Decizia alegatorilor britanici de a parasi Uniunea Europeana loveste fara mila in marile banci.
Actiunile Barclays au scazut cu 30% pe bursa din Londra, in primele ore ale zilei, RBS a pierdut 34%, Lloyds Bank a scazut cu 28%, iar actiunile Deutsche Bank au scazut cu 16%, potrivit CNN Money.
Cutremurul s-a simtit si pe bursele din Asia, unde HSBC, cea mai mare banca britanica, a pierdut 9%, iar Standard Chartered, specializata pe piata Asiatica, a pierdut 11% pe bursa din Hong Kong.
Industria financiara din Regatul Unit are o pondere importanta in economia tarii, contand in proportie de 8% in PIB al Marii Britanii si avand o influenta de 4% pe piata muncii din tara, cu aproape 1,2 milioane de slujbe oferite insularilor.
Multe dintre acestea sunt puse in pericol insa, ca urmare a regandirii strategiei unor institutii de credit de a-si reconsiderea expunerea pe piata britanica.
Inca de la sfarsitul anului trecut, HSBC si Deutsche Bank au analizat posibilitatea inchiderii sucursalelor din regat si, chiar daca HSBC a renuntat la aceasta idee, grupul bancar german este asteptat inca sa ia o decizie in aceasta privinta.
Chiar si fara inchiderea centrului operational din Londra, HSBC ar putea, totusi, sa mute o parte din operatiuni catre sucursala pariziana.
Alte banci, precum JP Morgan si Citibank au mentionat posibilitatea inchiderii unor sucursale din Marea Britanie, cu urmare a eventualelor modificari in reglementarea sistemului financiar din tara dupa... mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 11:29
Grupul german Deutsche Bank, cea mai mare banca din Europa dupa active, a inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut o pierdere de 2,17 miliarde euro, cu mult peste cea anticipata de analisti, din cauza cresterii costurilor legate de acumularea de capital si disponibilizari.
Deutsche Bank a inregistrat un profit net de 147 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului anterior, iar analistii anticipau o pierdere de 311 milioane euro pentru trimestrul al patrulea din 2012, potrivit Bloomberg, care citeaza date din raportul financiar prezentat joi de banca.
Co-directorii generali Juergen Fitschen sui Anshu Jain, aflati in primul an de mandat, incearca sa consolideze rezervele de capital ale Deutsche Bank, cele mai slabe in randul marilor banci de investitii din Europa, si deruleaza un program masiv de concedieri.
Costurile suplimentare generate de restructurare au amortizat efectul pozitiv al cresterii veniturilor din tranzactii financiare, ajutate de masurile anticriza ale Bancii Centrale Europene (BCE).
Actiunile Deutsche Bank au urcat in ultimul an cu 15%, fata de un avans de 23% pentru indicele bursier al bancilor europene Stoxx 600 Banks.
Pentru a genera capital, Deutsche Bank a creat anul trecut o divizie responsabila de lichidarea unor active in valoare de 125 miliarde euro, inclusiv credite si un casino din Las Vegas. mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 10:59
Sectorul bancar din Ungaria a fost neprofitabil anul trecut, pentru prima oara in ultimii 13 ani, din cauza pierderilor generate de programul de rambursare anticipata a creditelor in valuta, cresterea provizioanelor pentru imprumuturile neperformante si o taxa speciala introdusa de guvern.
Bancile comerciale au avut anul trecut pierderi cumulate de 92,6 miliarde de forinti (426 milioane dolari), dupa ce au consemnat pierderi de 149 de miliarde de forinti in trimestrul al patrulea, potrivit datelor publicate joi de autoritatea de supraveghere a sectorului financiar, Pszaf.
Conform Pszaf, situatia portofoliilor de credite ale bancilor s-ar putea inrautati in continuare, dupa ce cresterea imprumuturilor neperformante s-a accelerat in ultimele trei luni ale anului trecut.
Bancile din Ungaria, care platesc unele dintre cele mai mari taxe aplicate in industria financiara din Europa, au fost obligate sa suporte pierderile generate de un program guvernamental care permite rambursarea anticipata, de catre populatie, a imprumuturilor ipotecare in valuta, la rate de schimb sub cele din piata.
Cele mai mari banci prezente pe piata din Ungaria sunt OTP Bank, Intesa Sanpaolo si UniCredit (Italia), Erste Bank si Raiffeisen (Austria) si BayernLB (Germania). mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 20:56
Europa nu ar trebui sa ceara investitorilor privati sa accepte pierderi pe datoriile de stat pentru alte tari din zona euro, dupa Grecia, a declarat premierul irlandez Enda Kenny, incercand sa calmeze temerile bancilor ca alte state europene ar putea urma exemplul Atenei, transmite Reuters. Oficialul este ingrijorat ca introducerea devansata a Mecanismului European de Stabilitate, care ar fi insotit de un cadru legislativ pentru intrarea in default (incapacitate de plata) a tarilor din zona euro, va genera un val de incertitudine in piete privind intentia Irlandei de a cere detinatorilor de obligatiuni guvernamentale sa-i stearga o parte din datorii, potrivit Mediafax.
"Am spus ca, in privinta ESM (European Stability Mechanism - n.r.), nu avem nicio obiectie fata de implementarea devansata, insa vrem sa fie clar ca implicarea sectorului privat este un motiv de ingrijorare pentru Irlanda, dar si pentru alte tari.
Trebuie sa fie clar ca situatia Greciei este exclusiva si unica", a aratat premierul irlandez dupa o intalnire la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Mecanismul European de Stabilitate reprezinta un program permanent menit sa previna falimentele de stat in zona euro, care ar trebui introdus pana in 2013 sau chiar mai devreme, inlocuind Fondul European de Stabilitate Financiara, organism infiintat temporar cu obiectivul principal de a facilita contributia guvernelor din zona euro la cel de-al doilea pachet de finantare externa, de... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 14:49
Criza financiara din Grecia ar putea provoca o reactie in lant in alte tari europene si ar putea pune in dificultate sistemul financiar german, estimeaza Bafin, autoritatea de supraveghere a sistemului financiar german, citata de AFP."Cele mai mari pericole pentru sistemul financiar german provin din dificultatile cu care se confrunta PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania)", arata un memorandum intern al Bafin. Grecia "s-ar putea afla, in cele din urma, la originea unei dislocari" a sistemului, mai arata memorandumul.
"Speculatiile si problemele financiare din ansamblul PIIGS ar putea provoca probleme grave si turbulente in piete", arata Bafin, care estimeaza ca aceste tari detin obligatiuni emise de banci din Germania in valoare totala de 522,4 miliarde euro.
De asemenea, mai multe banci din Germania au o expunere mare pe Grecia, printre acestea fiind si Hypo Real Estate, cu o expunere de 9,1 miliarde euro, potrivit Bafin.
Hypo Real Estate, care a suferit pierderi masive in contextul crizei financiare, a trebuit sa fie nationalizata in luna iunie. Alte banci cu expuneri mari pe Grecia sunt Commerzbank, ce detine titluri grecesti in valoare de 4,6 miliarde euro, precum si bancile regionale LBBW si Bayern LB. mai mult
Duminica, 21 Februarie 2010, ora 23:22