Dezvoltarea durabila este esentiala cand esti un mare producator, cand multi te-ar putea acuza ca productia ta afecteaza mediul inconjurator. Dar daca ai o idee in linie cu "gandirea verde", extrem de populara in ziua de azi, lucrurile se pot schimba pentru tine.
Bumbacul, spre exemplu, folosit de orice producator de haine din lume, este un subiect sensibil: in spatele hainelor in care ne simtim atat de bine stau ore de munca pe plantatii, in India, dar si dezechilibre majore la nivel ecologic generate de productia in masa.
Asa s-a nascut cererea de bumbac "organic".
Business24 a stat de vorba cu reprezentantii unui brand cu un mare succes pe piata romaneasca si nu numai: C&A, cel mai mare utilizator de bumbac organic la nivel global, consumator al aproximativ 20% din capacitatea mondiala de bumbac organic.
Acestia ne-au explicat, insa, ca au mari probleme cu aprovizionarea cu bumbac organic.
"Motivele pentru care poductia stagneaza si scade sunt lipsa de cunostinte in ceea ce priveste metodele de cultivare ecologice si lipsa de cooperare dintre comunitati", completeaza Gustav Steininger, purtatorul de cuvant C&A Romania, intr-un interviu acordat Business24.
De ce este bumbacul bio atat de important pentru industrie, pentru economie si pentru consumatori?
Bumbacul organic se produce in acelasi mod ca bumbacul conventional, dar are un impact pozitiv asupra mediului si societatii.
Mai mult de 100 de milioane de agricultori din 80 de tari cultiva... mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 09:42
Vanzarile de produse organice au urcat la 59 de miliarde de dolari in 2010, in crestere cu cinci miliarde dolari fata de 2009, conform studiilor de piata realizate de Federatia Internationala a Miscarii pentru Agricultura Ecologica (IFOAM).
Datele IFOAM arata ca numarul producatorilor din agricultura bio a scazut la nivel mondial, de la 1,8 milioane in 2009, la 1,6 milioane in 2010, dar a fost in crestere fata de 2008, cand erau 1,4 milioane de producatori.
Piata romaneasca de produse ecologice totalizeaza in prezent circa 80 de milioane de euro, in timp ce exporturile de astfel de produse sunt estimate la o valoare de 200 de milioane de euro pentru 2011, de doua ori mai mare decat in 2010, potrivit estimarilor Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania".
In ceea ce priveste consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de asociatia patronala la circa 80 de milioane de euro, jumatate din acesta valoare provenind din produsele romanesti, respectiv din miere, vin si panificatie, iar cealalta jumatate din importuri realizate in special de marii retaileri.
De asemenea, studiile arata ca rata consumului de produse bio a crescut in 2010 cu doua miliarde de dolari in SUA, cu 340 de milioane dolari in Franta si cu 300 de milioane in Germania.
Consumul pe locuitor se mentine ridicat in tarile centrale si nordice din Europa de 153 euro in Elvetia, 142 in Danemarca, 127 in Luxemburg si 118 dolari in Austria, in timp ce la nivel... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 11:31
Piata produselor de infrumusetare si ingrijire personala din Romania a crescut cu 3,2% in acest an, de la 3,94 miliarde lei anul trecut la 4,07 miliarde lei, potrivit unui studiu al companiei britanice Euromonitor, care estimeaza noi cresteri o data cu reluarea expansiunii in retail.
Pentru anul urmator, Euromonitor International anticipeaza un avans de 4,5%, la 4,25 miliarde de lei.
In 2010, piata a urcat cu 2%, de la 3,86 miliarde de lei la 3,94 miliarde de lei, mai lent decat in anii anteriori, cresterea fiind limitata de criza economica prelungita, majorarea TVA si reducerea veniturilor populatiei.
"Trendul pozitiv s-a mentinut in 2010, insa nu se anticipa o criza atat de indelungata. Chiar daca nu a fost un an rau, nu a fost nici la fel de bun precum asteptarile", se arata in studiu.
In Romania se mentin discrepantele puternice de consum dintre zonele urbane si cele rurale, noteaza compania britanica. Potentialul de crestere este puternic, intrucat aproximativ 45% din populatie locuieste in zone rurale, unde piata produselor de infrumusetare si ingrijire personala este slab dezvoltata.
La sate, categoriile de produse cu cele mai bune vanzari sunt cele bazate pe necesitate. In plus, canalele de distributie difera fata de orase, cu un succes mai ridicat in randul activitatilor de vanzari directe.
Impreuna cu extinderea lanturilor de retail si avansul veniturilor populatiei, zonele rurale ofera posibilitati importante de dezvoltare pentru vanzarile... mai mult
Joi, 01 Decembrie 2011, ora 15:26
1