Turismul global a suferit grav in 2020, care a devenit cel mai prost an din istoria acestei industrii.
Calatoriile internationale au scazut cu 74%, in comparatie cu 2019, potrivit ultimelor date ale Organizatiei Mondiale a Turismului (ONWTO). Destinatiile din intreaga lume au inregistrat cu un miliard mai putine sosiri internationale in 2020 decat in anul precedent, din cauza scaderii fara precedent a cererii si a restrictiilor de calatorie pe scara larga.
Potrivit celui mai recent Barometru al Turismului Mondial al OMT, prabusirea calatoriilor internationale reprezinta o pierdere estimata de 1,3 trilioane de dolari - de peste 11 ori pierderea inregistrata in timpul crizei economice mondiale din 2009.
Criza a pus in pericol intre 100 si 120 de milioane de locuri de munca in turism, multe dintre ele in intreprinderi mici si mijlocii. Partea proasta este ca nici 2021 nu a inceput sub auspicii prea bune. Din cauza pandemiei, multe tari au reintrodus acum restrictii de calatorie, unele si mai stricte. Acestea includ testarea obligatorie, carantina si, in unele cazuri, inchiderea completa a frontierelor, toate cantarind greu reluarea calatoriilor internationale.
Lansarea vaccinului anti Covid-19 este de asteptat sa contribuie la restabilirea increderii consumatorilor, la reducerea restrictiilor de calatorie si la normalizarea calatoriilor, care e preconizata insa abia pentru anul urmator.
"Desi s-au facut multe lucruri pentru a face posibila calatoria... mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2021, ora 12:32
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB), care administeaza cele doua aeroporturi ale Capitalei, a avut in primele noua luni pierderi de 49,6 milioane lei, de la un profit net de 333,3 milioane lei in perioada similara a anului trecut.
De asemenea, veniturile operationale au scazut de doua ori si jumatate, la 304,3 milioane lei, fata de 786 milioane lei, in perioada ianuarie-septembrie 2019.
Rezultatele financiare apar in raportul publicat de Fondul Proprietatea, actionar minoritar care detine 20% din actiunile companiei.
"Compania a publicat rezultatele financiare pentru primele noua luni ale anului 2020: venituri operationale de 304,3 milioane lei, EBIT negativ de 57,5 milioane lei si o pierdere neta de 49,6 milioane lei. Traficul de pasageri a scazut cu 66% fata de noua luni 2019, la doar 3,8 milioane de pasageri, iar traficul aerian s-a injumatatit, de asemenea, in aceeasi perioada", arata raportul FP.
Potrivit acestuia, compania a fost afectata puternic de criza actuala: numarul de pasageri si numarul de zboruri au inregistrat o scadere semnificativa de la inceputul pandemiei de COVID-19.
"ACI Europe, organismul care reprezinta industria aeroporturilor, estimeaza in cadrul unui raport din luna august 2020 ca traficul de pasageri a scazut cu 64,2% in prima jumatate a anului 2020 si ca a ajuns aproape de zero in trimestrul 2 2020, cu o scadere de 96,4% comparativ cu trimstrul 2 2019. Ca urmare a incercarilor de ridicare a restrictiilor in mod... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 14:04
Exploziile din portul Beirut au cauzat pagube si pierderi economice cuprinse intre 6,7 si 8,1 miliarde de euro, iar Libanul are nevoie urgent de 605 pana la 760 de milioane de dolari pentru a se redresa, potrivit unei estimari publicate luni de Banca Mondiala (BM), relateaza AFP.
Exploziile de la 4 august, care au devastat o mare parte a portului si nu numai, au cauzat pagube materiale in valoare de 3,8 pana la 4,6 miliarde de dolari., in timp ce pierderile economice, care rezulta din scaderea productiei diverselor sectoare ale economiei reprezinta intre 2,9 si 3,5 miliarde de dolari, arata aceasta "evaluare rapida a pagubelor sinevoilor" ("Rapide damage and needs assessment") realizata impreuna de catre ONU si Uniunea Europeana (UE) in perioada 5-31 august.
Sectoarele cele mai grav afectate sunt locuintele, transporturile si patrimoniul cultural - inclusiv situri religioase si arheologice, monumente nationale, teatre, arhive, biblioteci si alte monumente -, precizeaza BM in comunicatul care insoteste raportul, publicat inaintea celei de a doua vizite a presedintelui francez Emmanul Macron in Liban, luni seara.
Institutia de la Washington a estimat nevoile de reconstructie imediate - pana la sfarsitul anului - de la 605 la 760 de milioane de dolari si de la 1,18 la 1,46 de miliarde in anul 2021.
Sectorul transporturilor are ce amai mare nevoie de ajutor, urmat de cultura si locuinte.
Pe plan macroeconomic, BM noteaza ca "explozia a antrenat trei efecte... mai mult
Luni, 31 August 2020, ora 14:21
Digi Communications (DIGI), compania mama a operatorului de comunicatii electronice RCS & RDS, liderul pietei de internet, a raportat pierderi de 41 milioane euro in primul semestru al anului, de la un profit net de 3,2 milioane euro in perioada similara a anului trecut.
Pierderile au fost generate de costuri financiare nete de 110 milioane euro, rezulta din raport.
De asemenea, grupul a incheiat prima parte a acestui an cu venituri totale de 623 milioane euro, de la 575 milioane euro in primul semestru din 2019.
Grupul Digi Communications NV a inregistrat in al doilea trimestru al anului venituri in crestere cu 5%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, de 310 milioane euro, fata de 294 milioane euro in trimestrul 2 din 2019 si un progres al unitatilor generatoare de venituri (RGU) la 16,9 milioane de la 15,5 milioane, la 30 iunie 2019.
"Global, grupul a inregistrat o performanta consistenta in cel de-al doilea trimestru al anului 2020, in ciuda schimbarilor privind sanatatea publica. Pe masura ce autoritatile au trecut la relaxarea restrictiilor sociale si comerciale, ca urmare a pandemiei Covid-19, de la jumatatea lunii mai, operatiunile Digi si principalele activitati s-au adaptat la noile reguli si masuri, continuand sa asigure sanatatea angajatilor, clientilor, partenerilor. In ciuda unui mediu general instabil, operatiunile Digi din toate teritoriile unde este prezent au avut rezultate stabile, confirmand nevoia de conectivitate a tuturor... mai mult
Vineri, 14 August 2020, ora 13:33
Pandemia covid-19 a cauzat turismului mondial, din ianuarie pana in mai, pierderi estimate la 320 de miliarde de dolari (273 de miliarde de euro), potrivit unui barometru publicat de Organizatia Mondiala a Turismului (UNWTO).
"Este mai mult decat triplul pierderilor inregistrate (...) de turismul international in timpul crizei economice mondiale din 2009", estimeaza aceasta organizatie ONU, cu sediul la Madrid.
Din ianuarie in mai, numarul turistilor internationali a scazut cu 58% fata de aceeasi perioada din 2019, ceea ce reprezinta cel putin 300 de milioane de turisti.
In pofida unei reporniri lente a turismului, mai ales in emisfera nordica, "indicele de incredere stabilit de UNWTO afiseaza niveluri scazute istorice", precizeaza orgaizatia intr-un comunicat.
Intre principalele riscuri cu care se confrunta acest sector, UNWTO citeaza "raspandirea virusului si riscul unor noi izolari", dar si situatia din China si Statele Unite, aflate intr-un "punct mort", in contextul in care aceste tari sunt de obicei furnizoare mari de turisti.
La inceputul lui mai, UNWTO prevedea o scadere cu 60-80% a numarului turistilor internationali in 2020 si pierderi de 910-1.2000 de miliarde de dolari (776-1.023 miliarde euro).
Agentia ONU se teme de "punerea in pericol a 100-120 de milioane de locuri de munca in turism". ...citeste mai departe despre "Organizatia Mondiala a Turismului: Pandemia a provocat turismului mondial, din aprilie pana in mai, pierderi triple fata de... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 11:54
Cel mai mare producator mondial de gaze naturale, grupul rus Gazprom, a raportat marti pierderi consistente pentru primul trimestru al acestui an, pe fondul pandemiei de coronavirus, care a redus cererea de gaze naturale, dar si preturile, conform Financial Times.
In perioada ianuarie-martie 2020, Gazprom a inregistrat pierderi nete de 116,2 miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari), comparativ cu un profit net de 535,9 miliarde de ruble in perioada similara a anului trecut. Acestea sunt primele pierderi trimestriale inregistrate de Gazprom dupa cele din trimestrul al treilea 2015.
Pe masura ce uzinele si birourile s-au inchis pentru a respecta masurile de carantina, vanzarile de gaze spre Europa si China au scazut cu 17% in timp ce pretul mediu de comercializare s-a redus cu 36% pana la 10.800 de ruble (152 de dolari) pentru 1.000 de metri cubi, astfel ca in primul trimestru veniturile Gazprom s-au redus cu un sfert pana la 1.700 miliarde de ruble (24,4 miliarde de dolari).
"Conditiile externe in care Gazprom si intreaga industrie opereaza in 2020 sunt considerate de analisti ca fiind extrem de nefavorabile", a spus vicepresedintele Gazprom, Famil Sadygov. Acesta a subliniat insa ca pierderile din primul trimestru sunt in principal "pe hartie" si se datoreaza unor diferente semnificative de curs de schimb. "In aceste conditii, rezultatele financiare inregistrate de companie in primul trimestru nu pot fi considerate rele. Am generat un flux de numerar pozitiv si... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 11:01
Grupul petrolier american Exxon Mobil Corp a anuntat vineri ca in primul trimestru al acestui an a inregistrat pierderi de 610 milioane de dolari, acestea fiind primele sale pierderi trimestriale de dupa 1988, ca urmare a prabusirii cererii si a preturilor petrolului.
Comparativ, in primele trei luni ale anului trecut, Exxon Mobil a realizat un profit net de 2,35 miliarde de dolari, transmite Reuters.
Veniturile realizate in primul trimestru de Exxon Mobil au scazut si ele cu 12% pana la 56,2 miliarde de dolari, chiar daca productia de hidrocarburi a companiei a crescut usor pana la patru milioane barili echivalent petrol pe zi.
Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera americana, se alatura astfel altor mari companii petroliere internationale care au raportat rezultate sub asteptari din cauza unei prabusiri istorice a cererii de petrol, in conditiile in care populatia este in carantina iar activitatea companiilor a fost suspendata din cauza pandemiei de coronavirus. In plus, industria petrolului sufera si de pe urma unui excedent de oferta provocat de un razboi al preturilor intre marii producatori mondiali Arabia Saudita si Rusia.
"Pandemia de Covid-19 a afectat in mod semnificativ cererea pe termen scurt, ceea ce a condus la piete supra-aprovizionate si presiuni fara precedent asupra preturilor si marjelor materiilor prime" a declarat directorul general de la Exxon Mobil, Darren Woods.
Ca raspuns la conditiile de pe piata, Exxon a anuntat ca in 2020... mai mult
Sambata, 02 Mai 2020, ora 14:25
Scala din Milano, celebra opera italiana, a inregistrat deja pierderi de 23 de milioane de euro de la inceputul pandemiei de COVID-19, dar spera sa-si reia activitatea in septembrie cu spectacolul ''Requiem'', de Giuseppe Verdi, a anunt miercuri directorul institutiei, Dominique Meyer, informeaza AFP.
"Intentionam sa prezentam 'Requiem'-ul de Verdi, in versiunea lui Toscanini de dupa razboi, care face trimitere la acea perioada, si va simboliza un gand indreptat catre familiile afectate, catre cei decedati", a explicat Dominique Meyer pentru postul de televiziune Rai News 24.
"Vom avea apoi 'Simfonia a IX-a', de Beethoven, care este un mesaj de speranta", iar apoi, in toamna, "La Traviata", in versiunea pusa in scena de Liliana Cavani, a adaugat directorul teatrului, care a preluat functia de director la Scala in urma cu cateva luni, dupa ce, timp de zece ani, s-a aflat la conducerea Operei din Viena.
Dominique Meyer a pregatit un plan de reluare a activitatii si garanteaza ca sala de spectacole nu-si va redeschide portile decat dupa ce se va asigura ca personalul si spectatorii sunt in siguranta din punct de vedere sanitar.
"Trebuie sa fim realisti, am pregatit acest program pentru cazul in care va fi posibil sa-l punem in aplicare, caci daca distantarea sociala este posibila intr-un mic magazin sau restaurant, intr-o sala in care se afla 2.000 de spectatori si 350 de angajati, acest lucru este dificil de realizat", a explicat Dominique Meyer.
El a precizat... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 21:54
Efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiei romanesti vor fi dublate si de seceta, agricoltorii estimand ca in acest an vor avea pierderi de peste 50%, insa ministrul Agriculturii da asigurari ca cei afectati vor primi despagubiri.
"Peste aceasta criza determinata de pandemie se suprapune si o seceta cumplita, extrema, cum nu a mai fost in ultimii multi ani", a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, citat de Digi24.
Cel mai mare deficit este in zona Moldovei si a Dobrogei, mai sustine ministrul.
"Comitetele pentru situatii de urgenta locale evalueaza care e dimensiunea pagubelor, ca sa putem sa despagubim fara sa producem inechitati. Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale in principal.
Estimam o pierdere a productiei de pana la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecinte in lant asupra preturilor. Depinde si cat va dura aceasta criza", a adaugat Adrian Oros.
Totusi, ministrul Agriculturii da asigurari ca "avem stocuri foarte mari de produse de baza la producatori - lapte, carne legume".
"Cautam solutii pentru a incuraja procesatorii sa stocheze privat si in toamna cand vom avea nevoie sa le putem folosi", a dat asigurati ministrul Oros.
Fermierii au mari probleme, relateaza Digi24. De exemplu, zeci de solarii au fost abandonate si napadite de buruieni in bazinul agricol Vidra - Cretesti - Sintesti, principalul furnizor de legume pentru Capitala.
"Asteptam, acum, de la ministerul... mai mult
Duminica, 26 Aprilie 2020, ora 11:28