Negociatorul-sef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat, joi, ca Marea Britanie poate reveni, pana la sfarsitul perioadei de tranzitie, asupra pozitiei de a iesi din piata unica si uniunea vamala.
Oficialul european i-a dat termen premierului britanic Theresa May pana la 31 decembrie 2020 pentru a se razgandi in privinta iesirii din piata unica si uniunea vamala, afirmand: "Atat timp cat nu au iesit (din UE), in timpul perioadei de tranzitie, orice este inca posibil", transmite Press Association (PA).
Theresa May s-a folosit de un discurs din luna martie pentru a-si reitera "liniile rosii" legate de Brexit, si anume iesirea tarii din piata unica si uniunea vamala, precum si de sub jurisdictia Curtii de Justitie a UE.
Vezi si Mii de cetateni UE risca sa-si piarda statutul legal in Marea Britanie dupa Brexit - ce trebuie sa faca
Marea Britanie va parasi oficial blocul comunitar la 29 martie 2019, la exact doi ani de la invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, iar perioada de tranzitie de 21 de luni se va sfarsi la 31 decembrie 2020, data ce coincide cu incheierea cadrului bugetar multianual al UE 2014-2020.
"Daca britanicii doresc sa-si modifice liniile rosii, le vom modifica pe ale noastre in consecinta", a afirmat Barnier joi, in fata presei.
"Nu aud acest lucru acum, dar orice este posibil, nu exista dogmatism", a continuat el.
"Ceea ce creeaza problema in Irlanda este decizia Marii Britanii de a iesi din UE, dar si... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 12:47
Premierul britanic Theresa May a recunoscut vineri ca tara sa nu va obtine tot ceea ce vrea in negocierile cu privire la iesirea din Uniunea Europeana (UE), pledand totodata in favoarea unui acord de liber-schimb "cat mai larg posibil".
"Trebuie sa recunoastem ca sunt niste negocieri si ca niciunul dintre noi nu va primi exact ceea ce vrea", a declarat May intr-un discurs sustinut la Londra, in care ea a evocat pentru prima oara consecintele economice concrete ale plecarii din UE si cateva "realitati dure", relateaza AFP.
Ea a spus ca vrea un "acord cat mai larg posibil", "care sa acopere cat mai multe sectoare si o cooperare mai mare decat orice alt acord de liber-schimb care exista in lume azi". Insa a recunoscut ca dupa parasirea pietei unice "viata va fi diferita".
"Ea a recunoscut ca abordarea sa va reduce accesul pe care-l avem pe pietele europene", a reactionat liderul opozitiei laburiste Jeremy Corbyn.
La randul sau, negociatorul sef al Comisiei Europene (CE) Michel Barnier a salutat "claritatea" discursului lui May, in care observa "recunoasterea compromisului" ce "va clarifica liniile directoare" ale negocierilor pregatite de catre Cei 27.
Insa liderul europarlamentarilor conservatori din cadrul PPE Manfred Weber s-a declarat "si mai ingrijorat".
"Nu vad cum vom putea sa incheiem un acord asupra Brexitului, daca Guvernul britanic continua sa faca pe strutul in acest fel", a comentat pe Twitter Weber, care face parte din aceeasi familie politica... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 22:47
Prima faza a negocierilor privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana s-a incheiat.
Potrivit unor surse de la Bruxelles, Consiliul European saluta progresul obtinut in prima faza a negocierilor, care este suficient pentru avansarea la a doua faza, care vizeaza perioada de tranzitie solicitata de Marea Britanie dupa iesirea din UE.
De asemenea, a doua faza a negocierilor va viza si cadrul in care se vor desfasura viitoarele relatii dintre Marea Britanie si Uniune dupa Brexit.
Consiliul European este de acord cu perioada de tranzitie de doi ani solicitata de Marea Britanie, care va incepe in luna martie a anului 2019, odata ce Marea Britanie inceteaza sa mai fie membru al Uniunii Europene.
In aceasta perioada de tranzitie, Marea Britanie, ca tara terta, nu va mai participa, nominaliza sau alege membri pentru institutiile ce apartin UE si nu va avea niciun cuvant de spus in deciziile luate de institutiile europene.
In aceasta perioada, Marea Britanie va avea in continuare acces la piata unica si la uniunea vamala si va respecta legislatia si reglementarile europene, inclusiv jurisdictia Curtii Europene de Justitie.
De asemenea, pentru ca Marea Britanie va ramane in uniunea vamala si pentru ca va accepta inclusiv libertatea de miscare (parte din cele patru libertati asociate pietei unice), va trebui sa se supuna in continuare politicilor economicce ale UE, sa perceapa taxele vamale europene, dar si sa se asigure ca toate verificarile vamale sunt... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 23:21
Unii dintre bancherii de top din Londra au declarat ca si-ar amana sau chiar ar contramanda planurile de mutare a sediilor in Europa continentala, daca va exista un acord care sa permita Marii Britanii sa-si mentina accesul la piata unica europeana, o schimbare semnificativa fata de precedentele avertismente ca nu va exista "cale de intoarcere", se arata intr-o analiza a Financial Times (FT).
Comisia Europeana a recomandat vineri trecerea imediata la faza a doua a negocierilor privind viitorul relatiei dintre UE si Londra, referitoare la comert si perioada de tranzitie.
Perspectiva mentinerii accesului la piata unica europeana este vazuta ca putin probabila, dar posibila, dupa ce, saptamana trecuta, Regatul Unit a promis sa pastreze "alinierea deplina" la reglementarile UE privind piata interna daca nu va putea stabili termenii viitoarei relatii cu blocul comunitar dupa Brexit.
Autoritatile de reglementare, inclusiv Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) si Autoritatea de Reglementare a Pietei Financiare din Marea Britanie (FCA) au avertizat in mod public ca in primul trimestru din 2018 nu va mai exista "cale de intoarcere" pentru banci deoarece ele trebuie sa aiba planuri pentru un viitor in care ar putea sa nu mai aiba acces din Londra la piata UE, dupa implementarea iesirii tarii din blocul comunitar, in martie 2019.
Si marile banci, inclusiv HSBC, JPMorgan si Goldman Sachs, au transmis avertizari similare secretarului american pentru comert, Wilbur Ross,... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 14:00
Guvernul nipon a anuntat ca vrea sa inceapa discutiile preliminare pentru semnarea unui acord comercial cu Marea Britanie, in acelasi timp in care se pregateste sa faca pasul final in acordul negociat cu Uniunea Europeana.
Premierul Shinzo Abe a afirmat ca intentioneaza sa ajunga la un punct final al negocierilor cu UE in curul lunii viitoare, cu ocazia summit-ului G-20 de la Hamburg, anunta Hurriyet Daily News.
Negocierile dintre Tokyo si Bruxelles se poarta de mai multi ani, oficialii niponi sperand ca acest moment sa fie unul favorabil pentru definitivarea lor.
"Parteneriatul economic dintre Japonia si UE va fi un model pentru secolul XXI", a anuntat premierul japonez in cadrul unei emisiuni TV.
Pe de alta parte, seful guvernului de la Tokyo este direct interesat sa deschida discutiile pentru realizarea unui acord comercial cu Regatul Unit, in contextul in care investitiile nipone pe piata britanica se ridica la 96 miliarde dolari, peste 1.000 de companii japoneze operand pe aceasta piata.
Incertitudinea legata de Brexit i-a fortat pe multi afaceristi japonezi sa ia in calcul retragerea lor din regatul Unit, in special reprezentantii companiilor din industria fianciara temandu-se de pierderea accesului la piata unica europeana.
"Cum Marii Britanii ii este interzis sa demareze negocieri formale cat timp este inca membru al UE, discutiile vor avea un caracter informal si se vor derula in spatele scenei", anunta un raport Nikkei.
Sansele ca acestea sa... mai mult
Luni, 26 Iunie 2017, ora 06:14
Fiecare parte implicata in divortul UK-UE sustine ca despartirea o va avantaja, dar, pana in acest moment, doar blocul continental pare sa marcheze o revenire economica, chiar daca aceasta este inca tinuta in frau de anumiti factori socio-economici.
Pentru moment, zona euro pare sa conduca in competitie, cu o crestere de 0,5% raportata in regiune, in vreme ce britanicii au inregistrat un avans de oar 0,3% in primul trimestru al acestui an, comparativ cu datele din trimestrul IV al anului trecut, anunta CNN Money.
Datele statistice s-ar putea sa ii alarmeze pe sustinatorii Brexitului, dar analistii sustin ca este vorba de simplul efect al reducerii consumului in regat datorita inflatiei aparute in urma deprecierii lirei sterline.
Pe de alta parte, reversal medaliei arata ca, in ultimele 30 de trimestre, cresterea economica din Marea Britanie a depasit-o pe cea din zona euro de 21 de ori, poate si ca urmare a implementarii mai rapide de catre Banca Angliei a unui program de relaxare cantitativa.
Insa, inainte de 1973, pe cand Regatul Unit nu se alaturase blocului comunitar din acea vreme, economia insulara era privita ca una dintre cele mai bolnave de pe continent.
Aceasta ar insemna ca, fara acces garantat la piata unica europeana, britanicii ar trebui sa infrunte o perioada destul de aspra din punct de vedere economica sau sa ii croiasca rapid acces pe o piata de dimensiuni similare celei din UE, asa cum ar fi cea din Statele Unite, de exemplu.
Din punct... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 17:23
175.000 de muncitori in constructii, aproximativ 8 procente din forta de munca din sector, ar putea parasi Regatul Unit in urma unui divort transat in termeni duri intre UE si Marea Britanie.
Calculele au fost facute de analistii Royal Institute for Chartered Surveyors (Rics), arata The Guardian.
In ultima analiza Rics derulata la finalul anului trecut in randul companiilor de constructii din regat, 30% dintre acestea au mentionat faptul ca si-au bazat succesul pe angajarea muncitorilor din alte state europene, cele mai mlte dintre aceste firme gasindu-se in sud-estul Marii Britanii si fiind angrenate in proiecte de anvergura in toata tara.
Expertii Rics considera ca guvernul de la Londra va trebui sa asigure accesul Marii Britanii la piata unice europeana sau sa ofere rapid alternative la o criza a fortei de munca in sectorul constructiilor.
"Cifrele arata ca industria constructiilor a ajuns depoendenta de un numar mare de muncitori veniti din tarile UE, aproximativ 176.650", a explicat Jeremy Blackburn, seful departamentului de politici pentru Marea Britanie din cadrul institutului.
"Este in interesul nostru, al tuturor, sa facem din Brexit un succes, dar pierderea accesului pe piata unica ar putea reduce nivelul investitiilor curente, de 500 miliarde de lire sterline, in proiecte de infrastructura.
Fara acces la piata unica sau alte alternative puse in practica, nu vom fi capabili sa realizam infrastructura necesara pentru a pune orasele noastre pe o... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 10:06
2Peste un sfert dintre angajatorii britanici au declarat ca angajatii proveniti din alte state ale Uniunii Europene s-au gandit sa plece din companii sau din tara in 2017, dupa votul pro-Brexit de anul trecut, potrivit unei organizatii industriale.
In sectorul educatiei, proportia este de 43%, iar in cel al sanatatii de 49%, potrivit unui sondaj efectuat in peste 1.000 de companii, efectuat de Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), arata Reuters.
Piata britanica a muncii ramane puternica, dar decizia votantilor de a iesi din Uniunea Europeana va obliga probabil companiile sa isi regandeasca strategiile de training, in perspectiva unui numar mai mic de angajati din UE, in viitor.
Deputatii britanici au votat covarsitor pentru declansarea Brexit. Ce urmeaza
Premierul Theresa May a promis un control mai strict al imigratiei dupa iesirea din UE, care va avea loc probabil in 2019, chiar daca asta va insemna pierderea accesului liber pe piata unica.
Date oficiale recente arata ca angajatorii care depind in mare masura de migranti au probleme sa ocupe unele posturi. Astfel, 45% intre locurile de munca vacante la sfarsitul anului trecut erau in firme de retail si angro, industria prelucratoare, sanatate, industria ospitalitatii si servicii alimentare.
Un consilier pentru piata muncii al CIPD a spus ca datele oficiale mai arata ca numarul cetatenilor UE care lucreaza in Marea Britanie a crescut mai lent in trimestrul al treilea, decat inainte de... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 22:46
Premierul Irlandei, Enda Kenny, a sustinut luni dimineata ca Uniunea Europeana nu va raspunde cererilor Marii Britanii de a avea acces complet la piata unica, atat timp cat Londra nu va respecta principiul libertatii de miscare a persoanelor in cadrul blocului comunitar.
Intre timp, negociatorii britanici spera sa obtina accesul dorit la piata unica fara a face compromisuri cu privire la libertatea de miscare, transmite Reuters.
"Lasati-ma sa va spun ca la Consiliul European exista un subiect pentru care nu vor exista compromisuri", a declarat Kenny.
Brexit: Ministrul britanic de Externe avertizeaza - Pierderea accesului la piata UE va fi catastrofala
De asemenea, premierul irlandez a precizat ca situatia a fost ...citeste mai departe despre "Irlanda: Britanicii nu vor obtine acces la piata unica, fara sa accepte libertatea de miscare in UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 13:49