Un singur stat membru al Uniunii Europene - Cipru - a avut anul trecut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA 2010, sistemul conturilor europene - n.r.) mai mare de 3% din PIB, in timp ce Romania a avut un deficit bugetar de 3% din PIB, potrivit celei de-a doua estimari publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2018, tarile care au inregistrat execedent bugetar sunt Luxemburg (2,7%), Germania si Malta (ambele 1,9%), Bulgaria (1,8%), Olanda (1,5%), Cehia (1,1 %), Grecia (1%), Danemarca, Slovenia si Suedia (toate cu 0,8%), Lituania (0,6%), Croatia (0,3%), Austria (0,2%) si Irlanda (0,1%).
In acelasi timp, doua state membre au avut anul trecut deficite guvernamentale egale sau mai mari de 3% din PIB: Romania (3%) si Cipru (4,4%).
In schimb, la finele lui 2018, Romania se situa in randul statelor membre UE cu un nivel redus al datoriei guvernamentale raportate la Produsul Intern Brut (35%), un nivel mai scazut fiind inregistrat doar in Estonia (8,4%), Luxemburg (21%), Bulgaria (22,3%), Cehia (32,6%), Lituania (34,1%) si Danemarca (34,2%).
La nivelul UE, 14 state membre aveau in 2018 un nivel al datoriei guvernamentale mai mare de 60% din PIB, cel mai ridicat nivel fiind in Grecia (181,2%), Italia (134,8%), Portugalia (122,2%), Cipru (100,6%), Belgia (100%), Franta (98,4%) si Spania (97,6%).
Potrivit Eurostat, in 2018 deficitul guvernamental si datoria, atat in zona euro cat si in UE 28, au scazut comparativ cu 2017. In... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 14:52
Un singur stat membru al Uniunii Europene - Cipru - a avut anul trecut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA 2010, sistemul conturilor europene - n.r.) mai mare de 3% din PIB, in timp ce Romania a avut un deficit bugetar de 3% din PIB, potrivit unei estimari preliminare publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cipru a inregistrat anul trecut un sold negativ de 4,8% din PIB.
In 2018, Luxemburg (2,4%), Bulgaria si Malta (ambele 2%), Germania (1,7%), Olanda (1,5%), Grecia (1,1%), Suedia si Cehia (ambele 0,9%), Lituania si Slovenia (ambele 0,7%), Danemarca (0,5%), Croatia (0,2%) si Austria (0,1%) au inregistrat excedent bugetar, in timp ce Irlanda a raportat echilibru bugetar.
Doua state membre au avut anul trecut deficite guvernamentale egale sau mai mari de 3% din PIB: Romania (3%) si Cipru (4,8%).
In schimb, la finele lui 2018, Romania se situa in randul statelor membre UE cu un nivel redus al datoriei guvernamentale raportate la Produsul Intern Brut (35%), un nivel mai scazut fiind inregistrat doar in Estonia (8,4%), Luxemburg (21,4%), Bulgaria (22,6%), Cehia (32,7%), Danemarca (34,1%) si Lituania (34,2%).
La nivelul UE, 14 state membre aveau in 2018 un nivel al datoriei guvernamentale mai mare de 60% din PIB, cel mai ridicat nivel fiind in Grecia (181,1%), Italia (132,2%), Portugalia (121,5%), Cipru (102,5%), Belgia (102%), Franta (98,4%) si Spania (97,1%).
Potrivit Eurostat, in 2018 deficitul guvernamental si... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2019, ora 13:15
Atentatele din 22 martie de la Bruxelles au costat Belgia aproape un miliard de euro, relateaza ziarele din Belgia, citand un prim raport pe acest subiect al Ministerului Economiei.
Potrivit Le Soir, regiunea Bruxelles a avut o cifra de afaceri diminuata cu 122,5 milioane de euro in primul trimestru al acestui an, Flandra a pierdut 33 de milioane de euro si Valonia 20 de milioane de euro.
In plus, incasarile statului au scazut cu 760 de milioane de euro dupa atentate.
Totalul pierderilor reprezinta in jur de 0,1% din PIB in primul trimestru din 2016.
"Este primul studiu de impact economic dupa atentatele de la Paris din luna noiembrie 2015. Este foarte important sa avem acest gen de ...citeste mai departe despre "Cati bani a pierdut Belgia in urma atentatelor de la Bruxelles" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Iulie 2016, ora 10:19
SUA vor schimba metodologia de calcul a PIB in aceasta saptamana, pentru a include componente precum cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare, care vor fi clasificate ca investitii, iar modificarea va majora valoarea PIB cu circa 3%, echivalentul economiei Blegiei.
"Istoria economica a SUA va fi rescrisa in aceasta saptamana, intrucat cele mai ample schimbari de metodologie din ultimii ani vor adauga la PIB-ul celei mai mari economii a lumii echivalentul unei tari precum Belgia", scrie cotidianul american Financial Times.
Produsul Intern Brut al SUA s-a situat la 15.685 miliarde de dolari anul trecut, iar cel al Belgiei la 484 miliarde de dolari.
Schimbarile vor fi anuntate miercuri de Biroul de Analiza Economica, iar cele mai importante sunt includerea pentru prima data in calculul PIB ca investitii a cheltuielilor pentru cercetare - dezvoltare si a drepturilor de autor, precum si reflectarea pensiilor in deficite. Impreuna, modificarile ar trebui sa conduca la o revizuire in crestere a PIB cu 3%.
In prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare si dezvoltare sunt tratate in PIB drept costuri ale afacerii. Astfel, produsul final este inclus in PIB, dar cercetarea derulata pentru a crea produsul nu este luata in calcul.
Modul in care este calculat PIB este reanalizat odata la cinci ani in SUA, pentru a reflecta mai precis situatia economica.
"Operam aceste schimbari majore si pentru datele din trecut, ceea ce pentru noi inseamna pana in 1929, astfel... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 15:58
Economia americana va deveni oficial cu 3% mai mare in iulie, parte a unei schimbari de metodologie, in urma careia statistica americana va lua in calcul componente moderne ale PIB, precum drepturi de autor din industria filmului, cheltuieli de cercetare si dezvoltare, potrivit Financial Times.
Active de miliarde de dolari vor fi luate incluse in calculul PIB al celei mai mari economi din lume. Schimbarile vizeaza o imagine mai buna a activitatii economice in schimbare din SUA, scrie Financial Times.
Schimbarea este cea mai mare pentru statistica SUA incepand din 1999, cand activitatea institutiei a fost influentata puternic de adaugarea unor softuri noi pentru computer, a declarat Brent Moulton, responsabil de date privind economia nationala la Biroul Economic de Statistica al SUA.
"Introducem aceste schimbari majore si in datele din trecut - ceea ce pentru noi inseamna pana in 1929 - astfel ca in fapt rescriem istoria economica", a spsus Moulton.
Schimbarile vor afecta totul, de la PIB pentru diferite state la stabilitatea inflatiei tintite de Rezerva Federala, si vor forta economistii sa redeschida dezbateri precum cele legate de profiturile companiilor sau cresterea economica.
Statele Unite vor deveni astfel una dintre primele tari care adopta noile standarde internationale pentru calculul PIB. In urma revizuirii, economia mondiala va deveni mai mare cu echivalentul unei tari precum Belgia.
In prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare si... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 10:28
Belgia a intrat in recesiune la sfarsitul lui 2011, in conditiile in care Produsul Intern Brut a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere, potrivit estimarilor preliminare publicate miercuri de Banca Nationala a Belgiei (BNB), transmite AFP.
Potrivit Bancii Nationale, Produsul Intern Brut al Belgiei a inregistrat o scadere de 0,2% in trimestrul patru al anului trecut dupa o scadere de 0,1% in trimestrul al treilea (cifre revizuite). BNB a precizat totusi ca pe ansamblul anului 2011, Belgia a inregistrat o crestere economica de 1,9%.
Fondul Monetar International estima inca de saptamana trecuta ca economia Belgiei a intrat in recesiune. "Perspectivele economice sunt dificile. O recesiune a inceput deja in Belgia si se preconizeaza ca PIB-ul real va stagna in 2012, urmand ca o usoara relansare sa aiba loc in 2013", se arata in concluziile preliminare ale raportului anual al FMI cu privire la economia belgiana.
Banca Nationala a Belgiei a revizuit in scadere atat cifrele privind evolutia PIB-ului in trimestrul al treilea 2011 (pana la o scadere de 0,1% fata de o crestere zero cat estima anterior), cat si datele pentru trimestrul al doilea (pana la o crestere de 0,3% in loc de un avans 0,4% preconizat initial). mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 19:10
Comisia Europeana a respins proiectul de buget al Belgiei pentru 2012, anunta vineri presa belgiana.
Documentul prevede o crestere economica de 0,8% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. O previziune considerata prea optimista de executivul european.
CE afirma ca, la o crestere economica de 0,8%, deficitul va atinge 3,1% din PIB.
"In acest caz, Belgia va incalca regulile europene, care prevad un deficit maxim de 3% pentru 2012", scrie cotidianul La Derniere Heure.
Potrivit presei, autoritatile belgian nu intentioneaza sa modifice proiectul de buget.
Guvernul Di Rupo nu accepta calculele Comisiei si da asigurari ca deficitul de 2,8% este prefect realizabil. mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 13:25
Standard&Poor's (S&P) a retrogradat, vineri, ratingul Belgiei cu o treapta, de la nivelul "AA+" la "AA", cu perspectiva negativa, iar acum sectorul financiar belgian ar putea avea nevoie de sprijin guvernamental.
Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost mentinut la "A1+", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Retrogradarea ratingului reflecta cresterea riscurilor de finantare si a probabilitatii ca sectorul financiar belgian sa aiba nevoie de sprijin guvernamental.
Datoriile generale guvernamentale nete sunt asteptate sa ajunga la circa 93% din PIB la sfarsitul acestui an, iar sprijinul pentru sectorul financiar ar putea urca ponderea datoriilor la peste 100% din PIB, potrivit S&P.
Agentia atrage atentia asupra pozitiei bugetare a guvernului si a probabilitatii mari de incetinire a cresterii economice, avand in vedere procesul de restrangere a creditatii in sectorul financiar european.
Cu o pondere a exporturilor de 80% din PIB, Belgia este una dintre cele mai deschise economii din zona euro si foarte expusa la scaderea cererii externe.
S&P a mentionat totodata si problema capacitatii guvernului de a reactiona la posibilele presiuni economice interne si externe, care este constransa de esecurile repetate de a forma un nou guvern, in ultimul an si jumatate.
Eexcutivul interimar a luat masuri temporare de a imbunatati situatia fiscala in 2011, dar nu are mandatul de a aplica reforme fiscale si structurale profunde, se... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 21:48
Este posibil ca viitorul economic al Belgiei sa atarne de un fir de par din cauza lipsei unui guvern de peste 250 de zile. Datoriile tarii sunt uriase, iar incercarile de formare a unui guvern de uniune nationala au fost sortite esecului.La prima vedere, impasul politic nu pare sa dauneze tarii. Se colecteaza taxe, containerele cu gunoi sunt ridicate regulat, iar scolile sunt deschise. Datele Bancii Centrale arata ca increderea consumatorilor belgieni ramane stabila in sistemul politico-economic local, atingand nivelurile din februarie 2007. In acest caz, are vreo importanta daca Belgia este guvernata? Raspunsul este: da. Cu toate ca aceasta problema nu interfereaza cu viata cotidiana. Nivelul de indatorare a guvernului este de aproape 100% din PIB. Acest indicator situeaza Belgia pe locul al treilea in UE, ceea ce conduce la comparatii alarmiste cu Spania si Portugalia, mergandu-se pana la scenarii asemanatoare Irlandei sau Greciei. Aceste comparatii nu sunt in favoarea Belgiei, deoarece tarile mai sus amintite macar incearca sa ia masuri impotriva problemelor legate de datoria publica. Regele Belgiei, Albert al II-lea, a cerut Guvernului interimar sa ia in considerare o micsorare a impozitelor, dar conform economistilor tara este in pericol. "Nu exista nicio iesire. Daca avem un nivel al datoriilor la 100 la suta din PIB si o populatie imbatranita, trebuie luate masuri, nu putem amana luarea deciziilor radicale la infinit", a declarat un economist local al ING Bank.... mai mult
Duminica, 06 Martie 2011, ora 23:11