Bancile ar putea sa isi recupereze pierderile intr-un orizont de timp foarte mare, de 37 de ani, daca se aplica Ordonanta 114 in forma actuala, cu taxa pe activele bancare timp de cinci ani, a declarat, joi, Dorian Farkas, senior manager pentru Management Consulting al companiei PricewaterhouseCoopers (PwC).
"Daca vom cauta cauzele si descresterea acestei intermedieri financiare, una dintre aceste cauze o reprezinta impredictibilitatea mediului legislativ, Ordonanta pe care o discutam astazi fiind una din legile care cresc perceptia riscului, atat din partea bancilor cat si din partea investitorilor. Pe forma actuala a ordonantei, noi am facut un calcul si am aratat ca daca s-ar aplica actualele prevederi, 1,2 % pe an, avand in vedere evolutia ROBOR in 2018, bancile ar putea sa isi recupereze pierderile suferite intr-un orizont de timp foarte mare. Cresterea este chiar exponentiala, spre exemplu daca taxa s-ar aplica pe o perioada de 1 an, bancile si-ar recupera pierderea in 5 ani, daca s-ar aplica pe 3 ani, si-ar recupera pierderea in 16, iar daca s-ar aplica pe 5 ani, atunci bancile si-ar recupera pierderea intr-un orizont de 37 de ani, un orizont de timp foarte mare", a spus Farkas.
Acesta a adaugat ca Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa privind intermedierea financiara si explicat cauzele dintre impredictibilitatea legislativa si nivelul bunastarii unei tari.
"Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa privind intermedierea financiara, pe care o... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 16:46
Un nou semnal de alarma privind vulnerabilitatile sistemului bancar din zona euro este tras de cercetatorii Universitatii din Portsmouth, Marea Britanie. Un studiu recent publicat de acestia arata ca, dupa opt ani de la prabusirea bancii Lehman Brothers, institutiile de credit din Europa raman la fel de instabile.
"Rezultatele obtinute de noi indica faptul ca, in ciuda eforturilor de a asigura stabilitatea bancilor, unele dintre acestea sunt la fel de vulnerabile cum erau si inaintea crizei. Este posibil ca aceste institutii sa se prabuseasca", a spus economistul Nikos Paltalidis, citat de ziarul The Guardian.
Datorii neasigurate
"Am descoperit ca, in cazul unui soc economic sau financiar, aceste banci vor inregistra pierderi care pot reduce nivelul de capital sub minimul stabilit de institutiile cu rol de reglemantare.
Aceasta si ca urmare a faptului ca nivelul capitalului social al celor mai mari institutii de creditare din Europa este insuficient pentru a tempera efectele unei crize sistemice", arata cercetatorul Universitatii din Portsmouth.
Dupa criza Lehman Brothers, o parte din guvernele europene au apelat la masura capitalizarii bancilor pentru a stabiliza pozitia lor in piata.
Spre exemplu, Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland au beneficiat de 65 miliarde de lire sterline in cadrul programului de capitalizare.
Risc perpetuu
Paltalidis si colegii sai nu au verificat stabilitatea bancilor din Regatul Unit, limitandu-se doar la... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 12:50
Bancile si managerii de active din Europa trebuie sa vanda sau sa restructureze credite imobiliare riscante in valoare de 584 miliarde de euro, parte a procesului de curatare a portofoliilor de imprumuturi, potrivit firmei de consultanta Cushman & Wakefield.
Institutiile de credit, managerii de active si bancile infiintate special pentru active cu probleme, precum Sareb in Spania, au vandut astfel de imprumuturi in valoare de 40,9 miliarde de euro in primele sase luni, in crestere de peste sase ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raport al firmei de consultanta imobiliara, citat de Bloomberg.
Tranzactiile, inclusiv ipoteci prescrise, vor ajunge la un nivel record de 60 miliarde de euro in acest an, estimeaza Cushman & Wakefield.
Bancile, precum Royal Bank of Scotland, accelereaza vanzarile de portofolii de credite, concomitent cu declinul costurilor de finantare si imbunatatirea increderii in economie.
Investitori mari din SUA, precum Lone Star Funds si Cerberus Capital Management, se numara printre cumparatorii care au profitat de vanzarea activelor, ceea ce ingreuneaza prezenta pe aceasta piata a firmelor mai mici, afirma Cushman & Wakefield.
Pretul mediu al unei tranzactii in Europa s-a situat la 621 milioane de euro in prima jumatate a anului, fata de 346 milioane de euro in aceeasi perioada a anului anterior.
Totalul activelor care ar trebui vandute, de 584 miliarde de euro inainte de asumarea de pierderi, include... mai mult
Luni, 14 Iulie 2014, ora 14:00
Cele mai mari 30 de banci din Europa in functie de capitalizare au renuntat anul trecut la 80.000 de angajati, reprezentand 3,5% din total, iar o revenire a numarului de locuri de munca la nivelul anterior crizei pare putin probabila, in pofida recuperarii economice din regiune.
Declinul veniturilor, pierderile si nevoia de a convinge autoritatile de reglementare ca nu mai sunt institutii de credit atat de mari incat daca au probleme sa puna in pericol sistemul financiar au determinat bancile sa-si reduca semnificativ operatiunile incepand din 2008, cand colapsul Lehman Brothers a declansat criza financiara globala.
Firmele de recrutare avertizeaza ca sperantele pentru o schimbare a situatiei in sectorul bancar ar putea fi nejustificate.
Numarul de posturi din sectorul bancar nu va mai reveni la nivelul inregistrat in 2008, cand cele mai mari 25 de banci aveau peste 1,95 milioane de angajati, fata de 1,7 milioane in prezent, a declarat Antoine Morgaut, directorul pentru Europa si America de Sud la firma de recrutare Robert Walters.
Cele mai dramatice programe de reduceri de personal au fost anuntate anul trecut in urma unor restructurari majore, precum in cazul bancii spaniole Bankia, care a renuntat la 23% din angajati pentru a intruni conditiile unui pachet de ajutor financiar din partea zonei euro.
Banca italiana UniCredit, care a renuntat la cel mai mare numar de angajati anul trecut, 8.490, a afirmat in raportul financiar ca cea mai mare parte a... mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 17:37
Sistemul bancar nu da semne de reluare a activitatii de creditare, iar restructurarea unui credit la care clientii intampina probleme de rambursare este o alternativa luata in seama de catre banci in vederea reducerii pierderilor. Insa, nu intotdeauna un credit restructurat inseamna o pierdere mai mica pentru banca, avertizeaza BNR.
Spre exeplu, odata cu reclasificarea unor credite restructurate, sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 61 de milioane lei(13,5 milioane euro) in luna septembrie, care au dus la un plus de provizioane de 612 milioane lei(137,5 milioane euro).
"Un credit care este reclasificat si nu mai este considerat in termeni normal, trebuie automat sa fie declarat un credit cu probleme pentru care exista obligatia de constituire de provizioane. Provizioanele pentru banci sunt ca niste cheltuieli care le diminueaza profiturile", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Obligatia bancilor este, din punct de vedere al reglementarilor, ca toate creditele care au probleme sa fie provizionate, adica sa se puna de o parte o rezerva de bani care sa acopere eventuala pierdere a acestui credit. Aceasta rezerva de bani pe care banca este obligata sa o puna deoparte se inscrie in cheltuieli, iar pentru banca acest lucru inseamna ca profitul este diminuat.
"Acesta este motivul pentru care de cativa ani de zile bancile au probleme si au inregistrat pierderi. Acestea sunt datorita provizioanelor" sustine Dochia.
Daca Banca... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 19:00
Ministrii de Finante din statele zonei euro se vor intalni luni si marti la Luxemburg pentru a pune la punct un plan de reparare a sistemului bancar, in conditiile in care testele de stres de anul viitor ar urma sa scoata la iveala problemele ascunse dupa criza financiara globala, informeaza Reuters.
Deocamdata nimeni nu stie care sunt pierderile posibile din bancile europene insa Fondul Monetar International a atras recent atentia asupra gravitatii acestei probeleme estimand ca numai bancile spaniole si cele italiene ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 230 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate companiilor.
Bancile europene urmeaza sa fie supuse anul viitor unei noi runde de teste de stres derulate Banca Central Europeana. "Eficienta acestui exercitiu va depinde de existenta aranjamentelor necesare pentru recapitalizarea bancilor, inclusiv prin oferirea de ajutoare publice. Aceste aranjamente trebuie sa fie in functiune inainte ca noi sa facem evaluare", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
In timpul crizei datoriilor, Uniunea Europeana a derulat doua runde de teste de stres insa analistii au considerat aceste teste drept un esec deoarece nu au reusit sa identifice problemele din bancile irlandeze, care la cateva luni dupa testele de stres au adus Irlanda in pragul falimentului. Noile teste de stres ale BCE sunt vazute ca ultima sansa de a identifica problemele din sistemul bancar inainte ca zona euro sa puna la punct uniunea... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:04
Bancile din Spania, Italia si Portugalia ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 250 miliarde de euro din portofoliile de credite acordate companiilor, a avertizat, miercuri, Fondul Monetar International (FMI).
Aproximativ 20% din soldul total al creditelor corporate risca sa intre in default in cele trei tari, pentru care Fondul prognozeaza in acest an recesiune economica, potrivit raportului semestrial al FMI referitor la stabilitatea financiara mondiala, informeaza Bloomberg.
Astfel, bancile din Spania s-ar confrunta cu pierderi 104 miliarde de dolari, suma acoperita de priovizioanele existente. Pentru Italia, pierderile s-ar ridica la 125 miliarde de euro, cu 53 miliarde de euro peste nivelul provizionat, in timp ce in cazul Portugaliei institutiile de credit ar avea pierderi de 20 de miliarde de euro, cu 8 miliarde de euro neacoperite de provizioane.
Profitul operational ar urma, totusi, sa acopere pierderile
Sectoarele bancare din cele doua tari vor putea insa suporta costurile din profiturile operationale, fara sa fie nevoite sa foloseasca rezervele de capital, estimeaza FMI.
"Unele banci din economiile cu probleme ar putea fi nevoite sa creasca in continuare provizioanele pentru a face fata posibilei deteriorari a calitatii activelor detinute, ceea ce ar putea utiliza o mare parte din profiturile bancilor", se arata in raport.
Fondul a folosit concluziile raportului pentru a cere Bancii Centrale Europene sa fie atenta la creditele... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 08:29
Bancile de investitii ar putea pierde venituri de 17 miliarde de dolari, pana in 2016, din cauza taxelor si a noilor reglementari privind derivatele, arata raport realizat de Deutsche Bank.
Majoritatea acestei erodari a veniturilor va fi suportata de bancile de investitii din Europa, vanzarile si volumul tranzactiilor urmand sa fie reduse de taxa pe tranzactiile financiare, considera analistii Deutsche Bank, transmite Bloomberg.
Urmatorul val de reglementari, pentru operatiunile cu derivate si de cliring, ar putea determina companiile mai mici sa renunte la acestea.
"Exista riscuri ca reglementarile multiple, in special taxa pe tranzactiile financiare, sa duca la o reducere substantiala a veniturilor in Europa. Vedem deja semne de modificare a pietei in favoarea bancilor americane de investitii si ne asteptam ca acest trend sa continue", au scris analistii.
Banci precum Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank si UBS au taiat costurile prin reducerea personalului si vanzarea de active, pentru a respecta regulile in domeniul capitalului prevazute in standardele internationale Basel III, in timp ce criza din zona euro le afecteaza cresterea veniturilor.
Uniunea Europeana a prezentat in februarie o propunere de introducere a unei taxe pe tranzactiile financiare de 0,1% in cazul operatiunilor cu actiuni si obligatiuni si de 0,01% pentru instrumente derivate. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 18:25
Grupul german Deutsche Bank, cea mai mare banca din Europa dupa active, a inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut o pierdere de 2,17 miliarde euro, cu mult peste cea anticipata de analisti, din cauza cresterii costurilor legate de acumularea de capital si disponibilizari.
Deutsche Bank a inregistrat un profit net de 147 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului anterior, iar analistii anticipau o pierdere de 311 milioane euro pentru trimestrul al patrulea din 2012, potrivit Bloomberg, care citeaza date din raportul financiar prezentat joi de banca.
Co-directorii generali Juergen Fitschen sui Anshu Jain, aflati in primul an de mandat, incearca sa consolideze rezervele de capital ale Deutsche Bank, cele mai slabe in randul marilor banci de investitii din Europa, si deruleaza un program masiv de concedieri.
Costurile suplimentare generate de restructurare au amortizat efectul pozitiv al cresterii veniturilor din tranzactii financiare, ajutate de masurile anticriza ale Bancii Centrale Europene (BCE).
Actiunile Deutsche Bank au urcat in ultimul an cu 15%, fata de un avans de 23% pentru indicele bursier al bancilor europene Stoxx 600 Banks.
Pentru a genera capital, Deutsche Bank a creat anul trecut o divizie responsabila de lichidarea unor active in valoare de 125 miliarde euro, inclusiv credite si un casino din Las Vegas. mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 10:59