pietele emergente, in special spre regiunea Asean care, gratie acordului de liber schimb, pe termen lung va da nastere unei piete egale cu cea a Chinei.
Si alti economisti sunt de parere ca ingrijorarile privind efectele reducerii achizitiilor de obligatiuni sunt exagerate.
"Cresterea dobanzilor in SUA nu este suficienta pentru a destabiliza sistemul financiar si a declansa o criza de care multi se tem", a declarat Frederic Neumann, analist la HSBC.... mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 13:44
Investitorii si-au redus, in luna iulie, expunerea pe actiunile de pe pietele emergente pana la cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani, pe fondul sporirii temerilor referitoare la o aterizare dura a economiei chineze dar si al asteptarilor privind aprecierea dolarului american, arata rezultatele unui sondaj publicat marti de Bank of America Merrill Lynch, transmite Reuters.
Potrivit acestui sondaj, China este acum principala ingrijorare a investitorilor. 65% din respondenti se asteapta in prezent la o crestere mai slaba a economiei chineze, spre deosebire de situatia din luna decembrie a anului trecut cand 67% din cei intervievati se asteptau la o crestere mai mare a celei de a doua economii mondiale.
De asemenea, 83% din investitori se asteapta ca dolarul american sa se aprecieze in urmatoarele 12 luni, cel mai mare procent din istoria acestui sondaj care a inceput in luna aprilie 2011.
In consecinta 18% din investitori au recomandat pietele emergente drept underweight in ultimul sondajBofA, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna noiembrie 2001.
Comparativ, in urma cu cinci luni, 43% din investitori recomandau pietele emergente ca overweight. In schimb, investitorii prefera SUA si Japonia pentru investitiile lor de equity. Alocarea pentru actiunile americane a crescut la 29% overweight, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna iunie 2012, iar alocarea pentru actiunile japoneze a crescut la 27% overweight, de la 17% luna trecuta.
"Combinatia dintre... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 17:11
E.ON AG, cea mai mare companie de utilitati din Germania, a revenit pe profit in 2012, dar a avertizat ca ar putea incepe inchiderea centralelor electrice pe gaz daca executivul nu va aproba masuri pentru ca acestea sa fie profitabile.
E.ON a obtinut anul trecut un profit net de 2,64 miliarde de euro (3,4 miliarde de dolari), dupa ce in 2011 compania a inregistrat pierderi de 1,86 miliarde de euro, dupa inchiderea centralelor nucleare din Germania si a castigurilor mai scazute din generarea energiei si a afacerii cu gaze naturale, transmite Associated Press.
Imediat dupa catastrofa nucleara din Japonia din 2011, Germania a decis sa-si opreasca cele mai vechi reactoare nucleare, in numar de opt, si sa renunte pana in 2022 si la celelalte noua. E.ON a anuntat ca inchiderea centralelor nucleare a avut un efect negativ de 2,5 miliarde de euro.
E.ON a apreciat ca rezultatele bune din 2012 se datoreaza cresterii vanzarilor pe pietele emergente din Turcia, Rusia si Brazilia, precum si programului de reducere a costurilor.
Veniturile din vanzari inregistrate de E.ON anul trecut au urcat cu 5%, la 132,1 miliarde de euro.
Directorul general al companiei germane, Johannes Teyssen, a afirmat ca planurile de utilizare a gazelor naturale sunt "cu greu profitabile". "Politicienii trebuie sa actioneze rapid in aceasta problema, altfel intentionam sa inchidem centralelor electrice pe gaz", a spus Teyssen.
Aceste centrale devin din ce in ce mai putin profitabile in... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 11:10
Grupul american MetLife Inc a anuntat vineri ca-si extinde prezenta pe pietele emergente, prin achizitionarea AFP Provida S.A, cel mai mare administrator de fonduri private de pensii din Chile, de la banca spaniola BBVA, pentru aproximativ doua miliarde de dolari in numerar.
MetLife Inc, lider pe segmentul asigurarilor de viata din SUA, a anuntat ca BBVA a acceptat transferarea a participatiei sale de 64,3% din compania chiliana catre MetLife.
"Prin achizitionarea AFP Provida, profiturile operationale ale MetLife de pe pietele emergente ar urma sa creasca de la 14% in prezent la aproximativ 17%", a declarat William Wheeler, director in cadrul companiei americane.
Tranzactia, care ar urma sa se finalizeze in trimestrul trei din 2013, ar urma sa duca la cresterea profiturilor operationale cu aproximativ 5 centi pe actiune in 2013 si cu 15 centi pe actiune in 2014.
MetLife a avertizat ca profitul operational pe actiune anul viitor va fi mai scazut decat in acest an, dar a precizat ca prognoza este in linii mari in concordanta cu perspectiva pe termen lung anuntata in urma cu un an.
MetLife se asteapta sa castige in 2013 intre 5,5 si 5,9 miliarde de dolari, sau 4,95-5,35 dolari pe actiune. Analistii estimau 5,47 dolari pe actiune in 2013. mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 14:44
Intensificarea comertului intraregional, relaxarea politicilor monetare si fiscale si cresterea cererii de bunuri vor duce la imbunatatirea perspectivelor economice pentru pietele cu crestere rapida in 2013, mentioneaza raportul trimestrial Ernst & Young - Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF).
Previziunile pentru cele 25 de piete importante cu crestere rapida, analizate in cadrul studiului Ernst & Young, aratau anul trecut o usoara scadere pe fondul cresterii globale lente, dar acestea au inceput din nou sa ia avant, inregistrand o crestere de 4,7% in 2012.
Potrivit ultimelor previziuni, cresterea se va accelera pana la 5,4% in 2013 in toate cele 25 de piete emergente, ajungand la 6,4% in 2014.
Aceste cresteri estimate evidentiaza si mai mult performanta slaba a pietelor dezvoltate - in special a celor din zona euro, unde se prognozeaza scaderi de 0,3% in acest an.
Cu toate acestea, evolutiile pietelor vor cunoaste variatii de la o regiune la alta.
Astfel, in cazul pietelor cu crestere rapida din Asia emergenta se prognozeaza o crestere de 7,8% in 2014 si de 7,0% in 2013, in timp ce, in cazul celor din America Latina, se estimeaza o crestere de 4,8% in 2014 si de 3,8% in 2013.
Perspectivele economice pentru Europa emergenta vor ramane rezervate, pe fondul evolutiilor slabe estimate pentru zona Euro, iar pretul mai scazut al petrolului va continua sa incetineasca cresterea pietelor din Orientul Mijlociu.
Pietele emergente au demonstrat ca au o... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 11:37
General Motors Co (GM) isi reconsidera strategia pentru pietele emergente, a declarat directorul general al companiei americane Dan Akerson.
Sefii GM au indicat in urma cu trei ani ca vor folosi grupul chinez SAIC, care produce masini ieftine in cadrul unor societati mixte infiintate cu General Motors, ca partener preferat pentru a se extinde pe pietele emergente din intreaga lume.
Dar in ultimele luni, GM a inceput sa ia in considerare si un parteneriat cu grupul francez PSA Peugeot Citroen pe pietele din Europa, Rusia si America Latina.
"Prima noastra obligatie este de a rezolva situatia companiei din Europa, iar potentialul exista si pentru alte zone in care operam. Asta nu inseamna ca nu putem avea o relatie in alta parte a lumii", a explicat seful GM, aratand ca PSA are o prezenta redusa in America Latina, iar cele doua companii s-ar putea ajuta reciproc in acesta regiune.
Intrebat daca SAIC va fi singurul partener al GM pe plan mondial, Akerson a spus: "In acest moment nu am un raspuns. Lucram la aceasta chestiune".
Declaratiile sale indica foarte clar ca GM isi schimba strategia pentru pietele emergente, care ofera cel mai rapid ritm de crestere.
General Motors a anuntat la 14 ianuarie ca in 2012 a vandut 9,2 milioane vehicule la nivel mondial, in crestere cu 2,9% in ritm anual, ceea ce inseamna ca grupul american a pierdut pozitia de cel mai mare producator auto din lume in defavoarea rivalului japonez Toyota.
GM a precizat ca vanzarile sale au... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 09:47
Templeton Emerging Markets Group, din care face parte si administratorul Fondului Proprietatea, este in general optimist cu privire la perspectivele pe termen lung ale actiunilor din pietele emergente si din cele de frontiera, potrivit unui comunicat al Franklin Templeton Investments.
"In opinia noastra, fundalul economic al multor piete emergente si de frontiera este mai puternic decat cel existent in multe piete dezvoltate. Desi cifrele estimate privind cresterea economica a pietelor emergente in 2012 au scazut in ultimele luni, acestea raman, in general, mult mai bune decat estimarile pentru pietele dezvoltate.
Mai mult, spre deosebire de pietele dezvoltate, multe dintre pietele emergente si cele de frontiera mai au inca un spatiu amplu pentru stimulare fiscala si monetara. Desi cresterea slaba din pietele dezvoltate ar putea fi transmisa pietelor emergente, in special prin declinul comertului mondial, aceasta influenta ar putea continua sa fie compensata in pietele emergente de investitii mai mari si de o crestere a cererii interne", a declarat presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius.
"Noi credem ca perspectivele puternice de crestere de pe multe dintre pietele emergente nu sunt in prezent recunoscute in evaluarile care le prezinta, aproape de sfarsitul anului, in urma pietelor mondiale, in unele cazuri la o distanta semnificativa", a adaugat Mobius.
Masuratorile analizelor de investitii ale Templeton, bazate pe fundamente,... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 16:43