E.ON si RWE AG, cele doua mari companii energetice din Germania, traverseaza cea mai neagra perioada din istoria lor recenta, iar situatia pare sa se inrauteasca si mai mult, dupa cum admit directorii executivi ai celor doua firme.
Scaderea consumului de energie si dezvoltarea sectorului energetic din surse regenerabile au subminat atat de mult puterea celor doua companii de top din Germania, incat anul acesta veniturile lor vor fi la limita.
Conducerile celor doua companii sustin ca se pregatesc pentru un val de revolte ale salariatilor, potrivit Wall Street Journal.
Prabusire dramatica
Pentru ambii giganti energetici ai Germaniei, caderea suferita in ultimii ani este dezastruoasa.
Nu demult, cele doua companii manifestau ambitii de jucatori pe piata globala, E.ON implicandu-se pana in 2010 in diverse proiecte derulate in afara granitelor.
De atunci si pana in prezent, piata lor s-a diminuat ingrijorator. RWE a ajuns la o cota de 14 miliarde de euro, pierzand aproape 50% din cifra de afaceri detinuta in 2010, dupa ce guvernul german a anuntat noile taxe pentru energie nucleara.
In aceeasi perioada, E.ON a pierdut 36% din cota sa de piata, cifra de afaceri din prezent fiind limitata la 28,1 miliarde de euro.
Pentru anul trecut, compania a anuntat pierderi nete de 3,2 miliarde de euro, iar noua strategie prevede divizarea companiei in doua entitati distincte: una actionand in sectorul energiei verzi, cealalta mergand in continuare pe combustibilii... mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 17:35
1E.ON AG, cea mai mare companie de utilitati din Germania, a revenit pe profit in 2012, dar a avertizat ca ar putea incepe inchiderea centralelor electrice pe gaz daca executivul nu va aproba masuri pentru ca acestea sa fie profitabile.
E.ON a obtinut anul trecut un profit net de 2,64 miliarde de euro (3,4 miliarde de dolari), dupa ce in 2011 compania a inregistrat pierderi de 1,86 miliarde de euro, dupa inchiderea centralelor nucleare din Germania si a castigurilor mai scazute din generarea energiei si a afacerii cu gaze naturale, transmite Associated Press.
Imediat dupa catastrofa nucleara din Japonia din 2011, Germania a decis sa-si opreasca cele mai vechi reactoare nucleare, in numar de opt, si sa renunte pana in 2022 si la celelalte noua. E.ON a anuntat ca inchiderea centralelor nucleare a avut un efect negativ de 2,5 miliarde de euro.
E.ON a apreciat ca rezultatele bune din 2012 se datoreaza cresterii vanzarilor pe pietele emergente din Turcia, Rusia si Brazilia, precum si programului de reducere a costurilor.
Veniturile din vanzari inregistrate de E.ON anul trecut au urcat cu 5%, la 132,1 miliarde de euro.
Directorul general al companiei germane, Johannes Teyssen, a afirmat ca planurile de utilizare a gazelor naturale sunt "cu greu profitabile". "Politicienii trebuie sa actioneze rapid in aceasta problema, altfel intentionam sa inchidem centralelor electrice pe gaz", a spus Teyssen.
Aceste centrale devin din ce in ce mai putin profitabile in... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 11:10
E.ON a vandut in Romania, in primul semestru, un volum mai mare de gaze naturale si energie, furnizorul german de utilitati anuntand o imbunatatire a marjelor operatiunilor cu gaze naturale de pe piata romaneasca.
La nivel de grup, vanzarile in primele sase luni au crescut cu 23 de procente, de la 53 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului 2011, la 65,4 miliarde de euro in acest an, arata raportul E.On, citat de Mediafax.
Afacerile de trading ale companiei au avut un rol important in majorarea vanzarilor, maximizand contributia capacitatilor de generare de energie si reflectand o noua strategie de hedging pentru gazele naturale.
Compania germana mai noteaza, in raportul financiar publicat mluni, ca afacerile cu energie si gaze naturale in Romania si Spania au avut un efect pozitiv de volum asupra vanzarilor. Mai mult, imbunatatirea marjelor la operatiunile cu gaze naturale din Romania a contributi la cresterea profitului inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare.
Profitul EBITDA al E.ON a crescut cu 2,4 miliarde de euro in primele sase luni, la 6,7 miliarde de euro. Rezultatul grupului a fost sustinut si de absenta unor costuri privind oprirea activitatii centralelor nucleare, de 1,5 miliarde de euro.
E.ON Romania anunta investitii de 350 milioane de lei in 2012
E.ON deruleaza un program de 15 miliarde de euro vizand vanzari de active, desfiintari de locuri de munca si extinderea activitatilor din afara Germaniei, dupa ce dezastrul de... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 18:20
Mentinerea pretului la gazele livrate populatiei si cresterea cu 10% a tarifului pentru consumatorii industriali vor permite distribuitorilor de gaze sa nu mai acumuleze pierderi timp de cateva luni, insa in luna septembrie este necesara o noua crestere a preturilor, considera E.ON Romania. "Hotararea Guvernului de modificare a Legii gazelor si decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de a majora cu 10% preturile pentru consumatorii industriali vor opri acumularea de catre operatori a noi pierderi pentru urmatoarele luni.
Totusi, din cauza previziunilor de crestere a pretului gazelor din import pe perioada iernii, in luna septembrie va fi necesara o alta crestere de preturi", apreciaza conducerea E.ON Romania, intr-un raspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX.
Guvernul si ANRE au decis, saptamana trecuta, ca pentru o perioada de noua luni, respectiv intre 1 iulie si 31 martie 2012, populatia sa primeasca mai multe gaze din productia interna, mai ieftine cu aproape 40% fata de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele sa ramana constante.
Prevederea vizeaza si mentinerea nivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate de producatorii de energie termica care livreaza caldura populatiei.
Pe de alta parte, consumatorii industrali vor plati, de la 1 iulie, cu 10% mai mult pentru gazele consumate.
"Implementarea noilor reglementari ne va permite doar stoparea acumularii de noi pierderi la furnizarea de gaze naturale pentru... mai mult
Duminica, 03 Iulie 2011, ora 15:45
Directorul general al companiei E.ON Romania, Frank Hajdinjak, a declarat ca pretul gazelor de import, care depinde de pretul petrolului, va creste in continuare, mentionand ca E.ON a solicitat ANRE majorarea pretului gazelor naturale de la 1 aprilie, potrivit NewsIn. "In urma situatiei externe vom vedea impactul asupra pretului gazelor de import in sase-noua luni", a spus Hajdinjak. Acesta a adaugat ca evolutia cursului leu/dolar reprezinta un factor pozitiv in evolutia pretului gazelor naturale.
E.ON Romania a solicitat majorarea, de la 1 aprilie, a pretului la gazele naturale, a declarat Frank Hajdinjak.
"Am solicitat ANRE o majorare de pret al gazelor naturale, dar nu putem spune cu cat. Majorarea va putea fi realizata treptat pentru a se putea pastra un echilibru intre economie, industrie si cheltuielile populatiei", a precizat directorul general al companiei E.ON Romania.
Seful Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu (PSD), anunta, saptamana trecuta, ca E.ON si Gaz de France au solicitat autoritatilor romane majorarea in trei trepte a tarifelor la gazele naturale, in acest an, din cauza pierderilor inregistrate in 2010.Propunerile celor doua companii erau ca scumpirile sa aiba loc, succesiv, cu 5% la 1 aprilie, 9% la 1 iulie si 7% la 1 septembrie, potrivit lui Iancu, care a precizat ca pierderile declarate de E.ON si Gaz de France pentru anul 2010 sunt de cate 600 de milioane de lei. Acestea ar fi putut fi acoperite printr-o... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 13:47
Distribuitorii de gaze naturale au cerut majorarea preturilor in trei trepte pana in luna septembrie, cu 5%, 7% si 9%, pentru acoperirea pierderilor, a declarat miercuri deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, transmite Mediafax.Prima crestere ceruta de distribuitori, de 5%, ar urma sa fie aplicata la 1 aprilie, a doua, de 9%, la 1 iulie, iar cea de-a treia, de 7%, la 1 septembrie.
Iancu a afirmat, la un seminar pe tema listarii companiilor energetice la bursa, ca este nevoie de protectia consumatorilor vulnerabili si, pe de alta parte, a criticat listarea companiilor pe piata de capital in conditiile actuale, afirmand ca "piata este jos".
La inceputul lunii martie, Ministerul Economiei a anuntat ca pretul gazelor naturale platit de populatie nu ar trebui sa creasca, nici in aceasta perioada nici "in viitor", neexistand motive pentru o astfel de evolutie. mai mult
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 11:33
"Este nevoie de incurajarea investitiilor in Romania. Nu vedem dezvoltari pozitive viitoare, in industrie nu sunt semne de revenire clare. Nu cred ca in 2011 criza se va incheia in Romania, din nefericire", a afirmat directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak pentru BUSINESS Magazin.El a aratat ca atat E.ON Romania, cat si piata energetica locala vor inregistra cresteri foarte mici anul viitor.
"In 2011 va fi o crestere foarte foarte slaba. Speram ca economia isi va reveni macar in anumite zone, dar piata (energetica - n.r.) in general va creste foarte putin", a adaugat Hajdinjak.
Directorul E.ON Romania a precizat ca una dintre principalele dificultati pentru companie sunt preturile mici la gaze, care nu permit o recuperare a investitiilor derulate de subsidira grupului german de utilitati E.ON in Romania.
Totodata, ramane de vazut daca Guvernul va prelungi legea prin care o serie de combinate chimice primesc doar gaze din productia interna, mai ieftine decat cele importate.
"Din trimestrul al patrulea al anului trecut vindem gazele pe piata captiva sub costuri, pentru fiecare metru cub de gaz pierdem bani. (...) Preturile de acum sunt departe de realitate. Mai intai trebuie sa avem o recuperare corecta a investitiilor, si apoi sa vorbim cu Guvernul si cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei despre un plan de recuperare a pierderilor acumulate de companie.
E de vazut cum va fi iarna si daca vor fi favorizati din nou consumatorii... mai mult
Marti, 26 Octombrie 2010, ora 12:13