Valoarea tranzactiilor a crescut spectaculos, cu 186% in 2014 comparativ cu 2013, ajungand la o valoare totala de 3,14 miliarde USD, in timp ce numarul lor a crescut cu doar 24% in acelasi interval, conform studiului EY - M&A Barometer Romania 2014.
Industria serviciilor a fost cea mai activa in fuziuni si achizitii, in timp ce tranzactiile cele mai mari au avut loc in IT, servicii si imobiliare.
Romania a marcat in 2014 cea mai mare tranzactie din domeniul IT si tehnologie, prin achizitionarea companiei LiveRail Inc de catre Facebook cu suma de 500 milioane USD.
In 2014, investitorii din Germania si Austria au fost cei mai importanti investitori externi in piata din Romania, cu 9 si respectiv 6 tranzactii fiecare totalizand 8% din total, urmati de cei din Olanda, comparativ cu 2013 cand Polonia era cel mai activ investitor extern.
Piata romaneasca de fuziuni, dominata de tranzactii interne
Valorile de tranzactionare au fost facute publice pentru 37% din cele 182 de tranzactii care au avut loc in Romania in 2014.
Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a fost dominata in 2014 de investitorii financiari si de tranzactiile interne, numarul acestor tranzactii cumuland 55% din total.
Din numarul total de 182 de tranzactii finalizate, 47% au fost incheiate de catre investitori strategici - cu 16% mai putin decat in 2013, in timp ce restul au fost incheiate de investitori financiari.
Procentul investitorilor financiari a inregistrat o noua crestere... mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 15:45
Directorul executiv al Vodafone Romania, Ravinder Takkar, sustine ca piata telecom este prea aglomerata si ca actuala configuratie, cu jucatori care ofera servicii la preturi mici, nu va rezista foarte mult.
"Credem ca pe piata exista prea multi jucatori, iar, sincer vorbind, o asemenea piata in care sunt prea multi jucatori, in care preturile sunt cele mai mici din Europa, iar calitatea retelelor este una dintre cele mai ridicate de pe continent nu este una sustenabila pe termen lung si, potential, nici chiar pe termen mediu", a declarat Ravinder Takkar, CEO al Vodafone Romania, pentru Ziarul Financiar.
In consecinta, in opinia lui, trebuie luate niste masuri ...citeste mai departe despre "Directorul Vodafone Romania avertizeaza: Piata telecom nu va rezista asa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 11:41
Digi, parte a grupului RCS&RDS, ar putea adopta strategia pe care a folosit-o in Romania pentru a furniza servicii de telefonie mobila in Ungaria, si anume incheierea unui contract de roaming national cu un furnizor existent din industria telecom, potrivit expertilor din domeniu.
"Digi este o companie multinationala in regiune si opereaza deja o retea de telefonie mobila in Romania. Folosind roamingul, aceasta retea ar putea fi extinsa usor, pentru a include Ungaria", a declarat Peter Kerekes, expert in telecomunicatii si unul dintre proprietarii biroului de avocatura Kerekes and Co., citat de Budapest Business Journal.
Una dintre problemele pe care Digi le-ar putea intampina in includerea telefoniei mobile in pachetul de servicii oferite in Ungaria este spectrul redus al frecventelor pentru care detine drept de folosinta in prezent, transmite Mediafax.
"Spectrul este prea ingust pentru a oferi platforma atat pentru serviciile de voce, cat si pentru cele de date pe Internet. Digi s-a confruntat cu aceeasi problema si in Romania, unde compania a putut utiliza doar frecventele din banda de 2,1 GHz pentru tehnologia de tip 3G/UMTS pana in 2013. De aceea, a semnat un contract de roaming national cu unul dintre operatorii de pe piata romaneasca, ce a functionat perfect pana in 2014. In acest an, Digi a obtinut proopria frecventa in banda de 900 MHz", a afirmat Kerekes.
In luna aprilie a acestui an, RCS&RDS a incheiat in Romania un contract de roaming national cu... mai mult
Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 10:47
1Orange, unul dintre principalii operatori de telecomunicatii la nivel mondial, cu o cifra de afaceri de 43,5 miliarde de euro anul trecut si liderul pietei de telefonie mobila pe plan local, continua seria investitiilor masive, intrand si pe piete care nu se afla in aria principala de "acoperire" si punand presiune pe concurenti.
Cea mai recenta investitie anuntata de grupul francez Orange este cea de 30 de milioane de euro in site-ul de video sharing Dailymotion, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 37 de milioane de euro. Initial, grupul francez planuia sa il vanda o participatie de 75% catre Yahoo!, dar guvernul francez s-a opus tranzactiei.
Orange a platit pe site-ul Dailymotion 127 de milioane de euro si a preluat site-ul prin doua tranzactii, derulate in 2011 si la inceputul acestui an. Potrivit datelor ComScore, Dailymotion are peste 112 milioane de vizitatori unici lunar si 2,5 miliarde de vizualizari de filme la nivel mondial.
Prin aceasta decizie si prin investitiile de pana la 50 de milioane de euro in site-ul Dailymotion, menite sa tripleze vanzarile platformei in urmatorii trei ani, pana la aproximativ 100 milioane euro, Orange ataca si piata de video sharing.
Si televiziunea digitala "suna bine"
Anuntul investitiei in Dailymotion, facut de Orange, vine la scurt timp dupa ce grupul francez si-a consolidat pozitia de lider pe piata locala, atacand si segmentul televiziunii digitale si luptandu-se cu jucatorii mari deja existenti,... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:29
Potrivit unui studiu realizat de GfK, sectorul IT ramane cel mai de succes segment raportat la evolutia vanzarilor pentru bunurile de folosinta indelungata in Romania.
Valoarea totala a pietei de telefoane mobile si smartphone-uri a crescut cu 18% in primul trimestru al lui 2013 fata de aceeasi perioada a anului trecut, insumand 88 de milioane de euro, valoare estimata nesubventionata, potrivit Hit.ro.
Noile modele de smartphone-uri lansate in ultimele perioade au contribuit la cresterea segmentului de smartphone-uri cu 58%, in timp ce o scadere a cererii pentru telefoane mobile a produs o rata de crestere negativa de -29% pentru aceste produse.
Avand in vedere predominanta telefoanelor mobile din punct de vedere al unitatilor vandute si preferinta actuala a consumatorilor pentru smartphone-uri, se intrevede un mare potential pentru acest segment in 2013. mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 11:39
Operatorii de telefonie mobila se asteapta la cresterea traficului, in 2013, pe fondul unor scaderi de preturi care vor fi impuse de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Acestia vor continua sa investeasca in dezvoltarea retelei, in lansarea de servicii noi, dar si de aplicatii, relateaza Capital.
"Vom continua sa sustinem adoptia internetului mobil si a smartphone-urilor", a declarat Inaki Berroeta, director executiv al Vodafone Romania.
In acelasi timp, oficialii Cosmote estimeaza ca vanzarile de smartphone-uri, precum si consumul de date, va fi pe un trend ascendent, acesta fiind motivul pentru care compania va investi in imbunatatirea retelei.
Citeste mai multe despre Cum va arata piata telecom in 2013 pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 17:33
Valoarea pietei telecom din Romania se va situa la aproximativ 3,6 miliarde de euro in 2012, in jurul cifrei inregistrate anul trecut, a declarat, marti, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu.
Acesta considera ca operatorii vor incerca sa-si reduca cheltuielile trebuie sa fie mai eficienti pentru a putea reinvesti, dar si pentru a veni in intampinarea utilizatorilor care vor mai multa banda si noi servicii.
Seful ANCOM a atras atentia asupra punctelor slabe ale pietei telecom din Romania. Astfel, operatorii inregistreaza un venit mediu pe utilizator destul de scazut si exista dificultati in dezvoltarea retelelor in relatiile cu autoritatile locale, conform Agerpres.
Pe fondul competitiei, operatorii care isi dezvolta afacerile pe aceasta piata inregistraza un venit mediu pe utilizator destul de scazut, de numai 90 de euro pe an.
In ceea ce priveste relatia cu autoritatile, seful ANCOM a declarat ca spera ca intrarea in vigoare a Legii infrastructurii in urmatoarele doua saptamani sa rezolve si aceasta problema.
Potrivit datelor raportate de funizori si centralizate de ANCOM, piata de comunicatii electronice a inregistrat in anul 2011 valoarea de 3,5 miliarde euro (14,8 miliarde lei), in scadere cu 3% fata de anul anterior.
Veniturile obtinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de catre operatorii de telefonie mobila din Romania in 2011 au atins suma de 470 milioane... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 18:03
Pe piata telecom din Romania este nevoie de un nou operator care "ar fi in masura sa puna mai multa presiune concurentiala pe cei deja prezenti", a declarat marti vicepresedintele Consiliului Concurentei, Valentin Mircea.
"Am dori sa existe un nou intrat pe piata telecom. Deci, pe langa cei patru operatori deja prezenti cu licente, sa existe un nou intrat. Evident, acesta ar avea dificultati majore, costuri mai mari de a-si construi o retea, de a se afirma pe piata, dar ar fi in masura sa puna mai multa presiune concurentiala pe cei deja prezenti".
"Nu ar fi bine sa existe un joc doar intre cei prezenti. Daca piata va dicta o asemenea situatie, asta este, dar trebuie facut orice pentru a facilita intrarea unor noi operatori", a mentionat Valentin Mircea.
Potrivit acestuia, exista grupuri mondiale in telecom care nu sunt prezente in Romania. Vicepresedintele Consiliului Concurentei considera ca, pentru a incuraja noi intrari pe aceasta piata, este nevoie de blocuri de frecvente rezervate noilor intrati.
"Concurenta tinde in acest moment sa se moleseasca. Nu este ceva nefiresc, nu poti sa fii tot timpul la maxim, dar se poate si mai bine. Nu as sfatui operatorii de telefonie mobila sa se moleseasca. Noi incercam sa mentinem o presiune justificata ca ei sa dea tot ce e mai bun de la dumnealor", a mai spus Valentin Mircea. mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 15:55
Directorul general al operatorului telecom Orange Romania, Jean-François Fallacher, a declarat joi, pentru Agentia NewsIn, ca piata locala de telecom isi revine incet si ca abia in anul 2015 ar putea avea valoarea din 2008, de dinainte de criza. In prezent, piata de telecomunicatii din Romania este estimata la circa 2,5 miliarde euro, potrivit lui Fallacher, citat de NewsIn.
"Credem ca piata isi revine chiar in acest moment. Dar nu ne asteptam sa fie la nivelul din 2008 prea curand, ci poate abia in anul 2015. Va fi o revenire lenta. Suntem optimisti, dar vigilenti", a precizat Jean-François Fallacher.
De asemenea, directorul general al Orange Romania spune ca spera sa nu existe si un al doilea val de criza.
Altfel, Orange a lansat joi o oferta cu cea mai mare viteza pentru internetul mobil din Romania, de pana la 43,2 Mbps in Bucuresti. Pentru a naviga la noua viteza de internet mobil, clientii trebuie sa fie in aria de acoperire 43,2 Mbps si sa foloseasca un modem compatibil. Pentru accesul la viteze de pana la 43,2Mbps, Orange ofera abonamentele cu trafic nelimitat Colibri 15 (cu primii 9 GB la viteze de pana la 43,2 Mbps) si Colibri 25 (cu primii 30 GB la viteze de pana la 43,2 Mbps).
Acestea includ optiunea Cost Control prin intermediul careia clientii au garantia ca nu platesc nimic suplimentar fata de abonamentul lunar si optiunea Happy Night cu trafic gratuit pentru sesiunile de conectare desfasurate intre 00:00 si 07:00. Orange are o oferta... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 15:44