Vicepremierul italian Luigi Di Maio le-a spus sindicatelor ca Trezoreria si Ferrovie dello Stato (FS), societatea de cai ferate detinuta de statul italian, ar putea prelua peste 50% din Alitalia, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Di Maio, care este si ministrul Industriei, a vorbit la Roma cu reprezentantii sindicatelor, dupa ce miercuri Guvernul a anuntat ca este dispus sa participe la crearea unei "noi Alitalia".
Alitalia, companie care a inregistrat profit doar de cateva ori in cei 70 de ani de existenta, a fost plasata sub administrare speciala in mai anul trecut, dupa ce salariatii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor si salariilor. In 2015, un studiu realizat de banca italiana Mediobanca a aratat ca repetatele ajutoare de stat pentru Alitalia, in perioada 1974-2014, i-au costat pe platitorii de taxe aproximativ 7,4 miliarde de euro.
Trezoreria ar putea prelua o participatie de peste 15%, in timp ce Ferrovie dello Stato ar putea lua o parte si mai mare, a declarat Di Maio, sustin sursele.
"Interventia publica are ca obiectiv protejarea intereselor Italiei, drepturile muncitorilor si locurile de munca", a spus vicepremierul italian, conform informatiilor furnizate de un membru de sindicat prezent la intalnire.
FS a anuntat miercuri ca va incepe negocierile cu Delta Air Lines si easyJet pentru a schita un plan de salvare pentru Alitalia. Acest plan ar trebui prezentat pana in 31 martie,... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 10:42
Guvernul a luat act, miercuri, de raportul de activitate pe anul 2016 al companiilor de stat, care arata ca profitul acestora a fost de 6,753 miliarde de lei, iar pierderile au insumat 1,496 miliarde de lei.
Raportul privind activitatea pe 2016 a intreprinderilor publice a fost elaborat si prezentat de Ministerul Finantelor.
Potrivit raportului exista un numar de 1.668 intreprinderi publice, grupate dupa cum urmeaza:
* 287 intreprinderi publice de stat aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare centrale, din care: 223 active (aflate in stare de functionare) si 64 intreprinderi inactive (aflate in stare de insolventa, faliment, lichidare, dizolvare);
* 1.381 intreprinderi publice de stat aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare locale, din care: 1.186 active si 195 inactive.
Aceste companii de stat au aproape 200 de mii de angajati.
"In anul 2016 participatiile detinute direct/indirect de stat la cele 287 intreprinderi publice de stat au fost in valoare de 28,591 miliarde lei. In cadrul intreprinderilor publice si-au desfasurat activitatea un numar de 195.817 persoane", se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Potrivita datelor prezentate de MFP, veniturile totale ale companiilor de stat se ridica la 44,167 miliarde de lei, dintre care subventii de la bugetul de stat in suma de 5,717 miliarde de lei. Cheltuielile se cifreaza la... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 21:42
Operatorii economici cu patrimoniu/capital integral sau majoritar de stat aflati in subordinea Ministerului Transporturilor au inregistrat, in 2013, pierderi totale de 558,195 milioane de lei, potrivit proiectului de raport pe 2013 privind activitatea regiilor autonome si societatilor comerciale la care statul detine o participatie majoritara sau integrala, subordonate MT.
Pe total minister, la 31 decembrie 2013, unii operatori economici au raportat un profit in suma de 302,774 milioane de lei, in principal ROMATSA, Compania Nationala 'Aeroporturi Bucuresti' si Registrul Auto Roman, dar pierderile brute inregistrate de unele societati precum TAROM - minus 142,668 milioane de lei, CFR Marfa - minus 163,511 milioane de lei, CFR Calatori - minus 382,988 milioane de lei, Metrorex - minus 53,697 milioane de lei depasesc acest profit brut, conducand pe total minister la o pierdere de 558,195 milioane de lei.
In urma analizei principalilor indicatori economico-financiari - date preliminate - realizati de acesti operatori economici se constata ca, in anul 2013, veniturile totale au fost in suma de 9,719 miliarde de lei, din care subventii/transferuri in valoare de 1,819 miliarde de lei, cheltuielile totale au insumat 10,277 miliarde de lei, cu un rezultat brut total de minus 558,198 milioane de lei.
Desi regiile autonome au obtinut un profit de 71,53 milioane de lei, societatile comerciale cu capital integral/majoritar de stat au inregistrat pierderi de 538,692 milioane... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 08:29
Veniturile Romaero Bucuresti (RORX) au scazut cu 6% in primul trimestru, de la 22,2 milioane lei la 20,7 milioane lei, iar compania a inregistrat pierderi de 5,5 milioane lei, dupa un profit infim, de circa 50.000 lei, in perioada similara a anului trecut.
Cheltuielile companiei au avansat cu 18% in perioada analizata, la 26,2 milioane lei, de la 22,1 milioane lei in primele trei luni din 2012, potrivit raportului financiar remis Bursei.
Romaero a inregistrat afaceri de 15,8 milioane lei in intervalul ianuarie-martie, mai mici cu 27% fata primul trimestru al anului trecut, cand rulajul s-a plasat la 21,9 milioane lei.
Firma este controlata de Ministerul Economiei, care detine 51,9% din capital, ceilalti actionari importanti fiind SIF Muntenia, cu 25,85% din titluri, si Fondul Proprietatea, cu 21% din actiuni.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat la inceputul lunii iunie ca vor fi incepute procedurile pentru privatizarea companiei.
Actiunile firmei, listate pe piata Rasdaq a BVB, au inchis sedinta de tranzactionare de marti in crestere cu 2,9%, la 16,99 lei/ actiune. La aceasta cotatie capitalizarea firmei este de 106,1 milioane lei (circa 24 milioane euro). mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 18:25
Luna viitoare va fi numit management privat in patru companii de stat, cu toate ca unele dintre acestea vor fi vandute. Astfel, statul da sume uriase de bani pentru a aduce manageri ce vor fi schimbati de noii proprietari.
Primele echipe de management privat vor fi numite in fruntea a patru societati de stat in maxim o luna, dupa cum a anuntat, miercuri, premierul Mihai Razvan Ungureanu. Acest pas reprezinta concretizarea unui proiect despre care se discuta de peste un an, prin care se doreste eficientizarea companiilor de stat prin indepartarea managerilor numiti politic si aducerea unei conduceri moderne.
Proiectul vizeaza 15 societati de stat
Cu toate ca Ungureanu nu a dat numele companiilor respective, primele patru din lista societatilor la care se va numi management privat sunt: Oltchim, Romarm, Hidroelectrica si Electrica Furnizare. Acestea au fost amintite si de ministrul Economiei,Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, in urma cu o luna ca fiind prioritate in acest proces.
"Insiruirea aceasta de companii arata o lipsa de stategie. Sunt din domenii diferite, in stadii diferite de listare sau privatizare, asadar, este clar ca vorbim de indeplinirea unor conditionalitati impuse de FMI si nu de o strategie coerenta", a declarat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, pentru Business24. "Sunt niste interese de moment care vor disparea dupa alegeri".
Managementul privat si privatizarea
Dintre primele patru... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 13:22
Cu toate ca procesul de recrutare al managerilor privati este pregatit cu mare fast de catre Guvern de mai bine de un an de zile, abia saptamana viitoare se va da startul cautarilor. Analistii contactati de Business24 s-au aratat sceptici in ceea ce priveste reusita "proiectului".
"Managerul privat la o companie de stat este un proiect esuat in fasa pentru ca este facut numai pentru imagine, nu pentru continut, pentru a arata lumii profane grija autoritatilor pentru aceste companii de stat.
Cum poate o singura persoana sa schimbe ceva in compania de stat in conditiile in care ai o AGA de stat, cu reprezentanti de doi bani? Acestia nu vor avea niciun rezultat benefic", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Business24.
In maximum o saptamana statul va da startul recrutarii managerilor privati. Primele patru companii care vor avea la conducere CEO privat vor fi Hodroelectrica, Romarm, Electrica Furnizare si Oltchim, ultimele doua urmand sa aiba manageri interimari intrucat sunt inscrise pe lista privatizarilor.
Printre companiile care au depus la Ministerul Economiei ofertele de participare la licitatie se numara Spencer Stuart si Egon Zehnder, companii de renume international. Comisionul pe care il vor primi headhunterii va fi de 250.000 de euro pentru fiecare manager recrutare.
Iata cum arata bilantul primelor companii care vor avea manager privat:
Hidroelectrica
Cea mai mare companie producatoare de energie din Romania a obtinut... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:00
Un sfert din cele 760 companii de stat romanesti sunt neperformante, cu active neviabile si intrate "de facto" in faliment, astfel ca aproape 100.000 angajati ar putea ramane fara un loc de munca daca aceste unitati s-ar inchide, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale.
Printre cele mai mari companii considerate ca fiind "de facto" in faliment se numara RADET, CFR SA, Oltchim, CFR Marfa, Termoelectrica, Compania Nationala a Huilei, CET Iasi, Electrocentrale Oradea, CET Brasov si Apaterm.
Aceste companii insumeaza 24% din numarul total de 413.859 angajati din companiile de stat, au acumulat 60% din valoarea totala a arieratelor si primesc de la stat 18% din totalul subventiilor.
In aceste conditii, aproape 100.000 de persoane ar ramane fara loc de munca daca intreprinderile respective ar intra in faliment.
La nivel national, companiile de stat au generat 11% din valoarea adaugata bruta, dar arieratele lor au insumat 28 miliarde lei, echivalentul a 5,5% din PIB.
Potrivit lui Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal, arieratele din sectorul privat sunt mai mari, in valoare de 13,5% din PIB, dar sunt in acelasi timp in cea mai mare parte distribuite tot catre sectorul privat, nu la stat.
Arieratele sunt definite ca plati care au trecut de termenul de scadenta catre furnizori, institutii financiare sau bugetele statului.
"In acest moment, nimeni nu stie cate companii de stat sunt in economie. Noi am identificat pana acum in jur de 760, dar cel mai probabil exista mai... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 19:20
Premierul Emil Boc a avertizat ca reclasificarea companiilor de stat ar putea determina Guvernul sa regandeasca structura deficitului, astfel incat deficitul de 3% sa includa si pierderile pe care sectorul economic de stat le produce, conform NewsIn.Astfel, o parte din banii imprumutati de catre statul roman pentru a finanta deficitul de la bugetul asigurarilor sociale sau de sanatate ar putea fi folosti pentru acoperirea pierderilor companiilor si regiilor nationale in conditiile in care schimbarea de calcul a deficitului bugetar impune includerea in deficit si a pierderilor din sectorul de stat. "Daca deficitul va fi mai mic de 3% va depinde de modul in care companiile de stat vor fi clasificate sau reclasificate pe buget.
Orice companie de stat care merge pe pierderi din deficitul bugetar in sensul ca coboram de la 3% spre 2,5%. Noi speram sa nu ajungem acolo pentru ca dorim sa avem companii de stat performante care sa nu mai cheltuie banii cetatenilor si implicit sa ne afecteze deficitul bugetar", a spus premierul Emil Boc la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.
Daca este prematur sa se pronunte asupra prognozei de crestere economica pentru anul viitor, primul-ministru considera ca prognoza initiala pentru anul 2011 va putea fi respectata.
"Dupa ce vom avea evaluarile facute cu Comisia Europeana si FMI, vom stabili prognoza pentru anul 2012. La sfarsitul lunii va fi un board al FMI si urmeaza ca acesta sa faca o reevaluare globala, ca de altfel si Uniunea... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 17:54
Guvernul s-a angajat fata de FMI ca pierderile celor zece companii de stat monitorizate, fara subventii, taxe si dobanzi, vor fi limitate in acest an pana la trei miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie si pana la patru miliarde lei (930 milioane de euro) la finele lunii decembrie, potrivit Mediafax.Tintele pentru ultimele doua trimestre ale acestui an in ceea ce priveste limitarea pierderilor companiilor de stat monitorizate au fost incluse in memorandumul tehnic atasat scrisorii suplimentare de intentie la acordul cu Fondul Monetar International, obtinut de MEDIAFAX.
"Vor fi stabilite in continuare tinte indicative trimestriale pe 2010 pentru soldul agregat operational (EBIT-earnings before interest and tax-castiguri inainte de dobanzi si impozite si taxe), exclusiv subventii.
Datele vor fi furnizate impreuna cu rezultatele operationale de catre companii.
Tintele pentru luna septembrie 2010 si finele lunii decembrie 2010 vor fi - 3.000 milioane lei si, respectiv, -4.000 milioane lei", se arata in document.
Lista companiilor monitorizate cu FMI, carora li se vor aplica aceste limite de pierderi, cuprinde Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.
Guvernul si FMI au convenit anterior ca... mai mult
Joi, 09 Septembrie 2010, ora 15:01