Tarile din Europa au standardele de viata cele mai ridicate de pe planeta, dupa cum releva Indicele Dezvoltarii Umane (IDU), realizat de Programul ONU pentru dezvoltare (PNUD).
Sase din cele zece cele mai dezvoltate state din lume se afla in Europa, conform Agerpres.
Astfel, in 2011, dupa patru ani consecutivi de recesiune, PIB-ul Greciei pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare era cu mult mai mare decat in orice tara din America de Sud sau Africa sau decat in majoritatea statelor din Asia, conform datelor Fondului Monetar International (FMI).
In niciuna din tarile cu economii in crestere ale BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), PIB-ul pe cap de locuitor nu se apropie nici de departe de cel "al celei mai bolnave tari europene", cum este numita Grecia.
Cea mai competitiva tara din BRICS este China, care se situeaza pe locul 29 intr-un clasament publicat recent.
Indicele Dezvoltarii Umane (IDU) include o serie de indicatori ca speranta de viata, alfabetizare, educatia si nivelul de trai. sase din cele zece cele mai dezvoltate state din lume se afla in Europa.
De asemenea, referitor la inechitate, Europa se lupta cel mai eficient in lume impotriva stratificarii sociale.
Raportul s-ar putea schimba insa in urmatoarele decenii in favoarea statelor din Asia, conform estimarilor expertilor de la McKinsey & Co. Potrivit acestora, Indonezia are toate sansele sa depaseasca din punct de vedere economic Germania si Marea... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 11:20
Romania si Bulgaria au avut, in 2011, un PIB/locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) mai mic cu aproximativ 50% si, respectiv, 55% fata de media din Uniunea Europeana, potrivit unei estimari preliminare publicata miercuri de Oficiului European de Statistica (Eurostat).
Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) in Romania s-a situat in 2011 la 49% din media Uniunii Europene, iar tara noastra ocupa in continuare penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de 45% din media UE.
Si in 2011 cea mai prospera tara membra a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de peste doua ori si jumatate mai mare (274%) fata de media din UE, urmata de Olanda, unde PIB/locuitor exprimat in PPS a fost cu peste 30% mai mare fata de media din UE.
Pe locurile urmatoare se situeaza Austria, Irlanda Suedia si Danemarca, al caror PIB/locuitor exprimat in PPS a fost intre 25% si 30% mai mare comparativ cu media din UE, in timp ce in Germania, Belgia si Finlanda, PIB/locuitor exprimat in PPS a fost intre 15% si 20% mai mare comparativ cu media din UE iar in Franta si Marea Britanie PIB/locuitor exprimat in PPS a fost intre 5% si 10% mai mare comparativ cu media din UE.
In jurul mediei din UE se situeaza Franta, Spania si Italia, iar Grecia, Slovenia, Malta, Portugalia, Cehia au un PIB/locuitor exprimat in PPS mai... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 15:55
Tot mai multe tari din Europa adopta masuri de austeritate, in conditiile in care guvernele incearca sa reduca deficitele bugetare enorme iar cele 16 state din Zona euro sa linisteasca pietele financiare, din ce in ce mai sceptice, relateaza BBC, care prezinta o parte dintre aceste masuri, transmite NewsIn.Pana in prezent, cele mai ample proteste fata de masurile de austeritate s-au inregistrat in Grecia, dar greve importante au loc si in alte tari.GRECIAGuvernul grec si-a luat angajamentul sa faca reduceri drastice de cheltuieli si sa creasca impozitul pe venit, in schimbul unui pachet de salvare de 110 miliarde de euro acordat de UE si de Fondul Monetar International.Grecia a avut nevoie de acest imprumut in urma unei scaderi drastice a ratingului suveran de indatorare, ce a dus la o crestere importanta a costurilor creditelor.Autoritatile intentioneaza sa isi reduca deficitul bugetar de la 13,6% din Produsul Intern Brut (PIB) la sub 3% pana in 2014. Pactul de stabilitate UE stabileste limita maxima a deficitului bugetar la 3%.Atena si-a inasprit masurile pentru a combate evaziunea fiscala, precum si coruptia din cadrul Fiscului si a serviciilor vamale.
De asemenea, guvernul va modifica sistemul de pensionare anticipata, iar varsta medie de pensionare va creste de la 61,4 ani la 63,5.Planul de reducere a cheltuielilor cu 30 de miliarde de euro pe o perioada de trei ani prevede anularea bonusurilor pentru bugetari, inghetarea salariilor bugetarilor si pensiilor pe o... mai mult
Marti, 08 Iunie 2010, ora 12:46