Evaziunea fiscala va fi redusa semnificativ dupa scaderea TVA la alimente, care va intra in vigoare la 1 iunie, iar masura va conduce la o crestere de 0,6% a produsului intern brut (PIB) in acest an, sustine Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.
"Scazand acest nivel de TVA, media la nivel national va fi de 17,5, deja cu acest 9%, ceea ce automat reduce aceasta gaura. Partea de evaziune fiscala scade, pentru ca multi din cei care azi se dedau la astfel de fapte renunta pentru ca n-au de ce sa-si creeze probleme pentru un TVA mult mai mic.
La final de an vom avea un 0,6% crestere la PIB fata de ce s-a prognozat pentru 2015", a declarat ministrul Finantelor la B1 TV.
Guvernul poate sa ia masuri daca retailerii cresc preturile inainte de reducerea TVA? Raspunsul lui Teodorovici
Pe de alta parte, el a spus ca Guvernul nu are instrumente legale de a actiona in cazul in care retailerii "umbla" la preturi inainte de reducerea TVA la alimente.
Scaderea TVA, profit ...citeste mai departe despre "Reducerea TVA la alimente: Teodorovici vede lapte si miere - Cu cat va creste PIB-ul Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Mai 2015, ora 12:28
O decizie mult asteptata de jucatorii din industria alimentara, care i-au prezentat numeroase avantaje, inclusiv capacitatea de a determina scaderea preturilor, reducerea taxei pe valoare adaugata la alimente, nu este agreata, momentan, de partenerii internationali ai Romaniei, care invoca riscul depasirii tintei de deficit.
Astfel, reprezantantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au respins scaderea TVA la 9% pentru alimentele de baza, in cadrul discutiilor cu membrii Comisiei de buget-finante, motivand ca printr-o astfel de decizie ar fi depasita tinta de deficit de 3% din PIB.
Masura, vehiculata de Guvernul Ponta in luna mai, ar contribui la reducerea evaziunii si ar veni in sprijinul producatorilor agricoli autohtoni, au sustinut atat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cat si premierul Victor Ponta.
La randul lor, reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au afirmat ca preturilor la raft vor scadea cu acelasi procent cu care se va micsora taxa.
Citeste mai multe despre De ce ne refuza FMI scaderea TVA la alimente pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 15 August 2012, ora 09:39
Reprezentantii FMI nu sunt deocamdata de acord cu scaderea TVA la 9% pentru alimentele de baza sau impozitarea progresiva a veniturilor in trei trepte, deoarece s-ar ajunge la un deficit bugetar de peste 3% din PIB, mentioneaza surse citate de Mediafax.
Reducerea TVA la alimente ar fi putut aduce o ieftinirea a alimentelor de baza, in conditiile in care, materia prima nu s-ar fi scumpit mai mult de 15%.
Reducerea TVA nu implica neaparat ieftinirea alimentelor - Romalimenta
Guvernul Ponta a propus un TVA diferentiat la alimente: din cei 24% platiti de fermier, noua procente ajungeau la stat si restul de 15 inapoi la agricultor. Masura urma sa intre in vigoare din 2013.
mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 16:55