Primarii din Arad si Resita spun ca sunt nemultumiti de felul in care arata proiectul de rectificare bugetara si spun ca pierd, in fiecare an, sume importante de bani. La Resita sunt datorii la furnizori si s-au facut disponibilizari, iar Aradul a pierdut in ultimii doi ani 30 de milioane de euro.
Primarul Aradului, Calin Bibart (PNL), a declarat, marti, ca nu este multumit de proiectul de rectificare bugetara, in conditiile in care orasul a pierdut, in ultimii doi ani, aproape 30 de milioane de euro ca urmare a masurilor luate de Guvern.
"Nu avem cum sa fim multumiti din moment ce pierdem in fiecare an ca urmare a masurilor Guvernului circa 15 milioane de euro pe an. Deci in doi ani de zile am pierdut 30 de milioane de euro si ni se intorc zero lei, zero barat. Aradul, alaturi de alte orase mari, suntem principali contributori la bugetul central. Nu suntem multumiti, deloc, nici anul trecut, nici anul acesta.
Ei sunt intr-o situatie financiara proasta, in care acest Guvern a ajuns datorita incapacitatii sale de a manageria o tara. Sunt masuri luate pe picior, masuri fiscale schimbate de la o zi la alta si neseriozitate in abordarea discutiilor. Nu noi ne-am adus in situatia aceasta, ei ne-au adus. Au transferat catre autoritatile locale cheltuieli fara sursa bugetara", a afirmat Calin Bibart.
Primarul Aradului a precizat ca la aceasta rectificare bugetara ar fi fost normal ca orasul sa primeasca macar banii pierduti in ultimii doi ani.
"Nu avem pretentia,... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 17:53
Ministerul Transporturilor, Ministerul Cercetarii si Ministerul Educatiei Nationale sunt institutiile care pierd cei mai multi bani in urma celei de-a doua rectificari bugetare din acest an, in timp ce Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii primesc cele mai importante suplimentari de fonduri, potrivit Ministerului Finantelor Publice.
Finantele explica faptul ca reducerile de fonduri au fost operate avand in vedere gradul de executie a cheltuielilor, in principal, la proiectele finantate din fonduri europene.
Astfel, la Ministerul Transporturilor fondurile scad cu 1,16 miliarde de lei, la Ministerul Cercetarii si Inovarii (-228,9 milioane de lei), la Ministerul Educatiei Nationale (-198 milioane de lei), la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (-176,8 milioane de lei), la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (-166 milioane de lei), la Ministerul Fondurilor Europene (-164,9 milioane de lei), la Ministerul Finantelor Publice (-128,5 milioane de lei), la Ministerul Apelor si Padurilor (-95,9 milioane de lei), la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (-71,6 milioane de lei) si la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (-49 milioane de lei).
Pe de alta parte, s-au asigurat fonduri suplimentare la Ministerul Finantelor Publice - Actiuni Generale (+2,69 miliarde de lei din care: 1 miliard de lei dobanzi, 671,6 milioane de lei pentru contributia Romaniei la bugetul UE si 700 milioane de lei... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 10:36
Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare suplimentare in cadrul rectificarii bugetare de saptamana trecuta, si anume 1,3 miliarde de lei, astfel incat bugetul total a crescut la 16,395 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de ministerul Finantelor.
Suplimentarea bugetara va fi folosita in totalitate pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta, potrivit secretarului de stat in ministerul Agriculturii, Adrian Radulescuin, in conditiile in care peste 3,7 milioane de hectare de teren sau aproximativ 40% din suprafata arabila a tarii a fost afectata de lipsa precipitatiilor.
"Marti (4 septembrie 2012) ne intalnim cu ministrul si vom stabili exact cum impartim banii", a declarat Adrian Radulescu.
Cu toate acestea, ministerul Agriculturii a anuntat deja acordarea unui ajutor de minimis pentru combaterea efectelor secetei de 100 lei/ha, pentru suprafete de minim un hectar si de maxim 10 hectare cu culturi agricole. Banii vor fi virati in perioada 1-15 noiembrie 2012. Insa aceste ajutoare nu pot fi cumulate cu cele primite de agricultori pentru pagubele produse de ninsorile abundente de la inceputul anului.
Fermierii vor mai primi si un ajutor de minimis pentru infiintarea culturilor de toamna, in valoare de 200 lei/ha, pentru o suprafata de minim un ha si maxim 150 ha inclusiv, pe exploatatie.
Alte doua masuri aprobate deja de minister sunt reducerea cu 20% a tarifului pentru energie in agricultura si plata apei direct la sursa.
"Putem vorbi de un... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 09:02
Ministerul Economiei a cerut Guvernului rectificarea bugetelor de venituri si cheltuieli pe anul trecut pentru aproape 50 de companii, inclusiv cu cresteri de costuri, reclamand totodata ca Finantele nu au avizat solicitarea, desi legea nu impiedica modificarea acestor bugete dupa 31 decembrie 2011.
Solicitarea de revizuire a bugetelor, cu impact atat asupra veniturilor, cat si a cheltuielilor companiilor, a fost argumentata de minister prin cresterea castigului mediu pe economie, redimensionarea activitatii, diminuarea sumelor alocate de la buget pentru subventii, cresterea numarului de angajati in unele unitati, cu avertismentul ca in unele cazuri, precum la filialele Romarm, neaprobarea acestor bugete ar avea "grave consecinte economice si sociale", releva un document oficial.
Printre companiile cu bugete rectificate se numara Nuclearelectrica, Electrica, Santierul Naval Mangalia, Romarm, Romaero, Termoelectrica, Conpet,complexurile enregetice Turceni, Rovinari si Craiova, SN Lignitului Oltenia, Societatea Nationala a Sarii, Compania Nationala a Uraniului si filialele OPCOM, Teletrans, Formenerg, Smart, Hidroserv din Ramnicu Valcea, Sebes, Hateg, Cluj, Bistrita si Slatina.
Pe aceasta lista se mai afla filiale ale companiei Romarm, respectiv Tohan Zarnesti, Carfil Brasov, UM Cugir, Fabrica de Arme Cugir, UM Plopeni, Uzina Automecanica Moreni, Metrom Brasov, UM Mija, UM Bucuresti, UPS Dragomiresti, FP Fagaras, Electromecanica Ploiesti, Arsenal Resita, UM Sadu si... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 13:30
Productia Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) va scadea cu 20% in acest an, fata de anul trecut, din cauza scaderii cererii, care la randul sau a fost cauzata de scaderea consumului de energie electrica, a declarat pentru NewsIn directorul general al SNLO, Daniel Burlan. "Noi suntem cei mai afectati de criza economica. Estimam o scadere cu 20% a productiei din 2009 fata de anul trecut. Pentru ca s-a redus consumul de energie electrica si, automat, si cererea de materie prima este in scadere. La inceputul anului, aveam o anumita cerere, apoi, in luna mai, aveam o cerere mai mica, ceea ce a dus la oprirea activitatii timp de o luna. Iar acum cererea e si mai mica", a afirmat Daniel Burlan. Directorul general al SNLO a mai spus ca acum compania trebuie sa isi regleze programul de productie, pentru ca nu ar avea spatiu suficient sa stocheze lignitul extras."Cererea este de 14-15 milioane tone lignit, pe 2009. Capacitatea de stocare este de maxim 800.000 tone", a adaugat Burlan. SNLO a acumulat datorii la bugetul de stat de 140 milioane lei si, totodata, are de recuperat creante de 370 milioane lei, de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), CET Govora, CET Arad, CET Brasov, CET Bacau, CET Oradea si de la Complexul Energetic Craiova, principalul nostru beneficiar. "Asteptam o rectificare bugetara prin care RAAN sa beneficieze de subventia de stat, pentru a-si plati datoriile catre SNLO, iar apoi noi sa ne platim datoria catre bugetul statului", a... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 13:06
Guvernul va rectifica bugetul pe 2009 printr-o Ordonanta de Urgenta, pentru a se incadra in deficitul bugetar convenit cu FMI, de 4,6% din PIB, urmand sa reduca cheltuielile bugetului general consolidat cu circa 6 miliarde lei, au declarat vineri surse guvernamentale. Potrivit celor doua anexe ale ordonantei de urgenta ce urmeaza a intra in dezbaterea Executivului, cheltuielile totale ale bugetului - ce includ si bugetele locale si cele de asigurari - vor fi diminuate cu circa 6 miliarde lei, potrivit calculelor actuale ale Finantelor.
Astfel, prima rectificare bugetara din acest an, care va lua in calcul cifrele convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, ar urma sa diminueze cheltuielile din bugetul de stat cu 3,99 miliarde lei, bugetul asigurarilor sociale cu aproape 1,5 miliarde lei si cheltuielile de mediu cu circa 670 milioane lei.
Deficitul bugetar este prevazut sa se dubleze in cifre absolute - de la 11,8 miliarde lei (2% din PIB-ul de 579 miliarde lei), in bugetul actual, la aproximativ 24 miliarde lei (4,6% din PIB-ul revizuit la 531 miliarde lei), astfel incat si cheltuielile cu dobanzile vor creste.
De asemenea, bugetul pentru somaj va fi suplimentat cu 527 milioane lei, pentru pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala, in contextul in care previziunile privind piata muncii s-au inrautatit.
Ministrul Muncii a anuntat, luni, ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi... mai mult
Vineri, 27 Martie 2009, ora 17:09