O noua batalie cu miza imensa se desfasoara in mediul online intre utilizatori si editorii site-urilor.
Peste 140 de milioane de persoane, aproape 5 procente din "populatia online" a lumii, folosesc constant programe de genul AdBlock Edge sau AdBlock Plus pentru a bloca aparitia reclamelor pe paginile de Internet.
Un studiu efectuat de Adobe si Page Fair arata ca, in ultimul an, numarul persoanelor care blocheaza reclamele de pe site-uri cu ajutorul acestor programe a crescut cu 70%.
O situatie deloc imbucuratoare pentru gigantii din media online, precum Google sau nemtii de la RTL, care ameninta cu represalii duse pana in instanta, relateaza reporterii Financial Times.
Miza de sute de miliarde
Industria publicitatii din mediul online este estimata la 120 de miliarde de dolari, iar editorii continutului de pe site-uri sunt decisi sa foloseasca orice mijloace, incluzand atat bani, cat si procese duse in instanta, pentru a-si proteja veniturile generate de vizualizarea spoturilor.
In acelasi timp, numarul site-urilor care pun la dispozitia utilizatorilor de Internet programe menite sa blocheze anunturile publicitare este in continua crestere.
"Blocarea publicitatii pe internet incepe sa aiba efecte asupra incasarilor canalelor media online", sustine Mike Zaneis, consilier general la Interactive Advertising Bureau, o agentie de publicitate online de pe piata americana.
"Internetul liber pe care il cer utilizatorii nu poate coexista cu fenomenul de... mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 17:11
Compania americana Facebook Inc a anuntat ca are pe plan mondial un milion de utilizatori activi care publica reclame si care au utilizat platforma Facebook in ultimele 28 de zile, o veste buna pentru reteaua de socializare care vrea sa-si majoreze veniturile.
Marea majoritate a celor care publica reclame sunt proprietari ai unor mici afaceri care au apelat la serviciile celei mai mari retele de socializare din lume, transmite Reuters.
Directorii Facebook spera sa atraga si mai multi afaceristi din cele 16 milioane de afaceri locale, de la vanzatori de bijuterii la proprietari de magazine de haine, care sa-si infiinteze gratuit pagini pe Facebook.
Reclamele online reprezinta 85% din veniturile Facebook
Desi este dificil de stabilit cati bani cheltuiesc persoanele care publica reclame online, in total acestea au cheltuit aproximativ 32 miliarde de dolari in Statele Unite anul trecut, conform datelor firmei de cercetare de piata eMarketer.
"Majoritatea proprietarilor de mici afaceri incep ca utilizatori de Facebook apoi migreaza devenind proprietari de pagini si de acolo devin utilizatori activi care publica reclame", a declarat Dan Levy, director Facebook pentru afaceri mici. Acesta a explicat ca Facebook nu intentioneaza sa taxeze afacerile care au pagina pe reteaua de socializare.
Reclamele reprezinta 85% din veniturile Facebook.
Trimestrul trecut, Facebook a raportat venituri de 1,46 miliarde de dolari. Veniturile din reclame au crescut cu 43%, cel... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 09:34
Veniturile online generate de zona media si divertisment vor inregistra o crestere puternica, mai ales datorita smartphone-urilor, tabletelor si noilor platforme media.
Veniturile din media si divertisment, la nivel global, vor creste cu 38% pana in 2017, pana la 2,1 trilioane de dolari, potrivit companiei Pricewaterhouse Coopers, citata de MediaPost.
Veniturile generate din aceasta zona au fost de 1,7 trilioane de dolari in 2012.
Statele Unite continua sa fie cea mai mare piata media din lume, cu o crestere anuala de 4,8% si cu o valoare estimata pana la 632 de miliarde de dolari pana in 2017, in crestere de la 500 de miliarde de dolari, valoare atinsa in 2012.
Unul dintre motivele majore ale acestei cresteri se datoreaza zonei de media digitala, care va acapara 43% din totalul achizitiilor media din Statele Unite, in crestere cu 31% fata de 2012.
America Latina va fi a doua cea mai mare piata media la nivel global, cu o crestere de 10,6% pana in 2017. Piata media din regiunea Asia-Pacific va inregistra o crestere de doar 6,5%.
Potrivit specialistilor Pricewaterhouse Coopers, anul viitor veniturile generate prin intermediul Internetului vor inseamna 259 de miliarde dedolarsi.
Veniturile generate prin intermediul platformelor de publicitate pe mobil vor inregistra o crestere anuala de 27%, pana la o valoare de 27 de miliarde de dolari in 2017, ceea ce va insemna 15% din totalul veniturilor din publicitatea de pe Internet. mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 17:33
Okazii.ro a lansat propriul program de afiliere, care se adreseaza tuturor site-urilor si blogurilor din Romania ce deruleaza campanii de marketing bazate pe performanta.
Afiliatii vor putea promova peste 200.000 de produse inscrise in program la lansare.
Okazii.ro intra pe o piata de publicitate online estimata anul acesta la 40 de milioane de euro, din care eMAG.ro, cel mai mare retailer online din Romania, cu venituri in valoare de 180 de milioane de euro estimate pentru anul 2012, vrea o cota de cinci milioane de euro.
eMAG pregateste o lovitura de piata prin strategii de marketing
eMAG a inregistrat anul trecut rezultate remarcabile prin intermediul marketingului afiliat. Doar in ziua reducerilor de BlackFriday afiliatii magazinului au generat vanzari de 11,5 milioane de lei.
"Platforma de marketing afiliat Okazii.ro va oferi o modalitate simpla si eficienta de monetizare pentru site-urile si blogurile romanesti.", declara Emilia Corban, senior marketing project manager Okazii.ro.
Din cele 2,4 milioane de produse listate pe Okazii.ro, afiliatii vor putea sa promoveze peste 200.000 de produse, noi si second-hand, numarul acestora fiind in crestere permanenta.
Produsele provin de la utilizatorii platformei Okazii.ro, persoane fizice, dar si din partea persoanelor juridice si a magazinelor online.
Produsele fac parte din noua categorii, si anume: Fashion&Beauty, Computere si Electronice, Telefoane Mobile, Universul copiilor, Librarie, Arta si... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 12:56
Piata de publicitate online din Romania a fost anul trecut de 22,1 milioane de euro (98,6 milioane de lei), in crestere cu 7% fata de anul anterior, potrivit studiului ROADS.
Studiul este realizat de catre PwC Romania, in parteneriat cu IAB Romania si se refera la cifrele raportate de catre jucatorii din piata.
Valoarea pietei a fost de 11,6 milioane de euro in al doilea semestru al anului trecut, in crestere cu 11% fata de semestrul doi din 2011, cand cresterea a fost de 8%.
Domeniile din care au provenit companiile cu cele mai mari investitii in publicitatea online sunt telecomunicatii, financiar, auto, bauturi si cosmetice.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 22 de companii, care au reprezentat 1.400 de site-uri din Romania. In studiu nu sunt luate in considerare veniturile generate de companiile internationale, precum Google si Facebook, ci doar sumele intermediate de companiile romanesti. mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 16:12
Rata tot mai mare de adoptie a smartphone-urilor a crescut piata de publicitate pe telefonul mobil din Marea Britanie cu 2000% in patru ani, pana la 800 de milioane de dolari in 2012.
Piata de publicitate pe telefonul mobil din Marea Britanie era in 2008 in jur de 40 de milioane de dolari, iar in ultimul an s-a dublat, potrivit unui raport PricewaterhouseCoopers.
In 2011, in Marea Britanie cheltuielile pentru publicitatea pe telefonul mobil au fost de 324 de milioane de dolari.
Spre comparatie, in Romania intreaga piata de publicitate online este estimata in jurul valorii de 20 de milioane de euro.
Piata de publicitate online din Marea Britanie a crescut cu 12,6% de la an la an, in prima jumatate din 2012, pana la un total de 4,15 miliarde de dolari. mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 09:00
Asociatia industriei de publicitate online din Romania va organiza in data de 16 octombrie IAB Forum Romania, eveniment in cadrul caruia va fi comunicata valoarea pietei de publicitate online din Romania si vor fi dezbatute subiecte de actualitate care privesc aceasta piata.
PWC Romania va anunta in cadrul IAB Forum valoarea pietei de publicitate online la nivelul primului semestru din 2012, potrivit studiului Romanian Online Advertising Study (ROADS).
Valoarea raportata a pietei de publicitate online din Romania in anul 2011 a fost de 91,8 milioane de lei (21,7 milioane de euro), potrivit studiului ROADS.
Protectia datelor cu caracter personal este unul dintre subiectele care vor fi dezbatute in cadrul IAB Forum Romania. Specialistii online vor discuta in cadrul acestui eveniment despre tendinte in prezenta brandurilor in mediul online - atat in mediul local cat si international, instrumente si strategii de online branding si importanta in demersurile de crestere a pietei, tendinte in comunicare digitala, importanta prezentei pe zona de mobile pentru un brand, tendinte in masurare,ce inseamna campaniile virale pentru un brand si ce rezerva viitorul pentru media.
Printre vorbitorii acestei editii se anunta nume importante precum: Alain Heureux ( President & CEO IAB Europe), Catalin Marinescu (Presedinte ANCOM), Ionel Naftanaila ( OBA Project Manager IAB Europe), Chris Sherwood (Director, Public Policy, Yahoo!), Ruxandra Bandila (Marketing & Business... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 11:00
Valoarea raportata a pietei de publicitate online din Romania s-a ridicat la 91,8 milioane de lei in 2011, dupa cum se arata in cea mai recenta editie a studiului Romanian Online Advertising Study (ROADS), derulat de IAB Romania si PwC Romania.
Veniturile inregistrate de cele 22 de companii participante la studiu, in semestrul al doilea al anului 2011, se ridica la 48 milioane de lei, inregistrand o crestere de 10%, comparativ cu primul semestrul al aceluiasi an si de 9% fata de veniturile inregistrate in acelasi semestru al anului 2010.
Raportat la grupul de referinta al anului 2010, valoarea pietei de publicitate online in semestrul al doilea din 2011 a crescut cu 8,8% fata de primul semestru, insa a inregistrat o scadere cu 5,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010.
Spre deosebire de primul semestru al anului 2011, in a doua jumatate a anului, sectorul Telecom detine suprematia in ceea ce priveste valoarea investitiilor in publicitate online, secondat la o distanta considerabila de sectorul financiar si cel auto. De asemenea, ca si in ultimii doi ani, Telecom-ul este sectorul care conduce clasamentul valorii anuale a investitiilor in publicitate online.
La nivelul intregului an, dinamica veniturilor din publicitate online pentru toate companiile participante la studiu a cunoscut o crestere de 7% comparativ cu 2010. Cu toate acestea, raportat la grupul de referinta veniturile din 2011 au scazut cu 7,3% comparativ cu 2010.
Incepand cu anul acesta,... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 19:00
Piata de publicitate online din Romania este in prezent in jur de 30 de milioane de euro, iar Google nu detine inca 50% din piata, asa cum o face in Statele Unite.
Google, care in Statele Unite are 52-54% din piata, cu venituri totale de 36,5 miliarde de dolari din adertising, are mai putin de 50% din piata online din Romania, adica in jur de 8-9 milioane de euro, potrivit lui Orlando Nicoara, directorul general al Mediafax Group.
Oficialul scrie pe blogul sau ca se bazeaza "pe informatie si matematica".
"Au in jur de 8-9 mil. euro/an (n.r. Google). Piata, cu tot cu ei si Facebook si long tail, e undeva peste 30 mil euro", spune Nicoara.
Piata de publicitate online din Romania nici nu exista in comparatie cu piata de publicitate online din Statele Unite, care a fost anul trecut de 31 de miliarde de dolari, in crestere cu 22% fata de anul precedent.
Cea mai mare crestere a pietei din SUA a inregistrat-o piata de publicitate online pe mobil, de 149%, pana la 1,6 miliarde de dolari.
In Romania, piata de publicitate online pe mobil va fi undeva intre opt si noua milioane de euro, a declarat pentru Business24 Dan Virtopeanu, mobile marketer si fost director general al Voxline Communications.
Publicitatea online din Romania in 2011
Publicitatea online a generat venituri de 22,6 milioane de lei in prima jumatate din 2011, conform unui studiu ROADS derulat de IAB Romania si PWC.
Veniturile cele mai mari au fost obtinute din bannere sau reclame... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 09:01