Dupa cinci saptamani in care a stat cu lacatul pe usa, bursa de la Atena se deschide astazi, ca prim semn de revenire la un sistem financiar normal in Grecia.
Auspiciile nu se anunta insa deloc avantajoase pentru economia locala, analistii estimand o scadere de pana la 30% in valoarea companiilor listate.
Sectorul bancar va fi cel mai afectat, dupa cum arata o parte dintre analistii britanici consultati de reporteriiThe Guardian.
In picaj
Bursa din Atena si-a deschis usile la ora 10:30, iar in primele minute, indicele Athex Composite a cazut cu 23 de procente, iar actiunile bancilor si ale altor companii financiare au coborat pana la plafonul maxim permis de autoritatile de supraveghere: 30%
Nu este un semnal deloc imbucurator, mai ales ca, la sfarsitul saptamanii trecute, prognoza pierderilor pentru prima zi de reluare a tranzactiilor era de 15-20 de procente.
Nu este o imagine foarte clara a ceea se petrece acum pe piata de capital din Grecia, pe parcursul urmatoarelor ore vor interveni modificari. In schimb, pierderile pe care bancile elene ar urma sa le sufere erau cumva de asteptat.
"Este foarte important ca am deschis. Era de asteptat sa fie o presiune pusa pe piata de capital din Grecia, dar acum putem sa monitorizam derularea evenimentelor", a declarat pentru CNBC Kostas Botopoulos, unul dintre supervizorii bursei din Atena.
Banci in prag de colaps
Pierderile suferite de bancile elene imediat dupa reluarea tranzactiilor erau de asteptat,... mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 11:12
Guvernul de la Atena incepe sa elimine o parte din restrictiile care i-au lovit pe oamenii de afaceri din Grecia odata cu impunerea masurii de control al capitalului.
De la sfarsitul saptamanii, plafonul transferurilor de bani catre partenerii din afara tarii a fost ridicat, aceasta masura urmand sa asigure reluarea importurilor in cantitati mari mari, anunta agentia Reuters.
Importuri reluate
"De vineri 24 iulie, plafonul maxim aprobat pentru platile catre conturi din strainatate a crescut la 100.000 de euro/zi, de la 50.000 de euro", a anuntat guvernatorul bancii centrale, Yannis Stournaras.
Acesta a adaugat ca astfel se rezolva 70% din problemele reclamate de importatorii greci in ultima luna.
Incepand cu 29 iunie, guvernul elen a dispus impunerea masurii de control al capitalului, pe langa limitele la retragerile zilnice aplicate populatie, mediul de afaceri din tara fiind si el afectat de o serie de dispozitii dure.
Aprovizionarea cu materii prime din import sau cu produse care nu sunt fabricate in Grecia a fost un adevarat calvar pentru companiile elene, acestea fiind nevoite sa treaca prin filtrul unei comisii speciale pentru a li se aproba transferul banilor catre partenerii externi.
Guvernatorul Stournaras a mentionat ca mediul de afaceri din Grecia devine ceva mai relaxat, in urmatoarele 10 zile urmand sa se gaseasca solutii pentru rezolvarea celorlalte probleme care treneaza.
"In privinta aprobarilor date pentru import suntem aproape de... mai mult
Vineri, 24 Iulie 2015, ora 17:47
Scandalul carnii de cal continua sa aduca prejudicii companiilor romanesti din industria carnii, desi autoritatile nationale dar si cele ale tarilor membre UE au confirmat ca frauda aparuta in cazul etichetarii carnii de cal nu a plecat din Romania.
In acest context, Asociatia Romana a Carnii a anuntat ca va prezenta, in cateva zile, pierderile suferite de aceste companii.
"Scandalul de frauda in care a fost implicat pe nedrept tara noastra aduce in continuare prejudicii abatoarelor romanesti care exporta in UE. Avem 2-3 abatoare care exportau carne de vita catre Uniunea Europeana si care deocamdata au primit semnale ca trebuie sa mai astepte reluarea exporturilor, desi Romania a fost scoasa din acest scandal", a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan.
Acesta a precizat ca ARC va prezenta in 2-3 zile o estimare a pierderilor suferite de companiile romanesti din industria carnii, in urma scandalului privind etichetarea frauduloasa a carnii de cal drept carne de vita.
Visan a apreciat reactia prompta si sigura a autoritatilor nationale in privinta acestor acuzatii aduse industriei din Romania, subliniind ca nu acelasi lucru poate fi afirmat in ceea ce priveste reactia unor autoritati din statele membre.
"Consider ca intarzierea in unele state membre pentru clarificarea situatiei aparute in acest scandal, care deja dureaza de aproape doua saptamani, s-a datorat faptului ca nu s-a considerat ca ar... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:10
Cele mai mari patru banci grecesi au raportat pierderi totale de 27,9 miliarde de euro pentru ultimele 12 luni, dupa ce au participat la programul de restructurare a datoriilor statului elen, cea mai mare actiune de acest fel din istorie.
Cele patru institutii - Banca Nationala a Greciei, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank SA si Piraeus Bank SA - sustin ca au pierdut 25 de miliarde de euro doar prin schimbarea titlurilor de stat grecesti in cadrul actiunii din martie, scrie Bloomberg.
Grecia a primit vineri din partea Uniunii Europene si FMI 25 de miliarde de dolari pentru recapitalizarea bancilor, jumatate din intreaga suma destinata acestei actiuni.
"Recapitalizarea este o necesitate pentru securizarea economiei reale, in mod special pentru binele companiilor mici si mijlocii", a declarat Lucas Papademos, premierul Greciei, in cadrul unei conferinte. "De altfel, este o conditie necesara pentru recladirea increderii in sistemul nostru bancar".
Cat au pierdut bancile?
Banca Nationala, cel mai mare creditor elen, a raportat pierderi de 12,3 miliarde de euro pentru 2011, dupa ce, cu un an inainte, anuntase un profit de 406 milioane euro. Pierderile suferite sunt mai mari decat estimarile analistilor, care preconizau un minus de aproximativ 9,29 miliarde euro.
Eurobank Ergasias SA, cel de-al doilea cel mai mare creditor grec, a anuntat pierderi de 5,51 miliarde de euro in 2011, dupa ce in 2010 avusese un profit de 68 milioane de euro. Alpha Bank a anuntat... mai mult
Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 13:45
Grup Feroviar Roman si-a exprimat interesul pentru preluarea operatiunilor de transport de marfuri din Grecia, in concurenta cu grupul francez SNCF si compania nationala feroviara din Rusia, au declarat surse oficiale elene.
Astfel, trei companii feroviare europene sunt interesate sa cumpere integral sau partial transporturile feroviare de stat din Grecia, in cadrul programului de privatizari asumat de guvernul de la Atena in schimbul pachetelor de asistenta financiara externa de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI), potrivit surselor citate.
Rusia vrea sa cumpere integral reteaua de cai ferate din Grecia si operatorul ei, Trainose, iar Grup Feroviar Roman (GFR), cel mai mare operator feroviar privat din Romania, si-a exprimat interesul pentru operatiunile de marfuri, au afirmat doi inalti oficiali eleni.
Un reprezentant al Cailor Ferate Ruse a declarat ca societatea de stat a discutat preluarea integrala sau partiala a retelei grecesti.
Directorul general al companiei ruse, Vladimir Yakunin, a declarat pentru Reuters: "Mentinem legatura cu grecii. Nu s-au hotarat inca ce model (de privatizare - n.r.) vor urma, asa ca este prea devreme sa discutam despre participarea noastra".
SNCF, face concurenta Cailor Ferate Ruse
Compania feroviara franceza SNCF vrea sa peria mai multe rute de pasageri si de marfuri si a efectuat deja procesul de due diligence, potrivit unui oficial elen care a participat la discutiile purtate la Atena si Paris... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 17:27
La un an dupa ce FMI si UE au incercat sa o salveze, Grecia poate obtine un nou pachet de ajutor financiar european. Insa, pentru a beneficia de ajutor, Grecia va fi nevoita, in prima instanta, sa-si scoata la vanzare cele mai importante active ale statului. Printre bunurile statului elen se numara stadioane de baseball, cazinouri, avioane, piste de curse de cai si chiar insule. Expertii citati de Business Adviser au realizat un top al activelor publice pe care Grecia ar putea sa le scoata la vanzare si au pus etichete de pret pe unele active odata nepretuite ale Greciei.Locatiile Olimpice de la Jocurile Olimpice din 2004
Locurile unde s-au desfasurat Jocurile Olimpice sunt scoase la vanzare. Acestea au adapostit odata meciuri de baseball, taekwondo si hochei.
Terenul de pe insulele grecesti
O parte din faimoasa insula Mykonos a fost scoasa la vanzare.
De asemenea, mai multe insule din Grecia vor fi scoase la vanzare, cu preturi intre 2,46 de milioane de dolari si 18,5 milioane de dolari.
20% din OTE, compania de telecomunicatii de stat
Cu toate ca au existat anumite opozitii, cel mai mare furnizor de telecomunicatii din Grecia ar putea fi vandut la Deutsche Telecom AG.
OTE detine 54,01% din compania Romtelecom.
Casino Mont Parnes, la 10,6 mile in afara Atenei
Statul scoate la vanzare participatia de 49% din acest hotel de lux, cu o vedere uimitoare.
TrainOSE SA - "CFR"-ul grecesc
Calea ferata elena a acumulat datorii de 10,7 milioane de euro, ceea ce a costat... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 14:07