Masurile luate de guvernul din Ungaria cu efect negativ asupra sectorului bancar, inclusiv prin impunerea unor taxe speciale, vor forta retrageri ale unor grupuri bancare de pe piata ungara, fuziuni si inchideri de sucursale, a declarat presedintele Asociatiei Bancilor din Ungaria, Daniel Gyuris.
Asociatia bancilor spera, insa, ca o astfel de evolutie sa fie evitata si ca, pe langa eforturile de atingere a tintei de deficit bugetar, vor exista resurse si pentru stimularea cresterii economice, a spus Gyuris, potrivit cotidianului local Nepszabadsag, citat de Portfolio.
Taxa bancara din Ungaria este de zece ori mai mare decat media UE, a adaugat bancherul. De asemenea, in pofida pierderilor cauzate de criza, institutiile de credit mentin un nivel al capitalului peste minimul impus de reglementari, a adaugat el.
"Pana cand grupurile bancare nu se vor putea astepta in Ungaria la acelasi randament ca in alte tari din jur, nu vor aduce bani in tara", a spus Gyuris.
Asociatia Bancilor continua sa spere ca taxa speciala pe banci nu va ramane pe termen nedefint parte a sistemului de taxe, chiar daca premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat repetat, in mod clar, ca nu intentioneaza sa o anuleze niciodata. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 10:21
Sectorul bancar din Ungaria a fost neprofitabil anul trecut, pentru prima oara in ultimii 13 ani, din cauza pierderilor generate de programul de rambursare anticipata a creditelor in valuta, cresterea provizioanelor pentru imprumuturile neperformante si o taxa speciala introdusa de guvern.
Bancile comerciale au avut anul trecut pierderi cumulate de 92,6 miliarde de forinti (426 milioane dolari), dupa ce au consemnat pierderi de 149 de miliarde de forinti in trimestrul al patrulea, potrivit datelor publicate joi de autoritatea de supraveghere a sectorului financiar, Pszaf.
Conform Pszaf, situatia portofoliilor de credite ale bancilor s-ar putea inrautati in continuare, dupa ce cresterea imprumuturilor neperformante s-a accelerat in ultimele trei luni ale anului trecut.
Bancile din Ungaria, care platesc unele dintre cele mai mari taxe aplicate in industria financiara din Europa, au fost obligate sa suporte pierderile generate de un program guvernamental care permite rambursarea anticipata, de catre populatie, a imprumuturilor ipotecare in valuta, la rate de schimb sub cele din piata.
Cele mai mari banci prezente pe piata din Ungaria sunt OTP Bank, Intesa Sanpaolo si UniCredit (Italia), Erste Bank si Raiffeisen (Austria) si BayernLB (Germania). mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 20:56
Creditarea nu va fi reluata pana in momentul in care bancile comerciale din Romania nu-si vor curata bilanturile de creditele "putrede" din portofoliu, considera fostul premier, Theodor Stolojan, actual euro-parlamentar PDL.
Acesta a declarat intr-un interviu Business24 ca bancile comerciale tin dobanzile la credite ridicate pentru a-si putea constitui provizioanele necesare acoperirii creditelor declarate pierderi si indoielnice.
"Pana cand bancile din Romania nu vor incheia acest proces de curatare a bilanturilor vor mentine in continuare dobanzile foarte sus, indiferent ce va face BNR, pentru ca ele inca nu stiu exact pana unde va ajunge nivelul pierderilor pe care le au de acoperit. Sunt obligate sa mentina dobanzile sus in Romania, ceea ce franeaza relansarea procesului de creditare", a declarat Theodor Stolojan.
Credeti ca noul regulament de creditare al BNR care va intra in vigoare la sfarsitul lunii va ajuta la repornirea activitatii de creditare si de stimulare a consumului sau, din contra, va duce la o inghetare si mai puternica a creditarii?
Putin probabil ca acest regulament sa ajute la relansarea creditarii, dar este necesar. Ar fi fost necesar ca in perioada 2005-2008 sa fi avut un asemenea regulament.
Prin acest regulament se face putina ordine in activitatea bancilor comerciale de acordare a creditelor de consum.
Sa nu uitam euforia care a fost in perioada respectiva, ceea ce a dus la o crestere extrem de mare a creditelor de consum,... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 07:50