Efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiei romanesti vor fi dublate si de seceta, agricoltorii estimand ca in acest an vor avea pierderi de peste 50%, insa ministrul Agriculturii da asigurari ca cei afectati vor primi despagubiri.
"Peste aceasta criza determinata de pandemie se suprapune si o seceta cumplita, extrema, cum nu a mai fost in ultimii multi ani", a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, citat de Digi24.
Cel mai mare deficit este in zona Moldovei si a Dobrogei, mai sustine ministrul.
"Comitetele pentru situatii de urgenta locale evalueaza care e dimensiunea pagubelor, ca sa putem sa despagubim fara sa producem inechitati. Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale in principal.
Estimam o pierdere a productiei de pana la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecinte in lant asupra preturilor. Depinde si cat va dura aceasta criza", a adaugat Adrian Oros.
Totusi, ministrul Agriculturii da asigurari ca "avem stocuri foarte mari de produse de baza la producatori - lapte, carne legume".
"Cautam solutii pentru a incuraja procesatorii sa stocheze privat si in toamna cand vom avea nevoie sa le putem folosi", a dat asigurati ministrul Oros.
Fermierii au mari probleme, relateaza Digi24. De exemplu, zeci de solarii au fost abandonate si napadite de buruieni in bazinul agricol Vidra - Cretesti - Sintesti, principalul furnizor de legume pentru Capitala.
"Asteptam, acum, de la ministerul... mai mult
Duminica, 26 Aprilie 2020, ora 11:28
Viitorul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) va pune la dispozitia fermierilor sumele necesare pentru reabilitarea intregii retele secundare de irigatii din Romania, a anuntat joi, la Tulcea, ministrul Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"Vestea buna este ca avem fonduri europene pentru toata infrastructura secundara a sistemului de irigatii la nivel national si, spre comparatie, va pot spune ca daca in perioada 2007-2013 am avut 60 de milioane de euro, in urmatorul PNDR, am marit suma cu 370 de milioane de euro. Sigur ca si in aceasta perspectiva actualul program nu ne-a multumit, astfel ca astazi avem contracte semnate si in faza de investitii in valoare de 140 de milioane de euro", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Daniel Constantin.
Acesta a spus ca numai in judetul Tulcea sunt in faza de implementare 9 contracte in valoare totala de 8,7 milioane de euro, care vor deservi o suprafata de 9.200 de hectare.
"Sigur ca este insuficient, dar in urmatorii ani putem reabilita intreaga infrastructura secundara a sistemului de irigatii. Pe infrastructura primara nu avem voie sa intervenim prin Regulamentul de Dezvoltare Rurala", a mentionat ministrul.
El a sustinut ca reabilitarea sistemului de irigatii este necesara in contextul in care statiile de irigatii sunt vechi, au consumuri foarte mari de energie, iar pierderile enorme din sistem sunt acoperite de fermieri.
"Vrem sa-i sprijinim pe fermieri... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 16:20
Marii fermieri romani au de ales pentru urmatorul exercitiu bugetar varianta care le aduce pierderi mai mici: reducerea cu 5% a subventiilor care depasesc 150.000 de euro sau mai multi bani pentru micii fermieri care au pana in 30 de hectare de teren.
Intr-o prima etapa de negocieri, reprezentantii asociatiilor de producatori par sa fi ales raul cel mai mic, deci sa primeasca subventii diferentiate fata de micii agricultori. Totusi, negocierile continua atat in tara cat si la nivelul Bruxelles-ului.
"Pot fi ambele variante sau poate sa nu fie niciuna", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anuntat, dupa o intalnire cu reprezentantii celor mai mari asociatii de producatori agricoli din Romania, ca fermierii romani opteaza pentru o subventie de 177 de euro pe hectar agricultorilor care au pana in 30 de hectare si peste acest nivel, subventia sa fie de 150 de euro/ha.
"Exista un acord la care cred eu ca am ajuns astazi, de principiu, si anume acela ca fermierii care au suprafete de pana in 30 ha (...) sa poata primi un sprijin mai mare decat fermierii care au, sa spunem, 10.000 ha, 20.000 ha, 30.000 ha... Concret, pentru anul 2015, atunci cand va creste sprijinul european si va scadea ajutorul national de tranzitie, sprijinul calculat astazi, la o prima discutie, ar urma sa fie in cuantum de 177 de euro/ha pentru suprafete de pana la 30 ha. Pentru suprafetele mai... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 13:10
Modelul fondului romanesc pentru pierderile din agricultura este inspirat din cel francez, unicul functional din UE.
Conform Ministerului Agriculturii, noua institutie va o tripla participare: agricultori, Guvern si fonduri europene. Practic, agricultorii vor contribui cu 35%, iar restul de 65% vor reprezenta contributia Fondului Mutual: UE - 47,75% si statul roman- 16,25%.
Aceste structuri vizeaza doua obiective: responsabilizarea agricultorilor in ceea ce priveste gestionarea riscurilor, prin contributia financiara si mobilizarea finantarilor comunitare pentru gestionarea riscurilor, in zona pierderilor economice.
Cine si cum isi acopera pierderile
Conform proiectului MADR, sunt eligibile pentru acordarea de despagubiri din fondurile mutuale urmatoarele pierderi:
- Costurile legate de pierderea de animale sau de plante.
- Costurile legate de pierderea activitatii pe exploatatie.
- Costuri sau pierderi de ordin economic si comercial provenite din restrictionarea sau interzicerea circulatiei sau schimbului.
Sunt considerate costuri neeligibile "pierderile economice" care fac deja obiectul unei cofinantari comunitare si pierderile economice ale animalelor de companie.
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a anuntat, la finalul unei intalniri de lucru cu producatorii si procesatorii din industria laptelui, ca toate alertele alimentare sunt, in prezent, inchise. In plus, Constantin a anuntat ca ministerul lucreaza la infiintarea unor fonduri... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 13:30
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anuntat, in cadrul unei intalniri de lucru cu producatorii si procesatorii din industria laptelui, ca toate alertele alimentare sunt, in prezent, inchise.
Ministerul lucreaza la infiintarea unor fonduri mutuale ce ar putea prelua pierderile din agricultura.
"Toate alertele alimentare sunt inchise in momentul de fata.(...) Ministerul Agriculturii va intensifica in perioada urmatoare cateva masuri. In primul rand avem nevoie de o legislatie care sa infiinteze in Romania fondurile mutuale si aici vorbesc de cine acopera riscurile, respectiv pierderile economice sau pierderile care nu sunt acoperite de societatile de asigurari. La nivelul european functioneaza si cred ca este momentul ca si in Romania sa infiintam fondurile mutuale. (...)
Este o responsabilitate tripla, in primul rand a producatorilor, pentru ca trebuie sa existe o contributie a lor, dar si a statului membru, respectiv Romania, si, pe de alta parte, contributia UE. Daca am fi avut fonduri mutuale astazi nu am fi vorbit de aceste pierderi economice pentru ca ele erau suportate din fondurile mutuale", a precizat ministrul Agriculturii.
Programul 'Cornul si laptele' va continua
Ministrul a dat asigurari ca programul "Cornul si laptele" va continua si a explicat ca premierul nu vrea inchiderea lui, ci o "redefinire a proiectul".
"Analizam posibilitatea de a orienta cat mai bine aceste fonduri", a spus Constantin.
Oficialul a explicat ca cel mai... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 11:30
Femierii ar putea sa fie scutiti de plata pierderilor inregistrate in sistemul de apa, ceea ce inseamna o reducere cu 10-15% a costurilor pentru irigatii, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"A fost elaborat si va fi semnat un ordin de ministru prin care Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare va factura Organizatiilor de udatori costul de apa fara pierderile pe care le plateau si le suportau fermierii pana acum pe canalele de distributie.
Am ajuns la un acord cu Apele Romane si, astfel, fermierii nu vor suporta pierderile pe care le avem pe acest traseu al irigatiilor din cauza faptului ca acele canale nu sunt suficient de bine impermeabilizate sau lucrarile nu sunt asa cum ar fi trebuit. Estimam ca va exista, astfel, o reducere a costurilor de 10-15%", a precizat Constantin.
Ministrul a adaugat ca volumul de apa care s-a pierdut pana la data de 7 august, pe aceste canale, este estimat la aproximativ 29 milioane de metri cubi de apa.
"Putem vorbi de o reducere a costurilor cu 20% deoarece toate organizatiile de udatori au posibilitatea sa retehnologizeze motoarele si statiile de pompare pe care le au in administrare, iar motoarele de care vorbim sunt de 20 chiar si de 40 de ani in functiune si costurile pe care le au sunt extrem de mari", a spus ministrul.
Am luat in aceste zile masura ca bugetul initial de 25 de milioane de euro pe care il are masura 125 din PNDR pe ultima sesiune din luna septembrie... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 19:00
Statul roman intentioneaza sa-i despagubeasca pe fermierii care vor suferi pagube anul acesta din cauza secetei, cu sume de pana 80% din valoarea pierderilor.
Dupa perioada de recoltare, Guvernul va face o analiza a pagubelor pe care fermierii le vor inregistra la culturi din cauza secetei si le va oferi acestora despaguburi de pana la 80% din valoarea pierderilor, daca acestea sunt mai mari de 30% fata de media veniturilor inregistrate in ultimii trei ani, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul sedintei de guvern de miercuri.
"In iulie, cele mai afectate culturi au fost cele de porumb si floarea soarelui", potrivit ministrului.
Acesta a spus ca spera ca suprafata agricola afectata de seceta sa nu fie prea mare, dupa perioada de recoltare.
Contantin a mai spus ca fermierii isi vor putea iriga pamanaturile la preturi cu 20% mai mici la energia electrica.
"80% din costurile de irigare sunt formate de costul energiei", a spus ministrul.
Fermierii vor plati 200 de lei in loc de 250 lei pentru 1.000 de metri cubi de apa, a spus oficialul Guvernului. mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 11:31
Importurile de cartofi la preturi de dumping, lipsa subventiilor, dar si a unei strategii din partea Ministerului Agriculturii provoaca pierderi semnificative fermierilor romani, dar si o scadere a interesului pentru aceasta cultura prin reducerea suprafetelor cultivate cu cartofi in 2012.
"In toamna anului 2011 si in iarna acestui an au intrat in Romania cantitati mari de cartofi pentru consum, cu si fara documente, dar si de dimensiuni foarte mari, care sunt interzisi pentru consum in stare proaspata in statele respective, exercitand astfel o concurenta neloiala fata de producatorii interni. Acest fenomen a dus la scaderea dramatica a pretului cartofului pentru consum la fermierii romani si chiar la imposibilitatea valorificarii acestui produs", a declarat pentru AGERPRES presedintele Federatiei Nationale 'Cartoful" din Romania (FNCR), Ioan Benea.
In opinia acestuia, diametrul cartofilor buni de consum nu trebuie sa depaseasca dimensiunea de opt centimetri, desi din import sunt adusi cu precadere doar cartofi de dimensiuni mult mai mari.
Presedintele FNCR a precizat ca efectele acestei situatii de pe piata cartofului din Romania au condus la lipsa lichiditatilor pentru inceperea noului ciclu de productie, dar si la imposibilitatea valorificarii stocurilor de samanta certificata de catre producatorii autorizati.
Consecintele negative ale lipsei de interes pentru cultura cartofului
"Vom asista la scaderea interesului pentru aceasta cultura si, implicit,... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 16:32