Germania a inregistrat crestere a PIB de 0,8% in primul trimestru, fata de trimestrul al patrulea, in timp ce in Franta economia a stagnat, evolutie care evidentiaza traiectoria divergenta a celor mai mari doua economii ale zonei euro.
Daca acest trend se mentine, ar putea crea dificultati Bancii Centrale Europene la stabilirea unei dobanzi care sa fie adecvata ambelor economii, in timp ce rezultatul mai slab al Frantei va spori si mai mult presiune asupra presedintelui François Hollande, scrie cotidianul Wall Street Journal.
Dupa ce a majorat puternic taxele in primele 18 luni in functia de presedinte, Hollande si-a schimbat abordarea in ianuarie si a promis reducerea cheltuielilor statului si taxe mai mici pentru companii, astfel incat acestea sa poata investi si angaja.
Biroul de statistica al Germaniei a informat, joi, ca Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,8% in primul trimestru din acest an, raportat la ultimele trei luni din 2013. Cresterea este cea mai rapida incepand cu primul trimestru din 2011 si dubla fata de rata din ultimul trimestru al anului trecut.
Consumul a reprezentat principalul motor al cresterii, mai ales cheltuileile efectuate de populatie si stat. Comertul extern a limitat avansul economic, iar calculele preliminare au aratat declinul exporturilor si accelerarea importurilor.
In contrast, in Franta, consumatorii au redus cheltuielile, iar companiile investitiile, potrivit datelor publicate joi de autoritatile de statistica,... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 12:00
Economiile germana si franceza, primele doua economii din zona euro, au inregistrat o crestere economica peste asteptari in trimestrul al doilea al acestui an, arata cifrele preliminare publicate miercuri de institutele de statistica din cele doua tari.
Potrivit Oficiului federal de statistica (Destatis), Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere peste asteptari de 0,7% in perioada aprilie-iunie 2013, gratie in special cresterii consumului gospodariilor si a investitiilor, transmite AFP.
De asemenea, contrar asteptarilor, comertul extern a contribuit si el la cresterea economica, Destatis precizand ca exporturile au crescut mai rapid decat importurile.
Cresterea de 0,7% inregistrata in trimestrul al doilea, vinde dupa un prim trimestru in care economia germana a stagnat, iar in ultimul trimestru al anului trecut a inregistrat o contractie de 0,5%.
In cazul economiei franceze, aceasta a iesit din recesiune in al doilea trimestru al acestui an gratie unei o cresteri surprinzatoare a Produsului Intern Brut cu 0,5%, cel mai mare avans inregistrat dupa primul trimestru al anului 2011, a informat Institutul national de statistica din Franta (Insee). Aceasta relansare vine dupa doua trimestre consecutive (la sfarsitul lui 2012 si inceputul lui 2013) de contractie a PIB-ului ( minus 0,2% de fiecare data).
Insee a precizat ca aceasta evolutie pozitiva se datoreaza in special revenirii consumului gospodariilor, care a crescut cu 0,4% in al doilea... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 09:40
Recesiunea in Franta s-a incheiat, a declarat marti ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici, indicand estimarile publicate de Banca Centrala a Frantei si Institutul de Statistica (Insee), care arata o crestere de 0,2% in trimestrul doi din 2013, comparativ cu un declin de 0,2% in primele trei luni din acest an, transmit Bloomberg si Reuters.
"Acum trebuie sa facem eforturi sa transformam aceasta iesire din recesiune intr-o redresare autentica", a afirmat oficialul francez la postul de radio Europe 1.
Increderea companiilor franceze in economie a crescut in iulie pentru a treia luna consecutiv, indicand ca imbunatatirea cererii ar putea ajuta la redresarea economiei.
De asemenea, Institutul de Statistica (Insee) a publicat un studiu privind activitatea economica in iulie, care arata ca increderea in sectorul industrial a urcat la 95 de puncte, de la 93 in iunie, in timp ce increderea in sectorul serviciilor a crescut, de asemenea, la 86 de puncte, de la 84 de puncte in iunie. In iulie, increderea in sectorul industrial a atins cel mai ridicat nivel din aprilie 2012.
Saptamana trecuta, Banca Centrala a Frantei a imbunatatit estimarea de crestere a economiei in trimestrul doi din 2013, la 0,2%, fata de prognoza anterioara de 0,1%.
Revizuirea in crestere vine ca urmare a unor rapoarte recente ce arata redresarea productiei industriale in iunie, datorita comenzilor de peste hotare, mai ales in sectorul industriei, transporturilor si auto. Aceasta... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 16:20
Franta a prelungit perioada de crestere economica modesta in trimestrul doi din 2013, oprind scurta perioada de recesiune cu care s-a confruntat a doua mare economie a zonei euro, a estimat luni Banca Centrala a Frantei.
In perioada aprilie-iunie 2013, Produsul Intern Brut al Frantei a inregistrat o crestere de 0,1%, a prognozat luni Banca Centrala, dupa ce economia franceza a intrat in recesiune in primul trimestru din 2013, inregistrand un declin de 0,2%, transmite Reuters. In trimestrul patru din 2012, Produsul Intern Brut al Frantei a inregistrat o scadere de 0,3%.
Anuntul Bancii Frantei confirma astfel estimarea de luna trecuta, care indica un avans al economiei de 0,1%. De asemenea, Banca Centrala a Frantei a publicat un studiu privind activitatea economica in mai, care arata ca increderea in sectorul industrial s-a mentinut la 94 de puncte, in timp ce increderea in sectorul serviciilor a scazut la 88 de puncte, cel mai redus nivel din iulie 2009.
Intr-un raport separat se arata ca productia industriala a Frantei a crescut cu 2,2% in aprilie, comparativ cu martie, un semnal pozitiv pentru autoritatile de la Paris.
Guvernul se asteapta la o crestere de 0,1% in acest an a Produsului Intern Brut al Frantei. mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 11:52
Franta, a doua mare economie a zonei euro, a intrat in a treia recesiune de la criza financiara din 2008-2009, dupa un declin al Produsului Intern Brut de 0,2% in primul trimestru din 2013, similar cu cel inregistrat in ultimele trei luni din 2012, conform datelor preliminare publicate miercuri de Institutul de Statistica (Insee).
O recesiune este definita in mod tehnic drept doua trimestre consecutiv de contractie a economiei. Analistii estimau ca economia franceza va inregistra o scadere de 0,1% in primele trei luni din acest an, transmit AFP si Bloomberg.
Pentru 2012, Insee a mentinut estimarea privind o crestere zero a economiei franceze, dupa ce a revizuit in scadere datele din trimestrul trei din 2012, cand cresterea a fost de 0,1%, fata de 0,2% cat s-a prognozat initial. De asemenea, Insee a pastrat previziunea privind deficitul bugetar de 4,8% din PIB in 2013 si cresterea datoriei, la 90,2% din PIB.
Guvernul de la Paris se asteapta la o crestere de 0,1% in acest an a Produsului Intern Brut al Frantei.
Comisia Europeana a acordat Frantei un ragaz de doi ani, pana in anul 2015, pentru a-si aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, din cauza perspectivelor slabe privind redresarea economiei. mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 09:27
Frantei a inregistrat, in al doilea trimestru al anului, o crestere economica zero, acesta fiind al treilea trimestru de stagnare pentru a doua cea mai mare economie a Europei.
De cealalta parte, Germania a inregistrat un avans de 0,3%, peste asteptarile analistilor, care estimau o crestere de doar 0,2 procente.
Desi Banca Centrala a Frantei estimase crestere economica pentru al doilea trimestru al anului, obiectivul guvernului de a raporta, pana la finele anului, un avans de 0,3%, inca mai poate fi atins.
Importurile au inregistrat o crestere cu 1,8% fata de 0,6% cat a fost in primul trimestru din 2012, in timp ce, exporturile au avansat doar cu 0,2%, fata de 0,1% cat a fost in prima parte a acestui an, potrivit datelor raportate de Institutul National de Statistica si Studii Economice (INSEE)
Economia germana a continuat sa creasca
Economia Germaniei, cea mai mare economie europeana, a inregistrat o crestere peste asteptari de 0,3% in al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, potrivit cifrelor preliminare publicate marti de Oficiul federal de statistica.
Chiar daca este vorba de o incetinire fata de cresterea de 0,5% inregistrata in primul trimestru, performantele inregistrate de economia germana in perioada aprilie-iunie 212 sunt peste estimarilor analistilor care mizau pe un avans de 0,2%, transmite AFP, citat de Agrepres.
In ritm anual, trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu perioada similara a anului... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 12:15
Economia franceza a reintrat in recesiune pentru a doua oara in ultimii trei ani, a avertizat, miercuri, Banca Nationala a Frantei.
Produsul intern brut al Frantei va inregistra, in perioada iulie - septembrie 2012, o scadere de 0,1%, dupa un declin similar in trimestrul doi din 2012, conform estimarilor bancii centrale a Frantei.
Ultima perioada de recesiune cu care s-a confruntat Franta a fost in primavara lui 2009, dar, de atunci, economia tarii a fost afectata de criza din zona euro, care a provocat scaderea increderii consumatorilor si a oamenilor de afaceri.
Din cauza adancirii crizei, guvernul de la Paris a revizuit in scadere datele privind evolutia produsului intern brut al Frantei in 2012. Acum, executivul se asteapta la o crestere a economiei Frantei de 0,3% in acest an, fata de un avans de 0,4% estimat anterior, si pentru 2013 prognozeaza o crestere de 1,2%, fata de un avans de 1,7% estimat anterior.
Un declin al produsul intern brut al Frantei in trimestrul trei va insemna ca tara se alatura altor state din UE care sunt in recesiune, cum ar fi Marea Britanie, Grecia, Italia, Portugalia si Spania.
Franta a inregistrat in primul trimestru din 2012 o crestere zero a economiei, dupa un avans de 0,1% in ultimele trei luni din 2011, a anuntat recent Institutul National de Statistica (Insee), confirmand estimarea anterioara.
Pentru 2012, Insee estimeaza ca economia franceza va inregistra o crestere de doar 0,4%, fata de 0,5% cat estima anterior.... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 16:10
FMI estimeaza ca Franta ar putea rata tinta de deficit bugetar in cazul in care nu va adopta masuri de reducere a cheltuielilor pe termen mediu, potrivit Mediafax.
In conditiile in care Franta se apropie de alegerile prezidentiale din aprilie, FMI sustine o propunere a presedintelui Nicolas Sarkozy de introducere in Constitutie a obligativitatii bugetului echilibrat, respinsa cu vehementa de Partidul Socialist.
Sarkozy si-a pus in joc reputatia cu angajamentul de a reduce deficitul bugetar de la 7,1% din PIB anul trecut la nivelul de 3% prevazut in Pactul de Stabilitate si Crestere al zonei euro, pana in 2013.
In raportul anual privind economia franceza, FMI anticipeaza ca economia franceza va rata estimarile guvernamentale privind cresterea si veniturile fiscale.
Fondul se asteapta ca deficitul bugetar sa scada de la 5,7% in acest an la 4,8% in 2012, fara sa ajunga insa sub 3,8% din PIB in 2013.
"Potrivit estimarilor actuale ale FMI, atingerea tintei de deficit de 3% din PIB necesita noi masuri", se arata in raport.
Potrivit Fondului, singura optiune este ca guvernul sa reduca cheltuielile, avand in vedere ca impozitele din Franta sunt printre cele mai ridicate din Europa.
Franta are cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar si al datoriilor dintre statele care au ratingurile suverane la nivelul maxim "AAA".
Potrivit raportului, Franta nu isi poate permite ratarea tintelor fiscale pe termen mediu, avand in vedere necesitatea de consolidare a aplicarii Pactului... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 23:40
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a facut luni apel la organizatiile internationale pentru a-si modifica sistemul statistic, dominat in prezent numai de produsul intern brut (PIB), sustinand ca acest indicator nu ia suficient in calcul bunastarea cetatenilor, relateaza AFP, informeaza NewsIn."Franta se va lupta pentru ca toate organizatiile economice internationale sa isi modifice sistemele statistice urmand recomandarile" comisiei conduse de laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, a declarat presedintele francez, in cadrul unui discurs rostit la Universitatea din Sorbona.
Nicolas Sarkozy tocmai a primit recomandarile comisiei, infiintata in februarie 2008 si compusa din 22 de experti.
Comisia Stiglitz propune in special intocmirea unei serii de indicatori care sa puna accentul in cadrul statisticilor economice mai mult pe "bunastare" decat pe productie.
"PIB-ul nu este gresit, insa este utilizat in mod gresit, mai ales cand este prezentat ca o masura a bunastarii economice", arata raportul acestei comisii.
"In intreaga lume, cetatenii cred ca sunt mintiti, ca cifrele sunt falsificate si, mai rau, ca cifrele sunt manipulate", a declarat Sarkozy.
"Franta va inainta acest raport pe ordinea de zi a tuturor marilor reuniuni internationale", a adaugat presedintele francez.
Anuntul lui Sarkozy vine la o saptamana dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca va publica din 2010 un "indice de presiune ecologica", in afara de PIB.
Proiectul Bruxelles-ului... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2009, ora 14:53