Romanii s-au confruntat ani la rand cu preturi mari la utilitati, acestea fiind rezultat atat al faptului ca se stabileau intr-o piata reglementata de o autoritate sau alta cat si faptului ca nu exista concurenta. Practic, pana de curand in cele mai multe zone exista un singur furnizor de gaze naturale cu care aveai posibilitatea sa inchei un contract de furnizare. Situatia este pe cale sa se schimbe, romanii avand acum posibilitatea sa isi aleaga, pana la 1 iulie, orice furnizor de gaze naturale acreditat de ANRE si care opereaza pe teritoriul administrativ in raza caruia ne aflam.
In aceste conditii de eliminare a barierelor si declansarea unei concurente reale, este de asteptat ca fenomene des intalnite cum ar fi achizitionarea de gaz ieftin de la producator si revinderea la preturi mari catre un consumator captiv sa devina istorie. Si, in mod evident, este de asteptat ca in cel de al doilea trimestru pretul metrului cub de gaze naturale sa scada. Analistii din domeniu si chiar ministrul de resort, Virgil Popescu, vorbesc de ieftiniri cuprinse intre 10-15%, cel putin. Si asteptarile sunt rezonabile din punct de vedere economic, daca tinem cont de faptul ca, in timpul crizei sanitare, preturile la aproape toate resursele energetice s-au prabusit, la nivel global.
Cum alegem noul furnizor
Cu siguranta cel mai important element in functie de care vom alege noul furnizor (sau sa ramanem la cel actual, dupa caz) este cel al pretului final pe metrul cub de gaz natural.... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 12:09
Pretul gazelor pentru populatie in trimestrul al treilea al anului, odata cu liberalizarea pietei, a ajuns la 38 de lei pe MWh la Bursa Romana de Marfuri, aproape la jumatate fata de pretul reglementat in prezent, potrivit cotatiilor publicate de operatorul bursier.
Vineri au avut loc primele tranzactii cu gaze pe BRM in baza programului de gas release stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in vederea liberalizarii pietei de la 1 iulie.
Astfel, prin contracte forward cu livrare in trimestrul al treilea al acestui an (iulie, august si septembrie) a fost tranzactionata o cantitate de gaze de 61.272 MWh, la pretul mediu ponderat de 38,1 lei pe MWh. Spre comparatie, pretul este mai mic cu 44% decat cel reglementat pentru populatie prin OUG 114/2018, respectiv 68 de lei pe MWh.
Pentru gazele cu livrare in trimestrul al patrulea al anului, pretul mediu ponderat este de 56,9 MWh, la o cantitate de 237.728 MWh.
De la 1 iulie, piata de gaze va fi complet liberalizata, iar ANRE a obligat producatorii sa vanda pe bursa 30% din productie, la anumite preturi de pornire.
Pentru consumatorii casnici, facturile ar trebui sa scada cu 10-15% de la 1 iulie, cand piata va fi complet liberalizata, in caz contrar Guvernul urmand sa intervina, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
El a explicat ca, de la 1 iulie 2020, pretul gazelor pentru populatie nu va mai fi stabilit de catre... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 13:01
Piata de gaze naturale va fi complet liberalizata la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrica la 1 iulie 2021 si preturile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici, pentru a exista concurenta in piata, a anuntat, luni, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
"Va fi o liberalizare completa la 1 aprilie 2021 la gaze si la 1 iulie 2021 la energie electrica, atat pe piata angro, cat si pe cea de retail, adica si la consumatorii finali", a afirmat oficialul ANRE, intr-o conferinta de specialitate.
Potrivit acestuia, masura a fost agreata de toti participantii la piata, precum si de Comisia Europeana.
"Nu mai are niciun rost sa pastrezi piata reglementata pe segmentul de retail, daca piata angro este liberalizata. Am discutat cu toti actorii din piata si cu Comisia Europeana si toata lumea a fost de acord ca nu este o abordare sanatoasa sa mentii preturile reglementate la consumatorii finali casnici, daca ai o piata libera pe angro. Tot timpul vei avea de-a face cu diferente in plus si minus, care trebuie reglate si care influenteaza concurenta. Scopul este sa avem concurenta, iar furnizorii mari si cei mici sa se concureze in piata, ceea ce se poate realiza doar in conditiile unei piete liberalizate complet", a explicat Bege.
ANRE va continua sa avizeze doar tarifele de furnizare in regim de ultima instanta, pentru o perioada limitata, in caz de urgente, precum falimentul sau incapacitatea... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 11:40
Transgaz, operatorul de transport si sistem al gazelor naturale, a propus Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ca intregul consum de gaze al tarii in luna iunie sa fie acoperit din productia interna, fara ca Romania sa mai apeleze la importuri, potrivit unui document postat pe site-ul ANRE.
Reglementatorul a avizat, insa, o pondere a importurilor de 2% pentru populatie si termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici si de 5% pentru consumatorii industriali.
"Din estimarile operatorilor de pe piata si al producatorilor, intregul necesar de gaze poate fi acoperit din productia interna. Insa este nevoie si de importuri, din mai multe considerente. In primul rand, este vorba de faptul ca suntem in plin program de inmagazinare a gazelor pentru perioada de iarna. In al doilea rand, sunt considerente de ordin tehnic, legate de curgerea hidraulica a gazelor, care trebuie sa se faca la anumite presiuni. Fluxul de gaze prin conducte nu poate fi intrerupt oricand", a explicat un specialist din piata gazelor.
Transgaz a propus ca si in luna mai Romania sa consume doar gaze din productia interna, dar si atunci ANRE a avizat o pondere a importurilor de 2% pentru populatie si termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici si de 4% pentru utilizatorii non-casnici.
Transgaz estimeaza pentru luna iunie un consum total la nivel national de 6,1 milioane de MWh, din care 3,7 milioane de MWh pentru consumatorii industriali... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 13:35
Cererea totala de gaze naturale in luna august 2013 este estimata la 6,254 milioane MWh, conform propunerii din raportul de fundamentare intocmit de Transgaz si transmis Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Cererea de pe piata reglementata este estimata de Transgaz la peste 1,19 milioane MWh, din care 532.596 MWh pentru consumatorii non casnici si 605.493 MWh pentru cei casnici. Totodata, cererea de pe piata consumatorilor eligibili este preconizata la 3,442 milioane MWh, iar consumul tehnologic (caruia nu i se aplica structura amestecului de gaze) la 725.151 MWh.
Amestecul de gaze naturale pentru consumatorii non-casnici de gaze, cu exceptia producatorilor de energie termica, va fi compus integral din gaze din productia interna, conform propunerii Transgaz.
In ceea ce priveste amestecul de gaze pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, ANRE a avizat ca acesta sa fie compus in proportie de 94,7% din productia interna si 5,3% din import.
Cererea avizata de ANRE este de 910.228 MWh.
Pentru consumatorii non casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, ANRE a avizat un amestec format din 80% gaze din productia interna si 20% din import. mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 11:25
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat, vineri, doua regulamente privind tranzactionarea gazelor naturale pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange).
Potrivit ANRE, pentru prima data in Romania, legislatia secundara emisa de Autoritate permite tranzactionarea gazelor naturale in sistem bursier.
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat in sedinta de vineri, 19 iulie 2013, un set de documente importante pentru dezvoltarea pietelor concurentiale de energie electrica si gaze naturale.
"Pentru piata gazelor naturale au fost aprobate Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A., Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange) S.A., licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 09:20
Cererea totala de gaze naturale in luna iulie 2012 este estimata la 6,361 milioane MWh, conform propunerii din raportul de fundamentare intocmit de Transgaz si transmis Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Cererea de pe piata reglementata este estimata de Transgaz la 1,248 milioane MWh, din care 576.410 MWh pentru consumatorii non casnici si 606.530 MWh pentru cei casnici.
Cererea de pe piata consumatorilor eligibili este preconizata la 4,341 milioane MWh, iar consumul tehnologic (caruia nu i se aplica structura amestecului de gaze) la 770.707 MWh.
Amestecul de gaze naturale pentru consumatorii noncasnici de gaze, cu exceptia producatorilor de energie termica, va fi compus din gaze din productia interna - 84,5% si import - 15,5%, conform propunerii Transgaz.
ANRE a avizat, in ceea ce priveste amestecul de gaze pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, ca acesta sa fie compus in proportie de 91,5% din productia interna si 8,5% din import.
Cererea avizata de ANRE este de 958.670 MWh.
Pentru consumatorii non casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, ANRE a avizat un amestec format din 75% gaze din productia interna si 25% din import.
Programul de inmagazinare pentru luna iulie prevede o cantitate de 3,467 milioane MWh. mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 10:44
Compania GDF SUEZ Energy Romania, unul din cei doi mari distribuitori de gaze naturale din tara, va investi in acest an 150 milioane lei in reteaua de gaze naturale, suma asemanatoare celei alocate anul trecut pentru investitii, a declarat directorul general al companiei, Yvonnick David, potrivit NewsIn. Altfel, seful GDF SUEZ Energy Romania a mai spus ca a propus Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) un calendar de crestere graduala a pretului gazelor naturale, fara a preciza care ar fi procentul cu care ar trebui sa se scumpeasca gazele naturale pentru a-si acoperi costurile.
In prezent, GDF SUEZ are circa 4.200 angajati in Romania.
GDF SUEZ Energy Romania, filiala a Grupului GDF SUEZ, este cel mai mare furnizor de gaze naturale din Romania avand 1,3 milioane de clienti. In 2009, GDF SUEZ Energy Romania a intrat pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business. Distrigaz Sud Retele, filiala de distributie a GDF SUEZ Energy Romania a fost infiintata in martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de comercializare de cea de distributie. Distrigaz Sud Retele, deserveste 18 judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti, gestionand o retea de distributie de aproximativ 16.000 km. Judetele deservite de catre companie sunt: Arges, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Valcea, Vrancea. mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 15:05
Productia totala de gaze naturale a scazut anul trecut cu 2,8%, iar importurile au avansat cu 16,5%, se arata intr-un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE), precizeaza Mediafax.Cei mai mari producatori de gaze sunt OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias, cele doua companii acoperind impreuna peste 97% din piata.
Romgaz a produs o cantitate de 5,776 miliarde metri cubi de gaze, iar OMV Petrom a extras 5,16 miliarde metri cubi.
Gazele produse in Romania au acoperit anul trecut 82,84% din consum, fata de 85,28% in 2009, in timp ce importurile au reprezentat 17,16% din total, comparativ cu 14,72% in 2009.
Romania importa gaze indirect din Rusia prin intermediul companiilor WIEE Romania si Conef Gaz, care livreaza cantitati si catre GDF Suez Energy Romania, E.ON Energie Romania, Romgaz Import sau ELCEN Bucuresti.
Potrivit ANRE, WIEE a acoperit anul trecut 18,5% din importuri, fata de 17,6% in 2009, iar Conef Gaz a avut o cota de 2,13%, la fel ca in 2009.
WIEE este detinuta de WIEE Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom pentru a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene. Conef este controlata de grupul rus Vimetco, proprietarul producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR).
Pretul mediu al gazelor importate a fost anul trecut de 360 dolari pe 1.000 metri cubi, in usoara crestere fata de media de 356,5 dolari pe 1.000 metri cubi in 2009.
Principalii furnizori... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 16:05