"Cultura'n Sura", proiectul care a dus teatrul in peste 50 de sate din Romania, a initiat o noua campanie menita sa faca legatura dintre lumea satului si cea a orasului, printr-un demers unic in peisajul cultural de la noi.
In cadrul campaniei #TeatruImplicat, 6 reprezentatii ale spectacolului "Doctor fara voie" de Moliere vor fi oferite publicului din mediul rural, in timp ce spectacolul "BabyBlues", creat dupa marturisirile mai multor femei din lumea satului despre experienta de a fi mama, se va juca in 6 orase din tara.
In perioada 19-21 iulie a.c., peste 650 de spectatori din comunele Merisani, Albestii de Arges si Buzoiesti, judetul Arges au participat la 3 reprezentatii gratuite ale spectacolului "Doctor fara voie", in regia lui Victor Olahut.
86 de copii au fost prezenti la atelierele de teatru sustinute de actorii Iulian Glita si Florentina Nastase. Aceste ateliere au menirea de a face o scurta incursiune in lumea teatrului, dar si de a le oferi tinerilor participanti cateva sfaturi in ceea ce priveste conduita in timpul unui spectacol.
La sfarsitul acestei saptamani, #TeatruImplicat va ajunge pentru prima data in judetul Braila, in doua spatii idilice alese de initiatorul proiectului, Victor Olahut, in colaborare cu partenerii locali, bibliotecile si primariile din comunele Unirea si Mircea Voda: in curtile a doi localnici care vor deveni amfitrioni ai teatrului pentru o seara.
Duminica, "Cultura'n Sura" revine in judetul Dambovita, de data aceasta... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 16:30
Cultura'n Sura aduce teatrul de la oras la sat. Surile si curtile satenilor, gradinile si parcurile de vara devin sali de spectacol. In cadrul acestui proiect, mii de spectatori din satele si comunele tarii au vazut pana acum in mijlocul comunitatii lor piese de teatru clasice sau contemporane.
In fiecare vara, o trupa formata din actori profesionisti traverseaza tara in lung si-n lat aducand magia teatrului in cele mai neasteptate locuri.
Din iunie pana in septembrie se desfasoara programul "Teatru de vara la tara". In timpul zilei au loc ateliere de teatru pentru copiii, iar seara este asteptata la spectacol intreaga familie.
Spectacolul "Doctor fara voie" de Moliere, in regia lui Victor Olahut, isi incepe turneul in judetul Dambovita. Actorii Marin Grigore, Ioana Rufu, Marius Costache, Iulian Glita, Bogdan Costea, Lavinia Cosma si Florentina Nastase dau viata personajelor din celebra satira comica.
Spectacolul este o reinterpretare moderna a piesei clasice, in care se cauta raspunsul la intrebarea: "In ce masura haina il face pe om? (sau, in cazul nostru - halatul pe medic?) ". Spectacolul a fost premiat in cadrul Festivalului International de Teatru "Atelier", editia 2018.
Programul caravanei in perioada imediat urmatoare este detaliat mai jos, urmand ca pe masura ce apar noi date acestea sa fie publicate pe site-ul www.culturansura.ro si pe pagina de facebook/culturansura.
Joi, 20 iunie ora 21:30 - la Marin al Popii, comuna RaciuVineri, 21 iunie... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 10:30
"Cultura'n Sura", un proiect artistic indraznet si inedit, se prezinta ca un act de normalitate in satele romanesti, prin intermediul caruia spectacole de teatru variate sunt transferate din salile de teatru de la oras si prezentate in mod gratuit in surile din curtile satenilor, care devin, pentru o seara, amfitrioni inediti ai teatrului si totodata spectatori pentru prima data.
Anul acesta caravana "Cultura'n Sura" isi propune sa traverseze tara de la sud la nord, ducand teatrul atat in satele care au devenit gazde constante ale proiectului, cat si in locuri necalcate pana acum de trupe de teatru profesioniste.
Initiat in urma cu 6 ani de regizorul Victor Olahut, proiectul "Cultura'n Sura" a pornit in anul 2013 din sura badei Florea din Hida si a ajuns cu pasi repezi sa fie prezent in 24 de sate romanesti, cu 40 de reprezentatii sustinute.
Proiectul redefineste spatiul teatral si largeste segmentul de public caruia teatrul din Romania i se adreseaza preponderent. Sateni din localitati izolate, aflate departe de scenele din marile orase au vazut pentru prima data in viata lor spectacole de teatru pe texte clasice de Moliere sau Cehov, sau contemporane, scrise de Ion Baiesu sau Flavius Lucacel.
Regizorul Victor Olahut concepe comedii alerte, cu subiecte actuale ce au un impact imediat asupra celor mici si raman totodata in constiinta spectatorilor adulti.
Startul acestei editii va fi dat cu o reprezentatie la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 20:46
Teatrul Municipal Bacovia din Bacau pregateste, pentru duminica, o premiera absoluta a spectacolului cu piesa "Foc", un text scris de actorul bacauan Valentin Braniste, inspirat din tragedia produsa in Clubul Colectiv din Bucuresti, in care si-au pierdut viata pana in prezent 53 de tineri.
"M-a marcat profund soarta nefericita a tinerilor aflati in club pentru a se simti bine. Cum actorii sunt reflexia societatii, traind cu o intensitate speciala clipele prin care trece aceasta, am fost indemnat din interiorul meu sa fiu scribul care sa puna in fata oamenilor continuarea, prin intermediul artei teatrale ofensive si posibil cu ecou in timp, a trairilor celor ce au fost martori la tragedie, dar si a cauzelor care au dus la curmarea ori afectarea monstruoasa a atator vieti de oameni tineri", a declarat autorul piesei, care este si regizorul spectacolului.
Potrivit acestuia, "in spiritul subiectului", suportul muzical este asigurat de melodii interpretate de formatia Bucovina, in ...citeste mai departe despre "Incendiu in Colectiv "Foc", piesa de teatru despre tragedia din club" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 19:04
Spectatorii de teatru in proportie de 40% isi cumpara biletele online, potrivit unui sondaj IMAS realizat la cererea Teatrului Nottara si dat publicitatii miercuri.
Conform sondajului, primul de acest gen efectuat dupa 1989, prezentat de directoarea Teatrului Nottara, Marinela Tepus, si de directorul IMAS, Alin Teodorescu, consumul de media al spectatorilor de teatru nu difera foarte mult de restul populatiei, singura exceptie fiind oferita de proportia semnificativ mai mare de spectatori de teatru care acceseaza zilnic internetul.
Marea majoritate a publicului care obisnuieste sa mearga la teatru prefera sa mearga la teatre unde repertoriul este variat - 87,3%, si numai 12,7% ar dori sa vada acelasi gen de piesa.
In ceea ce priveste genurile de teatru, comedia este preferata de 68,6%, drama - 10,6%, tragicomedie - 9,5%, urmate de teatru-dans - 2,1%, pantomima - 1,1% si teatrul absurdului si tragedie - 0,7%. 6% dintre respondenti nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda iar 0,7% au spus ca prefera alt gen decat cele enumerate.
La intrebarea daca exista vreun gen de teatru care lipseste din peisajul bucurestean si si-ar dori sa fie prezent, 90,8% au raspuns negativ si doar 9,2 au dat un raspuns pozitiv. Printre genurile de teatru care ar trebui sa existe pe piata bucuresteana respondentii au indicat teatrul experimental, interactiv, stand-up comedy, underground - 26,9%, opereta, spectacole coregrafice, musical - 15,4%, un gen mai vesel - 11,5%, spectacole de... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 16:42
Teatrele din Bucuresti au inceput in forta noua stagiune, printre piesele pe care pasionatii genului le pot vedea in aceasta saptamana aflandu-se "Cinci femei de tranzitie" si "Omul care a vazut moartea" la TNB, "Mobila si durere" la Teatrul Notarra, "Obiceiuri necurate" la Teatrul Bulandra sau "Fantoma dragostea mea!" la Teatrul Metropolis.
Programul teatrelor din Bucuresti in saptamana 30 septembrie - 06 octombrie 2013 este urmatorul:
Teatrul National Bucuresti, Sala Mica: vineri, ora 20:00 - "Omul care a vazut moartea", de Victor Eftimiu; sambata, ora 20:00 - "Cinci femei de tranzitie", de Rodica Popescu Bitanescu; duminica, ora 20:00 - "Omul care a vazut moartea"de Victor Eftimiu.
Sala Studio: duminica, ora 19:30 - "Revizorul", de Nikolai Vasilievici Gogol.
Sala Pictura: duminica, ora 11:00 - "Micul infern", de Mircea Stefanescu.
Teatrul Nottara: Sala "Horia Lovinescu": sambata, ora 19:00 - "Mobila si durere", de Tudor Mazilu, regia Alice Barb; duminica, ora 19:00 - "39 de trepte", o comedie dupa un film de Alfred Hitchcock, adaptare a romanului omonim semnat de John Buchan, regia Roxana Colceag.
Sala "George Constantin": joi, ora 19:00 - "Ultimul Don Juan", regia Petre Bokor; sambata, ora 19:30 - "Variatiuni enigmatice" de Eric-Emmanuel Schmitt, regia Claudiu Goga.
Teatrul Odeon, Sala Studio: joi, ora 19:30 - "Tipografic majuscul"; vineri, ora 19:30 - "Liniste! Sarut. Actiune!"; duminica, ora 19:30 - "Blifat".
Sala Majestic: joi, ora 19:00 -... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 09:50
A debutat in teatru la o varsta frageda, dar asta nu l-a impiedicat sa-si joace cat mai bine rolul pe scena. Actorul Cristian Sofron duce de 40 de ani o "lupta" sufleteasca care il transpune in fiecare rol jucat. Fiecare piesa e o mica bucata din puzzle-ul care ii compune opera de actor. Astfel, se imbogateste sufleteste prin fiecare personaj interpretat.
"Un actor trebuie sa lupte impotriva pustiului sufletesc, este o lupta cu tine, cu singuratatea ta, desi intruchipezi atatea personaje, esti in fiecare seara altcineva, esti rege, esti cersetor, esti print, cu toate astea lupti cu tine in fiecare seara ca sa fii acel personaj", a declarat actorul Cristian Sofron, intr-un interviu acordat Business24.
Pe scena vietii, Cristian Sofron joaca perfect "rolul" de tata. Hobby-ul lui este familia, in jurul careia se invart toate celelalte lucruri. Este un impatimit al muzicii clasice, fiind apropiat de Mozart, insa nu face mofuri la muzica house.
Multi dintre cei care formeaza elita academica a Romaniei spun ca Romania din ziare si de la tv e o tara in care au incetat sa se simta acasa. Domnule Sofron, cum vedeti Romania de astazi? Mergeti pe strada, va simtiti ca si acasa?
Nu prea am incotro. Vrem nu vrem, Romania este casa noastra, insa din nefericire, trebuie sa recunoastem ca cenusiul care ne inconjoara din toate punctele de vedere este din ce in ce mai prezent.
Suntem noi cenusii la suflet si la minte, cladirile sunt cenusii, atmosfera e cenusie si lucrul... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 00:00
Isi "vinde" vulnerabilitatea ori de cate ori urca pe scena, iar fiecare rol jucat e noua viata traita. Actorul George Ivascu se indragosteste de fiecare piesa jucata si invata sa priveasca personajul ca pe un om, cu bune si rele. Divinitatea i-a daruit menirea de a contribui la cultura romana, de aceea "joaca" si "rolul" de director al teatrului Metropolis.
"Sunt un actor care are grija de un teatru, prin urmare am grija de publicul teatrului. E foarte greu sa plantezi un copac pe un teren miscator, de aceea trebuie sa fii tot timpul acolo si sa-ti adaptezi continuu tendintele la ceea ce e pe teren", a declarat George Ivascu pentru Business 24.
Cand cortina cade, piesa se schimba, ramane omul din spatele actorului. In timpul liber ii place sa stea cu familia si prietenii. Iubeste teatrul, dar nu i-ar fi displacut meseria de "casnic". "Ce frumos ar fi sa scrie pe cartea de vizita: >, nimic mai mult".
Privind la Romania ca la o piesa de teatru, in care joaca zi de zi, actorul George Ivascu o caracterizeaza ca pe o schita din Caragiale. Cu toate acestea, speranta ramane ultima, de aceea, actorul recita o replica din Shakespeare: "Azi iarna vrajbei noastre s-a sfarsit..."
Cultura a batut criza sau invers? Ce schimbari profunde ati observat in apetitul romanilor pentru teatru de cand a inceput criza?
Ca un paradox, romanii s-au intors la teatru, salile sunt pline de spectatori. Eu cred ca arta inseamna a cultiva frumosul din fiecare si, cu cat realitatea... mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 00:00
Festivalul de Teatru de la Sibiu se numara printre putinele oportunitati in care poti urmari o piesa de teatru in tramvai, intr-o piata sau chiar in Gradina Zoologica. Organizatorii promit un spectacol de exceptie, care sa marcheze „majoratul” festivalului, aflat anul acesta, la cea dea XVIII-a editie.„Festivalul international de Teatru sarbatoreste anul acesta 18 ani si e un „majorat” prin care incercam sa atragem atentia asupra importantei acestui eveniment, intrucat festivalul s-a dezvoltat ca un veritabil festival de artele spectacolului. Anul acesta vom prezenta 300 de evenimente, in 60 de locatii, fiind invitati 2000 de artisti din peste 60 de tari”, a precizat, pentru Bloombiz.ro, Adrian Tibu, unul dintre organizatori.Acesta a precizat ca printre cele mai asteptate piese de teatru se numara „Parfum de iubire, parfum de tamaie”, al companiei Yamanote Jijosha, una dintre cele mai bine cotate companii de teatru experimental din Japonia.De asemenea, o alta piesa asteptata de public este premiera spectacolului One Man Show, portretul lui Dorian Grey, pusa in scena de trupa Burgtheater, din Viena.Succesul inregistrat de piesa de teatru „Un tramvai numit Popescu”, desfasurat in tramvaiul ce leaga Sibiul de Rasinari, i-a determinat pe organizatori sa includa si in acest an spectacolul in cadrul Festivalului.Tramvaiul nu este singura scena neconventionala, utilizata de actori in timpul festivalului.... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 19:02