Programul de modernizare a rafinariei Petrobrazi, derulat timp de patru ani de OMV Petrom, s-a incheiat, investitiile totale ridicandu-se la aproximativ 600 de milioane de euro, a anuntat, joi, compania petroliera intr-un comunicat de presa.
Cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei mentioneaza ca programul de modernizare a rafinariei Petrobrazi a avut loc in perioada 2010 - 2014, iar principalul obiectiv al procesului de modernizare a fost cresterea competitivitatii.
In acest fel, OMV Petrom poate procesa intreaga productie de titei din Romania intr-o singura rafinarie. Astfel, ajustarea capacitatii rafinariei Petrobrazi pana la 4,2 milioane tone/an va asigura procesarea eficienta a intregii productii de titei a companiei in Romania.
Potrivit sursei citate, in urma procesului de modernizare, motorina si kerosenul vor avea o pondere de pana la 45% in structura de produse obtinute la Petrobrazi, in timp ce capacitatea de productie pentru motorina a crescut la 1,5 milioane de tone, de la 900.000 de tone, cat era in 2009.
Consumul de energie al rafinariei se va reduce cu 25%
Consumul total de energie al rafinariei se va reduce cu 25%, comparativ cu ceea ce se inregistra in urma cu cinci ani, in urma finalizarii programului de modernizare. De asemenea, rafinaria are, in prezent, un nivel al Indicelui Nelson1 de 11,28, peste competitorii locali si regionali. Operatiunile din faza finala a procesului de modernizare a rafinariei au implicat... mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 11:40
Profitul net al Petrom a crescut cu 27% in primele noua luni, la 3,666 miliarde lei (831,6 milioane euro), insa vanzarile au scazut cu 5%, la 18,15 miliarde lei (4,117 miliarde euro), potrivit informatiilor financiare transmise de companie, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
In perioada similara a anului trecut profitul net a fost de 2,892 miliarde lei, iar vanzarile de 19,185 miliarde lei.
"In trimestrul al treilea am continuat sa ne imbunatatim performanta, beneficiind de conjunctura favorabila a pretului la titei si de rezultatele optimizarii costurilor. In E&P (explorare si productie - n.r.), pe parcursul primelor noua luni din 2013 am reusit sa obtinem, pentru prima data dupa privatizare, stabilizarea productiei la nivel de grup, comparativ cu anul anterior, ca urmare a investitiilor continue. In zona offshore, activitatea de explorare avanseaza si, in parteneriat cu ExxonMobil, ne propunem sa reluam forajul in blocul Neptun la jumatatea anului 2014.
Performanta sectorului G&E (gaze si energie - n.r.) a reflectat mediul de piata dificil, caracterizat prin cerere modesta si preturi scazute la energie electrica, in timp ce in sectorul R&M (rafinare si marketing), marjele de rafinare au ramas sub presiune", a declarat intr-un raport Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.
Profitul EBIT inainte de dobanzi si impozite al grupului a urcat in primele noua luni cu 14%, la 4,556 miliarde lei (1,033 miliarde euro), de la 3,989 miliarde lei in... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 09:12
Compania petroliera sarba NIS, controlata de Gazprom, si grupul ungar MOL intentioneaza sa infiinteze o companie mixta in Romania pentru activitati upstream, de extractie de titei, a declarat directorul general al NIS, Kiril Kravchenko.
Suntem in relatii bune cu ambele companii (OMV si MOL - n.r.) la nivel de conducere. Ii consideram in primul rand parteneri: spre exemplu, in Romania am planificat impreuna cu MOL o companie mixta in sectorul upstream. Totodata, cooperam si in sectorul downstream (rafinare si distributie - n.r.). In Serbia, suntem furnizori ai retelelor lor de statii de alimentare. In alte tari, in Romania si Bosnia-Hertegovina, cumparam de la ei. Deci, in primul rand ne consideram parteneri. Pe de alta parte, suntem competitori in privinta retelelor de benzinarii", a afirmat seful NIS, intr-un interviu acordat revistei ungare Figyelo, dupa ce a fost intrebat cum vede OMV (Austria) si MOL, drept competitori sau parteneri de afaceri.
Kravchenko a adaugat ca OMV si MOL ar putea servi drept modele pentru NIS in privinta dezvoltarii ca grup petrolier integrat vertical, cu activitati de upstream, downstream si management energetic.
"Este aproape imposibil sa ajungem la nivelul operatiunilor acestor companii, deoarece snut cei mai mari jucatori din regiunea Europei de Sud-Est si sunt prezente in fiecare sector. Vrem sa facem acelasi lucru, de aceea ne extindem activitatile de cercetare si extractie in Bazinul Carpatilor, Ungaria, Romania si... mai mult
Vineri, 03 Mai 2013, ora 11:36
Titeiul si produsele petroliere provenite din Serbia ar putea intra pe piata romaneasca in luna aprilie sau mai 2013 cu preturi mult mai mici, ca efect al costurilor reduse practicate in tara vecina, aceasta posibilitate fiind semnalata de Grupul Rompetrol Ministerului Economiei.
Autoritatile romane urmeaza sa discute cu companiile romanesti si cu autoritatile din Slovenia si din Bulgaria despre impactul Acordului de comert incheiat intre Uniunea Europeana si Serbia asupra companiilor din Balcani, potrivit unui comunicat transmis marti de ME.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a intalnit marti o delegatie a Rompetrol Group, parte a Kaz Munai Gaz din Kazahstan, delegatie condusa de Tusupbekov Zhanat, CEO Rompetrol.
Reprezentantii Rompetrol au ridicat problema lipsei de restrictii pentru importul pe piata romaneasca de produse petroliere din Republica Serbia, urmare a aplicarii prevederilor Acordului de comert incheiat intre UE si aceasta tara, care ar putea afecta afacerile altor companii de profil din zona Balcanilor.
Din informatiile oferite de reprezentantii Rompetrol, titeiul si produsele petroliere provenite din Serbia ar putea intra pe piata romaneasca in luna aprilie sau mai a.c. cu preturi mult mai mici, din cauza preturilor si costurilor reduse practicate in tara vecina. Potrivit Rompetrol, cele mai afectate tari ar fi, pe langa Romania, Slovenia si Bulgaria.
Comisia Europeana discuta deja problema pretului la produsele din afara UE... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 15:59