Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra un deficit de 10,3% din PIB anul acesta, desi ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut.
Mai mult, Comisia Europeana anticipeaza o scadere economica mai mare pentru acest an si o revenire mai slaba pentru 2021.
Comisia recomanda analiza dezechilibrelor macroeconomice pentru 12 state membre, intre care si Romania, care au inregistrat deficite excesive inca din februarie 2020.
Comisia Europeana estimeaza in prognoza de toamna ca tara noastra va inregistra un deficit bugetar de 10,3% din PIB anul acesta, peste cel estimat astazi de Ministerul de Finantelor (9,1% din PIB), diferenta fiind de peste 2 miliarde de euro, scrie biziday.ro.
Totodata, Comisia prognozeaza ca economia romaneasca se va contracta anul acesta cu 5,2%, urmand ca anul viitoare sa creasca cu 3,3%.
Citeste si: Ministrul Finantelor anunta ca deficitul bugetar urca la 9,1% din PIB la rectificare
Din aprilie 2020, Romania face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a incalcarii in 2019 a pragului privind deficitul maxim prevazut in tratat.
Raportul recomanda elaborarea de bilanturi aprofundate care sa identifice si sa evalueze gravitatea posibilelor dezechilibre macroeconomice pentru cele 12 state membre care au fost deja identificate ca inregistrand dezechilibre sau dezechilibre excesive in februarie 2020. Acestea sunt Croatia, Cipru, Franta, Germania,... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 20:26
Odinioara o boala specifica Estului, separatismul a atins inima Europei.
Dupa ce a "ucis" intr-un deceniu doua tari de dimensiunea Romaniei (Cehoslovacia si Iugoslavia), acest flagel a inceput sa se manifeste in statele puternice si prospere ale Vestului, unele dintre cele mai vechi de pe continent fiind puse in situatia de a fi devorate de catre mirajul insularismului regional.
Trei tari mari (Italia, Spania si Marea Britanie), ultimele doua printre cele mai vechi si mai puternice state ale lumii cunoscute, sunt astazi atacate de acest flagel, care contribuie la schimarea lumii pe care o stiam. Daca presiunea pe statul italian s-a diminuat, Londra si Madridul (din motive diferite si in contexte nationale diferite) se afla pe punctul de a le fi amputate teritorii si populatii importante.
Desi referendumul scotian a impus vointa celor care doresc ramanerea in Marea Britanie ca fiind vointa majoritatii, politicienii regionali isi agita in continuare amenintarile la integritatea britanica.
Spania, insa, este in mijlocul unei crize reale, de proportii istorice si care este de natura sa dea frisoane intregii Europe occidentale. Politicienii separatisti de la Barcelona preseaza pentru a rupe definitiv Catalonia de statul spaniol, cu o disperare si o incrancenare greu de explicat.
Spania este o tara mare, cu 47 de milioane de locuitori; este a cincea economie a Europei (a depasit valoarea de 1.000 miliarde de euro a PIB nominal), a 15-a putere economica a lumii si... mai mult
Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 08:11
Datoria publica a Spaniei a atins un nou nivelul record in primul trimestru din 2014, ajungand la 96,8% din PIB, a anuntat vineri Banca Centrala a Spaniei, citata de AFP.
Datoria publica a celei de-a patra economii a zonei euro ar urma sa depaseasca 100% din PIB anul viitor, mult peste limita de 60% din PIB stabilita de UE.
Inainte de bula imobiliara care a lovit Spania in 2008, tara avea o datorie relativ scazuta, de 36,3% din PIB in 2007, dar de atunci a urcat semnificativ ca urmare a recesiunii care s-a incheiat anul trecut.
La sfarsitul lui 2013, datoria publica a Spaniei a ajuns la 93,9% din PIB si ar urma sa urce la 99,5% din PIB anul acesta si la 101,7% din PIB anul viitor, conform estimarilor Guvernului.
Guvernul spaniol estimeaza o crestere a economiei de 1,2% in acest an, dupa un declin de 1,2% anul trecut.
Premierul Mariano Rajoy intentioneaza sa reduca taxele anul viitor pentru a majora cererea pe plan intern inaintea alegerilor generale. De la preluarea puterii in 2011, Rajoy a implementat cele mai dure masuri de austeritate din ultimii 30 de ani.
Conform datelor Eurostat, in primul trimestru din 2013 PIB-ul Spaniei a crescut cu 0,5% comparativ cu perioada similara din 2013.
In plus, rata somajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma sa creasca, ceea ce va pune si mai multa presiune pe consumatori si gospodarii. mai mult
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 16:24
Economia spaniola a iesit din recesiune in al treilea trimestru al anului, intrucat a inregistrat o crestere de 0,1% intre lunile iulie si septembrie, dupa noua trimestre de scaderi consecutive, anunta miercuri media spaniole, potrivit datelor prezentate de Banca Spaniei in monitorul economic corespunzator lunii octombrie.
Potrivit datelor mentionate, cresterea PIB-ului se datoreaza cresterii exporturilor - cu 0,4% -, depasind nivelul cererii interne, care a scazut cu 0,3% in al treilea trimestru al anului.
In plus, mai arata aceleasi date, pe piata fortei de munca s-a inregistrat o moderare a deteriorarii situatiei, cu o scadere de 0,1% in al treilea trimestru. Daca aceste cifre se confirma, pe termen lung ar indica "rata (evolutiei somajului, n.r.) cea mai putin defavorabila de la inceputul crizei economice", mai arata Banca Spaniei. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 12:28
Ministrul spaniol al economiei si concurentei, Luis de Guindos, considera ca economia Spaniei se va contracta anul acesta cu un procent cuprins intre 1% si 1,5%.
Nivelul indicat pentru restrangerea economiei spaniole este de aproape trei ori mai mare decat cel prevazut in proiectul de buget pentru anul 2013, observa sursa spaniola citata, dupa cum a declarat intr-un interviu acordat The Wall Street Journal, si citat de Rtve.es.
In plus, De Guindos a confirmat ca vineri, 26 aprilie, executivul spaniol va prezenta noi masuri de austeritate si reforma.
Pe de alta parte, ministrul spaniol al economiei a explicat de asemenea ca in 2014, cel putin in parte, se va reveni la nivelul impozitelor din decembrie 2011, dinainte de decizia executivului de la Madrid de a creste aceste taxe (n.r. printre care si impozitul pe venit) temporar, vreme de doi ani. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 13:51
Economia Spaniei isi continua contractia pentru al cincilea trimestru. In trimestrul trei din 2012, PIB-ul a scazut cu 0,4% fata de trimestrul doi, iar Banca Spaniei estimeaza o reducere cu 1,7% fata de trimestrul trei din 2011.
Desi analistii preconizau o reducere mai mare a PIB-ului, de 0,7%, incertitudinile privind Spania persista, iar presiunile cresc asupra premierului Mariano Rajoy pentru a cere un plan de salvare european, scrie Bloomberg, citata de Agerpres.
"Progresele nu sunt convingatoare, exista in prezent incertitudini ample privind Spania, legate de sectorul bancar, situatia finantelor publice si fundamentele economice, ceea ce sugereaza ca se apropie data cand Spania va solicita ajutor international", a declarat economistul Ebrahim Rahbari, de la Citigroup, in Londra.
Spania: Moody's retrogradeaza cinci regiuni, printre care Catalonia
Randamentele obligatiunilor spaniole pe zece ani au crescut marti dimineata cu sase puncte de baza, la 5,52%, fata de nivelul record de 7,75% inregistrat in 27 iulie, la o zi dupa ce Spania a semnat documentul ce stabileste conditiile acordarii liniei de credit de 100 miliarde de euro pentru banci.
Economia spaniola s-a contractat probabil cu 1,7% in trimestrul trei din 2012 comparativ cu perioada similara din 2011, din cauza nivelului ridicat al somajului, a estimat marti Banca Spaniei.
"Cererea interna slaba si accesul dificil la credite descurajeaza investitiile si aceasta ameninta redresarea economica... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 17:58
Nivelul de indatorare al Spaniei va creste de la 68,5 % din PIB anul trecut la 79,8% in acest an, maximul pentru cel putin din 1990, in contextul adancirii recesiunii si a cresterii costurilor de imprumut. Datele au fost prezentate marti, odata cu detalii privind bugetul pentru acest an, de catre ministrul Trezoreriei, Cristobal Montoro.
Avansul indatorarii alimenteaza pesimismul referitor la economia tarii, lovita de reducerea cheltuielilor de catre guvern pentru atingerea tintelor de deficit bugetar cerute de UE.
Bugetul vizeaza economii de 27 de miliarde de euro, pe langa reducerile de cheltuieli adoptate pana in prezent de guvernul condus de premierul Mariano Rajoy.
"Provocarea acestui buget este de a redobandi increderea partenerilor europeni, institutiilor europene si investitorilor", a spus Montoro.
Cresterea datoriei ca procentaj din PIB a se datoreaza costurilor ridicate de imprumut, cheltuielilor cu fondul de sprijinire a sectorului bancar, precum si cu fondurile pentru limitarea tarifelor la energie, pentru ajutarea autoritatilor regionale sa plateasca furnizorii de servicii, dar si a contributiei la pachetul de ajutor financiar pentru Grecia.
Increderea investitorilor in Spania s-a imbunatatit in ultimele luni, ca urmare a aprobarii celui de-al doilea pachet de ajutor financiar pentru statul elen.
Spania trebuie sa-si reduca deficitul bugetar de la 8,5% anul trecut la 5,3% din PIB in acest an si sa ajunga subpragul european de 3% in 2013. mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 16:29
Spania a strans joi sase miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni, cu mult peste tinta propusa, de 3,5 miliarde de euro.
Randamentul mediu al obligatiunilor pe cinci ani a scazut la 4,06%, fata de 4,9% in luna noiembrie.
Insa, randamentul la obligatiunile pe opt ani si jumatate si pe noua ani si jumatate a ramas ridicat, la peste 5 procente.
Credibilitatea financiara a Spaniei a fost afectata de problemele economice din Grecia si Italia, care au dus la cresterea costurilor de imprumut pentru Madrid.
Potrivit asteptarilor, guvernul socialist in exercitiu va intampina dificultati in a reduce deficitul bugetar la 6% din PIB anul acesta, tinta propusa, in conditiile in care in 2010 a inregistrat un deficit de 9,2% din PIB
Viitorul guvern conservator, ce va fi investit in functie saptamana viitoare, se va confrunta cu stagnare economica si o rata record a somajului, de 21,5%. mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 15:08
Economia spaniola a inregistrat in primul trimestru din 2009 cea mai dura comprimare din ultimii 50 de ani, conform datelor oficiale, ceea ce indica o agravare a recesiunii ce a cuprins economia tarii, scrie Reuters, mentioneaza NewsIn.Produsul intern brut al Spaniei a scazut cu 1,8% in primul trimestru fata de cel anterior, dupa o comprimare cu 1% in ultimele trei luni din 2008, arata datele preliminare ale institutului spaniol de statistica al tarii.De asemenea, economia spaniola a scazut cu 2,9% fata de primul trimestru din 2008.
Spania se afla in recesiune, dupa ce economia s-a comprimat timp de doua trimestre consecutiv, la sfarsitului lui 2008, dupa 15 ani de crestere economica puternica.Numarul somerilor, un alt indicator al deteriorarii climatului economic, a crescut in primul trimestru la 4 milioane de persoane, aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza recesiunii care duce la disparitia locurilor de munca mai rapid decat in toate celelalte tari europene.Guvernul spaniol, care a lansat un program de stimuli de 70 miliarde euro, a estimat ca numarul de someri va atinge un maximum de 4 milioane, insa, cum numarul somerilor a atins deja aceasta valoare si sfarsitul recesiunii pare a fi departe, analistii considera ca nivelul maxim al somajului va fi mult mai mare. mai mult
Joi, 14 Mai 2009, ora 13:58