Presedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut luni Guvernului sa accelereze toate procedurile pentru absorbtia de fonduri europene, subliniind ca in caz contrar Romania risca sa piarda 10 miliarde de euro la care are dreptul in cadrul exercitiului financiar 2014 - 2020.
"Tragem un semnal de alarma in ceasul al 12-lea si somam Guvernul sa accelereze toate procedurile privitoare la absorbtia de fonduri europene.
Dupa ce ne-au mintit la elaborarea bugetului ca vor absorbi miliarde in cursul acestui an, Guvernul recunoaste in rectificarea bugetara ca nivelul absorbtiei va fi sub nivelul prognozat, deoarece la rectificare au recunoscut, scazand veniturile care provin din decontarile de la nivelul Comisiei Europene ale fondurilor europene alocate pentru proiectele din Romania cu o suma de peste un miliard.
Treziti-va, pentru ca altfel riscam sa pierdem peste 10 miliarde de euro, bani care pot fi folositi pentru o infrastructura moderna, spitale regionale, modernizarea institutiilor de invatamant", a declarat Orban, luni, la finalul sedintei Biroului Executiv al PNL.
Liderul liberalilor i-a reprosat prim-ministrului Viorica Dancila ca a folosit elicopterul pentru deplasarea prin tara, in timp ce romanii sunt "blocati in trafic". Totodata, el a acuzat Guvernul pentru modul "iresponsabil" in care a tratat marile proiecte de infrastructura.
"In timp ce Vasilica Viorica Dancila se plimba ca Voda in loboda cu elicopterul prin tara, milioane de romani sunt blocati in trafic,... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 17:36
Valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana era de 11,3 miliarde de euro, in data de 7 decembrie, insemnand o absorbtie a fondurilor europene de 60%, in timp ce rambursarile totalizau 10,9 miliarde de euro, respectiv 57%, pe cadrul financiar 2007-2013, se arata in datele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Riscul de dezangajare la finele lunii decembrie este de 1,06 miliarde de euro, din care cea mai mare parte pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 596,5 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - 250,1 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Transport - 151,4 milioane de euro si Programul Operational Sectorial Mediu - 63,2 milioane de euro.
Procentul cel mai mare al absorbtiei era, la 7 decembrie, la Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative - 88%, ceea ce inseamna declaratii de cheltuieli in valoare de peste 183,7 milioane de ...citeste mai departe despre "Fonduri UE: Romania risca sa piarda un miliard de euro - Ce grad de absorbtie tintim" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 09:58
Romania va incheia, anul viitor, exercitiul financiar 2007-2013 cu o rata de absorbtie de 80% a fondurilor europene, iar anul acesta rata de absorbtie va depasi 50%, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Actualul cadru financiar va aduce ca, in acest an, sa avem facturi trimise catre Comisia Europeana de aproximativ 3,5 miliarde euro, deci cel putin cat am avut anul trecut, astfel vom evita acel risc de pierdere automata de fonduri. Primim in 2014 cel putin 3,5 miliarde de euro, cu cel putin 700 milioane de euro mai mult decat am primit ca tara in 2013. Desigur, vom depasi acel procent de 50%. Anul viitor vom inchide actualul cadru financiar pe cel putin 80% din ceea ce a primit Romania in perioada 2007-2013, adica 19,2 miliarde de euro", a spus Teodorovici, la Guvern, potrivit Mediafax.
Acesta a adaugat ca, pentru viitorul exercitiu financiar 2014-2020, primele cereri de proiecte pentru finantare vor fi lansate in lunile octombrie si noiembrie. mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 15:29
Romania este pe ultimul loc la capitolul absorbtie de fonduri europene in cadrul perioadei de programare 2007-2013, iar panelul de experti ai Societatii Academice Romane (SAR) prognozeaza ca tara noastra risca sa piarda o suma substantiala de fonduri din cauza gestiunii deficitare din primii ani, se arata in Raportul anual de analiza si prognoza - Romania 2014 lansat, vineri, de SAR.
"In ciuda incompetentei administrative previzibile care ar putea duce la ratarea unei absorbtii optimale, potentialul fondurilor europene ramane foarte mare si Romania castiga, nu pierde, din orice combinatie. In perioada 2007-2013, Romania a platit catre bugetul UE 9,2 miliarde euro, dar a primit prin intermediul tuturor tipurilor de fonduri nerambursabile peste 21 miliarde euro. Dintre acestia se deduc dezangajarile automate - substantiale in cazul unor Programe Operationale - adica bani pierduti definitiv din cauza incapacitatii de a transmite la timp declaratiile de cheltuieli pentru a fi rambursate de catre Comisia Europeana", se arata in raport.
Potrivit acestuia, fondurile structurale si de coeziune care ar fi putut fi folosite in mod real pentru a sustine dezvoltarea socio-economica pe termen scurt, mediu si lung reprezinta sub 6 miliarde euro pentru toata perioada 2007-2013, deci sub un miliard euro pe an pana in 2012 si 2013 cand, insumat, s-a atras suma de 4 miliarde euro.
"Fondurile alocate agriculturii romanesti prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 11:45
Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, a acordat Croatiei termen pana la 23 august sa raspunda cand va modifica o lege controversata referitoare la extradare. In caz contrar, Zagrebul risca aplicarea articolului 39 din Tratatul de Aderare al tarii la UE, care prevede masuri restrictive, printre care blocarea accesului la fondurile comunitare, scrie marti cotidianul croat Vecernji list.
Reactia Comisiei Europene vine la cererea Germaniei. Bundestagul a trimis Bruxelles-ului o scrisoare prin care cere aplicarea articolului 7 al Tratatului de la Lisabona la adresa Croatiei, daca aceasta nu abroga recenta lege asupra extradarii, supranumita legea "Petkovic". Articolul respectiv prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat membru in cadrul Consiliului European.
Legea, votata cu putin timp inaintea aderarii Croatiei la UE la 1 iulie 2013, interzice ca persoanele cautate pentru crime comise inaintea intrarii in vigoare a mandatului european de arestare, la 7 august 2002, sa fie extradate si predate justitiei unei alte tari a UE.
In virtutea legii respective, nu poate fi extradat in Germania Josip Petkovic, care a condus politia secreta iugoslava. El este cautat de Germania pentru a fi judecat cu privire la eventuala sa implicare in asasinarea disidentului croat Stjepan Äurekovic, in 1983, la Wolfratshausen, landul Bavaria. mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 14:17
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cel al Parlamentului European, Martin Schulz, vor veni la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane despre fonduri europene, a anuntat premierul Victor Ponta, aratand ca Romania se afla "pe fagasul normal" dupa criza politica din vara.
"Trebuie sa vedem cum facem sa nu fim pedepsiti pentru lucrurile care nu au mers bine in 2010 - 2011 in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si cum ca tocmai aceasta lipsa de performanta a Romaniei 'Ati avut bani, nu ati stiut sa-i folositi, de ce cereti mai multi bani in 2014-2020 ?' Negocierea este foarta dura, este ca in tara cand imparti bugetul si fiecare ministru doreste mai mult pentru portofoliul lui", a spus Ponta, la Bratislava, citat de Mediafax.
El a precizat ca la sfarsitul lunii noiembrie va fi organizat un summit extraordinar al sefilor de guvern din Europa pe tema bugetului 2014 - 2020.
Romania a inregistrat o rata de absorbtie in primele opt luni din acest an de doar 9,7%, deci 1,86 miliarde de euro.
Romania, gata sa piarda si fondurile europene, si pe ministrul Leonard Orban
In cadru programului POSDRU, au fost depuse in perioada 2007 - august 2012 un numar de 10.223 proiecte dintre care, doar 2.500 au primit finantare. Platile de la UE catre beneficiari au totalizat 5,04 miliarde de lei.
Nivelul de finantare acordat prin POSDRU este depasit de Programul Operational Regional unde, cele 3.143 de proiecte aprobate au primit peste 5,76... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 17:00
Statul roman ar trebui sa-si asume in urmatorul an posibilitatea pierderii a 400 milioane euro din fondurile structurale ca urmare a unei analize privind utilizarea banilor contractati pe fiecare program in parte, a explicat vicepresedintele AsociatiEI Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene, Marian Dobrila.
"Aproximativ 300 - 400 milioane de euro vor fi asumate ca pierdere de catre statul roman in cazul fondurilor structurale, fiind vorba de toate programele din finantare. In cazul POSDRU este vorba de banii care au fost dati fara avans, fara garantie, iar acestia nu pot fi recuperati", a spus vicepresedintele Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), Marian Dobrila.
El a declarat ca o rezolvare a problemelor este o realocare a banilor din resurse umane la inceputul anului viitor pentru proiecte noi dupa o analiza in urmatoarele luni a proiectelor care sunt fezabile si care vor avea impact. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 16:43
Ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, a precizat, duminica, la Europa FM, ca gradul de absorbtie al fondurilor structurale este mult mai mic decat cel prezentat de Guvern asta-vara, adica 3,7%, fata de cifra oficiala de 14,3%.
"In tabelul respectiv, lipsea aceasta ultima rubrica: rubrica cu cheltuieli efective aprobate de Comisia Europeana, din fonduri comunitare. Si, din punctual acesta de vedere, am spus ca, in ceea ce priveste politica de coeziune, insist - deci in ceea ce priveste politica de coeziune - rata de absorbtie efectiva este de 3,7 %, in prezent", a declarat el.
Pe de alta parte, ministrul Orban a tras un semnal de alarma fata de posibilitatea ca, din 2012, fondurile structurale de la Uniunea Europeana ce sunt alocate prin Ministerul Economiei si cel al Mediului sa fie blocate. "Daca lucrurile evolueaza asa cum au evoluat pana-n prezent, exista un risc mare ca sa pierdem fonduri incepand deja din 2012 pentru cele doua programe operationale", a avertizat el.
Desi a refuzat sa-si ierarhizeze colegii din Guvern dupa eficienta cu care au accesat fondurile structurale ale Uniunii Europene, Orban a aratat ca, odata cu propunerile de realocare de fonduri ce vor fi facute in noiembrie, se va vedea clar cine a reusit sau are perspective clare sa cheltuie banii de la UE si cine nu.
"Primul termen si cel mai important este sfarsitul acestei luni. Cand trebuie sa indeplinim doua conditii, ca sa nu ne trezim ca anul viitor vom avea platile intrerupte... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 09:02
Leonard Orban, ministrul al Afacerilor Europene, a anuntat ca procesul de trimitere a facturilor pentru lucrarile efectuate cu finantare de la Uniunea Europeana ar putea fi reluat cel mai devreme in luna noiembrie, anunta NewsIn.Daca initial estimarile erau ca facturile vor fi putea fi trimise din octombrie, Orban avanseaza ca cel mai optimist scenariu, reluarea platilor in noiembrie.
"Estimarile mele sunt ca cel mai devreme am putea sa reluam in cursul lunii noiembrie acest proces", a declarat, miercuri, Leonard Orban.
Acesta a spus ca acolo unde au fost semnalate probleme in legatura cu achizitiile publice efectuate cu fonduri europene, neregulile vor fi retransmise, astfel incat Romania sa nu piarda fondurile folosite incorect, ci doar sa fie redirectionate.
"Daca este nevoie, vom face modificari ale regulilor care exista in momentul de fata, astfel incat sa putem crea un cadru cat mai eficient si mai corect de gestionare a fondurilor comunitare.
Prima prioritate pe aceasta chestiune este finalizarea modificarilor in domeniul achizitiilor publice", a precizat Orban.
De asemenea, ministrul intentioneaza sa inceapa o serie de evaluari a fiecarei autoritati de management astfel incat procedurile sa fie simplificate, acolo unde acest lucru este posibil.
Intrebat care sunt sansele sa-si atinga obiectivul ca la sfarsitul anului 2012 nivelul absorbtiei sa creasca de la 3,7% la 20%, Orban a spus ca este un obiectiv impus de situatia actuala.
"Daca nu atingem aceasta rata... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 07:29