Turcii stabiliti in strainatate sunt indemnati sa revina acasa insotiti de cetateni straini, intr-o campanie initiata de presedintele Recep Erdogan prin care se incearca salvarea turismului din tara.
"Veniti acasa cu vecinii vostri!" este sloganul prin care Erdogan spera sa opreasca declinul industriei turistice din Turcia, dupa ce acest sector a fost lovit de numarul ridicat de atentate teroriste si de o criza in relatia cu Rusia, informeaza Daily Sabah.
Datele prezentate de Institutul de Statistica al Turciei arata ca, intr-un singur an, incasarile din turism au coborat cu aproximativ 30 de procente, pe fondul lipsei de securitate in fata amenintarilor teroriste cu care se confrunta tara si al crizei diplomatice intervenite in relatia cu Rusia.
Veniturile industriei turistice au inregistrat o scadere de 9,4 miliarde dolari intre 2015-2016, de la 31,5 miliarde la 22,1 miliarde USD.
Planul lui Erdogan de revigorare a sectorului turistic se bazeaza pe cei 5 milioane de turci din diaspora, dintre care 3,5 milioane revin cu regularitate in tara natala.
"Ii consideram pe cetatenii turci care traiesc in strainatate drept ambasadori onorifici. Ii invitam pe toti sa vina sa isi petreaca cel putin o saptamana de vacanta acasa", a specificat presedinte turc, adaugand ca acestia sunt indemnati sa vina insotiti de vecini si prieteni.
Erdogan crede ca diversificare ofertei turistice din statiunile turcesti ar putea genera venituri cuprinse intre 50-86 miliarde de... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2017, ora 13:28
Patronatele din industria turismului din Turcia se uita cu ingrijoare la dimensiunile atinse de proiectele de dezvoltare a spatiilor de cazare din cel mai vizitat oras al tarii, Istanbul.
Costul proiectelor care vizeaza constructia de noi hotelui in orasul de pe malul Bosforului se ridica la 1,3 miliarde de dolari, dar valurile de turisti nu se mai intrezaresc la orizont, remarca Hurriyet Daily News.
Amenintarile teroriste din Turcia, ca si blocada impusa timp de 10 luni de Kremlin vizitatorilor traditionali din Rusia a lasat urme adanci in veniturile operatorilor din turismul turcesc.
Numai pe al treilea trimestru, hotelierii si agentiile de turism au raportat pierderi de aproape 33% fata de anul 2015, in contextul in care industria turistica este factorul principal in reglarea deficitului de cont curent al tarii.
Numarul turistilor straini a scazut cu aproape 32% in primele noua luni ale acestui an, fapt ce ii face pe reprezentantii industrie sa se intrebe daca ridicarea unor noi unitati hoteliere in valoare de 1,3 miliarde de dolari nu reprezinta cumva o investitie inutila in acest moment.
Capacitatea de cazare a hotelurilor din oras ar urma sa creasca cu 47.000 de locuri, ducand cifra totala la 234.000 locuri de cazare, arata o analiza a Asociatiei Hotelierilor din Turcia.
In prezent, cele peste 186.000 de locuri de cazare din Istanbul pot asigura necesarul pentru un flux anual de 28 de milioane de vizitatori.
Chiar si in 2015, cand turismul din... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 19:51
Veniturile din turism pe care mizau in acest an economiile Frantei si Turciei vor fi mult mai mici decat se astepta, arata un raport emis de Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC).
Evolutia industriei turistice din cele doua tari este contrara trendului global de crestere, sustin analistii WTTC, din cauza amenintarilor teroriste care planeaza asupra celor doua tari, relateaza Hurriyet Daily News.
Pierderi semnificative
Punct de intrare in Europa pentru multi turisti nord-americani si asiatici, Parisul a inceput sa fie privit cu neincredere de catre acestia, dupa sangeroasele atentate petrecute in capitala Frantei si la Nisa in ultimul an.
Senzatia de nesiguranta a turistilor se traduce si in pierderi considerabile pentru economia franceza, care si-a redus asteptarile legate de contributia industriei turistice in PIB pe anul in curs de la 2,9% la 1,1%.
Anul trecut, turistii care au intrat in Franta au cheltuit 80,4 miliarde de euro, suma reprezentand 3,7% din PIB al tarii.
Pentru Turcia, atacurile teroriste frecvente si instabilitatea politica de dupa puciul esuat din luna iulie atrag pierderi la fel de serioase, contributia sectorului de turism la PIB scazand cu 3,2%, o rata mult mai mare decat cea de 0,2% prevazuta in analizele anterioare.
Pierderi serioase sunt asteptate si de Turkish Airlines, operatorul raportand deja incasari mai reduse cu 644,4 milioane de dolari in prima jumatate a acestui an, mai arata cotidianul Hurriyet Daily... mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 16:08
Amenintarea terorista care planeaza asupra Turciei a generat un adevarat soc in industria turistica a acestei tari.
Conform statisticilor prezentate de Ministerul Culturii si Turismului, in luna iunie s-a inregistrat cea mai severa scadere a numarului de vizitatori de peste hotare, de 40,86%, reprezentand 2,44 milioane de persoane, anunta Daily Sabbah.
Este cea mai drastica scadere din ultimii 22 de ani, iar hotelierii turci privesc cu ingrijoare spre viitor.
Nu doar teroristii Statului Islamic au influentat evolutia din acest an a sectorului turistic din tara, ci si interdictia de calatorie impusa rusilor de catre Kremlin, dupa tensiunile izbucnite intre Moscova si Ankara pe tema doborarii avionului militar rusesc la granita cu Siria.
Fata de primul semestru al anului trecut, numarul turistilor a scazut cu 27,9%, absenta vizitatorilor din Rusia fiind evidenta dupa o diminuare a intrarilor acestora de 87,4%.
Oficialii de la Ankara sustin ca vor reduce treptat gradul amenintarilor teroriste din tara, dar acest lucru este pus la indoiala de evenimente recente precum atacul de pe aeroportul din Istanbul si incercarea de lovitura de stat care a zguduit din temelii intreg sistemul administrativ din Turcia.
In schimb, puntile de legatura cu Rusia incep sa se recladeasca dupa ce, intr-o scrisoare oficiala adresata lui Vladimir Putin, presedintele Recep Erdogan si-a cerut scuze pentru incidentul militar petrecut pe 24 noiembrie.
Cei doi lideri de stat au... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2016, ora 10:17
Hotelierii turci sustin ca trebuie sa renunte treptat la ofertele all-inclusive, deoarece au ajuns sa vanda foarte ieftin, la volume extrem de mari, un sistem care isi arata incepand cu anul acesta limitele, pe fondul problemelor grave cu care se confrunta turismul din Turcia.
Moda all-inclusive este regasita in Turcia in mai toate complexurile turistice de pe tarmul Mediteranei si a reprezentat un adevarat magnet pentru vizitatorii de peste hotare. De acum insa, hotelierii privesc cu ingrijoarare la cercul vicios creat de acest tip de servicii, anunta Hurriyet Daily News.
"In masura in care, prin natura sa, acest tip de servicii se dovedeste a fi atractiv pentru turistii care vor sa economiseasca bani, hotelurile se trezesc in imposibilitatea de a creste tarifele, desi costurile cresc de la an la an.
La cat de uzual se dovedeste a fi acest sistem in Turcia, nivelul veniturilor din sector a avut de suferit in ultimii ani. Ar trebui sa reducem numarul hotelurilor cu oferte all-inclusive in mod gradual", a explicat Basaran Ulusoy, presedintele Asociatiei Agentiilor de Turism din Turcia.
Acesta crede ca diversificarea ofertei turistice din tara ar trebui sa aiba la baza extinderea sezonului turistic la 12 luni, nu doar la perioada de primavara-vara si atragerea vizitatorilor cu dare de mana prin pachete de lux puse la dispozitia lor.
Industria de profil din Turcia se confrunta cu o descrestere dramatica a veniturilor prin prisma reducerii numarului de turisti... mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 17:51
1Lumea a ajuns un loc inspaimantator, in urma valului de atacuri teroriste declansate in ultimul an si jumatate, iar anumite tari au devenit tabu pentru milioane de turisti.
Farmecul Piramidelor de la Gizeh, al statiunilor de pe coasta tunisiana sau al celor turcesti plasate pe coastele Mediteranei si ale Egeei paleste in fata riscurilor la care sunt expusi calatorii care visau la o vacanta in Egipt, Tunisia sau Turcia, constata reporterii CNN Money.
Lovitura grea
Pentru egipteni, turismul este o industrie vitala, dar atentatele comise in Peninsula Sinai si prabusirea mai multor avioane, la fel ca si turbulentele politice in care s-a scufundat tara dupa revolutia din 2011, au pus pe fuga milioane de turisti.
In 2010, hotelurile din Egipt primeau vizita anuala a 14 milioane de turisti straini. Pana in 2015 insa, doar 9 milioane isi mai doreau sa ajunga in aceasta tara, conform datelor prelucrate de Organizatia Mondiala a Turismului din cadrul ONU.
Perspectiva se anunta si mai sumbra, estimarile date de Euromonitor International aratand o scadere cu 46% a numarului de vizitatori in primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Guvernul egiptean va trebui sa redea increderea calatorilor si turistilor ca face tot ce se poate pentru a elimina terorismul si a asigura securitatea vizitorilor ajunsi in tara", afirma Nadejda Popova, reprezentant al Euromonitor International.
Luati la tinta
Tunisia se confrunta cu o scadere... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2016, ora 14:00
Industria turismului din Grecia a fost singura care a reusit sa faca fata cu brio crizei care a afectat economia elena, iar de anul acesta se poate baza pe un surplus neasteptat de vizitatori veniti sa-si petreaca concediul pe plajele Eladei.
Grecia da semne clare ca a reusit sa atraga valul de turisti pusi pe fuga de atentatele din Turcia catre hotelurile sale, remarca Bloomberg.
Un nou record
Presedintele Confederatiei de Turism din Grecia, Andreas Andreadis, se asteapta ca numarul turistilor sositi anul acesta in Grecia sa atinga cifra record de 25 de milioane, veniturile suplimentare fiind estimate undeva la 800 milioane euro.
In acelasi timp, de la Ankara, Ministerul Turismului a anuntat o scadere de 10 procente in numarul persoanelor intrate in tara, cea mai drastica scadere inregistrata in ultimul deceniu.
Grecii si turcii sunt competitori aprigi in turism, dar, recent, ambele tari s-au vazut confruntate cu o invazie de refugiati din Siria si Irak.
Reprezentantii industriei turistice din Turcia au insa de suferit enorm de pe urma conflictului inghetat dintre Moscova si Ankara, dar si a atentatelor frecvente organizate de celule teroriste ale Statului Islamic si ale separatistilor kurzi.
Estimarile lor pentru anul in curs indica pierderi de 12 miliarde de dolari in veniturile generate de turismul din Turcia.
In schimb, grecii, chiar si invadati de grupuri masive de refugiati, nu par sa fi starnit furia jihadistilor, iar preturile ceva mai... mai mult
Miercuri, 30 Martie 2016, ora 17:15
Pentru hotelierii turci, sansa unui sezon estival 2016 de succes pare sa se indeparteze cu viteza fulgeratoare.
Mai intai, blocada impusa de Vladimir Putin dupa doborarea avionului de vanatoare rusesc la granita cu Siria a alungat o masa enorma de turisti.
Acum, atentatul sinucigas din Istanbul care a ucis si raniti mai multi turisti germani, tinde sa puna pe harta neagra o destinatie aflata printre preferatele nemtilor amatori de sejururi ieftine, relateaza Bloomberg.
Prabusire dramatica
Afacerile din turismul turcesc ar putea inregistra o prabusire dramatica in urma celor doua incidente care pun in pericol evolutia industriei de profil in acest an. In 2015, incasarile din turism au fost de aproape 32 de miliarde de dolari.
La sfarsitul lui 2015, Turcia era inca una din primele zece destinatii turistice la nivel mondial si la acest lucru au contribuit masiv turistii rusi si germani, clienti fideli ai litoralului turcesc, dar si ai cluburilor de noapte din Istanbul.
"Sectorul turistic va suferi pierderi mari in 2016, daca este sa ne gandim ca germanii reprezinta cel mai numeros grup de turisti straini din Turcia. Deteriorarea mediului de securitate si impactul asupra industriei turistice va cantari mult din punct de vedere economic", sustine Naz Masraff, director pentru Europa in cadrul agentiei de consultanta Eurasia Group.
Planurile Turciei de a creste importanta sectorului turistic in economie pentru a contrabalansa colapsul pietelor emergente si... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 18:45
1Doborarea avionului de vanatoare rusesc de catre aviatia din Turcia se poate solda cu repercursiuni resimtite pana si de industria de turism din aceasta tara. Tensiunile ivite intre Moscova si Ankara pot genera pierderi imense pentru hotelierii turci.
In declaratiile facute de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, reprezentantii industriei turistice din Turcia au deslusit o amenintare iminenta. "Nu recomandam cetatenilor nostri sa calatoareasca in Turcia in scopuri turistice sau din alte motive", a spus Lavrov, citat de International Business Times.
Din rau in mai rau
Industria turistica din Turca este dependenta intr-o mare masura de clientii rusi, iar hotelierii se astepta la pierderea unui contingent masiv de calatori veniti din Rusia si, implicit, la reducerea veniturilor in viitor.
"Nu ne putem permite sa pierdem piata din Rusia", se arata inspaimantat Osman Ayik, seful Federatiei Hotelierilor din Turcia, intr-un interviu acordat ziarului Hurriyet Daily News.
Situatia poate fi cu adevarat dezastruoasa in conditiile in care industria de turism din Turcia s-a confruntat deja cu pierderea a 800.000 de turisti rusi anul acesta ca urmare a crizei economice aparute dupa impunerea sanctiunilor economice pentru Moscova.
In 2014, inainte ca sanctiunile economice si prabusirea pretului petrolului sa arunce Rusia in recesiune, aproximativ 3,3 milioane de turisti rusi au ajuns in statiunile din Turcia.
Numarul lor a scazut anul acesta cu 25%, iar un... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 12:11