Nicolae Grigorescu, Marele Maestru al artei romanesti, semneaza cele mai multe lucrari aflate vreodata intr-o licitatie. Pentru prima data 6 tablouri grigoresciene, unele celebre, se intalnesc in Licitatia de Primavara, cel mai mare eveniment anual al pietei romanesti de arta din primul trimestru.
Cele 6 lucrari, de la portret la compozitii istorice sau picturi in aer liber, inglobeaza toate genurile in care a excelat Nicolae Grigorescu de-a lungul fascinantei sale cariere; un Grigorescu constituie si astazi, alaturi de aur si diamante, un mijloc sigur de pastrare a valorii banilor in vremuri tulburi.
Cea mai valoroasa opera de Nicolae Grigorescu in licitatie este "Tarancuta cu fuior in cale", estimata de casa de licitatie intre 140.000-220.000 de euro, capodopera cu privire la care specialistii apreciaza ca are potentialul de a stabili un nou record pe piata de arta autohtona.
Tot pictorul national Grigorescu semneaza si "Tarancuta cu margele rosii" estimata la o valoare conservatoare, de doar 30.000-50.000 de euro. Reamintim succint fosta "Tarancuta cu margele rosii", adjudecata pentru 270 de mii de euro in aprilie 2011.
O duioasa "Ciobanita", in care Grigorescu reia motivul fetei culcate in iarba, este estimata conservativ intre 25.000 si 45.000 de euro, si probabil dorita de orice colectionar cu intentia de a construi o colectie de tip muzeal, iconica si rezistenta la divagatiile de gust ale vremurilor.
"Peisaj la Campina" si "Bivuac in campia... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 12:31
Arta joaca un rol foarte important in destresare, motiv pentru care marii pictori, sculptori, poeti si chiar scriitori folosesc aceasta alternativa pentru destresare si pentru eliminarea energiilor negative.
Conform studiilor, pictura si arta sunt lucrurile care ofera o stare de bine si indeamna oamenii sa fie mai fericiti. Acesta este motivul pentru care fiecare persoana trebuie sa cunoasca in amanunt o forma de arta.
In cazul picturii, aceasta este foarte benefica si raspunzatoare pentru starile de euforie obtinute in ce mai simplu mod.
Colorit.ro este unul dintre magazinele care alimenteaza orice nevoie atunci cand vorbim despre arta. Aici se pot gasi tot ce trebuie pentru un debut in viata de artist.
Specialistii recomanda copiilor pictura
Exista foarte multe persoane care se plang de lipsa timpului, motiv pentru care nu reusesc sa se regaseasca in arta in momentele de stres. Totusi, s-a confirmat cat de mult indragesc copiii arta si mai ales pictura.
Specialistii afirma ca aceste lucruri banale ofera o stare de bine si aduc numeroase beneficii dezvoltarii sanatoase a copilului.
In orice caz, pictatul si desenatul sunt activitati foarte benefice pentru cei mici deoarece aceasta este forma in care micutii isi exprima cel mai bine emotiile si sentimentele.
Prin intermediul artei, orice copil isi dezvolta capacitatile de orientare si cele raportare la cei din jur. In plus, specialistii spun ca pictand, micutii vor fi mai organizati si vor acorda o... mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 15:18
O pictura murala de Leonardo Da Vinci a fost descoperita sub mai multe straturi de var si vopsea in timpul operatiunilor de restaurare a Castelului Sforza din Italia.
Restauratorii au fost uluiti, in aceasta saptamana, cand, dupa ce au eliminat mai multe straturi de vopsea de pe zidurile Castelului Sforza au descoperit o parte dintr-o pictura murala realizata de Leonardo Da Vinci, informeaza huffingtonpost.com.
Ascunsa sub 17 straturi de var, acea parte a picturii - care prezinta radacina unui copac prinsa intr-o roca - a stat departe de privirea vizitatorilor castelului italian vreme de mai bine de 500 de ani.
Potrivit publicatiei La Gazzetta del Mezzogiorno, desenul descoperit face parte dintr-o opera mai mare, pictata de Leonardo Da Vinci in timp ce lucra in calitate de artist oficial la curtea ducelui de Milano la sfarsitul anilor 1400. Descoperirea noului desen a fost facuta intr-o camera in care o alta fresca originala realizata de Da Vinci poate fi admirata pe unul dintre ziduri.
Municipalitatea din Milano intentioneaza sa restaureze in intregime aceasta noua pictura murala a celebrului artist renascentist italian.
Restauratorii folosesc diverse instrumente specifice pentru a indeparta straturile de vopsea care ascund opera originala, insa ei ar putea avea nevoie de o serie de instrumente high-tech pentru a putea dezvalui restul picturii.
Potrivit publicatiei Leggo, oficialitatile italiene vor sa restaureze pictura murala pentru a o prezenta la... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 17:47
Avocatii inculpatilor din dosarul privind furtul tablourilor din Olanda sustin ca acestia si-au schimbat declaratiile si toate cele sapte tablouri sunt intregi, nefiind deteriorate.
Avocatul Catalin Dancu a declarat marti ca toata lumea va avea "o mare surpriza" in privinta tablourilor si spera ca la acest termen inculpatii sa indentifice locul unde se afla tablourile.
Judecatoria Sectorului 3 a amanat pentru 10 septembrie dosarul privind furtul tablourilor din Olanda. mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 12:36
Pictura "Chinese Girl" realizata de artistul sud-african Vladimir Tretchikoff, prezentata drept opera de arta care a generat cel mai mare numar de reproduceri pe plan mondial, a fost vanduta miercuri cu 1,1 milioane de euro la o licitatie organizata casa Bonhams la Londra.
Tabloul a fost cumparat de directorul companiei Graff Diamonds International, bijutierul britanic Laurence Graff, cu pretul de 982.050 de lire sterline (1,1 milioane de euro), depasind de doua ori estimarile specialistilor, informeaza AFP.
Directorul de marketing si comunicare al casei Bonhams, Julian Roup, a precizat cu aceasta ocazie ca pretul obtinut reprezinta un nou record pentru Vladimir Tretchikoff, un imigrant rus stabilit in Africa de Sud (1913 - 2006).
Tabloul "kitsch" se reintoarce la Cape Town
Tabloul "Chinese Girl", pictat in anii 1950, va fi expus la galeria Delaire Graff Estate din Stellenbosch, un oras aflat in apropiere de Cape Town din Africa de Sud, aflata in proprietatea lui Laurence Graff, in cadrul colectiei sale de arta sud-africana.
"Tabloul se intoarce la Cape Town, unde Tretchikoff l-a pictat. Este minunat", a declarat Julian Roup.
"Chinese Girl" este un desen in carbune pe o panza maro, reprezentand o femeie cu chipul colorat in verde-albastru, cu buzele de un rosu aprins, purtand o tunica aurie.
Potrivit casei de licitatii Bonhams, aceasta imagine reprezinta opera de arta care a generat cel mai mare numar de reproduceri pe plan mondial, iar Tretchikoff... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 15:59
Un desen realizat de maestrul renascentist Raphael a fost vandut cu un pret record pentru operele artistului italian, la o licitatie organizata miercuri seara, la Londra, de casa Sotheby's.
Pretul de vanzare a acestui desen in creion, 29,7 milioane de lire sterline (47,9 milioane de dolari), a depasit de doua ori estimarile specialistilor.
Desenul "Cap de Apostol" ("Head of an Apostle") reprezinta un studiu realizat de Raphael in secolul al XVI-lea pentru ultimul sau tablou, "Apoteoza" (denumit in alte cercuri "Schimbarea la fata"), care este expus la Muzeul Vaticanului din Roma.
Desenul are dimensiunile de 38 centimetri x 28 centimetri si este realizat in creion negru. Inainte de a fi vandut la licitatia de la Londra, desenul a fost inclus intr-o expozitie itineranta, organizata sub forma unui "turneu de adio", si a fost expus in Asia, Europa si America de Nord.
Doar doua alte desene de Raphael, de acelasi calibru, au fost scoase la licitatie in ultimii 50 de ani, au declarat reprezentantii casei Sotheby's. In 2009, desenul in creion "Cap de muza" s-a vandut cu 29,2 milioane de lire sterline (46,3 milioane de dolari) la o licitatie organizata de casa Christie's la Londra.
Aflat in colectia Devonshire din Chatsworth, resedinta celui de-al 12-lea duce de Devonshire, "Cap de Apostol" este unul dintre cele mai importante desene de Raphael care se afla inca in proprietate privata.
Identitatea noului proprietar nu a fost data publicitatii, insa castigatorul... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 13:59
Casa de licitatii Goldart organizeaza, joi, cea de-a 95-a licitatie a sa, in cadrul careia vor fi oferite picturi semnate de artisti consacrati, printre care Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba si Sabin Balasa.
Colectia cuprinde toate genurile artistice, de la pictura academica la cea abstracta, accentul fiind pus pe artistii romani din perioada interbelica, perioada de aur a picturii romanesti.
Astfel, cea mai scumpa piesa a licitatiei este "Portret de batrana", semnat de Nicolae Grigorescu, o pictura in ulei pe carton cu un pret estimat intre 33.000 si 35.000 de euro.
Vedete ale licitatiei Goldart sunt si tabloul "George Enescu", semnat de Corneliu Baba cu un pret estimativ cuprins intre 15.500 si 16.000 euro, lucrarea "In gradina", de Nicolae Vermont, estimata la aproximativ 9.000 de euro si pictura "Amazoana", semnata de Sabin Balasa care are un pret estimat intre 4.500 si 6.000 de euro.
Considerata de catre reprezentantii Goldart drept "oportunitatea licitatiei", lucrarea lui Theodor Pallady, "Strangerea fanului la Bucium" va avea la licitatia de pe 25 octombrie pretul de pornire de 9.000 de euro.
"Este foarte atractiv, avand in vedere cota ridicata a artistului, media ultimilor ani situandu-se in jurul valorii de 30.000 de euro pentru o lucrare, iar randamentul depasind 12% pe an", spun reprezentantii casei de licitatii.
Alti artisti ale caror lucrari vor fi licitate in cel de-al 95-a eveniment organizat de casa de licitatii sunt... mai mult
Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 10:29
Bijuterii si picturi semnate de Nicolae Tonita, Stefan Luchian sau Nicolae Grigorescu pot fi cumparate de catre iubitorii de arta din Bucuresti si din Monaco, in cadrul unui eveniment organizat de Artmark.
Licitatia "Arta Impresionista si Moderna&Licitatia de Bijuterii" va avea loc pe 22 iulie la Hotelul Vega din Mamaia, in duplex cu Hotelul Metropole din Monte Carlo.
Participantii pot urmari pe ecrane ce se intampla in cealalta locatie, iar cei doi maitre-priseurs, persoanele care conduc licitatia, se vor ocupa de respectarea pasilor licitatiei, a precizat, pentru Business24, unul dintre organizatorii evenimentului.
Pictura "Doua surori", Nicolae Tonita, 100.000-150.000 de euro
Cea mai valoroasa lucrare scoasa la licitatie este o pictura semnata de Nicolae Tonitza, "Doua surori". Tabloul a facut parte din colectia Gheorghe Teodorescu, fratele actritei de teatru Didi Theodorescu.
Tabloul "Flori de vara", Stefan Luchian, 40.000-60.000 de euro
Lucrarea "Flori de vara", semnata de Stefan Luchian este o alta surpriza a licitatiei. Tabloul, pictat in ulei, pe carton, face parte din colectia compozitorului Ion Dumitrescu. Opera este estimata la un pret cuprins intre 40.000 si 60.000 de euro.
Bratara model Harry Winson, 115.000 - 140.000 de euro
Cea mai pretioasa bijuterie scoasa la licitatie este o bratara model Harry Winson. Bratara are 495 de bijuterii cu 53 de carate.
Inelul Bucherer din platina, 55.000-77.000 de euro
Un inel... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 00:00
Pictura intitulata "Strigatul", care dateaza din 1895, a creat valva in lumea artei, dupa ce un cumparator anonim a oferit 119,9 milioane de dolari, un record pentru casa de licitatii Sotheby, dar si pentru pictorul Edvard Munch.
Cu toate acestea, nu este nici pe departe cea mai scumpa opera de arta, iar majoritatea recordurilor s-au inregistrat in afara caselor de licitatii.
BusinessInsider prezinta top-ul celor mai scumpe picturi ale tuturor timpuilor:
8. Pictura "Garcon a la pipe" de Picasso a fost vanduta in cadrul unei licitatii Sotheby in 2004 pentru suma de 104 milioane de dolari. Se zvoneste ca seful de la Barilla Group ar fi cumparatorul.
7. Se pare ca miliardarul Lily Safra ar fi cumparat in secret sculptura "Walking Man I", vanduta in 2010 in cadul aceleiasi case de licitatii, tot pentru suma de 104 milioane de dolari.
6. "Nude, Green Leaves and Bust" de Picasso a fost vandut unui cumparator anonim in cadul unei licitatii Christie's, in 2010.
5. "Strigatul" de Edvard Munch se afla abia pe locul cinci in top-ul celor mai scumpe opere de arta. Cumparatorul anonim a oferit 119,9 milioane de dolari proprietarului picturii, omul de afaceri norvegian, Petter Olsen.
4 Ronald Lauder a cumparat in 2006 pictura lui Gustav Klimt, intitulata "Portrait of Adele Bloch-Bauer", pentru suma de 135 milioane dolari, chiar de la nepoata modelului pictat.
3. Producatorul David Geffen a vandut si "Woman III" de Willem de Kooning... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 18:38