Bancile ar putea sa isi recupereze pierderile intr-un orizont de timp foarte mare, de 37 de ani, daca se aplica Ordonanta 114 in forma actuala, cu taxa pe activele bancare timp de cinci ani, a declarat, joi, Dorian Farkas, senior manager pentru Management Consulting al companiei PricewaterhouseCoopers (PwC).
"Daca vom cauta cauzele si descresterea acestei intermedieri financiare, una dintre aceste cauze o reprezinta impredictibilitatea mediului legislativ, Ordonanta pe care o discutam astazi fiind una din legile care cresc perceptia riscului, atat din partea bancilor cat si din partea investitorilor. Pe forma actuala a ordonantei, noi am facut un calcul si am aratat ca daca s-ar aplica actualele prevederi, 1,2 % pe an, avand in vedere evolutia ROBOR in 2018, bancile ar putea sa isi recupereze pierderile suferite intr-un orizont de timp foarte mare. Cresterea este chiar exponentiala, spre exemplu daca taxa s-ar aplica pe o perioada de 1 an, bancile si-ar recupera pierderea in 5 ani, daca s-ar aplica pe 3 ani, si-ar recupera pierderea in 16, iar daca s-ar aplica pe 5 ani, atunci bancile si-ar recupera pierderea intr-un orizont de 37 de ani, un orizont de timp foarte mare", a spus Farkas.
Acesta a adaugat ca Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa privind intermedierea financiara si explicat cauzele dintre impredictibilitatea legislativa si nivelul bunastarii unei tari.
"Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa privind intermedierea financiara, pe care o... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 16:46
Liviu Dragnea a declarat ca o ultima discutie referitoare la OUG 114 va avea loc saptamana viitoare cu reprezentantii companiilor din energie si celor din comunicatii. Liderul PSD a precizata ca asteapta ca premierul sa revina in tara pentru a-i prezenta articolele de modificare a actului normativ.
"Am spus ca in aceasta saptamana vom finaliza discutiile despre sistemul bancar si despre Pilonul II pensii in cadrul Ordonantei 114 si aseara le-am finalizat. Asteptam ca doamna premier sa se intoarca si sa ii prezentam textul articolului, urmand ca saptamana viitoare sa avem o ultima discutie pe energie si telefonie mobila. Suntem in grafic", a declarat Liviu Dragnea.
Despre reprezentantii din domeniul bancar, liderul PSD sustine ca acestia ar trebui sa fie putin mai rezervati si ca va fi gasita o solutie in privinta OUG 114 agreata de toti actorii implicati.
"Eu m-as bucura, cu tot respectul pe care il port acestei bresle (bancilor - n.red.), sa fie, dupa parerea mea, putin mai rezervati. Nu-mi permit sa le spun altceva. Stiu ca ministrul de Finante a avut intalniri cu Asociatia Romana Bancilor, domnul Tariceanu, care nu era in greva atunci, a avut intalnire cu Asociatia Romana a Bancilor, eu am avut intalniri de lucru cu colegi din Guvern, cu doamna prim-ministru, cu vicepresedintele BNR Florin Georgescu, pentru a gasi cea mai buna forma care sa ne pastreze nealterate obiectivele pe care le-am avut in vedere. Si anume, creditarea sa mearga in economia reala si sa... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 17:40
Sistemul bancar nu da semne de reluare a activitatii de creditare, iar restructurarea unui credit la care clientii intampina probleme de rambursare este o alternativa luata in seama de catre banci in vederea reducerii pierderilor. Insa, nu intotdeauna un credit restructurat inseamna o pierdere mai mica pentru banca, avertizeaza BNR.
Spre exeplu, odata cu reclasificarea unor credite restructurate, sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 61 de milioane lei(13,5 milioane euro) in luna septembrie, care au dus la un plus de provizioane de 612 milioane lei(137,5 milioane euro).
"Un credit care este reclasificat si nu mai este considerat in termeni normal, trebuie automat sa fie declarat un credit cu probleme pentru care exista obligatia de constituire de provizioane. Provizioanele pentru banci sunt ca niste cheltuieli care le diminueaza profiturile", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Obligatia bancilor este, din punct de vedere al reglementarilor, ca toate creditele care au probleme sa fie provizionate, adica sa se puna de o parte o rezerva de bani care sa acopere eventuala pierdere a acestui credit. Aceasta rezerva de bani pe care banca este obligata sa o puna deoparte se inscrie in cheltuieli, iar pentru banca acest lucru inseamna ca profitul este diminuat.
"Acesta este motivul pentru care de cativa ani de zile bancile au probleme si au inregistrat pierderi. Acestea sunt datorita provizioanelor" sustine Dochia.
Daca Banca... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 19:00
Bancile din Romania nu s-au mai confruntat cu un volum atat de mare al creditelor neperformante din 2009, fiind nevoite sa execute silit mii de proprietari de case, apartamente, spatii comerciale sau de birouri, pentru a-si recupera o parte din banii acordati imprumut.
Creditele nepeformante din Romania se indreapta catre o rata de aproape 20%, bancile inregistrand in perioada de criza pierderi de peste 350 de milioane de euro in ultimii doi ani si jumatate.
In luna septembrie, rata creditelor neperformante ajunsese la 17%, fiind de trei ori mai mare fata de nivelul anului 2009.
Potrivit statisticilor BNR, in prima jumatate a acestui an aproape 90% din creditele imobiliare ale populatiei erau neperformante, iar 80% dintre creditele de consum, garantate cu ipoteci, aveau intarzieri la plata de peste 90 de zile.
Reesalonarea creditelor a fost una dintre solutiile incercate de banci pentru a reduce pierderile, dar apelul la aceasta procedura s-a diminuat in primele luni ale anului 2012, inclusiv prin solicitari ale BNR.
Piata bancara din Romania inregistra, in luna septembrie, un volum total al creditelor cu intarzieri la plata in valoare de peste sase miliarde de euro.
Potrivit bancherilor, la jumatatea anului viitor, va fi atins pragul de 20% in ceea ce priveste creditele neperformante. Mai mult, BNR considera ca acest prag va fi atins chiar la sfarsitul acestui an. Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, a declarat, recent, ca... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 13:42
Anul acesta bancile din Romania s-au confruntat cu o lipsa acuta a increderii consumatorilor, care s-a exprimat printr-un nivel scazut al creditelor.
Bancile din Romania au urmarit in 2012 sa scada nivelul de credite neperformante, spre deosebire de alti ani, cand se concentrau mai mult pe un volum cat mai ridicat al imprumuturilor acordate.
Anul trecut, cele mai mari cinci banci din Romania, dupa numarul de active totale, erau BCR, BRD, Raiffeisen, CEC si Banca Transilvania.
Ce au facut principalele banci din Romania in 2012:
BCR
BCR a inregistrat in primele noua luni pierderi de 762 milioane de lei, desi a avut un profit operational similar cu cel de anul trecut, banca a constituit provizioane record de 2,63 miliarde lei, cu un miliard peste cele din perioada similara din 2011.
In intervalul ianuarie-septembrie, BCR a inregistrat un profit operational de 1,82 miliarde lei (411,6 milioane euro), in scadere cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
BCR este controlata in proportie de 93,26% de catre EGB Ceps Holding GmbH, detinuta integral de Erste Group Bank Austria. SIF Oltenia detine 6,58% din titlurile bancii, actionarii persoane fizice controleaza 0,14%, iar persoanelor juridice au 0,00148 din actiuni.
In trimestrul al treilea din 2012, BCR si-a mentinut pozitia de lider pe piata bancara locala, cu o cota de piata de circa 20% dupa active.
BRD
BRD - Groupe Societe Generale a realizat in primul semestru un profit net de 39,4... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 13:50
Bancile au amanat prea mult sa ceara falimentul companiilor care nu puteau rambursa imprumuturile si nu aveau capacitate de revenire, amanand prin artificii tehnice constituirea de provizioane, dar supravegherea BNR si-a pierdut rabdarea, iar bancile vor veni cu bani de acasa, afirma Arin Stanescu.
Presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), Arin Stanescu, spune ca intelege comportamentul bancilor, care au incercat ani de-a randul sa amane o decizie drastica in cazul unor companii cu restante mari, care ar fi insemnat asumarea certa a unor pierderi, incercand prin artificii tehnice sa nu ajunga la restante de peste 90 de zile si sa evite falimentul.
"Cred ca supravegherea BNR si-a pierdut putin rabdarea si a cerut raportari auditate semestrial. Asta inseamna ca ce raportati la jumatatea anului nu prezinta incredere. Am aflat toti ca li s-a spus celor sapte auditori din piata la modul ferm sa nu se indeparteze foarte tare mult de valoarea de piata (...) Consecinta va fi ca o parte din membri comunitatii va trebui sa vina cu banutii de acasa pentru a completa cerintele de capital", a spus Arin Stanescu.
Stanescu s-a intrebat retoric oare ce asteapta sa mai negocieze in prezent bancile cu firmele carora le-au amanat succesiv creditele, "prin politica bagatului sub pres".
El a precizat ca nu cunoaste rezultatul auditarilor rezultatelor publicate de banci la sase luni, dar ca cerintele suplimentare de capital au fost deja... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 16:22
Sistemul bancar din Romania a inregistrat in primele zece luni din 2011 pierderi nete de 957,5 milioane lei, in conditiile in care in primele noua luni pierderile se ridicau la 766,4 milioane lei, a declarat sambata directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
"La septembrie pierderea era de 766,4 milioane lei, iar la sfarsitul lunii octombrie a ajuns la 957,5 milioane lei. Sunt 20 de banci care au avut profit in primele noua luni. Aceleasi banci s-au mentinut si in primele zece luni", a spus Cinteza.
Acesta a subliniat ca partea buna consta in faptul ca majorarea provizioanelor este mai mica decat cresterea pierderilor, "ceea ce inseamna ca operational bancile mai produc venituri care sa acopere pierderea financiara".
"Anul acesta sunt convins ca se va incheia cu pierdere pe sistem. In 2012, cel putin in primele sase luni, bancile ar putea avea profit din eliberarea de provizioane, ca urmare a trecerii la standardele de raportare contabila internationale (IFRS).
In Romania sunt 41 institutii de banci, din care opt sucursale ale unor banci straine si o organizatie cooperatista. La nivelul lunii septembrie, activele bancare totalizau 344 miliarde lei (79 miliarde euro). mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 16:27
Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel ca la noua luni rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010, potrivit unor surse bancare.
La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar s-a ridicat la 765 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, de 474 milioane de lei.
Potrivit surselor, provizioanele bancilor au continuat trendul ascendent si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde de lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante. Doar in trimestrul trei, institutiile de credit au inregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei.
Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din sistem dupa active, a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar, dupa ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro).
Desi s-au mentinut in teritoriul pozitiv, unele banci din varful clasamentului au avut castiguri mai mici comparativ cu trimestrele anterioare sau cu primele noua luni din 2010.
BRD - Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare banca, a inregistrat in primele noua luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), dupa standardele romanesti de contabilitate, in scadere cu 19% fata de castigul din perioada similara a anului trecut.... mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 13:30
Sistemul bancar romanesc a inregistrat pierderi in cel de-al treilea trimestru, conform indicatorilor agregati referitori la institutiile de credit, publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Potrivit acestor indici, rata rentabilitatii economice (ROA) a fost de -0,31% la sfarsitul lunii septembrie, in timp ce rentabilitatea capitalului propriu a inregistrat o pierdere si mai mare, de -3,37%.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat pentru Hotnews, ca incertitudinile de pe pietele externe si de pe piata interna, mai ales referitoare la piata imobiliara le-au facut greutati clientilor, de aceea bancile sunt nevoite sa constituie provizioane.
In ceea ce priveste rentabilitatea activelor din sistemul bancar (ROA) a scazut in cel de-al treilea trimestru al anului la -0,31%, iar rentabilitatea capitalului din sistemul bancar (ROE), calculata ca raport intre profitul net si capitalul propriu a avut o scadere de 3,37%.
Raportul dintre credite si depozite s-a mentinut pe parcursul trimestrului II din acest an la 118,63%.
De asemenea, potrivit indicilor agregati publicati de BNR, ponderea totala a creantelor restante si indoielnice s-a diminuat pana la 2,45%, fata de o valoare de 2,51% iunie si 2,59% la sfarsitul lui martie. mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 19:17