Agricultura a insemnat, anul trecut, 5,6 - 5,8% ca si venituri in Produsul Intern Brut (PIB), iar industria alimentara a adus la PIB 6,2%, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de profil.
"Agricultura, ca si venituri in Produsul Intern Brut, a insemnat anul trecut 5,6 - 5,8%, iar industria alimentara a adus 6,2% a din PIB. Am inceput incet - incet sa redevenim ceea ce ne doream odata din punct de vedere al calitatii, dar si al cantitatii, dar si din punct de vedere al exporturilor. Anul 2013 a reprezentat o premiera, pentru ca, dupa 20 de ani, am reusit sa echilibram balanta comerciala si am exportat mai mult decat am importat. Am avut un plus pe exporturi de 325 milioane de euro, fata de un deficit in 2012 de aproape 800 de milioane de euro", a spus Constantin.
Acesta a precizat ca, prin fondurile europene care vor veni prin PNDR, "avem datoria sa continuam aceasta politica de crestere a importantei agriculturii romanesti".
"Trebuie sa mentinem, daca nu chiar sa crestem, nivelul de productie si, de asemenea, trebuie sa crestem si sa imbunatatim calitatea produselor pe care le vom promova pe piata nationala si internationala", a adaugat ministrul Agriculturii.
Romania a exportat, in 2013, produse agroalimentare in valoare totala de peste 5,098 miliarde de euro, cu 1,183 miliarde de euro mai mult fata de anul precedent (plus 30,2%), si a incheiat anul cu un plus de aproape 325 milioane de euro la balanta comerciala pe... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 17:47
Romania a avut, anul trecut, cea mai mare crestere a Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeana (UE), de 3,5%, insa PIB-ul ramane sub nivelul din 2008, a declarat in cadrul Forumului 'Marketing&Sales', Mihai Ghyka, consultant strategic independent si fost director comercial pe segmentul Consumer al Vodafone Romania.
"Este foarte important locul in care vrea sa se pozitioneze liderul intr-o organizatie. Un alt mod este acela de a avea o echipa unita. Traversam vremuri tulburi in care avem un razboi la granitele tarii noastre. Pe de o parte, multi investitori resimt aceasta instabilitate din zona. 3,5% cresterea PIB al Romaniei este cea mai mare din UE, anul trecut, dar nu stiu cati dintre dumneavoastra se gandesc la asta. Ce e de facut in acest sens? Am obisnuit bordurile cu cresteri incredibile din Romania, dar si cu scaderi incredibile. Cu toata aceasta crestere de 3,5%, suntem azi sub PIB-ul pe care l-am avut in 2008", a afirmat Ghyka.
Potrivit INS, Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 5,2% pe seria bruta si cu 5,1% pe seria ajustata sezonier in ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu perioada similara din 2012, iar pe ansamblul anului 2013 economia Romaniei a inregistrat un avans de 3,5%.
Cele mai importante contributii la cresterea PIB in 2013, comparativ cu 2012, le-au avut industria (+2,3%), cu o pondere de 30% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,1% si agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,1%), cu... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 15:45
Industria si agricultura au avut cea mai importanta contributie la cresterea economiei romanesti cu 3,5% in 2013, fata de anul precedent.
Produsul Intern Brut estimat pentru intregul an 2013 a fost de 631,130 miliarde lei preturi curente.
Potrivit datelor provizorii publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica, cele mai importante contributii la cresterea PIB in 2013, comparativ cu 2012, le-au avut industria (+2,3%), cu o pondere de 30% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,1% si agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,6%), si al caror volum de activitate s-a majorat cu 23,4%.
Ce alte sectoare au contribuit la cresterea PIB
Contributii pozitive la cresterea PIB au mai avut sectorul informatiilor si comunicatiile, tranzactiile imobiliare si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport.
Contributii negative la formarea PIB au avut constructiile, comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante si intermedierile financiare si asigurari.
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in anul 2013, comparativ cu anul 2012, cresterea PIB s-a datorat, in principal exportului net (cu o contributie de +4,1%), ca o consecinta a cresterii cu 12,8% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o majorare semnificativ... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 14:37
INS a anuntat, miercuri, o crestere estimata a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% in termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, dupa aparitia unor informatii noi si schimbarea modului de calcul a unor indici, dar PIB nominal este acelasi, de 587,4 miliarde lei.
Astfel, Institutul National de Statistica (INS) arata, intr-un comunicat, ca revizuirea PIB estimat a avut la baza informatiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, care au devenit disponibile ulterior publicarii datelor provizorii, cu un impact semnificativ al modificarii datelor privind sectorul "Administratii publice", alt motiv fiind constituit de seriile de indici valorici, de volum si de pret recalculate ca urmare a schimbarii, incepand cu ianuarie 2013, a anului de baza utilizat la calculul acestor indici (din 2005 in 2010).
"Schimbarea anului de baza a determinat recalcularea si revizuirea corespunzatoare a seriilor de date publicate anterior si a presupus rescalarea indicilor la un nou an de referinta precum si recalcularea indicilor cu noul sistem de ponderare, incepand cu ianuarie 2010 si pana in prezent. Utilizarea acestor serii de date recalculate a determinat modificarea PIB estimat pentru toate trimestrele anului 2012", se precizeaza in comunicatul INS.
Industria si comertul, responsabile pentru cresterea suplimentara a PIB in 2012
Comparativ cu prima varianta provizorie, dinamica PIB in anul 2012 fata de cel precedent s-a majorat in special pe seama... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 10:57
Produsul Intern Brut s-a cifrat in anul trecut la 587,4 miliarde lei, in crestere cu 0,3% fata de 2011, in conditiile in care valoarea adaugata bruta din agricultura a inregistrat o contractie de 21,2%, iar industria a coborat cu 2,1%, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS.
Datele provizorii indica o marginala revizuire in sus a cresterii economice, Institutul National de Statistica anuntand anterior o crestere economica pe 2012 de 0,2%.
Potrivit INS, cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din informatii si comunicatii (+29,4%) si din activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+8,4%).
Cresteri mai reduse s-au inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+3,1%), in ramura de administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (+2,2%), in tranzactii imobiliare (+1,5%) si in comertul cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,3%).
Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-21,2%), in industrie (-2,1%) si in sectorul de intermedieri financiare si asigurari (-0,2%).
De asemenea, volumul... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 10:30
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al doilea din 2012, serie bruta, a fost de 138,259 miliarde lei, in crestere cu 1,1% fata de trimestrul al doilea din 2011.
Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul al doilea al acestui an a fost de 149,517 miliarde lei, in crestere cu 0,5% fata de primul semestru din 2012, in termeni reali, anunta Institutul National de Statistica.
Cea mai mare crestere a volumului de activitate in al doilea trimestru din 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, de 3,7%, s-a inregistrat in ramura activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice, activitatilor de servicii administrative si activitatilor de servicii suport. Sectorul constructiilor a inregistrat o crestere de 3,6%.
Alte sectoare care au mai inregistrat cresteri ale volumului de activitate in T2 din 2012 fata de aceeasi perioada din 2011 au fost activitatile de informatii si comunicatii (1,5%), tranzactiile imobiliare (1,1%), industria (0,3%) si comertul cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transportul si depozitarea, hotelurile si restaurantele (0,3%).
Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala (2,1%), agricultura, silvicultura si pescuit (1,6%), activitatile de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte
servicii (1,6%) si... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 10:30
Industria alimentara din Romania inregistreaza o cifra de afaceri de aproape zece miliarde de euro anual, are o contributie de 8% in Produsul Intern Brut (PIB) si asigura locuri de munca pentru aproape 200.000 de angajati, potrivit datelor Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
'In 2010, industria alimentara din Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 9,76 miliarde de euro, ocupand pozitia a treia pe total industrie, cu o contributie de 8% in PIB. De asemenea, in sector existau la nivelul anului 2010 un numar de 185.000 de angajati', a declarat, luni, pentru AGERPRES, Melania Stoica, PR Specialist Romalimenta, in cadrul Targului Alimentaria 2012, de la Barcelona.
Potrivit sursei citate, ramura de procesare a carnii detine cea mai importanta contributie in sectorul industriei alimentare, cu o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro, urmata de panificatie, cu 1,1 miliarde de euro, si de bauturile racoritoare nealcoolice, cu un miliard de euro. De asemenea, cu o pondere de 840 de milioane de euro in total industrie alimentara se afla ramura de productie a carnii, iar produsele lactate inregistreaza o cifra de afaceri de 800 de milioane de euro.
In opinia reprezentantului Romalimenta, promovarea pe o anumita piata este singura cale de a-ti face produsele cunoscute, iar participarea la Targul Alimentaria reprezinta o oportunitate in acest sens pentru firmele romanesti. 'Promovarea pe piata este foarte importanta, mai ales ca noi avem... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 19:43
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei, in date ajustate sezonier, a scazut in ultimul trimestru din 2011, in termeni reali, cu 0,2% fata de trimestrul precedent, in timp ce in 2011 a urcat cu 2,5%, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS), care a mentinut datele initiale.
Astfel, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2011, date ajustate sezonier, a fost de 148,88 miliarde lei preturi curente.
Totodata, Statistica a mentinut datele privind cresterea economica din trimestrul al patrulea comparativ cu trimestrul similar din 2010, in serie bruta, la 1,9%. Valoarea PIB din ultimul trimestru al anului trecut, in termeni reali, este estimata la 183,94 miliarde lei.
Constructiile, cu una dintre cele mai mari cresteri a volumului de activitate
Constructiile au fost ramura care a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri a volumului de activitate cu 5,7%, urmata de agricultura, silvicultura si pescuit (+3,1%) si de industrie (+2,0%).
Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (+1,7%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (1,3%) urmata de comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,9%) si in tranzactiile imobiliare (+0,4%).
Pe ansamblul economiei, cea mai mare majorare au inregistrat-o... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 10:59
2012 este anul fondurilor europene si al parteneriatelor public-private, spune consiliera primului ministru. Andreea Vass a declarat intr-un interviu Business24 ca exista deja proiecte noi in faza de intentie, in valoare de 71 milioane euro.
Potrivit acesteia, oamenii de afaceri interesati de Romania vin din cele mai diverse locatii precum Argentina, SUA, Arabia Saudita sau chiar si Israel. In opinia consilierei primului ministru, se prefigureaza cel putin 1.220 noi locuri de munca in acest an venite din investitii straine.
Ati declarat cu ceva timp in urma ca anul 2012 este anul fondurilor europene si al PPP-urilor. In ce stadiu se afla procesul invetsitional in proiectele prioritare care urmeaza sa se desfasoare in regim de parteneriat public-privat?
Intr-adevar, 2012 este anul absorbtiei fondurilor europene si al Parteneriatelor Public-Private. Din acest an, demersurile pentru implementarea proiectelor incep in forta. Pana acum vorbeam de o perioada de "curtare", de familiarizare cu proaspata legislatie si de contractare.
Ministerele isi cunosc deja prioritatile: proiecte in domeniul energiei, precum interconectorul AGRI, centrala Tarnita Lapustesti, realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala Doicesti, proiecte pentru extinderea retelei de infrastructura, pentru asigurarea dezvoltarii regionale, in agricultura si domeniul justitiei, ca sa dau doar cateva exemple.
Vorbim de o serie de proiecte in care au fost deja realizati pasi... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 07:50