Mai mult decat un program de imbunatatire a performantei organizatiilor, transformarea digitala descrie o miscare la nivel de societate, o incorporare a tehnologiei in toate aspectele vietii personale si profesionale cu scopul de a accesa un nivel superior de conectare, flexibilitate, analiza si cunoastere.
In acest context mai larg, tehnologiile de automatizare reprezinta un motor de crestere a gradului de transformare digitala prin impactul pe care il au asupra modului in care oamenii se raporteaza la activitatile lor.
In mediul organizational, actiuni specifice factorului uman devin, intr-o masura tot mai mare, pretabile agentilor virtuali reprezentati de roboti software care pot fi invatati sa execute atat operatiuni repetitive, cat si actiuni complexe de analiza a probabilitatilor si de determinare a deciziilor optime in anumite scenarii. Astfel, dintr-un instrument de lucru, tehnologia se transforma intr-un coleg de birou cu propriile activitati alocate, program de lucru si indicatori de performanta.
Acest lucru ridica noi provocari legate de redefinirea cadrului in care opereaza omul in raport cu tehnologia, pentru a valorifica acele atribute unice elementului uman si pentru a raspunde riscurilor ridicate de folosirea tehnologiilor de inteligenta artificiala. Deci, se poate spune ca, desi tehnologia este asociata cu conceptul de transformare digitala, aceasta reprezinta doar unul dintre pilonii transformarii, la fel de important precum oamenii, procesele si... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 16:52
Pe 25 si 26 septembrie 2019, BusinessMark te asteapta la HR Uncovered, o conferinta dedicata industriei de HR, care va avea loc la Hotel Radisson Blu, Bucuresti.
Evenimentul este cel de al 27-lea proiect dedicat industriei de HR pe care BusinessMark il organizeaza, de la infiintarea companiei in anul 2013. Organizatorii asteapta peste 150 de profesionisti sa se alature discutiilor.
Schimbarile prin care departamentul de HR a trecut in ultimii ani, dar si cele ce deja se anunta pentru urmatorii ani sunt majore. Pe langa progres, schimbarea aduce cu sine nevoia de adaptare, iar intr-un domeniu precum Resursele Umane, provocarile preiau multe nuante.
Cum ne asiguram ca evolutia companiei la nivel de resurse umane este una pozitiva? Cum confruntam teoria cu pracactica? Dar asteptarile de business cu realitatea umana de pe piata muncii? Solutiile nu sunt mereu la indemana, iar responsabilitatea managerului de HR pare a avea un ritm de crestere continuu.
In acest context, colaborarea specialistilor din zona de HR, intalnirea pentru discutii, schimbul de experienta si impresii par a fi mai importante ca oricand. Pentru ca dincolo de solutii, considera echipa BusinessMark, stau retelele specialistilor implicati ce imping, prin munca lor, schimbarea spre progres.
Sub motto-ul "SHARING INSIGHT TO DRIVE PERFORMANCE", se vor alatura discutiilor speakeri, precum:
- CLAUDIO DERIU, Vice President for Operational Excellence & HRIS - HR, AXA Switzerland
- MICHELLE FALCO,... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2019, ora 12:25
Resursele umane reprezinta principalul atu al unei companii, iar utilizarea softului HR WizOne este alegerea inteligenta pentru gestionarea personalului. WizOne este mai mult decat o aplicatie pentru pontaj. Acest program reprezinta o solutie computerizata completa pentru:
urmarirea evolutiei profesionale a angajatilor,monitorizarea contractelor de munca,planificare, bugetare si urmarirea evolutiei schemei de personal,efectuarea rapida a tuturor operatiunilor specifice departamentului de resurse umane.
Evaluarea personalului - un moment critic pentru conducere si angajati
Sa fim sinceri, evaluarea personalului este dificila atat pentru cei care o efectueaza, cat si pentru cei supusi evaluarii. In lipsa unui program software pentru resurse umane care monitorizeaza corect, calitativ si cantitativ, munca angajatilor, managerii trebuie sa se bazeze pe observatia directa, opiniile superiorilor ierarhici directi si ale colegilor respectivului angajat.
Astfel, riscul unor opinii partinitoare este mare, la fel ca si lipsa unui simt de evaluare dezvoltat al celor ce emit opiniile. Echipa care a dezvoltat soft-ul pentru resurse umane WizOne s-a confruntat cu astfel de probleme in experienta lucrului cu clientii. Aceasta experienta ne-a permis sa intelegem ce lipsea de pe piata aplicatiilor de pontaj: o solutie software care stocheaza pe termen lung date privind activitatea fiecarui angajat si care permite generarea unor grile de evaluare nepartinitoare si eficiente.
De... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 12:17
Piata imobiliara office din Europa este afectata in mod clar de trendurile globale, iar Bucurestiul este si el influentat de astfel de tendinte.
Anul 2016 reprezinta un moment deosebit de interesant pentru domeniul imobiliar la nivel mondial, cu noi jucatori in domeniul investitiilor si al spatiilor de inchiriere, care vin la pachet cu noi provocari pentru pietele regionale si locale.
Investitii de 1.000 de miliarde de dolari
In 2015, volumul investitiilor imobiliare la nivel global a fost de de peste 1.000 de miliarde de dolari, conform savills.com.
Desi anumite probleme locale din unele piete au influentat deciziile de investitie, acele zone de instabilitate nu au facut decat sa sprijine, indirect, statutul de pol al sigurantei pentru pietele imobiliare mai mari si mai transparente.
Acesta este si motivul pentru care ponderea investitiilor din cele mai mari 25 de orase ale lumii a crescut si mai mult in 2015.
Desi pietele de capital din China se confrunta, constant, cu turbulente majore, cererea privata si institutionala pentru spatii imobiliare office va ramane puternica la nivel mondial in 2016, iar investitorii internationali vor fi si mai indrazneti in acest an.
Motivul este simplu: cresterea economica de recuperare dupa criza financiara care a debutat in 2008, ce caracterizeaza multe piete sub-regionale, atrage din ce in ce mai multi investitori, in special in domeniul pietei de birouri.
Companiile isi pot sustine expansiunea
O alta... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 14:01
Piata se servicii in HR difera foarte mult in functie de domeniu. Spre exemplu, in zona financiara piata arata intr-un fel, in IT&C piata arata cu totul diferit. Piata IT&C se afla intr-o continua cautare de specialisti, cu predilectie in zona de dezvoltare si adaptare software, iar aici se da o adevarata batalie intre marii jucatori din piata.
In domeniul financiar insa, criza se resimte in continuare intrucat nu s-a terminat inca procesul de comprimare a pietei de resurse umane in cadrul marilor angajatori: nu neaparat in zona de banking, ci si in asigurari sau pensii private. Comprimarea inseamna in acest caz reasezarea modelului de business: restructurari de pozitii, comasarea unor pozitii pentru a deservi mai multor departamente, pe scurt eficentizarea resurselor umane.
Ceea ce este imbucurator este faptul ca marile entitati angajatoare inteleg tot mai bine rolul externalizarii ce vine ca o solutie perfecta in aceasta etapa a pietei. De ce? Pentru ca externalizarea recrutarii vine odata cu nevoia companiilor de a se adapta pietei, de a gasi cele mai bune solutii in conditiile date, in care resursele umane, financiare si de timp sunt mult mai sensibile la factorii macro.
Castigul imediat al externalizarii e fireste unul financiar, in situatia in care vorbim despre proiecte speciale, proiecte pilot: flexibilitatea in privinta costurilor intrucat poti pune capat proiectului oricand si mai mult, transferi orice inseamna risc organizational, legislatie s.a.m.d.... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 08:25
Au experienta, castiga bine si sunt cochete. Sunt responsabile cu organizarea si coordonarea intregului proces de recrutare si selectie a angajatilor din cele mai importante banci din Romania.
In spatele strategiilor de resurse umane, Andreea Voinea (BCR), Adela Jansen (BRD), Nevenca Doca (Banca Transilvania), Irina Kubinschi (Raiffeisen Bank), Alina Dragan (UniCredit Tiriac Bank) si Manuela Dragomir (ING Bank) sunt managerii HR care raspund de soarta a peste 30.000 de salariati, mai mult de jumatate dintre persoanele care lucreaza in domeniul bancar, potrivit ilikebanking.ro
Majoritatea directorilor de HR din aceste companii au absolvit facultati economice, de matematica sau de inginerie si au o cariera internationala.
Andreea Voinea - Director Executiv Resurse Umane BCR
Andreea Voinea este responsabila cu gestionarea politicilor de resurse umane in cadrul celei mai mari institutii de credit din Romania.
Ea are o experienta de peste 12 ani in domeniul resurselor umane, dobandita atat in tara, cat si in strainatate, si a gestionat doua dintre cele mai mari transformari la nivel de HR din economia romaneasca: a fost manager al programului de restructurare si outplacement la Petrom, iar in 2007 a preluat conducerea resurselor umane de la BCR.
Ea va finaliza anul acesta procesul de restructurare a BCR, in urma caruia 7.500 de angajati vor ramane sa lucreze in cadrul grupului, cu 5.000 mai putini fata de anul 2007.
Andreea Voinea este absolventa a... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 17:10
Piata muncii din Romania a trecut prin transformari majore odata cu aparitia crizei economice, iar presiunea de a rezista pe o piata aflata in declin si-a lasat amprenta atat asupra managementului companiilor, cat si in randul angajatilor obisnuiti.
Despre modul in care a influentat criza sectorul resurselor umane din Romania si despre perspectivele acestuia pe viitor, vorbeste Ana Glavce, intr-un interviu acordat Business24.
Ana Glavce este HR Manager in cadrul TNT Romania din anul 2000. Cariera ei a debutat insa in mediul academic (Universitatea Bucuresti), pentru ca ulterior sa lucreze in sectorul neguvernamental (initial ca Project Manager, apoi Trainer si ulterior HR Manager).
Raportul dintre cerere si oferta de pe piata muncii s-a schimbat semnificativ odata cu aparitia crizei economice. Ce au invatat angajatorii cu aceasta ocazie? Dar angajatii?
Cred ca un lucru esential pe care angajatorii l-au invatat in ultimii ani este cum sa foloseasca mai bine instrumentele de motivare nefinanciara.
Angajatii cred ca au invatat ca, pentru a gasi si pastra un loc de munca, este nevoie de competente si performanta - lucruri care inaintea perioadei de criza, desi stiute, erau mai putin bagate in seama datorita cererii mult mai mari de forta de munca.
Romania primeste adesea critici in legatura cu productivitatea muncii. Cum ar putea sa fie aceasta imbunatatita?
Nu am date referitoare la productivitatea muncii, deci mi-ar fi greu sa raspund in cunostinta... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 09:00
In ciuda contextul economic actual, in care companiile isi organizeaza cu prudenta finantele, bugetul alocat departamentului de reusurse umane a crescut in ultimul trimestru din 2011 fata de aceeasi perioada din 2010.
Cel putin asa arata datele unui studiu realizat de HR Management Club, asociatia practicienilor de resurse umane din Romania. Cu toate acestea rezultatele arata o diminuare a bugetului alocat remunerarii.
Studiul a fost realizat in perioada 5-28 martie 2012 pe un esantion reprezentativ de 120 de respondenti, practicieni de resurse umane si reprezentanti ai managementului de varf din companii nationale si multinationale din Romania, membre HR Club
In trimestrul al patrulea din 2011, bugetul alocat departamentului de resurse umane a crescut. Din studiu reiese o cheltuire echilibrata a acestuia, mai mult de jumatate dintre companii au cheltuit bugetul estimat pentru acest trimestru, in timp ce doar 1 din 10 companii l-au depasit.
Recrutarea ramane principala activitate desfasurata de companii in ultimul trimestru din anul precedent. Asa cum releva studiul, se arata o crestere cu 14% a numarului de companii care au investit in recrutare, precum si a bugetului alocat, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului 2010.
Reducerea numarului de concedieri si restructurari a avut un impact direct in scaderea numarului de litigii si a actiunilor de plati compensatorii.
In trimestrul al patrulea din 2011 se observa o diminuare a bugetului alocat... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 18:42
" Sunt foarte putini cei care sunt atat de siguri ca depinde de ei cariera lor si mai putin de piata. Orice planificare inseamna sa poti sa prevezi niste etape ulterioare. Daca acele etape depind de tine, inseamna ca esti foarte bun si foarte puternic. Cu atat mai mult acum, in perioada de criza, in cariera 99% din angajati depind de cerintele pietei. Nimic nu mai depinde de ei", a declarat George Butunoiu, consultant HR, intr-un interviu Bloombiz.Specialistii in recrutare spun ca numarul de oferte de angajare e in crestere in aceasta toamna si ca previziunea se va pastra pana la sfarsitul anului.
Toamna creste numarul de cereri de angajare in orice domeniu. Prin urmare e putin relevant.
Care sunt cele mai cautate meserii in acest moment? In ce domenii se mai fac angajari?
Nu se fac angajari in anumite domenii.
O firma face angajari pentru ca, din intamplare, o duce bine sau are ceva bani in plus. Nu trebuie sa extrapolam.
Daca o firma de mobila sau de avocati face angajari, nu trebuie sa tragem concluzia ca toti fac angajari.
Nu e nici un domeniu pe crestere in momentul de fata si nici nu o sa fie anul asta.
Angajarile care se fac acum sunt sporadice, spontane.
IT-istii au fost mereu cautati.
E suficient ca o singura firma sa angajeze 50 de oameni si se va simti cresterea in sondaje.
Uite asa se trezesc unii sa spuna ca au inceput sa se caute diverse meserii.
Mai garanteaza studiile superioare sau specializarea, venituri ridicate?Care sunt criteriile dupa... mai mult
Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 22:49