Esecul in reducerea poluarii va costa guvernele din intreaga lume miliarde de dolari, sustin economistii de la Universitatea Cambridge care au utilizat inteligenta artificiala pentru a face predictii cu privire la efectele schimbarilor climatice asupra ratingurilor de tara, transmite Bloomberg.
Daca emisiile poluante vor continua la nivelul actual, 63 de tari vor suferi o retrogradare a ratingurilor suverane, cu mai mult de o treapta, pana in 2030, sustine acest grup de economisti printre care se numara si Moritz Kraemer, fost director al diviziei de ratinguri suverane de la S&P Global Ratings. Calificativul SUA ar urma sa fie coborat cu doua trepte, in timp ce ratingurile Germaniei, Indiei si Olandei ar putea sa sufere o retrogradare cu trei trepte. Chiar si indeplinirea angajamentelor incluse in Acordul de la Paris ar insemna o reducere medie de 0,65 trepte.
"Pe masura ce schimbarile climatice vor afecta economiile nationale, serviciul datoriilor va deveni mai greu si mai scump. Pietele au nevoie de informatii credibile cu privire la modul in care schimbarile climatice se traduc in riscuri materiale", a declarat Matthew Agarwala, economist la Bennett Institute for Public Policy din cadrul Universitatii Cambridge.
80 de tari vor suferi o reducere a ratingurilor
Cercetatorii au utilizat inteligenta artificiala pentru a calcula efectele schimbarilor climatice asupra ratingurilor atribuite de S&P pentru 108 tari de-a lungul mai multor perioade de timp. Potrivit... mai mult
Vineri, 19 Martie 2021, ora 05:00
Economia Romaniei a scazut in 2020 cu 3,9%, fata de 2019, arata datele provizorii publicate marti, 9 martie, de Institutul National de Statistica (INS).
Produsul Intern Brut in trimestrul IV 2020 a fost, in termeni reali, mai mare cu 4,8% comparativ cu trimestrul III 2020, iar fata de acelasi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere cu 1,4% pe seria bruta si de 1,8% pe seria ajustata sezonier.
"Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.053 miliarde lei preturi curente, in scadere-in termeni reali -cu 3,9% fata de anul 2019. La scaderea PIB, in anul 2020 fata de anul 2019, au contribuit majoritatea ramurilor economiei, contributii negative mai importante avand urmatoarele ramuri:
Industria (-2%), cu o pondere de 19,7% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a redus cu 9,3%;Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,9%), cu o pondere de 18% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a redus cu 4,7%;Activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (-0,8%), cu o pondere de 2,5% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a redus cu 24,5%;Agricultura, silvicultura si pescuitul (-0,7%), cu o pondere de 3,8% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a redus cu 16,2%;Impozitele nete pe produs (-0,8%), cu o pondere de 9,1% la formarea PIB si al caror... mai mult
Marti, 09 Martie 2021, ora 10:27
Economia Canadei a inregistrat, in 2020, cea mai slaba performanta, dupa ce pandemia COVID-19 a afectat intreaga tara, inchizand afaceri si generand pierderea a milioane de locuri de munca.
Institutul de Statistica al Canadei anunta ca Produsul Intern Brut real a scazut cu 5,4% in 2020, cel mai puternic declin anual de cand au fost inregistrate prima data aceste cifre, in 1961.
"Este oficial. Pandemia COVID-19 a facut ca economia canadiana sa sufere cea mai abrupta contractie de la Marea Depresiune", a declarat Sri Thanabalasingam, economist senior.
Scaderea a fost cauzata de inchiderea unor zone mari ale economiei in martie si aprilie in timpul primului val al pandemiei COVID-19, care a zdrobit economia. De atunci, activitatea economica a crescut incet si constant.
Institutul de statistica din Canada precizeaza ca economia a crescut cu o rata anuala de 9,6% in al patrulea trimestru al anului 2020, in scadere fata de o rata de crestere anuala de 40,6% in al treilea trimestru.
Aceasta a fost mai mare decat era de asteptat, estimarea medie a specialistilor fiind de 7,5%, potrivit firmei de consultanta financiara Refinitiv.
Decembrie a inregistrat o crestere de 0,1%
Cu toate acestea, in ciuda rezultatului mai bun decat asteptarile privind trimestrul IV, decembrie a inregistrat o crestere de 0,1%, urmand o crestere de 0,8% in noiembrie.
Activitatea economica totala din decembrie a fost cu aproximativ trei procente sub nivelul pre-pandemic in februarie... mai mult
Duminica, 07 Martie 2021, ora 12:00
PIB-ul Romaniei a fost revizuit in scadere cu peste 17 miliarde de lei, de la 1.058 de miliarde de lei, la 1.040,8 miliarde de lei, adica pe minus cu 4,4%, a anuntat Comisia Nationala de Prognoza.
"Evolutiile sectoriale, precum si contractia mai ampla din sectorul agricol, la care se adauga si revenirea mai lenta la nivel international, au contribuit la revizuirea negativa a Produsului Intern Brut, care este estimat a atinge o valoare de 1040,8 miliarde lei in anul 2020 si o dinamica anuala de -4,4%", se mentioneaza in Nota privind evolutia principalilor indicatori macroeconomici din economia romaneasca in perioada 2020 - 2024.
Aparitia celui de al doilea val al pandemiei si continuarea masurilor de distantare fizica in trimestrul IV au avut in plan economic, pentru anul 2020, un impact negativ mai amplu decat cel estimat initial asupra unor sectoare, cum ar fi serviciile prestate populatiei sau vanzarile de autoturisme, ceea ce a impus o diminuare mai pronuntata, cu 0,3 puncte procentuale a valorii adaugate brute pentru servicii.
La acestea se adauga si scaderile mai ample de productie comunicate de INS pentru sectorul agricol, actuala prognoza a valorii adaugate brute fiind in acest caz inferioara cu 0,7 puncte procentuale. In acelasi timp, au fost reevaluate pozitiv pentru anul 2020 rezultatele din domeniul constructiilor, cu un plus de 1,1 puncte procentuale.
In Prognoza pe termen mediu 2020 - 2024 - varianta de iarna 2021, CNSP estimeaza o scadere o... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 11:51
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirma ca isi doreste ca "pactul pentru sanatate" sa respecte unele reguli clare, intre care alocarea pentru sistemul sanitar a aproximativ 9,5 la suta din Produsul Intern Brut, cat este media alocata sistemelor similare in statele europene.
Marcel Ciolacu sustine ca acest "pact pentru sanatate" pe care PSD il propune prevede, printre altele, depolitizarea sistemului de sanatate, prin angajarea de manageri exclusiv prin concurs, debirocratizarea sistemului, un "parteneriat loial" intre autoritatile locale si cele centrale, despre care sustine ca in prezent nu exista.
"In momentul acesta fondurile de la Guvern sunt dirijate numai catre administratiile PNL. (...) La ultima imparteala de bani domnul Orban nu a dat niciun leu unui primar resedinta de judet al PSD. Ati mai auzit de asa ceva in ultimi 30 de ani? Eu nu am mai auzit", a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seara, la Romania TV.
Liderul PSD a sustinut ca trebuie alocata media europeana din Produsul Intern Brut, de 9,5%, sistemului sanitar, acest lucru urmand a se traduce deopotriva in investitii in sistemul sanitar, dar si in majorari de salarii.
"Dupa ultima pandemie, Romania trebuie sa aloce acesti bani. (...) Nu vi se pare normal macar sa ai consum, daca n-ai investitii?", a adaugat Marcel Ciolacu.
"Numai un pact national pe sanatate, asumat de toate fortele politice, indiferent cine vine la putere sa nu incalce acest pact, numai un astfel de semnal trebuie dat... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 22:34
Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra un deficit de 10,3% din PIB anul acesta, desi ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut.
Mai mult, Comisia Europeana anticipeaza o scadere economica mai mare pentru acest an si o revenire mai slaba pentru 2021.
Comisia recomanda analiza dezechilibrelor macroeconomice pentru 12 state membre, intre care si Romania, care au inregistrat deficite excesive inca din februarie 2020.
Comisia Europeana estimeaza in prognoza de toamna ca tara noastra va inregistra un deficit bugetar de 10,3% din PIB anul acesta, peste cel estimat astazi de Ministerul de Finantelor (9,1% din PIB), diferenta fiind de peste 2 miliarde de euro, scrie biziday.ro.
Totodata, Comisia prognozeaza ca economia romaneasca se va contracta anul acesta cu 5,2%, urmand ca anul viitoare sa creasca cu 3,3%.
Citeste si: Ministrul Finantelor anunta ca deficitul bugetar urca la 9,1% din PIB la rectificare
Din aprilie 2020, Romania face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a incalcarii in 2019 a pragului privind deficitul maxim prevazut in tratat.
Raportul recomanda elaborarea de bilanturi aprofundate care sa identifice si sa evalueze gravitatea posibilelor dezechilibre macroeconomice pentru cele 12 state membre care au fost deja identificate ca inregistrand dezechilibre sau dezechilibre excesive in februarie 2020. Acestea sunt Croatia, Cipru, Franta, Germania,... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 20:26
Deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut la rectificarea bugetara care va fi adoptata in perioada urmatoare, potrivit ministrului Finantelor, Florin Citu.
"Ministerul Finantelor Publice propune o rectificare bugetara cu un deficit de 9,1% din Produsul Intern Brut si o contractie economica de 4,2%", a anuntat Citu, miercuri, intr-o conferinta de presa.
Citeste si: Citu cere procurorului general anchetarea tuturor declaratiilor facute de PSD de la inceputul declararii starii de urgenta pana astazi. "Au instigat la nesupunere" ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor anunta ca deficitul bugetar urca la 9,1% din PIB la rectificare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 12:27
PIB-ul Romaniei a crescut cu 5,6% in trimestrul al III-lea fata de trimestrul al II-lea, dar fata de acelasi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere cu 6,0% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier, potrivit datelor INS.
In perioada 1 ianuarie - 30 ianuarie 2020, PIB-ul Romaniei a scazut, comparativ cu perioada aceeasi perioada din 2019, cu 5,1% pe seria bruta si cu 4,6% pe seria ajustata sezonier.
"Estimarile "semnal" precum si cele provizorii ale Produsului intern brut
trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de
instituirea starii de urgenta si a starii de alerta. Aceste dificultati au fost legate de
colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si sau concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns. Pentru completarea
informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cat mai mult
posibil, efectele acestor cauze asupra calitatii indicatorilor produsi", spun oficialii INS.
Comparativ cu acelasi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut in trimestrul III 2020 a inregistrat o scadere cu 6,0%.
Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2020 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, fiind inregistrate modificari ale indicilor de volum comparativ cu a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2020, publicata in... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 10:09
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit pozitiv, cu 0,2 puncte procentuale, dinamica PIB in trimestrul II din 2020, a anuntat vineri ministrul Finantelor, Florin Citu, pe pagina sa de Facebook, mentionand ca "sunt date foarte bune care sustin scenariul de baza cu o revenire in V a economiei din trimestrul III 2020".
"Astazi INS a anuntat ca desi economia a fost in stare de urgenta in aproape tot trimestrul II au existat contributii pozitive la cresterea economica din: constructii - 0,3 puncte procentuale, IT - 0,6 puncte procentuale, administratie publica - 0,3 puncte procentuale", a mentionat Florin Citu.
Potrivit acestuia, "cele mai importante informatii vin de la investitii si exporturi nete."
"Investitiile au avut in perioada de criza o contributie pozitiva de 0,5 puncte procentuale (a fost revizuita de la 0,4 puncte procentuale) initial. Este evident ca strategia de a canaliza cat mai multe resurse spre investitii, 30 de miliarde lei in 9 luni si cea mai mare suma din ultimii 10 ani, a functionat. In ceea ce priveste exporturile nete, contributia negativa a fost redusa cu 0,4 puncte procentuale, ducand la un impact negativ mult mai mic pentru PIB. Sunt date foarte bune care sustin scenariul de baza cu o revenire in V a economiei din trimestrul III 2020", a mai scris ministrul Finantelor.
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit la 11,9%, de la 12,3%, estimarile privind contractia Produsului Intern Brut (PIB) pe serie ajustata sezonier... mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2020, ora 11:10