Cele mai mari vanzari din piata de electronice din Romania, in trimestrul trei, le-au inregistrat sectoarele Telecom, Imprimante si Multifunctionale si Electronice, potrivit unui studiu GfK.
Piata de IT a fost relativ stabila, in timp ce sectorul Foto a inregistrat o scadere rapida. Atat electrocasnicele mici cat si electrocasnicele mari au avut inca un trimestru dificil, scazand cu 7%, respectiv 9.9%.
Studiul Gfk desfasurat pe domenii:
Telecom
Valoarea totala a pietei de telefoane mobile si smartphone-uri a inregistrat in al treilea trimestru al anului 2012 o crestere semnificativa de 12.3% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, insumand 53 milioane de euro.
Datorita portofoliului variat de produse, segmentul de telefoane smartphone a reusit sa determine o crestere a valorii pietei de telecom. Desi piata este dominata de telefoanele ce incorporeaza sistemul de operare Android, s-a constat o crestere si pentru cele cu Windows Phone.
Telefoanele de tipul mobilephones raman dominante in ceea ce priveste volumul pe piata totala de telecom si in trimestrul al treilea al anului 2012.
Imprimante
Piata de imprimante si multifunctionale ramane stabila in jurul valorii de 7 milioane de euro si in cel de-al treilea trimestru al anului 2012, inregistrand o crestere de 5.1% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Cresterea a fost asigurata deopotriva de cresterea pietei de imprimante "single function" (+9%), dar si de cea a pietei de... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 12:43
Vanzarile de smartphone din China au depasit deja livrarile de telefoane mobile din aceasta tara pentru prima data. Piata smartphone din China a depasit deja Statele Unite ale Americii in ceea ce priveste livrarile de dispozitive si activarile telefoanelor.
In ultimele trei luni, vanzarile de smartphone au atins 56,9% din piata dispozitivelor mobile din China, potrivit The Next Web.
Aceasta cifra este importanta, reprezentand o schimbare importanta pe piata din China ce arata interesul crescut al consumatorilor pentru dispozitive mobile avansate.
Numarul utilizatorilor activi de smartphone pe piata din China va depasi 200 milioane de persoane pana la sfarsitul anului 2012, conform unui studiu efectuat de Nikkoa Partners.
Sistemul de operare Android detine un procent de 55% pe piata smartphone din China.
Vanzarile telefoanelor cu tehnologie 3G au fost mai mari decat cele ale dispozitivelor cu tehnologie 2G. Au fost livrate aproximativ 190 milioane de telefoane 3G, comparativ cu 107 milioane de telefoane cu 2G.
40% din smartphone-urile vandute pe piata chineza vor costa mai putin de 200 de dolari pana in 2015, arata un studiu efectuat de firma Canalys. Smartphone-urile ieftine produse de firme precum Baidu sau Alibaba vor avea un rol important in cresterea pietei smartphone. mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 15:01
Piata mondiala de telefoane mobile este de asteptat sa creasca in acest an in cel mai lent ritm dupa 2009, din cauza dificultatilor economice, potrivit unui studiu al firmei de cercetare americane IDC publicat miercuri.
Livrarile globale ale producatorilor de telefoane multifunctionale, smartphone-uri, ar urma sa creasca doar cu 4% in acest an, la aproape 1,8 miliarde de unitati, intrucat multi utilizatori amana pe mai tarziu inlocuirea aparatului lor, estimeaza studiul, citat de AFP.
El nu precizeaza care a fost rata de crestere a vanzarilor in anii anteriori. Pana la sfarsitul anului 2016, IDC estimeaza vanzari de 2,3 miliarde de telefoane mobile.
Firma de consultanta prevede de asemenea o scadere de 10% in vanzarile de telefoane clasice "text si voce" in acest an. Multi dintre detinatorii acestor telefoane se abtin sa le inlocuiasca cu cele mai noi aparate "in contextul actual de incertitudine privind locurile de munca si economia", adauga IDC.
In ciuda declinului asteptat in vanzarile de telefoane mobile clasice, ele reprezinta inca 61,6% din piata mondiala in acest an, remarca IDC.
In paralel, numarul de smartphone-uri vandute in acest an va creste cu 38,8%, la 686 milioane de unitati. mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 09:15
Ofertele promotionale la achizitionarea unui telefon mobil ar putea deveni lucruri de domeniul trecutului in Europa, in conditiile in care companiile de telecomunicatii isi regandesc strategiile de piata si pun in balanta costurile si profitul.
Operatorii de telefonie au inceput sa renunte la promotii, pe fondul competitiei stranse si sub presiunea reglementarilor din domeniu.
Doi dintre cei mai mari operatori de telecomunicatii din Europa, Vodafone si Telefonica, aplica deja acest nou model de business in Spania, in timp ce in Franta un nou jucator in acest domeniu, Iliad, care ofera telefoane la costuri foarte scazute, castiga clienti fara sa acorde nici o reducere la achizitionarea aparatelor, potrivit Reuters.
Cresterea preturilor la cumpararea unui telefon nou ar putea duce la pierderea clientilor companiilor de telecomunicatii, intr-o Europa atinsa de recesiune. Este foarte probabil ca producatorii de telefoane mobile sa se confrunte cu scaderea vanzarilor in cazul in care clientii nu vor mai cumpara cele mai recente smartphone-uri. Aceste smartphone-uri, cu preturi de peste 600 de euro, valoreaza mai mult decat un televizor.
Promotiile, vazute ca factori ce diminueaza profitul
In Europa, costurile implicate de realizarea telefoanelor s-au dublat anul trecut, ajungand la 13 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca s-a cheltuit mai mult pentru aceste dispozitive decat pentru upgradarea retelelor mobile, conform Benstein Research. La nivel global,... mai mult
Sambata, 26 Mai 2012, ora 16:00
Vanzarile de telefoane mobile la nivel mondial au scazut cu 2% in primul trimestru din 2012, ajungand la 419,1 milioane unitati, comparativ cu aceeasi perioada din 2011.
Pe segmentul smartphone-urilor s-au inregistrat cresteri de 44,7%, vanzarile ajungand la 144,4 milioane unitati in T1 din 2012, potrivit mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 09:31
Grupul sud-coreean Samsung vrea sa creasca anul urmator vanzarile de telefoane mobile cu 15%, la 374 milioane unitati, urmand sa se apropie de liderul pietei, grupul finlandez Nokia, dupa ce in acest an a devenit cel mai mare furnizor de smartphone-uri, potrivit presei locale.
Samsung a detronat in trimestrul al treilea al acestui an Apple si a devenit cel mai mare producator de smartphone-uri din lume, sustinut de cererea ridicata pentru seria Galaxy S, care ruleaza platforma Android a Google.
Grupul, al doilea mare producator pe piata telefoanelor mobile la nivel mondial, vizeaza o crestere a vanzarilor de la 325 milioane de unitati in acest an la 374 milioane de unitati, potrivit unor surse din domeniul IT, citate de Korea Economic Daily.
Vanzarile Nokia ar urma sa scada cu 5%, la 399 milioane de unitati, noteaza publicatia, folosind date de la firma de cercetare Strategy Analytics.
Din cele 374 milioane de telefoane pe care Samsung vrea sa le vanda anul urmator, aproximativ 150 de milioane ar urma sa fie smartphone-uri.
Nokia are probleme in a concura cu Apple si Samsung pe piata smartphoneurilor, in pofida unei colaborari cu Microsoft. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 15:21
Grupul finlandez Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a avertizat, luni, ca va avea probleme la livrarea unor modele de telefoane, dupa ce cutremurul din Japonia a afectat aprovizionarea cu anumite componente, informeaza Mediafax.
Impactul asupra rezultatelor financiare va fi, insa, limitat, a precizat grupul.
"Nokia se asteapta la unele perturbari ale capacitatii de a livra un numar de produse din cauza crizei de componente si materii prime din Japonia", se arata intr-un comunicat al grupului. O imagine completa a situatiei nu este, inca, disponibila, potrivit Nokia.
Aproximativ 12% din componentele Nokia sunt platite in yeni, dar ponderea componentelor japoneze in total este probabil mai mare, ca urmare a unei renegocieri recente a contractelor.
"Nokia este intr-o pozitie destul de dificila. Numarul foarte mare de telefoane pe care le vinde inseamna ca grupul este mai vulnerabil la perturbari neasteptate ale aprovizionarii cu componente decat rivalii", a afirmat seful diviziei de cercetare a companiei CCS Insight, Ben Wood.
Nokia Siemens Networks, compania mixta a grupurilor Nokia si Siemens, a anuntat ca nu se asteapta la probleme imediate din cauza dezastrului din Japonia.
mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 17:19
Piata telefoanelor mobile a crescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 16-18% fata de nivelul din aceeasi perioada a lui 2009, potrivit firmelor de cercetare IDC si Strategy Analytics, cei mai mari castigatori fiind Apple, Research In Motion si ZTE, transmite Reuters, anunta Mediafax.IDC estimeaza ca piata telefoanelor mobile a crescut cu 18%, iar Strategy Analytics a inaintat o cifra usor mai modesta, de 16%.
"Clientii vor sa inlocuiasca telefoanele mai vechi cu unele noi, care au si functii de date pe langa cele de voce, situatie care genereaza crestere si alimenteaza ciclurile de innoire", a declarat analistul IDC Kevin Restivo intr-un comunicat transmis vineri.
Piata telefoanelor mobile s-a consolidat dupa caderea din 2009, cand criza economica globala a afectat sever vanzarile.
Cererea a crescut puternic mai ales pe segmentul smartphoneurilor de ultima generatie, precum Apple iPhone 4 sau Samsung Galaxy S, noteaza Reuters.
Vanzarile iPhone au crescut cu 86% in trimestrul al patrulea fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce Research In Motion a vandut cu 35% mai multe BlackBerry.
Totusi, castigatorii de anul trecut nu sunt doar companiile care produc telefoane scumpe.
"Ultimul an a fost o perioada foarte exploziva. Esalonul inalt al specialistilor in smartphone-uri, dar si producatorii de telefoane ieftine cu mai multe sloturi pentru cartele SIM au reusit sa castige teren in defavoarea unor megacompanii cu traditie", comenteaza analistul Neil... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 11:56
Nokia, liderul pietei mondiale a telefoanelor mobile, a decis sa retraga de pe piata aproximativ 14 milioane de incarcatoare vandute in intreaga lume si care prezinta defecte, acestea urmand sa fie inlocuite gratuit, a anuntat luni un purtator de cuvant al firmei finlandeze, citat de AFP si preluat de NewsIn.Incarcatoarele au fost produse de BYD, unul dintre subcontractantii Nokia, si sunt susceptibile sa provoace descarcari electrice.
Grupul finlandez a precizat ca nu a fost semnalat deocamdata niciun incident si niciun ranit.
Nokia precizeaza ca este vorba de incarcatoarele AC-3E si AC-3U, fabricate intre 15 iunie si 9 august 2009, precum si de modelul AC-4U, fabricat intre 13 aprilie si 25 octombrie 2009.
Incarcatorul AC-3E a fost vandut in Europa, iar celelalte doua au fost comercializate in America de Nord si America Latina.
Clientii Nokia pot verifica pe pagina de internet a companiei daca incarcatorul pe care-l detin face parte din cele potential riscante.
Purtatorul de cuvant a adaugat ca decizia de retragere de pe piata nu se refera la incarcatoarele pentru China, Marea Britanie, Brazilia si Argentina. mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 14:18