INS a anuntat, miercuri, o crestere estimata a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% in termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, dupa aparitia unor informatii noi si schimbarea modului de calcul a unor indici, dar PIB nominal este acelasi, de 587,4 miliarde lei.
Astfel, Institutul National de Statistica (INS) arata, intr-un comunicat, ca revizuirea PIB estimat a avut la baza informatiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, care au devenit disponibile ulterior publicarii datelor provizorii, cu un impact semnificativ al modificarii datelor privind sectorul "Administratii publice", alt motiv fiind constituit de seriile de indici valorici, de volum si de pret recalculate ca urmare a schimbarii, incepand cu ianuarie 2013, a anului de baza utilizat la calculul acestor indici (din 2005 in 2010).
"Schimbarea anului de baza a determinat recalcularea si revizuirea corespunzatoare a seriilor de date publicate anterior si a presupus rescalarea indicilor la un nou an de referinta precum si recalcularea indicilor cu noul sistem de ponderare, incepand cu ianuarie 2010 si pana in prezent. Utilizarea acestor serii de date recalculate a determinat modificarea PIB estimat pentru toate trimestrele anului 2012", se precizeaza in comunicatul INS.
Industria si comertul, responsabile pentru cresterea suplimentara a PIB in 2012
Comparativ cu prima varianta provizorie, dinamica PIB in anul 2012 fata de cel precedent s-a majorat in special pe seama... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 10:57
Produsul Intern Brut s-a cifrat in anul trecut la 587,4 miliarde lei, in crestere cu 0,3% fata de 2011, in conditiile in care valoarea adaugata bruta din agricultura a inregistrat o contractie de 21,2%, iar industria a coborat cu 2,1%, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS.
Datele provizorii indica o marginala revizuire in sus a cresterii economice, Institutul National de Statistica anuntand anterior o crestere economica pe 2012 de 0,2%.
Potrivit INS, cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din informatii si comunicatii (+29,4%) si din activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+8,4%).
Cresteri mai reduse s-au inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+3,1%), in ramura de administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (+2,2%), in tranzactii imobiliare (+1,5%) si in comertul cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,3%).
Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-21,2%), in industrie (-2,1%) si in sectorul de intermedieri financiare si asigurari (-0,2%).
De asemenea, volumul... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 10:30
Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente, existand si incertitudini legate de impactul final al secetei asupra produsului intern brut, se arata in raportul Guvernului privind situatia economica pe anul 2012.
"Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente. Inflatia medie anuala este estimata la 3,4%. Deficitul de cont curent extern este proiectat sa se reduca la 4% din PIB in 2012, deoarece intrarile de capital vor continua sa fie reduse", se arata in document.
Datele anuntate miercuri de catre Institutul National de Statistica releva ca rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33%, mult peste tinta BNR, dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Guvernul arata ca pana la sfarsitul anului nu se intrevad riscuri deosebite care sa afecteze sensibil perspectivele macroeconomice si bugetare, dar precizeaza ca exista incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra produsului intern brut.
De asemenea, o reducere a produsului intern brut in zona euro mai mare decat cea estimata de catre Comisia Europeana ar putea afecta nivelul produsului intern brut si a... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 08:22
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al doilea din 2012, serie bruta, a fost de 138,259 miliarde lei, in crestere cu 1,1% fata de trimestrul al doilea din 2011.
Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul al doilea al acestui an a fost de 149,517 miliarde lei, in crestere cu 0,5% fata de primul semestru din 2012, in termeni reali, anunta Institutul National de Statistica.
Cea mai mare crestere a volumului de activitate in al doilea trimestru din 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, de 3,7%, s-a inregistrat in ramura activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice, activitatilor de servicii administrative si activitatilor de servicii suport. Sectorul constructiilor a inregistrat o crestere de 3,6%.
Alte sectoare care au mai inregistrat cresteri ale volumului de activitate in T2 din 2012 fata de aceeasi perioada din 2011 au fost activitatile de informatii si comunicatii (1,5%), tranzactiile imobiliare (1,1%), industria (0,3%) si comertul cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transportul si depozitarea, hotelurile si restaurantele (0,3%).
Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala (2,1%), agricultura, silvicultura si pescuit (1,6%), activitatile de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte
servicii (1,6%) si... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 10:30
Comisia Nationala de Prognoza mizeaza pe o crestere economica sustinuta, in urmatorii ani, dar si pe o scadere treptata a inflatiei.
Analistii economici nu sunt de acord cu cifrele celor de la Prognoza, si spun ca acestea sunt mult prea optimiste, avand in vedere cotextul macroeconomic actual.
Economia Romaniei va creste anul acesta cu 1,7 la suta, Produsul Intern Brut (PIB) urmand sa ajunga la 607,5 miliarde lei, conform estimarilor CNP. In 2013, PIB-ul urmeaza sa inregistreze o crestere de 3,1%, pana la 649 miliarde lei, in 2014 de 3,6%, la 694,4 miliarde lei, si in 2015 de 3,9%, la 739,1 miliarde lei.
Tot CNP estimeaza pentru acest an o rata medie anuala a inflatiei de 3%,cresterea preturilor de consum la sfarsitul anului fiind preconizata la 3,5%. In 2013, rata medie a inflatiei ar urma sa scada la 2,9%, in 2014 la 2,8%, iar in 2015 la 2,5%.
Factorii economici externi sunt extrem de volatili
Analistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca actualele prognoze sunt destul de optimiste, chiar daca multe dintre ele au fost revizuite in scadere, fata de valorile vehiculate la inceputul anului.
Cosea sustine ca nu ar trebui sa ne aventuram la o prognoza economica pe trei ani in actualul context macroeconomic. El spune ca factorii economic externi sunt extrem de volatili in aceasta perioada, mai ales prin prisma iminentei iesiri a Greciei din zona euro.
Economistul considera ca, pentru 2012, un PIB de 1,7% reprezinta o estimare destul de... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 14:00
Consumul de energie, cunoscut in Romania si sub numele de indicatorul lui Basescu, a fost pe minus (-1,3%) in miscarea sa in trimestrul I din acest an. Este cunoscut si sub numele de "indicatorul lui Basescu" pentru ca odata, cand erau controverse si politice dar si tehnice in legatura cu cresterea economica, presedintele a declarat public ca in ce priveste starea economiei se ghideaza inainte de toate dupa evolutia consumului de energie si abia apoi dupa evolutia PIB-ului.
Realitatea este ca, fiind evaluat in unitati fizice (chiar daca sunt conventionale), consumul de energie are un grad inalt de relevanta pentru miscarea economiei. Se lucreaza, se consuma energie! Se lucreaza mai mult, se consuma mai multa energie! Se lucreaza mai putin, se consuma mai putina energie! Este fara echivoc.
Exista insa si perioade in care insasi aceasta relevanta scade sau creste. De pilda, in perioada de aiureala economica 2003-2008, cand expansiunea consumului (stimulata artificial de creditul de consum fara acoperire) a generat crestere economica, bazata disproportionat pe consum din import, PIB-ul a sporit si el artificial si oricum nesanatos, evident peste ceea ce arata cresterea consumului de energie, care este legata indeosebi de economia reala si de evolutiile din cadrul acesteia.
Cand creditul s-a prabusit, odata cu stoparea finantarii externe care-l sustinea, consumul s-a comprimat, bula imobiliara s-a dezumflat si ceea ce a mai ramas sa respire a fost putina productie... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 08:01
Industria alimentara din Romania inregistreaza o cifra de afaceri de aproape zece miliarde de euro anual, are o contributie de 8% in Produsul Intern Brut (PIB) si asigura locuri de munca pentru aproape 200.000 de angajati, potrivit datelor Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
'In 2010, industria alimentara din Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 9,76 miliarde de euro, ocupand pozitia a treia pe total industrie, cu o contributie de 8% in PIB. De asemenea, in sector existau la nivelul anului 2010 un numar de 185.000 de angajati', a declarat, luni, pentru AGERPRES, Melania Stoica, PR Specialist Romalimenta, in cadrul Targului Alimentaria 2012, de la Barcelona.
Potrivit sursei citate, ramura de procesare a carnii detine cea mai importanta contributie in sectorul industriei alimentare, cu o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro, urmata de panificatie, cu 1,1 miliarde de euro, si de bauturile racoritoare nealcoolice, cu un miliard de euro. De asemenea, cu o pondere de 840 de milioane de euro in total industrie alimentara se afla ramura de productie a carnii, iar produsele lactate inregistreaza o cifra de afaceri de 800 de milioane de euro.
In opinia reprezentantului Romalimenta, promovarea pe o anumita piata este singura cale de a-ti face produsele cunoscute, iar participarea la Targul Alimentaria reprezinta o oportunitate in acest sens pentru firmele romanesti. 'Promovarea pe piata este foarte importanta, mai ales ca noi avem... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 19:43
Banca Mondiala (BM) anticipeaza o crestere de 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) pentru Romania in acest an, in scadere fata de o estimarile din iunie 2011, cand era preconizata o expansiune de 3,7%, pesimismul institutiei fiind determinat de vulnerabilitatile economiei romanesti la criza datoriilor de stat din zona euro.
Institutia de la Washington estimeaza ca economia Romaniei a crescut anul trecut cu 2,2% si urmeaza sa se extinda in 2012 cu 1,5%, in timp ce anul viitor ar trebui sa aduca rata de expansiune a PIB la 3%, potrivit raportului Perspective Economice Globale 2012.
Economia romaneasca a crescut, in trimestrul al treilea al anului trecut, cu 1,9% fata de trimestrul al doilea, respectiv cu 4,4% comparativ cu perioada corespunzatoare a lui 2010, in principal datorita evolutiei peste asteptari a sectorului agricol.
Premierul Emil Boc a declarat, la inceputul anului, ca Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de aproape 2%.
La cea mai recenta evaluare a acordului cu FMI, autoritatile romane si institutiile financiare internationale au mentinut prognoza de crestere economica de 1,5% pentru 2011, dar au redus semnificativ estimarea pentru acest an, la circa 2%.
"Regiunea (Europa si Asia Centrala) ar fi afectata in particular de deteriorarea activitatii in Uniunea Europeana, care cumpara mai mult de jumatate din exporturile din regiune".
"Printre tarile care vor suferi probabil cel mai mult in urma declinului cererii din UE se numara... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 15:45
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat la RFI ca daca Romania va intra in recesiune anul viitor, acest lucru nu se va intampla din cauze interne, ci numai din cauze externe.
"Romania prin ea insasi nu e un risc. Daca se va intampla o recesiune in Romania in nici un caz nu va fi din cauze interne, ci din cauze externe. Eu cred ca asta au inteles si analistii de la revista The Banker, care l-au premiat pe ministrul nostru de Finante.
Daca l-au nominalizat pe Ialomitianu, l-au nominalizat dintr-un simplu motiv, ca bugetul nostru nu are riscuri de criza si nu are riscuri de recesiune. Romania, daca va avea o recesiune, va fi numai din cauze externe. Cred ca asta a fost motivul", a spus Vasilescu.
Intrebat de RFI cat de mare este riscul ca Europa sa reintre in recesiune in 2012, Adrian Vasilescu a precizat: "Din pacate, 2012 va fi un an care ne trezeste acum foarte multe intrebari, pentru care avem foarte putine raspunsuri.
De fapt, 2012 va fi un an cu foarte multe necunoscute si cu multe suspiciuni, in special un schimb de suspiciuni peste Oceanul Atlantic. Europa priveste peste Atlantic cu ingrijorare si se intreaba daca va fi o noua recesiune acolo, va veni si peste noi?
Iar de data asta, americanii in premiera spun ca criza bugetara din Europa s-ar putea sa duca la o mare recesiune, care in premiera sa vina din Europa spre America", mai spune acesta. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 11:57