PSA Peugeot Citroen a avut o pierdere operationala de 65 milioane euro in prima jumatate a anului, mai redusa fata de cea anticipata de analisti, datorita reducerii semnificative a costurilor, care a acoperit efectul scaderii puternice a vanzarilor in Europa.
In primul semestru al anului trecut, grupul francez a raportat o pierdere operationala de 51 milioane euro.
Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica o pierdere de 295,8 milioane euro pentru primele sase luni din acest an.
Veniturile PSA Peugeot Citroen, cel mai mare producator auto francez si al doilea din Europa, au coborat cu 3,8% in perioada analizata, la 27,7 miliarde euro.
"Vedem primele semne de revenire pentru grup. Trebuie sa continuam eforturile de consolidare a redresarii industriale si comerciale", a declarat intr-un comunicat directorul general al companiei, Philippe Varin.
Divizia de productie auto a Peugeot a consumat anul trecut 3 miliarde euro din rezervele de lichiditati ale grupului. Piata auto europeana se afla in cel de-al saselea an consecutiv de declin, vanzarile fiind estimate sa coboare la minimul ultimilor 20 de ani.
Peugeot a decis sa inchida o fabrica din Franta, concediind 17% din angajatii din tara, si discuta cu bancile diverse variante de actiune pentru consolidarea situatiei financiare, inclusiv o majorare de capital sau vanzarea unor active.
Compania se bazeaza si pe modele noi pentru a atrage mai multi clienti si a precizat, in raportul... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 12:34
Inmatricularile de autoturisme noi din UE au scazut in luna mai cu 5,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la putin peste un milion de unitati, cel mai redus nivel din 1993, majoritatea pietelor mari inregistrand declinuri importante, potrivit datelor anuntate marti de producatorii auto.
Astfel, inmatricularile de autoturisme noi din Uniunea Europeana in luna mai au scazut de la 1,107 milioane la 1,042 milioane unitati, se arata intr-un comunicat transmis de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
In primele cinci luni ale anului, piata UE s-a contractat cu 6,8%, de la 5,443 milioane la 5,07 milioane masini.
In Romania, numarul inmatricularilor de autoturisme noi a scazut cu 47% in luna mai, la 4.107 unitati, respectiv cu 20,9% in primele cinci luni, la 20.582 unitati.
In ceea ce priveste marca Dacia, parte a grupului Renault, cererea a crescut in UE cu 15,9% in luna mai, la 24.652 unitati, respectiv cu 17,7% de la inceputul anului, la 112.908 inmatriculari.
Germania, cea mai mare economie europeana, a inregistrat in luna mai un declin abrupt, de 9,9%, al vanzarilor de autoturisme, de la 290.000 la 261.000 de unitati. In perioada ianuarie-mai, piata auto germana a scazut cu 8,8%, de la 1,337 milioane la 1,219 milioane automobile.
Piata franceza a scazut cu 10,4% in luna mai si cu 11,9% in primele cinci luni ale anului, la 148.500, respectiv 166.000 de inmatriculari.
In Italia, vanzarile de masini au coborat cu 8% in mai, la... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 10:26
Pe Wall-Street, fiecare criza are un nume, iar "Carmagedon", sau Armaghedonul industriei auto, a fost recent inventat pentru piata auto europeana.
Proportiile crizei confirma faptul ca problemele industriei auto nu mai sunt nationale, iar solutia trebuie cautata pe o scara mai larga, scrie cotidianul financiar italian Il Sole 24 Ore, in editia de vineri.
Ceea ce ingrijoreaza nu este doar faptul ca vanzarile de automobile din Europa au scazut la nivelul de acum 17 ani, ci mai ales lipsa unui raspuns comun la criza producatorilor. Exista companii care sufera mai mult decat altele, dar este un fapt cert ca pierderile acumulate de brandurile mari pe piata europeana au atins 5 miliarde de euro, la sfarsitul anului 2012. Prabusirea cererii si excesul de productie sunt probleme comune care necesita solutii convenite, se arata in articol.
In Europa exista cel putin 20 de fabrici de automobile care lucreaza la mai putin de 50% din capacitatea lor productiva.
Sergio Marchionne, directorul companiilor Fiat si Chrysler, reales pentru un al doilea mandat in fruntea Asociatiei Europene a Producatorilor de Automobile (ACEA), a atras joi comunitatea financiara, incadrand problemele Fiat cu cele ale intregului sector: necesitatea de a se ajunge la "solutii comune cu Europa" in problema supraproductiei a facut sa creasca actiunile Fiat cu peste 6%, iar cele ale concurentilor intr-o masura cu putin mai mica.
In sfarsit, criza de pe piata auto nu este incadrata numai ca o... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 14:19
In 2012 industria auto s-a caracterizat prin pierderi masive pe piata europeana si nevoia de reorientare a companiilor fie catre noi piete, fie catre noi strategii pentru a reusi sa ajunga din nou la consumatorii puternic afectati de criza economica.
Evolutiile din sectorul auto au diferit insa semnificativ de la un continent la altul. Daca piata europeana a suferit cel mai mult, in SUA industria a dat semne de stabilitate, iar pietele emergente din Asia au oferit un motor de crestere al vanzarilor pentru acest sector.
Criza "vechiului" continent
Criza datoriilor suverane a influentat semnificativ puterea de cumparare a europenilor, ceea ce s-a putut observa din plin si in industria auto.
Previzibil, tarile din sudul Europei au reprezentat punctul de plecare al problemelor. Vanzarile de pe piata italiana au suferit o scadere fulminanta, principala victima fiind Fiat.
Compania a reusit insa sa-si sporeasca semnificativ vanzarile de masini pe baza de propan si gaz natural, ceea ce arata un potential de crestere pe aceasta nisa.
Automobilele electrice vs cele pe gaz natural - vezi care au mai multe sanse
Cu toate acestea, un numar important de italieni a preferat sa renunte complet la masina pentru in favoarea bicicletelor. Acest mijloc de transport a castigat tot mai mult teren in Italia, vanzarile la biciclete depasindu-le pe cele ale automobilelor intr-o proportie din ce in ce mai mare.
Problemele din acest sector au dus si la o concurenta tot... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 14:54
Piata auto din Europa nu va creste in al doilea semestru al acestui an, in contextul in care tari precum Spania, Italia sau Portugalia se confrunta cu cea mai mare scadere a inmatricularilor de la inceputul anilor 2000, scrie ziarul elvetian "Le Temps" in editia de luni.
Ultimele rezultate financiare trimestriale, publicate recent, confirma aceasta tendinta accentuata de scadere a vanzarilor de automobile. Alte grupuri din domeniu ar putea sa ia pana la sfarsitul anului decizii de restructurare, asa cum a procedat concernul Peugeot Citroen (PSA), care, la 12 iulie, a anuntat suprimarea a 8.000 de locuri de munca in Franta si inchiderea uzinei de la Aulnay-sous-Bois (regiunea Ile-de-France).
Peugeot Citroen va concedia 10.000 de angajati din Franta
Pierderile in Europa ale Fiat, Ford sau General Motors (GM), care detine marca Opel, sunt tot mai mari pe aceasta piata care continua sa se prabuseasca din cauza problemelor conjuncturale, dar si structurale. Spre deosebire de Statele Unite, care au aplicat transformari drastice in sectorul auto in 2009 si au redus cu 21% capacitatea de productie, tarile europene s-au limitat in a sprijini pe termen scurt industria auto.
Ajutoarele publice punctuale directe acordate constructorilor auto si primele de casare au facut ca, in Europa, sa nu se abordeze fondul problemei si sa nu fie afectate uzinele si deci marele numar de locuri de munca. Au fost inchise doar doua benzi de asamblare din cele o suta de uzine aflate in... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 14:42
Turbulentele din sectorul auto japonez se vor propaga in toata lumea. Cutremurul din Japonia din 11 martie a distrus cateva fabrici de asamblare a automobilelor si a blocat capacitatea de productie a tarii. Potrivit analistilor, furnizarea de masini japoneze in SUA se va diminua, ceea ce va duce la cresterea preturilor la anumite vehicule importate.Ca si alte industrii, sectorul auto din Japonia este strans legat de furnizori, distribuitori si comercianti din zeci de tari.
Producatorii de automobile din Japonia, Toyota, Honda, si Nissan incearca sa-si dea seama cat de mari sunt pagubele la sistemele de aprovizionare si la liniile de asamblare.
"Exportul de vehicule japoneze in SUA se va diminua pe termen scurt. Acest lucru va determina cresterea preturilor la anumite vehicule importate, iar situatia este putin probabil sa se reintoarca la normalitate prea curand", a declarat analistul Michael Robinet de la IHS Global Insight, pentru Business Insider.
In fabricile din SUA, companiile japoneze producatoare de automobile construiesc la preturi mult mai mici.
Cu toate astea, multe parti importante ale vehiculelor inca provin din Japonia, la fel ca unele modele care se intampla sa aiba cererea cea mai mare in aceasta perioada.
Cererea creste, de aceea analistii cred ca preturile vor urca din ce in ce mai mult, iar unele modele vor fi greu de gasit pe piata.
Compania IHS estimeaza ca pana in acest moment, productia totala de autovehicule a Japoniei a suferit pierderi de 350.000... mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 17:51