Iunie 2016 se anunta o luna cruciala pentru moneda britanica, referendumul privind apartenenta Regatului Unit la UE putand influenta in mod radical evolutia lirei sterline pe piata valutara.
Economistii consultati de Bloomberg dau o prognoza sumbra pentru lira in cazul iesirii Marii Britanii din Uniune, in vreme ca variata votului pro-UE ar putea ajuta moneda britanica sa recupereze teren dupa pierderile suferite in ultimele luni de incertitudine.
Depreciere accentuata
Majoritatea analistilor cred ca lira sterlina va cobori de la cursul de 1,45 dolari la un nivel cuprins intre 1,30 si 1,35 USD in cazul iesirii Marii Britanii din UE.
Acest lucru ar insemna o depreciere record a valutei din cea de-a cincea economie a lumii, impingand cursul lira/dolar la nivelul anului 1985.
Mai mult, unii dintre analisti avanseaza chiar scenariul in care lira ar putea cobori sub pragul de 1,30 dolari, mergand pana la un curs de 1,20 USD.
Chiar si in cel mai optimist scenariu de depreciere post-Brexit, oscilatiile de pe piata valutara se vor dovedi mai mari decat cele inregistrate in timpul crizei financiare globale din 2008.
In schimb, un rezultat favorabil pastrarii Regatului Unit in UE ar genera o crestere a cursului de schimb de la 1,45 dolari, la 1,50. Insa, doar 9 analisti din totalul de 31 consultati de agentia americana s-au aratat atat de optimisti.
Investitori derutati
Deocamdata, desi mai sunt doar cateva zile pana la aflarea optiunii insularilor, niciun... mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 10:46
Includerea yuanului chinezesc in cosul cu valute de rezerva al FMI reprezinta un moment istoric, dar nu doar pentru China. Expertii institutiei financiare au apreciat ca si alte monede nationale pot urma traseul yuanului pentru a accede in cosul super-valutelor.
Conducerea FMI a aprobat introducerea yuanului, alaturi de dolar, euro, lira sterlina si yen, in cosul valutelor de rezerva al Fondului incepand cu 1 octombrie 2016, dar lasa loc liber si altor monede nationale sa se alature, dupa urmatoarea analiza ce va avea loc in 2021, anunta Bloomberg.
Libera utilizare
Conform unei analize efectuate de expertii institutiei, "criteriile de libera utilizare in tranzactii internationale se aplica si altor valute", care s-ar putea regasi in viitor in cosul super-valutelor FMI.
Libera utilizare in tranzactii este doar unul dintre criteriile care stau la baza accederii unei monede in cosul valutelor cu Drepturi Speciale de Tragere (SDR).
Un alt aspect este cel legat de nivelul exporturilor de bunuri si servicii, care trebuie sa fie unul dintre cele mai ridicate la nivel global.
Pe langa asta, termenul de libera utilizare este reflectat de "larga folosire", ca si de "larga tranzactionare" a valutei respective.
Acest lucru presupune ca moneda respectiva sa se regaseasca in randul rezervelor oficiale constituite de bancile centrale, a pasivelor bancare internationale, a titlurilor de creanta si in tranzactii masive de pe piata valutara.
Expertii FMI nu au... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 16:12
China starneste ingrijoarea partenerilor comerciali, in special a celor din zona Asiei, dupa ce banca centrala de la Beijing a recurs la o devalorizare a yuanului de 2% in raport cu dolarul american.
Anuntul facut de Banca Populara a Chinei a starnit deja ingrijorare pe piata valutara, analistii interpretand gestul ca o noua etapa intr-un razboi al valutelor, arata portalul CNN Money.
Anunt soc
Decizia pare sa fi fost luata la foc rapid de catre economistii bancii centrale din China, anuntul fiind facut public chiar inainte de deschiderea bursei, marti, 11 august.
Alegerea momentului si luarea unei decizii neasteptate a starnit deja panica printre investitori, mai ales ca aceasta depreciere fortata a yuanului este cea mai mare din ultimele doua decenii.
In acelasi timp, contextul economic din China nu este cel mai fericit, cresterea inregistrata in primele doua trimestre fiind la un nivel destul de slab, in timp ce piata de capital da semne de volatilitate crescuta.
Oficialii din Banca Populara a Chinei au justificat masura prin variatiile puternice inregistrate intre cursul de referinta stabilit zilnic pentru yuan si evolutia pietei.
Val de critici
Chiar daca se prognozeaza ca devalorizarea va fi un eveniment singular, acest lucru nu ii fereste pe chinezi de un nou val de critici.
Deja oficiali din Statele Unite au acuzat in repetate randuri China ca mentine intentionat un curs scazut de schimb al yuanului, in timp ce isi sporeste constant... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 12:23
2Reprezentantii Citigroup sustin ca banca ar putea sa isi asume vinovatia in cadrul procesului deschis in State Unite de Departamentul de Justitie sub acuzatia de manipulare a pietei valutare.
"O intelegere cu Departamentul de Justitie ar putea include o recunoastere a vinei", arata surse din interiorul companiei.
Pe de alta parte, un comunicat de presa al bancii arata ca aceasta nu va fi pusa sub urmarire pentru speculatiile facute in urma manipularii dobanzii interbancare Libor, dezvaluie reporterii BBC.
Scandal global
Citigroup face parte din grupul de sase banci care au fost puse sub acuzare de catre autoritatile din mai multe state pentru manipularea pietei Forex intr-un scandal izbucnit la sfarsitul lui 2014.
Un proces initiat de autoritatile din Argentina ar putea duce la deschiderea unor dosare penale pentru angajatii bancii, pe masura ce si statul sud-american este atacat in instanta de fondurile de risc din Statele Unite.
Situatia din Argentina se poate solda cu repercursiuni majore si amenzi usturatoare pentru Citi si Citigroup Argentina, recunosc oficialii companiei.
Fondurile americane NML Capital si Aurelius Capital Management se lupta sa obtina suma de 1,3 miliarde dolari dupa ce au refuzat sa accepte o restructurare a datoriei statului sud-american.
Plata dobanzilor in cazul obligatiunilor argentiniene a fost blocata printr-o hotarare a unei Curti de Justitie din Statele Unite, judecatorul obligand statul argentinian sa plateasca mai... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 11:19
Nivelul rezervei valutare globale a inceput sa scada, dupa un deceniu in care depozitele bancilor centrale au crescut de 5 ori.
In martie, suma detinuta de bancile centrale din intreaga lume a scazut la 11.060 de miliarde de dolari, fata de 12.030 miliarde de dolari, maximul atins in august anul trecut.
Constatarea vine atat pe fondul unei aprecieri a dolarului american, fapt ce a dus la dminuarea valorii rezervelor detinute in euro sau alte valute, dar si ca o schimbare de atitudine a bancilor centrale.
In special China si Rusia au intretinut in ultimii ani trendul acumularilor masive de capital strain, cu aproximativ 825 de milioane de dolari in fiecare an al ultimului deceniu.
2015 marcheaza astfel sfarsitul unui deceniu de acumulari masive in rezervele bancilor centrale, acestea crescand cu 500% fata de sumele constituite in 2004, arata agentia Bloomberg.
Provocare pentru piata globala
Reducerea rezervelor valutare se arata ca un eveniment cu implicatii deosebite pe piata globala.
Aceasta ar putea genera o deprecire continua a monedei euro, reducerea cererii pentru bonurile emise de Trezoreria Americana, dar si o presiune suplimentara pentru economiile in dezvoltare, confruntate deseori cu derapaje in privinta mentinerii ritmului de crestere economica.
"Este o provocare pentru pietele emergente. Acesta au nevoie acum de stimuli monetari, dar, din ce se vede, samanta volatilitatii a fost deja semanata", considera Stephen Jen, fost economist al... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 14:15
Rezerva Federala a SUA ancheteaza cele mai mari banci din lume pentru a determina daca traderii au manipulat indicii de pe pietele valutare, cu un rulaj de 5.300 miliarde de dolari pe zi.
Rezerva Federala se alatura astfel numarului tot mai mare de banci centrale si guverne care deruleaza investigatii pentru suspiciuni de manipulare a pietei de schimb valutar prin schimbul de informatii confidentiale intre traderii celor mai mari banci, cu scopul de a maximiza propriile profituri, a afirmat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.
Bancile risca amenzi usturatoare.
"Fed poate hotari la discretie daca si cat sa amendeze bancile, daca mecanismele deficitare de control intern sau lipsa unei supravegheri adecvate au rezultat in manipularea cursurilor de schimb valutar de catre traderi", comenteaza pentru Bloomberg un fost procuror federal din SUA, in prezent avocat.
Fed a sanctionat anul trecut mai multe banci pentru deficiente in zona mecanismelor de control intern, inclusiv in ceea ce priveste spargerea embargoului pe tranzactii cu entitati din Iran si pariuri proaste pe piata derivatelor financiare.
Deutsche Bank, Citigroup, Barclays si UBS controleaza peste jumatate din tradingul valutar la nivel global, potrivit datelor Euromoney Institutional Investor.
Autoritatile din Marea Britanie si Elvetia, dar si Departamentul Justitiei din SUA deruleaza propriile investigatii privind manipularea indicilor de pe pietele valutare.
Cel putin 12 banci au fost... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 13:52
Autoritatea de reglementare financiara din Elvetia investigheaza mai multe banci in legatura cu posibilia manipulare a cursurilor de schimb ale unor valute.
"Autoritatea de Supraveghere a Pietei Financiare isi coordoneaza actiunile cu autoritati din alte tari, intrucat ar putea fi implicate mai multe banci la nivel global. Institutia nu va furniza detalii suplimentare referitor la ancheta sau numele bancilor implicate", se arata intr-un comunicat al autoritatii de reglementare, potrivit Bloomberg.
Anuntul privind ancheta vine dupa ce Bloomberg a scris in luna iunie ca dealerii unor banci si-au transmis intre ei informatii si au utilizat ordine ale clientilor pentru a influenta indici valutari de referinta, cu scopul de a obtine profituri.
Un purtator de cuvant al autoritatii pentru piata financiara a refuzat sa prezinte detaliile investigatiei, iar reprezentanti ai UBS si Credit Suisse nu au putut fi contactati.
Mai multi oficiali UE au cerut in luna iunie Marii Britanii sa ancheteze posibila manipulare a ratelor de schimb valutar, dupa aparitia unor informatii in presa potrivit carora traderii au fixat timp de mai mult de 10 ani indicatorii de referinta ai pietelor valutare.
Dealerii de la unele dintre cele mai mari banci ale lumii au manipulat timp de mai bine de 10 ani indicii valutari de referinta WM/Reuters, au declarat la momentul respectiv pentru Bloomberg cinci actuali si fosti dealeri care aveau informatii despre aceste practici. mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 13:55