In ultimii ani shoppingul online a cunoscut o devoltare fara precedent. Desi tara noastra se situeaza in continuarea la coada clasamentului in ceea ce priveste cumparaturile pe internet, s-a inregistrat o crestere semnificativa.
In magazinele virtuale sau pe site-urile unde se intalneste cererea cu oferta se vand produse din toate categoriile, de la vestimentatie si electronice pana la piese auto.
Piesele auto sunt o categorie aparte cand vine vorba despre cumparaturi online deoarece sunt produse absolut necesare, de care un sofer nu se poate lipsi daca i s-a defectat masina si care au si un cost mai ridicat.
In plus, magazinele online au facilitate achizitionare de piese auto second hand pentru soferii care nu dispun de un buget prea mare, deoarece nu a mai fost necesar sa se deplaseze pana la un centru de dezmembrari.
Cumparand piese auto online poti face economii de bani
Sondajele realizate printre soferi arata ca pretul este unul dintre cei mai importanti factori de care se tine cont atunci cand se fac achizitii online.
Pentru conducatorii auto si proprietarii de automobile este esential ca piesele pe care le cumpara sa aiba un pret bun.
Calitatea pieselor trece adesea pe locul doi, soferii romani fiind mai tentati sa cumpere piese auto de slaba calitate, de multe ori chiar contrafacute, la un pret mai mic, decat sa achizitioneze piese rezistente si sigure la un pret mai mare.
Achizitiile facute online sunt mult mai avantajoase ca pret, de aceea... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 13:57
Un automobil are nevoie permanenta de investitii si de piese noi. Pentru a te bucura mai mult timp de masina ta si de performante crescute in functionarea ei, ar trebui sa investesti in mod constant in componente noi si de buna calitate.
Multi soferi amana reviziile sau inlocuirea unor piese auto uzate din cauza lipsei de timp sau din cauza limitarii impuse de buget. Exista insa o modalitate extrem de rapida de a achizitiona piese auto noi sau second hand, la preturi pentru toate buzunarele, prin intermediul site-urilor specializate in vanzarea de componente auto.
Statisticile arata ca romanii sunt inca reticenti cand vine vorba de cumparaturile online. Doar 11 procente dintre romani au facut achizitii online anul acesta, potrivit cifrelor funizate de Biroul European de Statistica.
Cifrele la nivelul Uniuniii Europene stau insa diferit, proportia cumparatorilor online crescand de la 30 procente- cat era in 2007, la 53 de procente in 2015. Fata de Romania, vecinii bulgari sunt mai deschisi catre aceasta metoda de cumparaturi, procentul in cazul lor fiind de 18%. Cel mai mare procent se inregistreaza la britanici, peste 80% dintre ei facand cumparaturi online. Danezii, germanii si suedezii inregistreaza si ei procente ridicate la acest capitol.
Specialistii spun ca motivele pentru care romanii evita sa faca achizitii online sunt reprezentate de teama ca ar putea plati un produs defect, de ideea ca ar putea plati produsul si el sa nu mai fie livrat sau de faptul... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 17:08
Piesele auto reprezinta o categorie de produse exrem de cautate, orice sofer fiind nevoit cel putin o data sa-si inlocuiasca piesele uzate. Din acest motiv, pe piata au aparut si componente auto contrafacute, mai ieftine, dar care sunt extrem de periculoase pentru sofer si pentru pasageri.
In urma cu cateva luni, o razie efectuata de inspectorii RAR a scos la iveala faptul ca la cel mai mare targ de piese auto din Romania se vindeau piese auto contrafacute. Cele mai multe dintre componentele contrafacute descoperite de inspector erau piese de la sistemul de franare, dar si componente ale sistemului de directie si suspensie. Dupa control, piesele au fost oprite de la vanzare si fiecare magazin a fost amendat cu sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei.
Majoritatea pieselor contrafacute provin din China, Turcia sau Bulgaria si se vand la preturi si cu 70% mai mici decat cele omologate. Pretul scazut se traduce insa printr-o calitate slaba a componentelor si implica multiple riscuri pentru soferi si pasageri.
Pe termen lung, achizitionarea de piese auto contrafacute este in mod cert o solutie care te va costa mai mult, pentru ca aceste componente au o rezistenta in timp mai mica.
Spre exemplu, un kit de distributie contrafacut nu va rezista la cateva zeci de mi de kilometri, asa cum ar fi normal, ci va trebui inlocuit mult mai devreme. Si in cazul placutelor de frana este valabil acelasi principiu; in plus, placutele de frana contrafacute maresc distanta de... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 11:31
Scandalul airbagurilor producatorului de piese auto Takata a facut inconjurul lumii, a provocat cel mai mare recall din lume, iar acum se vad si consecintele lui directe. Honda, Toyota si Nissan, unii dintre cei mai importanti clienti ai sai, au anuntat ca renunta la serviciile si produsele companiei de piese auto japoneza.
Desi airbagurile in general au menirea de a salva vietile soferilor, in cazul acesta se pare ca airbagurile Takata au provocat moartea a 6 persoane si peste 100 de raniri. Dupa ce declansara lor defectuoasa a provocat pierderi de vieti omenesti, era de asteptat ca producatorul nipon de piese auto sa sufere pierderi. Honda este primul mare client care a anuntat sa nu mai colaboreaza cu aceasta companie si probabil si alti clienti ai Takata ii vor urma exemplul.
Un numar record de 36 de milioane de masini din intreaga lume echipate de compania de piese auto Takata vor fi rechemate la service pentru a face ajustarile necesare pentru siguranta soferilor si ...citeste mai departe despre "Producatorul de piese auto Takata intampina probleme dupa scandalul airbagurilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 11:29
Scandalul Dieselgate, care ne-a facut pe toti sa ne indreptam privirea spre nemtii de la Volkswagen in urma cu o luna, este departe de a fi terminat. Chiar daca nu vom fi la fel de afectati ca alta tari europena de aceasta criza a nemtilor, cu siguranta ea va avea un oarecare impact si asupra Romaniei, deoarece un procent de 30% dintre piesele auto care se fabrica la noi in tara merg catre Volkswagen.
Compania Volkswagen are in vedere scaderi drastice de cheltueli dupa ce scandalul noxelor le-a provocat pierderi enorme. Conducerea companiei a inceput sa revizuiasca planul de investitii, iar in piata se vorbeste deja de o eventuala solicitare catre companiile de componente auto de a micsora preturile. Un cotidian german a anuntat ca VW planuieste sa economiseasca 3 miliarde de euro numai pe seama furnizorilor de piese auto.
In plus, daca cererea de masini VW scade, nici nevoia de piese auto nu va fi la fel de mare, asa ca firmele care ii au clienti pe nemtii de la VAG (Volkswagen Auto Grup) s-ar putea sa aiba ceva probleme in viitor.
Dan Bucsa, macroeconomist in cadrul UniCredit Group Londra, a explicat ca Romania, neavand o fabrica a grupului VAG, nu va fi la fel de afectata precum Cehia, sectorul care ar putea suferi de pe urma Dieselgate fiind, in schimb, cel al pieselor auto, noteaza Agerpres.
Furnizorii germani de componente auto care lucreaza cu Volkswagen au inregistrat deja scaderi pe Bursa, astfel ca ne putem astepta ca scandalul noxelor poluante sa... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 10:21
O analiza realizata in randul soferilor romani cu ocazia Zilei Internationale a Statisticii scoate la iveala faptul ca doua treimi dintre romani isi achizitioneaza masini second hand, dar si faptul ca 9 procente dintre soferi prefera sa cumpere piese auto din dezmembrari.
Industria auto autohtona a cunoscut o crestere fara precedent in ultimii ani, companiile de piese auto fiind dornice sa investeasca in Romania, unde forta de munca este calificata si costa mai putin decat in alte state europene.
Desi la noi in tara se produc piese auto din abundenta, 9% dintre soferi opteaza pentru componente provenite din dezmembrari.
Motivul principal pentru care aleg sa achizitioneze piese din centrele de dezmembrari in locul celor noi este pretul mult mai scazut in cazul pieselor second hand, insa la aceste centre se gasesc piese originale, de mai buna calitate decat cele aftermarket.
Pe termen lung insa nu este neaparat o investitie profitabila, masina necesitand noi reparatii in mai putin timp decat in cazul in care s-au folosit piese noi si originale.
Pe zone, procentul soferilor care prefera piese din dezmembrari se situeaza cam la aceleasi cote: Bucuresti - 9%, Moldova - 10%, Muntenia - 8%, Banat - 10%, Ardeal - 10%.
Un alt studiu a mai aratat faptul ca, in cazul celor care opteaza pentru piese originale atunci cand trebuie schimbata o componenta la masina, costurile reparatiilor cresc cu 22% ajungand in medie la 1.180 de lei anual.
In cazul in care se... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 13:47
Tara noastra a fost in ultimii ani un adevarat magnet pentru investitori din zona pieselor auto, la fel ca majoritatea tarilor din Europa de Est, care face tot posibilul sa atraga investitori straini.
In ultimii ani, la noi s-au deschis numeroase uzine destinate producerii de piese auto, astfel ca acum se construiesc 80% din componentele necesare construirii unei masini.
Piesele auto necesare pentru o Dacie provin din Romania
Cei doi producatori de automobile prezenti in tara noastra, Dacia si Ford, profita din plin de componentele auto produse local, deoarece preturile sunt mult mai bune. Oficialii Renault spun insa ca este de dorit ca toate piesele necesare Daciilor produse in Arges sa fie facute in Romania pentru a creste productivitatea uzinei din Mioveni.
In prezent, o Dacie contine 80% componente facute in Romania, restul de piese auto necesare unui automobil fiind importat de pe piata asiatica, unde preturile sunt foarte mici. In ceea ce priveste partea de mecanica, necesarul de la Dacia este acoperit in proportie de 60%, asa ca in aceasta arie sunt asteptati preponderent investitorii, a explicat presedintele Dacia, Nicolas Maure, pentru Digi 24.
Din cele 600 de companii de piese auto prezente in Romania, 158 de firme reprezinta furnizori pentru Dacia. O masina fabricata la Mioveni are anvelope Pirelli sau Continental made in Romania, cablaje si interioase de la Draxlmaier, stergatoare de la Federal Mogul si module electronice de la Bosch. Printre... mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 17:33
Orice masina ai avea in garaj, fie ca este una ieftina sau una de lux, cu siguranta va avea nevoie si de cateva piese noi la un moment dat.
Masina, orice sofer stie, are nevoie mereu de investitii pentru a ramane intr-o stare buna si pentru a-si atinge performantele promise de producator.
In tara noastra, e nevoie chiar mai des sa schimbi piesele deoarece drumurile nu sunt in cea mai buna forma, iar piesele se deterioreaza relativ repede.
Cele mai cumparate piese auto in 2014
Daca ne referim la piesele auto de schimb, reparatiile cu piese auto originale maresc costurile cu 22%. Spre exemplu, in functie de piesele auto de schimb pe care alege, costul emdiu al reparatiilor este in cazul pieselor aftermarket de 965 de lei, in cazul celor aftermarket 965 de lei si in cazul pieselor auto provenite din dezmembrari, asadar second hand, costul mediu este de 1.085.
In 2014, cele mai vandute piese auto in tara noasta au fost cele de la sistemul de suspensie, cele de la sistemul de franare, si cele consumabile, in general filtre, se arata intr-o analiza publicata in Curierul National.
O explicatie pentru care cele mai cumparate piese auto sunt cele de suspensie este faptul ca drumurile din Romania au numeroase denivelari, gropi si chiar cratere, astfel ca masina se va uza mult mai repede, iar aceste piese de schimb auto vor trebui inlocuite in mult mai putina vreme.
O alta explicatie este si faptul ca varsta medie a masinilor care cirula la noi in tara este... mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 11:17
Datorita iesirii din garantie a masinilor cumparate in urma cu trei-patru ani, piata pieselor auto va creste cu 5% in 2011, depasind 1 miliard de euro, conform NewsIn."Piata pieselor de schimb este direct determinata atat de cresterea numarului de autovehicule noi, dar mai ales de autovehicule vechi, care ies din termenul de garantie sau trec in perioada profitabila, aceea intre trei si sapte ani", a declarat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Piese Auto din Romania (ADPAR), Haralambie Stanciu.
"In momentul in care se ajunge la acea perioada, piata (pieselor de schimb, n.r.) are o dezvoltare ceva mai puternica. Ne aflam practic in situatia in care mare parte din autovehiculele achizitionate acum trei-patru ani ies din perioada de garantie", a mai spsu Stanciu.
Acesta a mentionat ca valoarea pietei nationale a pieselor auto, comercializate atat de catre reprezentantele oficiale, cat si de catre distribuitorii independenti, este estimata anul trecut la 950 milioane de euro.
"Pentru anul 2011, ADPAR estimeaza ca piata nationala a pieselor de schimb va inregistra o crestere de 4-5%.
Cresterea are la baza in special pe dezvoltarea excesiva a segmentului pe care Asociatia Europeana a Furnizorilor de Piese Auto il numeste 'Independent Aftermarket Manufacturer', reprezentand piesele produse de catre producatori independenti", a mai spus Haralambie. mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 13:19