Cel mai mare producator mondial de gaze naturale, grupul rus Gazprom, a raportat marti pierderi consistente pentru primul trimestru al acestui an, pe fondul pandemiei de coronavirus, care a redus cererea de gaze naturale, dar si preturile, conform Financial Times.
In perioada ianuarie-martie 2020, Gazprom a inregistrat pierderi nete de 116,2 miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari), comparativ cu un profit net de 535,9 miliarde de ruble in perioada similara a anului trecut. Acestea sunt primele pierderi trimestriale inregistrate de Gazprom dupa cele din trimestrul al treilea 2015.
Pe masura ce uzinele si birourile s-au inchis pentru a respecta masurile de carantina, vanzarile de gaze spre Europa si China au scazut cu 17% in timp ce pretul mediu de comercializare s-a redus cu 36% pana la 10.800 de ruble (152 de dolari) pentru 1.000 de metri cubi, astfel ca in primul trimestru veniturile Gazprom s-au redus cu un sfert pana la 1.700 miliarde de ruble (24,4 miliarde de dolari).
"Conditiile externe in care Gazprom si intreaga industrie opereaza in 2020 sunt considerate de analisti ca fiind extrem de nefavorabile", a spus vicepresedintele Gazprom, Famil Sadygov. Acesta a subliniat insa ca pierderile din primul trimestru sunt in principal "pe hartie" si se datoreaza unor diferente semnificative de curs de schimb. "In aceste conditii, rezultatele financiare inregistrate de companie in primul trimestru nu pot fi considerate rele. Am generat un flux de numerar pozitiv si... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 11:01
Intreruperea relatiilor strategice intre Rusia si Turcia este pe cale sa provoace o paguba de miliarde in bugetul Gazprom. Compania intentiona sa construiasca pana in 2018 un prim tronson al gazoductului Turkish Stream, dar oficialii de la Moscova au decis ca proiectul intra sub incidenta sanctiunilor dictate impotriva Ankarei.
Zeci de kilometrii de conducte, in valoare totala de 1,8 miliarde de euro au ramas acum pe tarmul Marii Negre, Gazprom neavand nici macar sansa de a le folosi in cadrul altui proiect, relateaza agentia Reuters.
Pierderi neprevazute
Minisrul de Energie al Rusiei, Alexander Novak a anuntat joi, 3 decembrie, ca proiectul gazoductului Turkish Stream a fost suspendat pana la detensionarea situatiei dintre Moscova si Ankara.
La scurt timp dupa aceea, liderii companiei energetice italiene ENI, unii dintre potentialii beneficiari ai livrarilor de gaze pe traseul turcesc au confirmat ca proiectul este ca si mort.
Decizia luata de Moscova aduce o serie de pierderi neprevazute pentru compania Gazprom, ramasa cu un stoc de zeci de kilometri de conducte submarine care nu pot fi folosite decat in Marea Neagra.
Compania rusa a comandat conductele special in Japonia si Germania, acestea fiind destinate initial gazoductului South Stream, abandonat intre timp de Moscova, ulterior fiind repartizate in proiectul Turkish Stream, care ar fi urmat aproximativ acelasi traseu submarin.
Lungimea totala a gazoductului South Stream era prevazuta la 2400 de... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 17:01
2In urma cu doar cativa ani, Gazprom intentiona sa se transforme in prima companie cu o valoare de piata de peste 1000 de miliarde de dolari. Ca urmare a jocurilor politice derulate de Kremlin pe seama giganticei companii, Gazprom a ajuns acum sa fie doar o umbra a ce era odata.
Declinul Gazprom este de-a dreptul uluitor. In mai 2008, o evaluare Financial Times arata ca valoare companiei de stat din Rusia era de 367 miliarde de dolari, fiind depasita doar de Petro China si Exxon Mobile, relateaza ziarul The Guardian.
Vise desarte
2008 a fost si anul in care vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a repetat cu insistenta ca tinta grupului este de a duce compania la o valoare de 1000 de miliarde de dolari in mai putin de un deceniu.
Acum, declaratiile sale par doar vise desarte. In doar 7 ani, valoarea de piata a Gazprom a scazut la 51 de miliarde, pierzand peste 300 de miliarde de dolari, pierdere fara precedent in randul primelor 5000 de companii din lume.
Anul trecut, de exemplu, veniturile companiei au inregistrat o scadere cu 86 de procente. Cu toate ca pretul actiunilor o inegistrat o usoara crestere, sunt destule semnale care indica un declin continuu al Gazprom.
Incertitudinea care planeaza asupra multor proiecte derulate de gigantica firma de stat din Rusia ii face pe unii analisti sa se intrebe daca aceasta va supravietui in viitor.
Aceasta, in ciuda faptului ca gestioneaza cea mai mare rezerva de gaze naturale a lumii si opereaza pe doua... mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 13:52
La prima vedere, afacerea de 400 de miliarde de dolari semnata intre Rusia si China pe tema alimentarii cu gaze naturale a statului asiatic ar trebui sa fie o adevarata lovitura data de Moscova.
O analiza recenta insa, realizata de un institut londonez, arata ca lururile nu stau deloc asa, Gazprom riscand chiar sa piarda o suma importanta de bani din afacerea care pare sa slujeasca doar intereselor lui Vladimir Putin, relateaza Josh Cohen intr-o analiza Reuters.
Gambit geopolitic
Nevoia lui Vladimir Putin de a ancora interesele Rusiei in zona asiatica, imediat dupa deteriorarea relatiilor intre Moscova si Occident, l-a facut sa efectueze "un gambit geopolitic fara nicio ratiune economica", descriu analistii Chatham House, strategia presedintelui rus.
De fapt, afacerea cu gaze naturale realizata intre Gazprom si China National Petroleum Coropration este o demonstratie perfecta a modului in care Gazprom a devenit mai mult un instrument al ambitiilor poltice decat o corporatie aflata in cautarea profitului.
In timp ce actiunile Gazprom sunt tranzactionate atat pe bursa din Rusia, cat si pe cea americana, structura actionariatului, in care guvernul rus detine pachetul majoritar, face aceasta companie sa reactioneze direct la ordinele Kremlinului.
Gazprom este una dintre cele mai avansate unelte diplomatice ale Moscovei, pe care Vladimir Putin nu se sfieste sa o foloseasca pentru a-si atinge obiectivele de politica externa.
In cei 15 ani petrecuti de Putin... mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 13:44
Gigantul rus de gaze Gazprom a facut autoritatilor cipriote o propunere privind oferirea unui sprijin financiar sectorului bancar al tarii in schimbul dreptului de a extrage gaze naturale in zona economica exclusiva a Ciprului.
Conducerea Gazprom a trimis deja o scrisoare in acest sens presedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades, relateaza luni canalul de televiziune cipriot Sigma TV, preluat de presa economica din Rusia.
Gazprom este dispus sa finanteze restructurarea sistemului bancar din Cipru in schimbul controlului asupra unui numar semnificativ de rezerve de gaze naturale cipriote. In schimb, Ciprul nu va mai trebui sa accepte conditiile stricte ale creditorilor internationali.
Potrivit unor surse ale postului de televiziune mentionat, presedintele cipriot Nicos Anastasiades a respins deja oferta Gazprom, exprimandu-se in favoarea taxei exceptionale la depozitele bancare.
In ajun, presa britanica estimase la 2 miliarde de euro pierderile pe care le-ar putea suferi cetatenii rusi si ucraineni, care isi pastreaza banii in bancile din Cipru, in urma impozitarii suplimentare cerute autoritatilor cipriote de catre creditorii internationali in cadrul planului de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de dolari.
Zvonurile privind introducerea unei taxe exceptionale la depozitele bancare circula de la sfarsitul lunii februarie si de atunci zilnic din Cipru au migrat 100-150 milioane de euro.
La 15 martie, oficiali ai UE au amenintat Cipru ca nu va... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 11:14
Gigantul rus de gaze Gazprom refuza sa reduca in continuare preturile la gaze pentru unii consumatori europeni, iar in cazul pierderii unor cauze in instanta pe aceasta speta ameninta chiar cu sistarea livrarilor.
Aceste informatii au fost prezentate de ziarul financiar Kommersant-Ukraina, cu referire la cazul societatii de gaze poloneze PGNiG, care a reclamat concernul rus la Curtea de Arbitraj din Stockholm.
Grazyna Piotrowska-Oliwa, directorul general al companiei de petrol si gaze poloneze Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG), a declarat vineri ca nu vede posibilitatea unei solutionari pe cale amiabila a conflictului cu monopolul rus de gaze Gazprom privind revizuirea contractului in sensul reducerii pretului la gazele importate din Rusia.
"Procesul de arbitraj nu excludea negocieri cu Gazprom, dar in acest moment pozitiile ambelor parti nu dau motive pentru un acord pe cale amiabila", a subliniat ea.
PGNiG, potrivit Kommersant, a dat in judecata Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, cerand un pret mai mic la gazele rusesti la sfarsitul anului 2011. Acest lucru s-a intamplat dupa ce monopolul rus de gaze a refuzat sa revizuiasca formula de stabilire a pretului la gazele furnizate companiei poloneze de petrol si gaze, desi acordase Estoniei si Letoniei reduceri de 15% si acceptase schimbarea metodologiei de calcul al pretului pentru clienti ca E.On Ruhrgas, GDF Suez si Eni. PGNiG ceruse o reducere de numai 10% la livrarile de gaze... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 12:25
Grupul rus Gazprom ar putea finanta lucrarile de constructie a sectiunii din Bulgaria a gazoductului South Stream, in loc sa plateasca pentru tranzitul gazelor naturale in viitor, a declarat vineri seara pentru RIA Novosti o sursa implicata in proiect.
Grupul rus ar putea lua aceasta decizie in urma ingrijorarilor exprimate de guvernul bulgar ca nu va avea suficiente fonduri pentru a finanta partea sa din proiect.
"Gazprom ar putea sa plateasca atat pentru partea ruseasca, cat si pentru partea bulgara urmand sa-si recupereze pierderile prin platile de tranzit", a declarat sursa.
Zilele trecute ministrul bulgar al economiei, Delian Dobrev, a declarat ca Bulgaria si Rusia ar putea sa nu semneze un acord cu privire la constructia gazoductului South Stream pana la data de 15 noiembrie, deoarece Rusia a venit cu o serie de noi solicitari cu privire la modelul financiar al proiectului, inainte de a acorda Bulgariei o reducere de 11% la pretul gazelor naturale rusesti.
In luna noiembrie 2010 grupul energetic de stat Bulgarian Energy Holding si subsidiara sa Bulgargaz au semnat un contract cu Gazprom pentru crearea unui joint venture, denumit South Stream Bulgaria, in care ambele parti aveau 50% si care ar fi trebuit sa fie responsabil de constructia si operarea conductei in Bulgaria. Potrivit estimarilor de la acea data, participarea Bulgariei la proiectul South Stream ar fi urmat sa coste aproximativ 500 milioane de euro.
Gazprom detine 50% din proiectul South... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 15:41
Grupul rusesc Gazprom, cel mai mare producator de gaz din lume, a raportat pentru primul trimestru al acestui an un profit net de 103,7 miliarde ruble (2,3 miliarde euro), in scadere cu 62% fata de perioada echivalenta din 2008, pe fondul unor pierderi mari de curs valutar, potrivit Bloomberg, precizeaza NewsIn.In primul trimestru al anului trecut, Gazprom obtinuse un profit net de 273,4 miliarde ruble.Grupul a inregistrat o pierdere din diferente de curs valutar de 140,4 miliarde ruble, in conditiile in care moneda ruseasca s-a depreciat puternic, afectata de cea mai mare criza economica pe care o traverseaza Rusia in ultimul deceniu, arata o declaratie a conducerii companiei, publicata pe pagina de internet a Gazprom. Veniturile grupului rusesc au crescut usor, pana la 931,4 miliarde ruble (20,7 miliarde euro), de la 911,75 miliarde ruble in primu trimestru din 2008. Vanzarile Gazprom au crescut cu 14%, la 676,5 miliarde ruble (15 miliarde euro), mai ales ca urmare a cresterii preturilor, de la o medie de 267,15 dolari/1.000 de metri cubi in primul trimestru din 2008 pana la 413,89 dolari/1.000 mc in primele trei luni din acest an.
Aceasta crestere a preturilor a permis grupului sa compenseze scaderea cererii, in special pe piata europeana - care reprezinta 65% din exporturi -, ca urmare a crizei economice si a conflictului intre Moscova si Kiev de la inceputul anului, care a intrerupt livrarile timp de doua saptamani.In schimb, grupul a inregistrat o crestere puternica... mai mult
Miercuri, 26 August 2009, ora 12:20
Monopolul rusesc al gazelor naturale, Gazprom, a anuntat marti ca se asteapta sa anunte profit in 2009 din vanzarile de pe piata interna a gazelor naturale, chiar daca Gazprom a mai facut astfel de declaratii si in trecut, fara ca acestea sa se materializeze, scrie Reuters, preluat de NewsIn."In 2009, Gazprom intentioneaza sa obtina profit din vanzarile pe plan intern", a declarat cel mai mare producator de gaze naturale din lume, intr-un comunicat.
Compania a precizat ca aceasta tinta este greu de atins fara majorari ale preturilor, insa spera sa obtina profit prin vanzarile de pe pietele nereglementare din Rusia, unde grupul realizeaza jumatate din vanzarile proprii de gaze naturale.
Preturile la gaze naturale sunt reglementate de guvern, care incearca sa lupte cu inflatia de doua cifre si un deficit bugetar accentuat intr-o perioada de criza economica grava.
In 2007 si 2008 Gazprom mai declarase ca va obtine profit de pe piata interna insa nu a reusit acest lucru. Compania, care genereaza peste 80% din veniturile totale din vanzarile externe, nu ofera de obicei detalii legate de pierderile din activitatea interna.
Pretul mediu practicat pe piata interna este de 59 dolari pe mia de metri cubi in 2009, in timp ce Gazprom, care livreaza un sfert din gazele naturale consumate de Europa, vinde gaze naturale pe pietele occidentale cu 280 dolari pe mia de metri cubi, in medie, in 2009.
Guvernul planuieste sa majoreze gradual preturile la gaze pe pietele locale, pana in 2011,... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 09:55