Pe masura ce noul coronavirus continua sa se raspandeasca pe tot globul, masurile impuse de autoritati si organele competente ale fiecarui stat pentru a-i incetini efectele si a minimiza potentialele daune prezinta diverse forme si abordari.
Atunci cand aceste masuri vin pe fondul unei recesiuni de mult anticipate, confruntarea cu o criza financiara in era COVID-19 este inevitabila.
Este cunoscut faptul ca, in timp ce economiile intra in declin si rata ocuparii fortei de munca scade drastic, cazurile de frauda cresc in timpul recesiunilor. Lucrand in domeniul criminalisticii si al conformitatii de peste doua decenii, am fost martori a patru crize majore.
Dupa fiecare criza, am observat fenomene de crestere a fraudei, precum si daunele aduse de acestea companiilor, institutiilor si statelor.
In cazul crizei care va urma acestei pandemii, asteptarile sunt similare. Un sondaj realizat de Deloitte a aratat ca peste 60% dintre companii se asteptau la o crestere a fraudei ca urmare a crizei financiare globale din 2008.
Chiar daca in ultimul deceniu s-a discutat intens despre conformitate in zona AML (Anti-Money Laundering- combaterea spalarii banilor) si KYC (Know Your Customer - cunoasterea clientelei), domeniul propriu-zis si profesiile aferente acestuia sunt relativ noi.
Cel mai probabil, majoritatea profesionistilor care lucreaza astazi in acest domeniu nu au avut experienta unei recesiuni sau a unei incetiniri economice reale cat au lucrat in departamente... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 16:22
Bancile au insumat in patru din ultimii sase ani pierderi cumulate de 8 miliarde lei si in doi ani castiguri de 0,9 miliarde lei, respectiv o pierdere neta de 7,1 miliarde lei, a anuntat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, rezultand ca anul trecut pierderea totala a fost de 4,5 miliarde lei.
"Patru ani cu perderi, doi cu profit. Pierderile, in euro, inseamna 1,6 miliarde euro. Daca nu era dublata de eforturi permanente din partea bancilor, pierderea ar fi condus la o situatie de subrezire a sistemului, dar Directia Supraveghere a monitorizat permanent si a reusit sa determine aport de capital, capital ireversibil, cu care au contribuit actionarii, cei care au avut de suportat pierderile", a spus Georgescu, la audierea in Parlament a conducerii BNR privind problema francilor elvetieni, citat de Mediafax.
Oficialul BNR a aratat ca actionarii bancilor au adus capital de 1,8 miliarde euro in ultimii 4-5 ani, mai mult decat pierderea neta insumata de la inceputul crizei. La aceasta suma se adauga imprumuturi subordonate cu scadenta de peste doi ani de peste 400 de milioane euro.
"Situatia sistemului este solida, dar cu eforturi mari facute de banci, de proprietari, pentru mentinerea calitatii sectorului bancar la un nivel corespunzator. Aceste costuri au fost asumate de actionari", a spus Georgescu.
In urma cu doua saptamani, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca sistemul bancar a inregistrat dupa primele 11 luni de anul trecut o pierdere de 3,58... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 09:56
Sistemul bancar a inregistrat dupa primele 11 luni de anul trecut o pierdere de 3,58 miliarde lei, in contextul procesului de scoatere a creditelor neperformante in afara bilanturilor bancilor, a anuntat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
In urma cu o saptamana, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat in Parlament ca bancile au inregistrat anul trecut pierderi cumulate "mult mai mari" de 2 miliarde de lei, cat s-a consemnat la finele lunii septembrie, acest nivel fiind deja depasit in luna noiembrie, iar in decembrie s-au adancit, potrivit Mediafax.
Cinteza explica pierderile masive ale sistemului bancar prin valoarea ridicata a provizioanelor pe care institutiile de credit au fost nevoite sa le constituie pentru acoperirea creditelor neperformante, mai ales in contextul curatarii bilanturilor, proces inceput din vara anului trecut, dupa o directiva a BNR.
"Pierderea la 30 noiembrie a bancilor este foarte mare pentru ca au facut provizioane, varful a fost peste 23% la rata creditelor neperformante, in noiembrie ajunsese la 14,6%, la decembrie cred ca este sub 13%", a spus Cinteza.
El a precizat ca nu toate bancile s-au aliniat cerintelor BNR de a-si curata portofoliile, pana la sfarsitul lunii septembrie, cu promisiunea ca vor incheia demersurile pana in decembrie.
Sistemul bancar a incheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, in conditiile in care 23 de banci au raportat un profit de 2,05 miliarde... mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 12:28
Sistemul bancar a inregistrat in primul trimestru un profit cumulat de aproape 520 de milioane lei, de patru ori mai mare decat in primele trei luni din 2012, dupa ce a inchis anul trecut cu o pierdere neta record, de peste 2 miliarde lei, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.
Provizioanele constituite de banci pe IFRS in aceasta perioada au cumulat 1,76 miliarde lei, iar soldul a urcat la 31,61 miliarde lei.
In acelasi timp, bancile au calculat provizioanele aferente sistemului RAS si a rezultat o crestere cu 1,8 miliarde lei, la aproape 41 miliarde lei. In primul trimestru de anul trecu, bancile au constituit provizioane de 3,2 miliarde lei, aproape dublu fata de acest an.
Scaderea soldului de credite a dus la cresterea ponderii creditelor neperformante
Ponderea creditelor neperformante a crescut de la 15,88% in martie anul trecut, la 18,23% la finele lui 2012 si la 19,08% in martie 2013.
Ponderea creditelor clasificate indoielnic si pierdere a coborat usor in primele trei luni, de la 30% la 29,15%, dar se mentine cu 4 puncte procentuale peste nivelul din martie 2012.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri, ca o buna parte din cresterea ponderii creditelor neperformante este cauzata "de luni bune" de scaderea bazei de raportare, adica a soldului creditelor.
Totalul creditelor cu restante insumeaza peste 30 de miliarde lei, din care 23 de miliarde finantari catre companii si putin peste 7 miliarde imprumuturi... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 16:12
Sistemul bancar romanesc a inregistrat cele mai mari pierderi cumulate din istorie, de 2,12 miliarde de lei, anul trecut, aproape de trei ori mai mult fata de 2011.
Analistii spun ca pierderile se vor adanci daca nu se iau rapid masuri, care vizeaza in principal restructurarea sistemului si reluarea creditarii.
Analistul financiar Aurelian Dochia spune, pentru Business24, ca pierderile inregistrate de banci nu reprezinta o surpriza si ca actionarii vor fi cei care vor suporta "nota de plata". Dochia recunoaste ca exista mai multe metode prin care bancile pot camufla pierderile reale, dar spune ca, mai devreme sau mai tarziu, costurile vor trebui platite.
"Bancile isi pot muta activele si pasivele dintr-o parte in alta, in asa fel incat pierderile sa nu apara direct in bilant. Dar mai devreme s-au mai tarziu, nu exista scapare. Pierderile sunt pierderi si cineva va trebui sa le suporte. In Romania va fi un cost amestecat, adica actionarii vor suporta factura", a spus Dochia.
Restructurarea sistemului, singura solutie?
Analistul a mai mentionat ca ar fi bine ca statul sa nu intervina in procesul de salvare al bancilor, asa cum s-a intamplat in alte tari. In opinia sa, cea mai buna solutie ramane restructurarea sistemului bancar.
In acest moment, 50% dintre banci concentreaza pierderile, in timp ce bancile care formeaza a doua jumatate au ramas pe profit, iar in opinia lui Dochia acesta este un semn de restructurare. "Bancile slabe, care au facut greseli,... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 14:33
Banca-punte prinde contur, dupa ce guvernul a aprobat cadrul legislativ ce permite infiintarea acesteia. Scopul bancii-punte este sa ajute institutiile bancare aflate in dificultate. Decizia guvernului vine dupa trei ani de criza. Este acesta un semn ca sistemul bancare are probleme?
"Este greu de spus exact ce se doreste. Probabil va fi vorba despre o transformare a Fondului de Garantare, dar ramane de vazut ce actionariat va avea. Trebuie vazut in primul rand la ce se gandeste BNR-ul", a explicat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, pentru Business 24, in luna decembrie.
Consultantul financiar Bogdan Baltazar sustine ca infiinatarea bancii-punte in acest moment nu reprezinta un semn ca sistemul bancar are probleme, ci mai degraba are legatura cu schimbarea guvernului.
La randul sau, nici analistul financiar Aurelian Dochia nu crede ca infiintarea bancii-punte acum este un semn ca sistemul bancar are probleme.
"Nu, in niciun caz. Nu exista deocamdata nicio indicatie in sensul asta (criza in sistemul bancar n.red). De altfel, banca-punte va avea un rol de gestionare, ea nu are fonduri proprii cu care se contribuie la salvarea unor banci. Este un mecanism care urmeaza sa gestioneze in momentele de criza si, in functie de fiecare situatie in parte, va gasi solutiile fie de finantare, fie de lichidare controlata a unei banci.
Toate lucrurile trebuie sa fie facute astfel incat sa produca cat mai putine perturbatii. Nu este legata... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 08:00
Sistemul bancar din Romania a inregistrat in primele zece luni din 2011 pierderi nete de 957,5 milioane lei, in conditiile in care in primele noua luni pierderile se ridicau la 766,4 milioane lei, a declarat sambata directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
"La septembrie pierderea era de 766,4 milioane lei, iar la sfarsitul lunii octombrie a ajuns la 957,5 milioane lei. Sunt 20 de banci care au avut profit in primele noua luni. Aceleasi banci s-au mentinut si in primele zece luni", a spus Cinteza.
Acesta a subliniat ca partea buna consta in faptul ca majorarea provizioanelor este mai mica decat cresterea pierderilor, "ceea ce inseamna ca operational bancile mai produc venituri care sa acopere pierderea financiara".
"Anul acesta sunt convins ca se va incheia cu pierdere pe sistem. In 2012, cel putin in primele sase luni, bancile ar putea avea profit din eliberarea de provizioane, ca urmare a trecerii la standardele de raportare contabila internationale (IFRS).
In Romania sunt 41 institutii de banci, din care opt sucursale ale unor banci straine si o organizatie cooperatista. La nivelul lunii septembrie, activele bancare totalizau 344 miliarde lei (79 miliarde euro). mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 16:27
Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel ca la noua luni rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010, potrivit unor surse bancare.
La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar s-a ridicat la 765 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, de 474 milioane de lei.
Potrivit surselor, provizioanele bancilor au continuat trendul ascendent si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde de lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante. Doar in trimestrul trei, institutiile de credit au inregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei.
Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din sistem dupa active, a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar, dupa ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro).
Desi s-au mentinut in teritoriul pozitiv, unele banci din varful clasamentului au avut castiguri mai mici comparativ cu trimestrele anterioare sau cu primele noua luni din 2010.
BRD - Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare banca, a inregistrat in primele noua luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), dupa standardele romanesti de contabilitate, in scadere cu 19% fata de castigul din perioada similara a anului trecut.... mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 13:30
Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu o pierdere neta de 304 milioane lei, comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane lei in 2009, in conditiile in care 20 de banci au inregistrat profit, iar 22 de institutii de credit au avut rezultate negative.
"Datele centralizate de BNR arata ca profitul celor 20 de banci care au incheiat anul pe plus se plaseaza usor sub castigul bancilor profitabile in 2009, in timp ce restul de 22 de institutii de credit au totalizat pierderi mai importante decat in urma cu doi ani", au declarat surse bancare.
In 2009 au raportat profit un numar de 22 de banci, castigul cumulat depasind 2 miliarde de lei, iar pierderile din sistem s-au cifrat la mai mult de un miliard de lei.
Activele nete ale sistemului bancar au avansat anul trecut cu 3,53%, la 341,8 miliarde lei, in conditiile in care s-au inregistrat cresteri numai pe partea de tranzactii si investitii in titluri, ala caror sold s-a majorat cu 44%, la 53,1 miliarde lei.
Provizioanele constituite de banci au avansat anul trecut cu 57% la 23,5 miliarde lei, in timp ce creditele scoase in afara bilantului si urmarite in continuare s-au cifrat la 2,43 milliarde lei, similar cu nivelul din 2009.
Creditele externalizate de banci au coborat de la 23,8 miliarde lei in 2008, la 4 miliarde lei in 2009 si la 2 miliarde lei in decembrie anul trecut.
Capitalurile sociale si de dotare cumuleaza 16,9 miliarde lei, cu 17,8% peste nivelul din 2009,... mai mult
Duminica, 13 Februarie 2011, ora 23:04