Sistemul bancar romanesc a inregistrat cele mai mari pierderi cumulate din istorie, de 2,12 miliarde de lei, anul trecut, aproape de trei ori mai mult fata de 2011.
Analistii spun ca pierderile se vor adanci daca nu se iau rapid masuri, care vizeaza in principal restructurarea sistemului si reluarea creditarii.
Analistul financiar Aurelian Dochia spune, pentru Business24, ca pierderile inregistrate de banci nu reprezinta o surpriza si ca actionarii vor fi cei care vor suporta "nota de plata". Dochia recunoaste ca exista mai multe metode prin care bancile pot camufla pierderile reale, dar spune ca, mai devreme sau mai tarziu, costurile vor trebui platite.
"Bancile isi pot muta activele si pasivele dintr-o parte in alta, in asa fel incat pierderile sa nu apara direct in bilant. Dar mai devreme s-au mai tarziu, nu exista scapare. Pierderile sunt pierderi si cineva va trebui sa le suporte. In Romania va fi un cost amestecat, adica actionarii vor suporta factura", a spus Dochia.
Restructurarea sistemului, singura solutie?
Analistul a mai mentionat ca ar fi bine ca statul sa nu intervina in procesul de salvare al bancilor, asa cum s-a intamplat in alte tari. In opinia sa, cea mai buna solutie ramane restructurarea sistemului bancar.
In acest moment, 50% dintre banci concentreaza pierderile, in timp ce bancile care formeaza a doua jumatate au ramas pe profit, iar in opinia lui Dochia acesta este un semn de restructurare. "Bancile slabe, care au facut greseli,... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 14:33
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inregistrat in 2008 pierderi nete de 602 milioane euro, comparativ cu un profit net de 1,9 miliarde euro in 2007, din cauza scaderii masive a burselor din pietele emergente, relateaza Reuters.Rezultatul a fost "in mare parte efectul unor pierderi din detinerile de capital ale BERD, care si-au pierdut din valoare odata cu declinul burselor la nivel mondial", a anuntat banca intr-un comunicat. Bursele emergente la nivel mondial au inregistrat anul trecut o scadere cu 55%, in timp ce actiunile din Europa de Est si-au pierdut 57% din valoare.
BERD planifica o majorare substantiala a investitiilor in 2009, ca raspuns direct la impactul crizei financiare mondiale asupra economiilor din Europa de Est, arata un comunicat BERD. Pierderea nu va afecta planurile de investitii ale bancii, aceasta ramanand cu o capitalizare puternica.
Banca urmeaza sa investeasca circa 7 miliarde euro in acest an, comparativ cu 5,1 miliarde euro in 2008. Astfel, BERD estimeaza ca va investi circa 3 miliarde euro in 2009 in sectorul financiar, aproximativ 1,5 miliarde euro in sectorul corporativ si in jur de 2,5 miliarde euro in sectorul energetic si in infrastructura.
Raspunsul BERD la criza, care acum are un impact asupra tuturor tarilor unde banca are investitii, s-a axat asupra nevoilor imediate ale sectorului financiar, pentru a contribui la consolidarea institutiilor solide si la mentinerea fluxurilor de credit pentru intreprinderile mici... mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 17:45