Chiar daca piata financiara romaneasca nu reactioneaza la fel de repede si de violent la instabilitatea din zona politica, precum o face cursul de schimb valutar, asta nu inseamna ca nu este si ea afectata de instabilitatea politica, avertizeaza brokerii.
Chiar si pe timp de criza, la care mai poate fi adaugata incertitudinea de pe scena politica, activele nete ale fondurilor locale de investitii au reusit sa creasca, ce-i drept, doar cu 1%, ajungand la 30 iunie la un total de 1,780 miliarde de euro.
Fiindca traversam o perioada tumultuoasa din punct de vedere economic si politic, fondurile monetare si cele de obligatiuni au avut in trimestrul al doilea cea mai mare vizibilitate, subscrierile nete inregistrate de acestea in luna iunie depasind 85 milioane euro, adica 85 % din total subscrieri nete inregistrate pe ansamblul industriei.
Fondurile defensive, in top
Criza este un fenomen major, care a afectat absolut toate segmentele pietei financiare europene, in general si a celei romanesti in special, a declarat pentru Business24, Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest.
Si instabilitatea politica, dar si criza economica afecteaza piata de capital si o pot face intr-o masura mai mica sau mai mare, in functie de intensitatea si durata unor astfel de evenimente.
Fondurile monetare si cele de obligatiuni au reusit sa atraga cei mai multi bani, exact din cauza crizei economice prelungite, fiindca pietele de actiuni sunt instabile, aduc... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 18:44
Investitia banilor poate sa devina un lucru descurajator, mai ales in contextul actualei situatii a economiei si a pietei de capital. Brokerii contactati de Business24 sustin ca titlurile de stat si depozitele bancare reprezinta doua dintre cele mai putin riscante solutii.
Evident ca, nu exista solutia magica prin care sa nu fii prins descoperit, pentru ca piata de capital si economia mondiala au o anumita dinamica. Totul tine de cat de mult esti dispus sa risti, iar aici poate fi aplicata cu succes zicala, "nu risti, nu castigi".
Investitia depinde de apetitul pentru risc
Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest din Galati, spune ca in afara de piata de capital investitiile alternative sunt multe. De exemplu, iti poti investi economiile in aur, opere de arta sau chiar filatelie, iar asta depinde de apetitul pentru risc si de background-ul fiecaruia.
Cele mai putin riscante investitii, cel putin in aceste momente de rastriste economica, sunt cele in titluri de stat, sustine Manaila, pe care le poti cumpara de la bursa sau de la banca.
"Daca moneda de care vrei sa te protejezi este euro, atunci ar fi bine sa te indrepti catre bursele straine si sa cumperi obligatiuni corporatiste, ale unor companii solide, ori titluri de stat ale unor tari pe care le consideri mai stabile", sustine presedintele Eldainvest.
El spune ca te poti indrepta catre obligatiuni ale unor companii foarte solide, pentru ca ai toate sansele sa-ti ofere o... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 13:23
Business24 a stat de vorba cu Valentin Cismaru, director general adjunct Tradeville, pe tema investitiei in actiuni americane, a modalitatii prin care aleg romanii companiile in care sa investeasca si despre riscurile aparute atunci cand alegi sa-ti plasezi economiile la bursa.
Chiar daca majoritatea romanilor aleg sa-si depuna economiile la banca sau intr-un fond de pensii, pentru ca urmasii sa nu aiba probleme financiare, putini stiu ca si un portofoliu de actiuni poate fi lasat mostenire.
Ce inseamna pentru investitorii romani posibilitatea de a tranzactiona, de aici de la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Microsoft si ale celorlalte companii mari listate si la Bursa de la New York?
Investitorii romani au posibilitatea de a investi in companii globale, care au o expunere foarte mare, in crestere, in economiile care deja nu mai sunt in curs de dezvoltare, din Asia si America latina. Asta pe de-o parte.
Pe de alta parte, companiile americane aduse de Tradeville pe sistemul alternativ de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti ofera libertatea investitorului roman de a-si construi un portofoliu ce poate fi diversificat prin investitia in companii diferite, atat corporatii rezistente la socurile economice, cum sunt McDonald's sau Coca Cola, dar si companii speculative, precum cele din sectorul bancar, si aici va enumar Bank of America si JP Morgan.
Totodata, avem posibilitatea de a ivesti in companiile din sectorul tehnologic, unele dintre ele... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 18:00
Cu toate ca, evident, reprezinta ceva in sine pozitiv, decizia agentiei de rating Fitch de a imbunatati calificativul financiar al Romaniei in ce priveste creditele in valuta - imbunatatire care echivaleaza cu trecerea in acest domeniu in categoria tarilor recomandate pentru investitii - gaseste pe cineva care nici sa se bucure prea mult nu poate. Si nu este cineva oarecare, ci este vorba de guvernatorul Bancii Nationale.
Pe de o parte, desigur, domnia sa trebuie sa salute cu ambele maini aceasta decizie, atat pentru ca este un fel de pasaport in lumea financiara, cat si pentru ca a fost luata in urma masurilor dure de austeritate cerute insistent de guvernator in Romania, dar, pe de alta parte, ii pune prin consecinte gatuitoare probleme tocmai intr-un moment in care ar fi preferat sa nu le aiba pe cap.
In esenta, decizia cam scoate de sub controlul strict al d-lui Isarescu piata valutara si monetara.
Ratingul unei tari opereaza de fapt in atentia nu a investitorilor in general, ci a asa-numitilor "investitori financiari", adica a acelora care urmaresc sa-si valorifice pentru profit detinerile nu indirect prin afaceri, ci in mod direct prin achizitii de titluri guvernamentale sau corporative si mai ales prin speculatii pe curs si pe dobanzi.
Asa-zisii investitori directi - cei care urmaresc profitul prin derularea de afaceri - se ghideaza doar in context si in subsidiar dupa calificativul atribuit de agentiile de rating, pe ei interesandu-i in mod specific un... mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 14:23