Industria auto, ca aproape orice alta industrie din prezent, este influentata masiv de noile tehnologii care isi fac loc in masinile tuturor, influentand modul in care un autoturism functioneaza.
Nu doar noile tehnologii au capacitatea de a influenta industria auto, dar si factori precum situatia politica dintr-o tara, cresterea economica sau situatia sociala pot fi cauze ale unor schimbari masive.
Printre cele mai importante trenduri care s-au evidentiat in ultimii ani se regaseste accentul pus pe experienta la volan.
Soferii moderni isi doresc ca timpul petrecut la volan sa nu fie unul pierdut, ci folosit in mod productiv pentru rezolvarea altor probleme.
De aceea, acesti soferi au nevoie de instrumente, tehnologii si piese auto de ultima ora care sa le transforme experienta la volan intr-una mai placuta si productiva, permitandu-se sa se ocupe si de alte probleme in timpul in care se deplaseaza din punctul A in punctul B.
Printre tehnologiile care vor influenta industria auto in 2017 se numara:
Masini electrice
Desi prezente in atentia publica de cativa ani deja, masinile electrice nu au reusit inca sa-si faca simtita prezenta la scara larga. Acest lucru este cauzat probabil si de nivelul destul de redus al ofertei, cei de la Tesla fiind printre singurii care si-au concentrat toate eforturile pe producerea de astfel de automobile.
2017 este anul in care specialistii se asteapta ca Tesla sa aiba parte de o crestere a competitiei in domeniul... mai mult
Marti, 28 Februarie 2017, ora 11:45
Scandalul Dieselgate, care ne-a facut pe toti sa ne indreptam privirea spre nemtii de la Volkswagen in urma cu o luna, este departe de a fi terminat. Chiar daca nu vom fi la fel de afectati ca alta tari europena de aceasta criza a nemtilor, cu siguranta ea va avea un oarecare impact si asupra Romaniei, deoarece un procent de 30% dintre piesele auto care se fabrica la noi in tara merg catre Volkswagen.
Compania Volkswagen are in vedere scaderi drastice de cheltueli dupa ce scandalul noxelor le-a provocat pierderi enorme. Conducerea companiei a inceput sa revizuiasca planul de investitii, iar in piata se vorbeste deja de o eventuala solicitare catre companiile de componente auto de a micsora preturile. Un cotidian german a anuntat ca VW planuieste sa economiseasca 3 miliarde de euro numai pe seama furnizorilor de piese auto.
In plus, daca cererea de masini VW scade, nici nevoia de piese auto nu va fi la fel de mare, asa ca firmele care ii au clienti pe nemtii de la VAG (Volkswagen Auto Grup) s-ar putea sa aiba ceva probleme in viitor.
Dan Bucsa, macroeconomist in cadrul UniCredit Group Londra, a explicat ca Romania, neavand o fabrica a grupului VAG, nu va fi la fel de afectata precum Cehia, sectorul care ar putea suferi de pe urma Dieselgate fiind, in schimb, cel al pieselor auto, noteaza Agerpres.
Furnizorii germani de componente auto care lucreaza cu Volkswagen au inregistrat deja scaderi pe Bursa, astfel ca ne putem astepta ca scandalul noxelor poluante sa... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 10:21
Producatorul auto german Volkswagen, sub a carui umbrela mai stau inca 11 marci de automobile, trece prin cea mai grava criza din istoria lui, iar acest lucru este simtit din plin de furnizorii de piese.
Producatorii germani de componente auto au inceput deja sa ia primele masuri pentru a face fata acestui scandal de proportii care ameninta economia nationala a Germaniai si care a dus la caderea in dizgratie a unei marci auto ce pana acum se bucura de aprecierea clientilor din intreaga lume.
VW planuieste sa faca economii cu furnizorii de piese auto
Scandalul Dieselgate i-a provocat pierderi enorme grupului Volkswagen. Incepand de la amenzi, trecand prin costurile legate de scoaterea softului mincinos de pe cele 11 milioane de automobile afectate si sfarsind prin lovitura de imagine care a provocat o scadere a vanzarilor grupului, VW trece printr-o perioada neagra, care se va rasfrange cu siguranta si asupra celor care el furnizeaza componente pentru masini.
In lumina ...citeste mai departe despre "Dieselgate: Furnizorii germani de piese auto scad costurile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 17:22
Tara noastra a fost in ultimii ani un adevarat magnet pentru investitori din zona pieselor auto, la fel ca majoritatea tarilor din Europa de Est, care face tot posibilul sa atraga investitori straini.
In ultimii ani, la noi s-au deschis numeroase uzine destinate producerii de piese auto, astfel ca acum se construiesc 80% din componentele necesare construirii unei masini.
Piesele auto necesare pentru o Dacie provin din Romania
Cei doi producatori de automobile prezenti in tara noastra, Dacia si Ford, profita din plin de componentele auto produse local, deoarece preturile sunt mult mai bune. Oficialii Renault spun insa ca este de dorit ca toate piesele necesare Daciilor produse in Arges sa fie facute in Romania pentru a creste productivitatea uzinei din Mioveni.
In prezent, o Dacie contine 80% componente facute in Romania, restul de piese auto necesare unui automobil fiind importat de pe piata asiatica, unde preturile sunt foarte mici. In ceea ce priveste partea de mecanica, necesarul de la Dacia este acoperit in proportie de 60%, asa ca in aceasta arie sunt asteptati preponderent investitorii, a explicat presedintele Dacia, Nicolas Maure, pentru Digi 24.
Din cele 600 de companii de piese auto prezente in Romania, 158 de firme reprezinta furnizori pentru Dacia. O masina fabricata la Mioveni are anvelope Pirelli sau Continental made in Romania, cablaje si interioase de la Draxlmaier, stergatoare de la Federal Mogul si module electronice de la Bosch. Printre... mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 17:33
Scandalul emisiilor poluante, cel mai mare din istoria companiei auto VAG (Volkswagen Auto Group), nu afecteaza doar brandul Volkswagen, ci intreaga industrie auto, inclusiv producatorii de piese auto care furnizau componente pentru producatorul german.
Companiile de piese auto care se bazau pe comenzile de la VW, primele afectate
Volkswagen a devenit anul acesta liderul mondial al pietei auto, reusind sa depaseasca pentru prima data de la infiintarea sa branduri precum Toyota si General Motors. Soferii optau tot mai des pentru un autoturism Volkswagen, iar grupul pregatea investitii si o expansiune pe pietele unde inca nu era prezent.
Dieselgate este in masura sa reconfigureze topul companiilor auto, in masura sa afecteze economii nationale, asa cum este Germania, Cehia sau Ungaria, dar si alte companii, precum cele de piese auto care furnizau componente marcilor din VAG.
O prima victima este producatorul german de componente auto Schaeffler AG, unul dintre principalii ...citeste mai departe despre "Victime ale Dieselgate: companiile de piese auto" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 14:27
Scandalul in care este implicata in aceasta perioada compania auto VAG (Volkswagen Automobile Group) este departe de a fi incheiat, iar efectele sale nu vor influenta numai grupul auto in sine, ci si companiile care furnizeaza piese auto pentru cele 12 marci care apartin VW.
Un procent din PIB il reprezinta exportul de piese auto catre Germania
In Romania sunt doar doi producatori de automobile - Dacia si Ford - insa chiar daca uzinele de masini nu sunt prea multe, avem un numar mare de fabrici de piese auto, iar un client important pentru ele este Germania.
Cu o industrie auto fructuoasa, Germania este un important consumator al pieselor auto fabricate in tara noastre. Exporturile catre nemti reprezinta 2,9% din totalul exporturilor romanesti si 1% din PIB-ul tarii, arata un raport al Erste Group.
Dieselgate va putea afecta aceste cifre, avand un impact important asupra economiei nationale, insa tara noastra nu este nici pe departe atat de afectata precum alte economii europene, asa cum sunt Cehia, Polonia sau Slovacia, tari in care VW avea uzine. Potrivit Bloomberg, impactul asupra cresterii economice va fi de pana la 0,5 puncte procentuale.
600 de companii de piese auto activeaza in Romania
Piesele auto reprezinta un vehicul important al economiei noastre, avand o cifra de afaceri in 2014 de 12,6 miliarde de euro, suma deloc de neglijat. Anul trecut, exporturile au fost in valoare de 8,6 miliarde de euro, iar cel mai exportat produs a fost setul de... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 14:46
Piata auto se afla in revenire dupa ce criza economica mondiala i-a facut pe europeni, deci si pe romani, sa fie mai precauti cu achizitile de masini. Acum, ea s-a dezghetat, iar fiecare noua luna aduce cresteri.
In luna august, s-au inregistrat din nou cresteri, cele mai mari la masinile si piesele auto second-hand, semn ca romanii inca prefera masinile rulate, mai ieftine, in defavoarea unora noi.
Potrivit statisticilor realizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in tara noastra s-au inmatriculat 156.885 de autoturisme la mana a doua, in comparatie cu 139.244 inmatriculate anul trecut in aceeasi perioada. Si pe piata pieselor auto s-a inregistrat o crestere de 2,3 procente.
Crestera achizitiilor de piese auto este strans legata de faptul ca romanii isi cumpara mai multe masini second-hand, care necesita in mod evident investitii mai multe in piese din cauza varstei si uzurii.
De altfel, si in ceea ce priveste producerea de piese auto, Romania sta destul de bine, la noi in tara activand numeroase companii din acest domeniu. Anul trecut, companiile care au ca principala activitate producerea de piese auto au raportat insumat o cifra de afaceri de 12,6 miliarde de euro. Impreuna cu cele aproape 6 miliarde raportate de uzina Ford si Dacia, industria auto contribuie cu 12 procente la Produsul Intern Brut al Romanii, nefiind deloc un domeniu de neglijat.
Chiar daca la noi in tara sunt numeroase fabrici de componente auto,... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 11:06
Tara noastra nu sta prea rau in ceea ce priveste vanzarile din industria auto. De altfel, cea mai mare companie din Romania este una auto, Dacia, care a devansat pentru al doilea an consecutiv compania care detinea suprematia in anii precedenti, Petrom.
O evolutie buna au avut si firmele care produc piese auto, astfel ca industria auto a devenit cel mai important sector economic din tara noastra.
Cat au produs anul trecut firmele de piese auto
In anul 2014, primele 10 companiile care se ocupa de productia de piese auto au realizat, insumat, venituri mai mari per total decat in anul anterior. Bineinteles, principalii clienti sunt cele doua uzine locale, Dacia si Ford, insa venituri indestulatoare vin si din cereri externe.
Firmele care produc piese auto si-au crescut anul trecut atat veniturile, cat si numarul de angajati, semne, evident, de bun augur pentru industrie, dupa ce criza economica mondiala a lovit din plin acest sector.
Topul cu primele 10 companii producatoare de piese auto din Romania nu s-a schimbat fata de 2013, modificarile au aparut insa in ceea ce priveste locurile ocupate, dar intrari si iesiri din top nu au fost inregistrate. O singura companie si-a mentinut pozitia ocupata si in anul precedent.
Topul primelor 10 firme producatoare de piese auto
Pe primul loc se situeaza Autoliv, o companie cu capital suedez si care produce sisteme de siguranta auto - centuri de siguranta, chinga pentru centurile de siguranta, airbaguri, generatoare... mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 14:10
Piata auto din tara noastra este dominata de achizitii second-hand, romanii preferand sa-si cumpere masini la mana a doua din diverse motive, unul dintre ele, si cel mai important, fiind faptul ca preturile sunt mult mai accesibile in acest segment. Insa romanii nu cumpara doar masini rulate, ci si piese auto second hand, tot din aceleasi considerente.
Statisticile pietei auto de la noi
Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, care publica lunar o statistica legata de situatia vanzarilor de automobile de la noi din tara, atrage atentia asupra faptului ca romanii prefera masinile si piesele auto-second hand si ca parcul auto national este din ce in ce mai invechit si, in mod automat, mai poluant.
In primele sase luni ale anului 2015, inmatricularile second hand au avut o crestere de 14% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Statul si-a propus sa stimuleze vanzarile de masini noi si chiar vanzarile de masini ecologice prin doua programe: "Rabla" si "Prima Masina".
Niciunul dintre ele nu s-a dovedit insa a fi foarte eficient, romanii optand in continuarea pentru masinile la mana a doua, chiar daca statul le dadea ceva beneficii celor care isi doreau un automobil nou.
"Rabla" a avut un oarecare succes si a contribuit la innoirea parcului auto, insa programul "Prima Masina", ce avea ca obiectiv incurajarea si ajutarea tinerilor sa achizitioneze o masina noua, este deja considerat un esec din cauza procedurilor greoaie pe care le presupune.... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 14:07